Τα σκυλιά δεν γεννιούνται για να δαγκώνουν και αυτά που έφθασαν στο σημείο να δαγκώσουν δεν το έκαναν διότι είναι πιτ μπουλ ή λυκόσκυλα, αλλά διότι οι ιδιοκτήτες τους δεν τα ανέθρεψαν σωστά. Όπως αναφέρει και ο Σταύρος Διογένους, εκπαιδευτής σκύλων, τα πιτ μπουλ, για τα οποία γίνεται και μεγάλος λόγος το τελευταίο διάστημα, είναι μια χαρά σκυλάκια και τέλεια συντροφιά για τα παιδιά, τα οποία όμως έχουν δυνατό στόμα και είναι σκυλιά μαχητές. Γι’ αυτό και χρειάζονται έναν ιδιοκτήτη ο οποίος να είναι σε θέση να τα κάνει να υπακούνε και ασφαλώς να φροντίσει να κοινωνικοποιηθούν. Μέχρι στιγμής δεν έχει αποδειχθεί ότι τα μεγαλόσωμα σκυλιά είναι πιο επιθετικά από τα μικρόσωμα. Απλά όταν τα μικρόσωμα σκυλιά δαγκώνουν, δημιουργούν ασφαλώς λιγότερα προβλήματα.
Τα τελευταία περιστατικά με τις επιθέσεις σκύλων έχουν στοχοποιήσει δυστυχώς συγκεκριμένες φυλές. Όμως φταίνε τα σκυλιά ή κάτι άλλο; Δηλαδή, μήπως οι ιδιοκτήτες απέκτησαν ένα σκύλο που δεν μπορούν να χειριστούν, ούτε τον χαρακτήρα του ούτε το μέγεθός του; Διότι υπάρχουν σκυλιά, ανεξαρτήτως φυλής, που είναι αρκετά μάγκες και χρειάζονται ειδικό χειρισμό και υπάρχουν άλλα που είναι φοβητσιάρικα και ντροπαλά. Σύμφωνα με τον Σταύρο Διογένους, ιδιοκτήτη του Marki Barking stars - Dog Hotel & dog training school στη Λευκωσία, η φυλή του σκύλου δεν αποδεικνύει και τον χαρακτήρα του σκύλου. Μεγαλύτερο ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του διαδραματίζουν, σύμφωνα με τον εκπαιδευτή, η άμεση οικογένειά του, ο ιδιοκτήτης του αλλά και οι συνθήκες μέσα από τις οποίες μεγαλώνει.
«Υπάρχουν διάφορες ράτσες σκυλιών και κάποιες από αυτές έχουν δυνατότερα ένστικτα από άλλες. Ακόμα και σκυλιά της ίδιας ράτσας μπορεί να έχουν διαφορετικό χαρακτήρα», εξηγεί ο κ. Διογένους και προσθέτει πως γι’ αυτό είναι σημαντικό να επιλέγεται ο σωστός σκύλος, αυτός που μπορούμε να μεγαλώσουμε.
Ο κ. Διογένους εξήγησε πως το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η επιλογή του σκύλου, δίδοντας μάλιστα και κάποια παραδείγματα. «Δεν γίνεται μια λεπτεπίλεπτη κοπέλα να επιλέγει μια μεγαλόσωμη ράτσα. Διότι και ασφαλώς δεν μπορεί να ελέγξει ένα τέτοιο σκυλί όταν θα το βγάζει βόλτα. Ούτε και μια οικογένεια που έχει παιδιά πρέπει να παίρνει μεγαλόσωμα σκυλιά», μας ανέφερε ο κ. Διογένους και πρόσθεσε πως πολλά τέτοια περιστατικά βλέπουν συνεχώς, αλλά και τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν τα σκυλιά μεγαλώσουν. Για παράδειγμα, οι περισσότεροι βλέπουν ένα σκύλο, τους αρέσει και τον παίρνουν. Το θέμα, όμως, είναι πως δεν προσπαθούν να ενημερωθούν για τα χαρακτηριστικά της ράτσας που πρόκειται να αγοράσουν, για τα στοιχεία της συμπεριφοράς τους αλλά και πόσο μεγαλώνουν. «Διότι υπάρχουν ράτσες με δυνατά ένστικτα και έντονο χαρακτήρα. Κατά καιρούς έρχονται νεαροί με πιτ μπουλ, τα οποία επιλέγουν διότι θέλουν να δείχνουν μάγκες. Όμως, όταν τα σκυλιά μεγαλώσουν δεν μπορούν να τα φροντίζουν», σημειώνει στην εφημερίδα μας.
