Σε ποιον ανήκουν οι έδρες και πώς μεταφράζεται η πολιτική ηθική; Οι έδρες ανήκουν στα κόμματα ή στα πρόσωπα που ψηφίστηκαν να τις καταλάβουν; Αυτό το ζήτημα ήγειρε ο ΔΗΣΥ μετά από κοινή ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και της Αλληλεγγύης ότι η πολιτική ηθική και η δημοκρατική πρακτική επιβάλλει ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη, αφήνοντας ανοικτό ποια στάση θα τηρήσει το κόμμα επί του τροποποιητικού νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση του ζητήματος που προέκυψε με την έδρα της Αλληλεγγύης, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο από βδομάδας.
Η κοινή ανακοίνωση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύης είχε προηγηθεί της προτροπής του γενικού εισαγγελέα προς το Υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει με την κατάθεση τροποποιητικού νομοσχεδίου στη Βουλή. Σε αυτήν τα τρία κόμματα εξέφραζαν την άποψη ότι δεν πρέπει να διεξαχθεί αναπληρωματική εκλογή αλλά να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση του θέματος η οποία να καλύπτει το κενό που εντοπίσθηκε στον εκλογικό νόμο. Ανακοίνωναν ακόμη ότι στο σενάριο της διεξαγωγής αναπληρωματικών εκλογών θα στήριζαν τον υποψήφιο της Αλληλεγγύης και κάλεσαν και τα άλλα κόμματα να πράξουν το ίδιο.
Ο ΔΗΣΥ πέρασε στην αντεπίθεση, ανοίγοντας το θέμα της έδρας του κόμματος στο Ευρωκοινοβούλιο που κατακρατεί η κ. Θεοχάρους από το 2014, παρά το γεγονός ότι αποχώρησε από το κόμμα. Ο ΔΗΣΥ συμφώνησε ότι πρέπει να ενεργούμε με βάση την πολιτική ηθική, πλην όμως ανέδειξε ότι η αναφορά στην πολιτική ηθική δεν μπορεί να γίνεται «α λα καρτ». «Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, η Αλληλεγγύη είχε τρόπο να αποφύγει το νομικό κενό και την απόφαση του Εκλογοδικείου, εάν η κ. Ελένη Θεοχάρους αποδεχόταν την έδρα της Λεμεσού και ανακηρυσσόταν από τον έφορο ως βουλευτής. Δεν το έπραξε, διότι εάν ενεργούσε με αυτό τον τρόπο, νομότυπα, η έδρα της Ευρωβουλής θα επέστρεφε στον ΔΗΣΥ», κάρφωσε την πρόεδρο της Αλληλεγγύης το κυβερνών κόμμα. Προανήγγειλε δε ότι επιφυλάσσεται να δει το νομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί «και θα τοποθετηθεί και πολιτικά και επί της αρχής», με ό,τι αυτό σημαίνει. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, ο ΔΗΣΥ διαμήνυσε ότι «εφόσον τώρα αποφασίζεται σαφώς ότι οι έδρες κατακυρώνονται στα κόμματα και όχι στα πρόσωπα, η νομοθεσία θα πρέπει κατ’ ανάλογο τρόπο να προνοήσει για την κατοχύρωση έδρας στο κόμμα και σε περιπτώσεις που βουλευτής ο οποίος εξελέγη με το ψηφοδέλτιο συγκεκριμένου κόμματος αποχωρεί από αυτό». Μάλιστα ο ΔΗΣΥ επεσήμανε ότι η ίδια νομοθετική ρύθμιση θα πρέπει να γίνει και όσον αφορά τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αλλά και τις εκλογές για τα δημοτικά συμβούλια. «Εφόσον μάλιστα, όπως αντιλαμβανόμαστε, το νομοσχέδιο θα προνοεί εφαρμογή αυτών των διατάξεων για τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του 2016, κατ’ αναλογίαν θα πρέπει να έχει εφαρμογή και για τις τελευταίες εκλογές της Ευρωβουλής, δηλαδή εκείνες του 2014», κορύφωσε την επίθεση το κυβερνών κόμμα.
Ο εκπρόσωπος Τύπου της Αλληλεγγύης Γιάννης Σελινόπουλος σημείωσε ότι αναμένουν να δουν το νομοσχέδιο και ελπίζουν ότι όλα τα κόμματα θα βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ηθικής τάξης.
Mε την υποβολή τροποποιητικού νομοσχεδίου του περί Εκλογής Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Νόμου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το νομοθετικό κενό που προέκυψε με την εκλογική νομοθεσία σε σχέση με την κενωθείσα βουλευτική έδρα της Λεμεσού. Αυτή ήταν η άποψη που κατέθεσε η Νομική Υπηρεσία σε χθεσινή σύσκεψη στην παρουσία του υπουργού Εσωτερικών, του γενικού εφόρου Εκλογής και των αρμόδιων λειτουργών. Μάλιστα, σε ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας τονίζεται ότι το νομοσχέδιο θα πρέπει να συνταχθεί κατά τρόπο ο οποίος να καλύπτει και την προκείμενη περίπτωση της αδυναμίας πλήρωσης της κενωθείσας έδρας της κ. Ελένης Θεοχάρους, αλλά και μελλοντικές παρόμοιες περιπτώσεις.
Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι δεν μπορεί να συμβουλεύσει τον έφορο Εκλογής να προκηρύξει αναπληρωματική εκλογή, αφού δεν προβλέπεται από τον νόμο. «Είναι η άποψη και η συμβουλή μας προς τον έφορο Εκλογής και τον υπουργό, ότι αυτό το νομοθετικό κενό πρέπει να πληρωθεί με την υποβολή σχετικής νομοθεσίας που θα αντικατοπτρίζει, βεβαίως, την πολιτική βούληση της εκτελεστικής εξουσίας και τελικά της Βουλής, ως προς τον τρόπο πλήρωσης κενωθείσας βουλευτικής έδρας πριν από την έναρξη της βουλευτικής περιόδου. Είναι, επίσης, η συμβουλή μας, προς κάλυψη του ήδη διαπιστωθέντος κενού και αδυναμίας πλήρωσης έδρας στην προκείμενη περίπτωση, να συνταχθεί το νομοσχέδιο με τρόπο συνταγματικά επιτρεπτό, ο οποίος θα επιτρέπει και τη λύση στο πρόβλημα το οποίο υφίσταται τώρα για την επίμαχη αυτή έδρα», εξήγησε. Έως ότου το θέμα ρυθμιστεί διά νόμου, πάντως, ο κ. Παπαδόπουλος της Αλληλεγγύης δεν μπορεί να ενεργεί ως βουλευτής.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.