Με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα καλύπτει τα τυχόν ελλείμματα των αυτόνομων νοσοκομείων για τα πρώτα πέντε χρόνια –όχι όμως με λευκή επιταγή– και με ορισμένες τροπολογίες που προτάθηκαν κυρίως από το ΑΚΕΛ ολοκληρώθηκε χθες στην Επιτροπή Υγείας η συζήτηση για τα νομοσχέδια και οι Κανονισμοί του ΓεΣΥ και της αυτονόμησης.
Όπως αποφάσισαν τα μέλη της επιτροπής, οι όποιες επιπρόσθετες τροπολογίες θα πρέπει να κατατεθούν έως και τις 7 Ιουνίου ώστε να συζητηθούν εγκαίρως μεταξύ των κοινοβουλευτικών ομάδων, με στόχο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν στην ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση στις 16 Ιουνίου, χωρίς να συρθεί η συζήτηση στη συνήθη μακρά εξέταση ποικίλων τροπολογιών.
Χθες, ο υπουργός Υγείας ζήτησε να προστεθεί μια νέα παράγραφος σε άρθρο του νομοσχεδίου της αυτονόμησης, σύμφωνα με την οποία –όπως αποφάσισε προχθές το Υπουργικό Συμβούλιο– το κράτος θα δύναται να καλύπτει διά χρηματοδότησης τυχόν ελλείμματα του οργανισμού που θα διοικεί τα αυτόνομα νοσοκομεία για τα πέντε πρώτα χρόνια που θα ακολουθήσουν αμέσως μετά την εισαγωγή και λειτουργία της εξωνοσοκομειακής φροντίδας υγείας του ΓΕΣΥ, δηλαδή από την πρώτη φάση της εφαρμογής του. Η πρόνοια αυτή θα ισχύει υπό την προϋπόθεση της ομαλής τήρησης της διαδικασίας υλοποίησης της οικονομικής και διοικητικής αυτονόμησης κατά τις κατευθυντήριες οδηγίες που θα εκδίδει κατά καιρούς το Υπουργικό Συμβούλιο κατόπιν σχετικής εισήγησης του Υπουργείου Υγείας.
Ο κ. Παμπορίδης σημείωσε πως η πρόνοια αυτή –που είχε εισαχθεί στο νομοσχέδιο από τους βουλευτές, αλλά έπρεπε να εγκριθεί από την εκτελεστική εξουσία– είναι αναγκαία, διότι το πρώτο διάστημα της εφαρμογής του ΓεΣΥ, τα αυτόνομα νοσοκομεία αναμένεται να έχουν εκροή ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα και θα πρέπει να στηριχτούν τυχόν ελλείμματα που θα προκύψουν από αυτήν, προκειμένου να αντέξουν στον ανταγωνισμό, δεδομένου κι ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα προσφέρουν μη ανταγωνιστικές και μη κερδοφόρες υπηρεσίες που δεν θα προσφέρονται στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. αιμοκάθαρση).
Ο κ. Παμπορίδης τόνισε ότι τα ελλείμματα στη χειρότερη περίπτωση θα αγγίζουν τα 50-70 εκατομμύρια, πέραν των 400 εκατομμυρίων με τα οποία θα χρηματοδοτεί κάθε χρόνο η κυβέρνηση τα νοσοκομεία.
Εξηγώντας το σκεπτικό, είπε ότι πρέπει να σπεύσει ο ΟΑΥ να καλύψει αφειδώλευτα τις ανάγκες σε υπηρεσίες που δεν είναι συμφέρουσες (όπως π.χ. η αιμοκάθαρση) και να τις καλύψει πλήρως, ενώ δήλωσε αισιόδοξος ότι δεν υπάρχει περίπτωση τα δημόσια νοσηλευτήρια να μην αποτελέσουν τη ναυαρχίδα της υγείας σε περιβάλλον ΓεΣΥ. «Γι’ αυτό προτιμώ το μονοασφαλιστικό σύστημα», είπε, «για να μπορέσει να μπει το νερό στο αυλάκι με έναν ασφαλιστικό φορέα ο οποίος θα μπορεί εξ αρχής να έχει την πλήρη εικόνα και όχι αποσπασματικά και με κριτήρια κερδοσκοπικά». «Θεωρώ ότι το δημόσιο νοσηλευτήριο, ειδικά με τη δυνατότητα των 2,5 ετών της ειλικρινούς και διοικητικής αυτονόμησης, θα έχει επάρκεια χρόνου να προσαρμοστεί πλήρως», κατέληξε.