Όπως έχει διαπιστωθεί από έρευνες, ένας σκύλος φθάνει στο δάγκωμα λόγω κάποιων αρνητικών συναισθημάτων και κάποιων εμπειριών. Οι εντολές που αναγνωρίζει ένας σκύλος αντιστοιχούν στη βασική εκπαίδευση που λαμβάνει ένας άνθρωπος στο σχολείο. Από εκεί και έπειτα, ο χαρακτήρας του και η συμπεριφορά του διαμορφώνονται από πολλά άλλα ερεθίσματα. Γι’ αυτό και είναι σημαντική η συμπεριφορά μας προς τα σκυλιά. Εάν για παράδειγμα τα αφήνουμε παραμελημένα, δεμένα με αλυσίδα και χωρίς να έχουμε καθημερινά λίγο χρόνο μαζί τους, τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν μια επιθετικότητα. Είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τον κ. Διογένους, τα σκυλιά μας να κοινωνικοποιηθούν. Να συνηθίσουν τα αυτοκίνητα, τον κόσμο. Τέτοιες συνήθειες τα κάνουν φιλικά και δεν ξαφνιάζονται όταν τα συναντούν.
«Επιπρόσθετα, εάν ένας σκύλος δείχνει ότι είναι μάγκας, είναι ατίθασος και δυσκολευόμαστε να τον ελέγξουμε, δεν πρέπει να τον περιμένουμε να μεγαλώσει για να τον εκπαιδεύσουμε. Επειδή εάν δείξει επιθετικές τάσεις και δαγκώσει τότε το συνηθίζει και μετά δύσκολα θα αλλάξει κάτι με την εκπαίδευση. Επίσης, πάνω από ένα μέγεθος (δηλαδή πάνω από το μέτριο) τα σκυλιά θα πρέπει να εκπαιδεύονται», σημειώνει ο εκπαιδευτής σκύλων. Διότι, άλλο να σε δαγκώσει ένα μεγαλόσωμο σκυλί με δυνατό σαγόνι και άλλο να σε δαγκώσει ένα μικρό σκυλάκι», εξηγεί.
Υπάρχουν κάποιες ράτσες σκυλιών που δεν κάνουν για την Κύπρο, κυρίως λόγω του τριχώματός τους και επειδή προέρχονται από πολύ πιο κρύες περιοχές. Παράδειγμα τα σκυλιά του Αγίου Βερνάρδου. Ανατράφηκαν στο μοναστήρι του Αγίου Βερνάρδου από το οποίο πήραν και την ονομασία τους από τους μοναχούς, στην αρχή για δική τους προστασία και μετά για την ανεύρεση επιζώντων καταπλακωμένων από χιονοστιβάδες. Δύσκολες στιγμές περνούν στο νησί μας, λόγω των καιρικών συνθηκών, και τα χάσκι. Η ανάγκη των κατοίκων της Σιβηρίας να έχουν ζώα που να αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες, να μπορούν να τραβούν φορτία και γενικά να είναι σκληραγωγημένα δημιούργησε το χάσκι. Επιπρόσθετα τα Ακίτα, τα οποία κατάγονται από την Ιαπωνία. Τα αλάσκα μαλαμούτ είναι από τα ωραιότερα σκυλιά. Πρόκειται για αρχαία φυλή που εμφανίστηκε στην Αλάσκα και προέρχονται από διασταυρώσεις σκύλων με αρκτικούς λύκους. Ακόμα τα Σαμογιέντ χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να κυνηγούν πάνω σε έλκηθρα μεγάλων αποστάσεων στη βορειοδυτική Σιβηρία.
