Στην κοντή μνήμη των πολιτών ποντάρουν, όπως φαίνεται, κυβέρνηση και Βουλή, διατηρώντας εν ζωή έναν ξεδοντιασμένο, μετά από αποφάσεις του Ανωτάτου και Διοικητικού Δικαστηρίου για αντισυνταγματικές πρόνοιες, νόμο που ρυθμίζει τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων. Από τη μια η κυβέρνηση που είχε, διά στόματος Χάρη Γεωργιάδη, ενημερώσει τον Μάιο του 2015 τη Βουλή ότι προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο γίνεται προσπάθεια να ρυθμιστούν νομοθετικά, εκ νέου, τα μέτρα που αφορούν τις συντάξεις κρατικών αξιωματούχων, κατά τρόπο που να συνάδουν με το Σύνταγμα, μέχρι σήμερα δεν κατέθεσε οτιδήποτε στη Βουλή. Από την άλλη η Βουλή, και συγκεκριμένα η Επιτροπή Οικονομικών, έχει στο περίμενε δύο σχετικές προτάσεις νόμου από Νικόλα Παπαδόπουλο και Αβ. Νεοφύτου, οι οποίες εκ πρώτης όψεως κρίνονται επίσης αντισυνταγματικές (έτσι είχε λεχθεί σε συνεδρία της Επ. Οικονομικών που συζήτησε το θέμα τον Ιούλιο του 2016). Κατά πόσον επηρεαζόμενοι συνταξιούχοι βουλευτές αλλά και άλλοι συνέβαλαν στο να «κοιμίσουν» το θέμα τα κόμματα, που κατά τα άλλα θα έδιναν οδηγίες σε νομικούς τους συμβούλους, θα εξέταζαν νόμιμους και συνταγματικά αποδεκτούς τρόπους και θα ενέγραφαν θέμα για τις πολλαπλές συντάξεις των κρατικών αξιωματούχων σε επιτροπές, μένει να φανεί. Η ισχύουσα νομοθεσία πάντως δεν θυμίζει σχεδόν καθόλου τον αρχικό σκοπό της ψήφισής της: αναστολή της καταβολής σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους και συνυπολογισμό της δημοσιοϋπαλληλικής σύνταξης στον περιορισμό των συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων, στο ήμισυ των υψηλότερων απολαβών τους. Ο συνυπολογισμός της δημοσιοϋπαλληλικής σύνταξης, θα πρέπει να τονιστεί, ήταν στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το 2011, πλην όμως αφαιρέθηκε από τη Βουλή κατά την ψήφισή του σε νόμο (Ο περί Συντάξεων Κρατικών Αξιωματούχων (Γενικές Αρχές) Νόμος του 2011), για να ενσωματωθεί εκ νέου με απαίτηση της τρόικας από 1/1/2013.
Με την αφαίρεση των δύο προνοιών, δεκάδες κρατικοί αξιωματούχοι, η πλειοψηφία ουσιαστικά των εν ενεργεία αξιωματούχων, απολαμβάνουν μαζί με τις απολαβές της θέσης και τη σύνταξή τους. Άλλοι 50 είναι περίπου και οι πρώην αξιωματούχοι που από τον Νοέμβριο του 2016 παίρνουν δύο παχυλές συντάξεις. Μια δημοσιοϋπαλληλική και μια από το αξίωμα ή τα αξιώματά τους σε πολιτειακές θέσεις.
Το ξεδόντιασμα του νόμου άρχισε τον Οκτώβριο του 2014 όταν, μετά από προσφυγή 50 επηρεαζόμενων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων εν ενεργεία βουλευτής και δήμαρχοι, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η αιτιολογία που δόθηκε για την έγκριση της πρόνοιας για αναστολή της καταβολής σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους, δεν εμπίπτει στις κατηγορίες που θέτει το Σύνταγμα για περιορισμό περιουσιακού δικαιώματος. Από τη στιγμή που η πρόνοια του νόμου για αναστολή της σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους κρίθηκε αντισυνταγματική, το Γενικό Λογιστήριο επανάρχισε την καταβολή της σε όλους όσοι επηρεάζονταν, ασχέτως αν δεν προσέφυγαν κατά του νόμου. Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2014 οι εν ενεργεία κρατικοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ήταν δικαιούχοι σύνταξης που ανεστάλη βάσει τής εν λόγω πρόνοιας, ήταν συνολικά 101. Για τους 50 που είχαν προσφύγει καταβλήθηκε αναδρομικά και η σύνταξη που είχαν απολέσει από το 2011, οπόταν και είχε θεσπιστεί η νομοθεσία.
Ως αποτέλεσμα, οι εξοικονομήσεις που επέφερε στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας, ύψους περίπου 2 εκατ. ευρώ ετησίως, η αναστολή της καταβολής της σύνταξης, μετατράπηκε εκ νέου σε δαπάνη (κατά το 2012 επηρεάστηκαν 124 συνταξιούχοι από την εν όλω ή εν μέρει αναστολή της σύνταξης, με συνολική εξοικονόμηση 1,9 εκατ.).