Τροπολογίες και προβληματισμοί
Οι βουλευτές είχαν την ευκαιρία να θέσουν και τις προτάσεις τους για τροπολογίες και τους επιμέρους προβληματισμούς τους για τα νομοσχέδια. Το ΑΚΕΛ ζήτησε να προστεθεί πρόνοια για αποτροπή προσπάθειας ιδιωτικοποίησης των κρατικών νοσοκομείων και των εξοπλισμών τους, όπου όμως η Νομική Υπηρεσία έφερε ένσταση, λέγοντας πως αποτελεί θέμα της εκτελεστικής εξουσίας – αν και ο υπουργός Υγείας διαβεβαίωσε ότι δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να απαλλοτριώσει περιουσιακά στοιχεία και ο ίδιος δεν έχει αντίρρηση να προστεθεί αυτή η πρόνοια.
Ακόμη, το ΑΚΕΛ εισηγήθηκε το πλαφόν για τις εισφορές να αυξηθεί στο εισόδημα 200.000 ευρώ από 150.000 ευρώ που προβλέπεται – τελικά τα κόμματα συμφώνησαν ομόφωνα να αυξηθεί στις 180.000 ευρώ. Τέλος, ο κ. Παμπορίδης δήλωσε πως το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε και τα τελικά ποσοστά των εισφορών. Συγκεκριμένα, σε πρώτη φάση, από την 1η Μαρτίου 2019 έως και τις 29 Φεβρουαρίου 2020 ενόψει της έναρξης της εξωνοσοκομειακής φροντίδας στις 1/6/2019 θα επιβληθούν μειωμένες εισφορές ως εξής: 1,70% για τους εργαζόμενους, 1,85% για τους εργοδότες, 2,55% για τους αυτοεργοδοτούμενους, 1,70% για συνταξιούχους, εισοδηματίες και αξιωματούχους και 1,65% για το κράτος.
Στη συνέχεια, από την 1η Μαρτίου 2020 θα ισχύσουν οι τελικές εισφορές, ήτοι: 2,65% για τους εργαζόμενους (επί του μεικτού εισοδήματος πάντα), 2,90% για τους εργοδότες, 4% για τους αυτοεργοδοτούμενους, 2,65% για τους συνταξιούχους, τους αξιωματούχους και τους εισοδηματίες και 4,7% για το κράτος.
Ιστοσελίδα για το ΓεΣΥ
Η Κοινωνική Συμμαχία για την προώθηση του ΓεΣΥ, η οποία αποτελείται από την Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις ΠΕΟ, ΣΕΚ, ΔΕΟΚ, ΠΟΕΔ, ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΕΚΥΣΥ, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Καταναλωτών, την Παγκύπρια Ένωση Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής και την Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου δημοσιοποίησαν χθες την ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί για τη στήριξη της υλοποίησης του ΓεΣΥ. Στην ιστοσελίδα http://gesyedokaitora.com/ υπάρχει το ψήφισμα για άμεση προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ, για το οποίο υπάρχει στόχος να συλλεχθούν 10.000 υπογραφές. Ήδη χθες, λίγη ώρα μετά τη γνωστοποίηση της ιστοσελίδας, πολίτες κατά δεκάδες υπέγραψαν ηλεκτρονικά το ψήφισμα. Στην ιστοσελίδα υπάρχουν αυτούσια τα νομοσχέδια για το ΓεΣΥ, ενώ θα παρέχονται και πληροφορίες για το περιεχόμενό του και δυνατότητα υποβολής ερωτήσεων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.