Το πιτ μπουλ είναι σκυλί με έντονη προσωπικότητα, γι’ αυτό και χρειάζεται ιδιοκτήτη που να μπορεί να το αναθρέψει σωστά.
Οι καλύτερες ράτσες σκυλιών, σύμφωνα με τους κτηνιάτρους και ειδικευμένους εκπαιδευτές, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι οι παρακάτω:
Λαμπραντόρ: Είναι ράτσα σκυλιών η οποία τα πάει καλά με τους ασθενείς και τους αρέσει πολύ να παίζουν με τα παιδιά.
Μπιγκλ: Είναι ράτσα σκυλιών που έχει απίστευτη ενέργεια και τους αρέσει το παιχνίδι με τα παιδιά. Ζουν κατά μέσον όρο 13-15 χρόνια.
Κανίς: Έξυπνη ράτσα σκυλιών και μπορεί να είναι δίπλα σε ασθενείς να τους φροντίζει. Υπομονετικό και πολύ παιχνιδιάρικο. Λίγο η φροντίδα του είναι ακριβή, αλλά αξίζει τον κόπο.
ΦΛΑΣΆΚΙ
Ένα σκύλος δαγκώνει όταν:
-Είναι άρρωστος. Όταν ένας σκύλος είναι άρρωστος, όπως κι εμείς δεν αισθανόμαστε καλά και δεν έχουμε όρεξη για πολλά-πολλά, έτσι κι εκείνος.
-Όταν είναι τραυματισμένος. Όταν ένας σκύλος είναι τραυματισμένος, πονάει. Αν εμείς δεν το λάβουμε αυτό υπόψη είτε επειδή δεν το γνωρίζουμε, είτε επειδή δεν το παίρνουμε και «τόσο σοβαρά», μπορεί να μας δαγκώσει.
-Όταν είναι απεριποίητος. Ναι, μάλιστα, όταν σε έναν σκύλο δεν παρέχεται η κατάλληλη περιποίηση, μπορεί να μας δαγκώσει. Πώς; Αν για παράδειγμα αμελήσαμε για καιρό το θέμα «χτένισμα-βούρτσισμα», μπορεί το τρίχωμά του να κάνει κόμπους, τους οποίους εμείς ίσως να μην μπορούμε να δούμε. Αυτοί οι κόμποι τραβούν το δέρμα του σκύλου με αποτέλεσμα να πονάει και να εκνευρίζεται.
- Όταν φοβάται. Όταν ένας σκύλος φοβάται, είτε για κάποιον συγκεκριμένο λόγο, είτε επειδή είναι φοβικός γενικότερα, τότε μπορεί να δαγκώσει. Βρίσκεται σε μια δυσάρεστη θέση για κάποιο λόγο και αισθάνεται ανασφάλεια.
-Είναι επιθετικός. Όταν μας πουν ότι ο τάδε σκύλος είναι επιθετικός ή αν δούμε και ξεχωρίσουμε σημάδια που να μας δείχνουν κάτι τέτοιο, φυλαγόμαστε πάντα.
- Όταν κοιμάται. Ποτέ δεν τρομάζουμε, ούτε ενοχλούμε έναν σκύλο όταν κοιμάται. Πάνω στην τρομάρα του μπορεί να μας δαγκώσει.
-Όταν τρώει. Επίσης ποτέ δεν ενοχλούμε έναν σκύλο όταν τρώει. Το φαγητό είναι κάτι πολύτιμο για τον σκύλο. Μερικές φορές τρώει ακόμη κι αν δεν πεινάει.
-Όταν το παιχνίδι γίνεται μάχη. Πολλές φορές ξεκινάμε να παίζουμε και το παιχνίδι γίνεται όλο και πιο έντονο, πιο δυνατό… εκεί κάπου χάνεται ο έλεγχος.
Ο εκπαιδευτής σκύλων Σταύρος Διογένους τονίζει πως πρέπει να επιλέγουμε τον σωστό σκύλο, αυτό που μπορούμε να μεγαλώσουμε.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.