Τις σουπιές κυνηγούν το τελευταίο διάστημα οι ερασιτέχνες ψαράδες μας, για να τις πουλήσουν στους επαγγελματίες ψαράδες προς 5 ευρώ τη μία. Οι ζωντανές σουπιές γίνονται ανάρπαστες, αφού αποτελούν την ιδανική λύση για τους ψαράδες. Και αυτό το φαινόμενο γίνεται εντονότερο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, διότι η εξεύρεση ζωντανού δολώματος είναι αρκετά δύσκολη. Όπως μας ανέφεραν επαγγελματίες ψαράδες, η ζωντανή σουπιά είναι ένα αρκετά αποτελεσματικό δόλωμα για όσους κυνηγούν συναγρίδες, φαγκριά και μινέρια. Πρόσθεσαν επίσης πως η σουπιά όταν είναι δολωμένη στο αγκίστρι και αντιληφθεί ένα ψάρι να την πλησιάζει με απειλητικές διαθέσεις, αφήνει το όπλο της (μελάνι) και τα ψάρια τρελαίνονται. Αυτό το γνωρίζουν καλά οι ερασιτέχνες και γι’ αυτό περιμένουν τους ψαράδες στα λιμάνια, οι οποίοι δεν χάνουν μια τέτοια ευκαιρία. Διότι με ένα τέτοιο δόλωμα έχουν αυξημένες τις πιθανότητες για μεγάλα ψάρια, όπως για παράδειγμα τις συναγρίδες, οι τιμές των οποίων φθάνουν στα εστιατόρια τα 65 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία, τα οποία αναφέρονται στην Αλιευτική Πολιτική της ΕΕ, στα χωρικά ύδατα της Κύπρου αλιεύονται κάθε χρόνο 359 τόνοι λευκός τόννος, ποσοστό 30,8% επί του συνόλου των ψαριών που αλιεύονται, 170 τόνοι τσιπούρα, ποσοστό 14,6%, 88 τόνοι μαρίδα 7,5% και 74 τόνοι μπαρμπούνι, ποσοστό 6,3%. Εξάλλου, τα 15 κυριότερα είδη που αλιεύονται στην Ευρώπη είναι η ρέγγα (πρώτη με διαφορά), ακολουθεί το σκουμπρί, η παπαλίνα, η σαρδέλα, το σαφρίδι, ο κιτρινόπτερος τόννος, ο μερλούκιος μπακαλιάρος, ο γάδος, τα μικρά πελαγικά ψάρια, το προσφυγάκι, οι καρχαρίες, η ευρωπαϊκή χωματίδα, ο γαύρος και το μεγάλο χτένι.
Στο μεταξύ, η υδατοκαλλιέργεια αποτελεί σημαντική δραστηριότητα σε πολλές ευρωπαϊκές περιφέρειες. Αντιστοιχεί σε περισσότερο από το 20% της συνολικής παραγωγής ψαριών της ΕΕ, παράγοντας περίπου 1,2 εκατομμύρια τόνους και αξία 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μερίδιο το οποίο κατέχει η ΕΕ στη συνολική παγκόσμια παραγωγή υδατοκαλλιέργειας ανέρχεται σε 1,25% από πλευράς όγκου και σε 3,4% από πλευράς αξίας. Οι κύριες χώρες παραγωγής υδατοκαλλιέργειας από άποψη όγκου είναι η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ελλάδα και η Ιταλία. Το κυριότερο προϊόν υδατοκαλλιέργειας είναι η τσιπούρα (71,05%).
Σύμφωνα με την ΕΕ, τα προϊόντα αλιείας και υδατοκαλλιέργειας αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεΐνης και βασικό στοιχείο μιας υγιεινής διατροφής. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον μέσο Ευρωπαίο, ο οποίος καταναλώνει 24,9 κιλά ψάρι ή θαλασσινά ετησίως (6 κιλά περισσότερα από ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο). Η κατανάλωση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των χωρών της ΕΕ, από 5,3 κιλά ανά άτομο στην Ουγγαρία μέχρι 56,8 κιλά στην Πορτογαλία. Στην Κύπρο η κατανάλωση φθάνει τα 23,3 κιλά ανά κάτοικο τον χρόνο.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.