Ακολούθησε τον Νοέμβριο του 2016 απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, μετά από προσφυγή έξι πρώην αξιωματούχων (Αυξέντης Αυξεντίου, Ντίνα Ακκελίδου, Χριστόδουλος Βενιαμίν, Κώστας Παπακώστα, Ηλιάνα Νικολάου και Πέτρος Στυλιανού), με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η πρόνοια του νόμου για συμπερίληψη και της δημοσιοϋπαλληλικής σύνταξης στον συμψηφισμό των συντάξεων των κρατικών αξιωματούχων. Πέραν των έξι, ο «Π» είχε εντοπίσει για το το 2016 άλλες 50 περιπτώσεις συνταξιούχων αξιωματούχων που συμπαρέσυρε η πιο πάνω απόφαση. Οι 50 περιπτώσεις αφορούσαν μόνο την κεντρική κυβέρνηση και τις συντάξεις που καταβάλλονται από το Γενικό Λογιστήριο, συνεπώς ο αριθμός είναι μεγαλύτερος, αφού ήδη εντοπίστηκαν περιπτώσεις που αφορούν την Κεντρική Τράπεζα και ημικρατικούς οργανισμούς.
Σημειώνεται επίσης ότι οι τέσσερις από τους προαναφερθέντες, που πλέον απολαμβάνουν και τη δημοσιοϋπαλληλική τους σύνταξη στη βάση προηγούμενης γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας, πήραν και αναδρομικά τη σύνταξη που τους είχε αποκοπεί. Για τους δυο που στο μεταξύ έχουν αποβιώσει (Βενιαμίν, Παπακώστα), οι κληρονόμοι τους πήραν αναδρομικά τη σύνταξη που δικαιούνταν μέχρι και την ημέρα που απεβίωσαν.
Για να γίνει κατανοητό τι συνεπάγεται η πιο πάνω απόφαση, φέρνουμε ως παράδειγμα έναν υπάλληλο με 400 μήνες υπηρεσίας που αφυπηρετεί από τη δημόσια υπηρεσία λόγω διορισμού του στο αξίωμα του υπουργού. Για την υπηρεσία του στη δημόσια υπηρεσία δικαιούται μηνιαία ακαθάριστη σύνταξη ύψους 3.715 ευρώ.
Υπηρέτησε ως υπουργός για 60 μήνες και θεμελίωσε, σύμφωνα με τον περί Συντάξεων Νόμο που προνοεί για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα του υπουργού, μηνιαία ακαθάριστη σύνταξη ύψους 1.684 ευρώ. Μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου, το εν λόγω άτομο θα λαμβάνει μηνιαία ακαθάριστη σύνταξη ύψους 5.399 ευρώ (3.715 + 1.684). Πριν η εν λόγω πρόνοια κριθεί συνταγματική, η μηνιαία του ακαθάριστη σύνταξη περιοριζόταν στις 4.145,66 ευρώ (μείωση κατά 1.253,34 μηνιαίως), δεδομένου ότι οι υψηλότερες απολαβές του ήταν αυτές του υπουργού. Καταληκτικά αναφέρεται ότι όταν το 2013 η δημοσιουπαλληλική σύνταξη συνυπολογιζόταν για μόλις 18 περιπτώσεις αξιωματούχων, η ετήσια εξοικονόμηση είχε ανέλθει σε περίπου 280 χιλ. ευρώ.
Την ίδια ώρα που δεκάδες αξιωματούχοι απολαμβάνουν και μισθό και σύνταξη, μόλις πέντε εν ενεργεία αξιωματούχοι συνεχίζουν μέχρι και σήμερα, από ανάγκη ή φιλότιμο, να εισφέρουν τη σύνταξή τους στο κράτος. Πρόκειται για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους συνταξιούχους υπουργούς του, Ιωάννη Κασουλίδη και Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι οποίοι συνεισφέρουν τη σύνταξή τους στον Ανεξάρτητο Φορέα Κοινωνικής Στήριξης, ο οποίος είναι δημιούργημα της πρώτης κυρίας Άντρης Αναστασιάδη για στήριξη φοιτητών.Τη σύνταξή του ως δικαστής εισφέρει και ο γενικός εισαγγελέας στο πάγιο ταμείο του κράτους, αλλά και ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ως συνταξιούχος Δημοσίου στα 43 του χρόνια. Το συνολικό μάλιστα ποσό της εισφοράς τους ανέρχεται μέχρι σήμερα σε σχεδόν μισό εκατ. ευρώ, αν σε αυτό προστεθεί και η εισφορά της υπουργικής σύνταξής του δημάρχου Λεμεσού Ν. Νικολαΐδη όσο ήταν βουλευτής, ως επίσης και του Σωκράτη Χάσικου από τον Απρίλιο του 2016, όταν και έγινε 60 ετών για να δικαιούται τη βουλευτική του σύνταξη, μέχρι την παραίτησή του από υπουργός Εσωτερικών. Αρκετά χρόνια πριν, και συγκεκριμένα το 2011, όταν άρχισε να διαφαίνεται το μέγεθος της οικονομικής κρίσης, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος υπήρξε μέλος δύο κυβερνήσεων ως κυβερνητικός εκπρόσωπος και ως υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, αλλά και μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ζήτησε η σύνταξη που δικαιούται ως υπουργός να κατατίθεται στο πάγιο ταμείο του κράτους. Και όλα αυτά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, πριν από τη νομοθεσία για αναστολή της σύνταξης σε εν ενεργεία αξιωματούχους και χωρίς καν να είναι εν ενεργεία αξιωματούχος. Ο «Π» πληροφορείται ότι ο κ. Χρυσοστομίδης συνεχίζει μέχρι σήμερα να εισφέρει τη σύνταξή του στο πάγιο ταμείο, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι και ο δήμαρχος Λεμεσού θα παραχωρεί την υπουργική- βουλευτική σύνταξή του στον Δήμο Λεμεσού για σκοπούς κοινωνικής μέριμνας και πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.