Την υποστήριξή στη διαδικασία για επανένωση της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις επαναλαμβάνουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των επτά νοτίων χωρών της ΕΕ.
Την υποστήριξή τους στη διαδικασία για επανένωση της Κύπρου χωρίς εγγυήσεις, και σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επαναλαμβάνουν οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των επτά νοτίων χωρών της ΕΕ σε Κοινή τους Διακήρυξη, τη Διακήρυξη της Μαδρίτης, που εκδόθηκε στο πλαίσιο της σημερινής τους Συνόδου στην ισπανική πρωτεύουσα.
Στην Κοινή Διακήρυξη, οι εφτά υπενθυμίζουν ακόμη ότι "η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη λύση, και ότι η ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο". Η επόμενη συνάντηση των ηγετών των εφτά χωρών - Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας - θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο. `Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε ανάρτησή του στο twitter αυτή θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο.
"Παρακολουθούμε στενά και επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη διαδικασία για επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Υπενθυμίζουμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι και θα παραμείνει μέλος της Ένωσής μας μετά τη λύση, και ότι η ιδιότητα του κράτους μέλους της ΕΕ αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για μια επανενωμένη Κύπρο", σημειώνεται στην Κοινή Διακήρυξη, που αποτελείται από 11 παραγράφους.
Αναφέρεται επίσης, μεταξύ άλλων, πως οι εφτά ηγέτες συναντήθηκαν και πάλι, αυτή τη φορά στη Μαδρίτη, για να επαναβεβαιώσουν τη δέσμευσή τους στο να εργαστούν από κοινού για μια ισχυρή και ενωμένη ΕΕ. "Μαζί θέλουμε να στοχαστούμε πάνω στο κοινό μας εγχείρημα και να συμβάλουμε στην παρούσα συζήτηση σε σχέση με το κοινό μας μέλλον. Διακηρύττουμε τη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε αυτή τη διαδικασία σε μια νέα συνάντηση στην Κύπρο", σημειώνουν.
Εξάλλου οι αρχηγοί των εφτά χωρών καταδικάζουν με τον πιο ισχυρό τρόπο, όπως αναφέρεται, το αεροπορικό κτύπημα με χημικά όπλα στις 4 Απριλίου στη Συρία, σημειώνοντας πως το κτύπημα των ΗΕ που ακολούθησε στη χώρα αυτή "είχε την κατανοητή πρόθεση να προλάβει και να αποτρέψει την εξάπλωση και χρήση χημικών όπλων, και περιορίστηκε και επικεντρώθηκε σε αυτό το στόχο".
"Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τις προσπάθειες και την εργασία του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών `Οπλων (OPCW) και των ΗΕ σε σχέση με τις έρευνες για τη χρήση χημικών όπλων", αναφέρεται και προστίθεται πως "οι χώρες της νότιας ΕΕ επαναλαμβάνουν ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε στρατιωτική λύση για τη διαμάχη στη Συρία".
"Μόνο μια αξιόπιστη πολιτική λύση, όπως καθορίζεται από το ψήφισμα 2254 του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και το Ανακοινωθέν της Γενεύης του 2012 θα διασφαλίσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Συρία και θα καταστήσει δυνατή μια αποφασιστική ήττα του Ισλαμικού Κράτους και άλλων τρομοκρατικών ομάδων στη Συρία, που έχουν κατονομαστεί από τα ΗΕ", αναφέρουν οι εφτά.
Επαναλαμβάνουμε, προσθέτουν "την υποστήριξή μας στις υπό τη διαμεσολάβηση των ΗΕ ενδο-συριακές συνομιλίες στη Γενεύη για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Συρία".
Στην Κοινή Διακήρυξη υπογραμμίζεται ακόμη πως πρέπει να ενισχυθούν οι προσπάθειες για πρόληψη της ριζοσπαστικοποίησης και οι εφτά καταδικάζουν σθεναρά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ρωσία, Σουηδία και Αίγυπτο, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους προς τους λαούς των χωρών αυτών.
Ακόμη τονίζουν πως "η ασφάλεια των πολιτών μας αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας και εναπόκειται σε μεγάλο βαθμό στην ασφάλεια και στη σταθερότητα πέραν των συνόρων μας".
"Θέλουμε η ΕΕ να καταστεί ένας πραγματικός παροχέας ασφάλειας και άμυνας, μια αξιόπιστη δύναμη για αντιμετώπιση των προσκλήσεών μας στον τομέα της ασφάλειας", αναφέρουν.
Οι ηγέτες των εφτά νότιων χωρών μελών της ΕΕ καλωσορίζουν εξάλλου τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ρώμης στις 25 Μαρτίου, ενώ αναφερόμενοι στη συζήτηση για το Μέλλον της Ευρώπης, επισημαίνουν πως η Λευκή Βίβλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί μια πολύτιμη συμβολή σε αυτήν.
Προσθέτουν πως προσβλέπουν στην παρουσία από την Κομισιόν των εγγράφων προβληματισμού, όπως ανακοινώθηκε στη Λευκή Βίβλο, σημειώνοντας πως αυτά τα έγγραφα θα συμβάλουν στη συζήτηση για τις επιλογές που υπάρχουν ενώπιόν τους καθώς προχωρούν μαζί στη διαδικασία της ενοποίησης.
Σε σχέση με το Brexit, οι εφτά επαναβεβαιώνουν τη δήλωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Μαρτίου 20017 και τη σημασία της διατήρησης της ενότητας των 27 καθώς και της διασφάλισης των συμφερόντων της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο, και εκφράζουν την ελπίδα στο μέλλον "να έχουμε το Ηνωμένο Βασίλειο ως ένα στενό εταίρο" της ΕΕ.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.