Το πρωί της 11ης Απριλίου με συνάντηση των ηγετών ξεκινούν και πάλι οι συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά τη διάρκειας μίας ώρας και 15 λεπτών συνάντησή του με τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ο Τ/Κ Μουσταφά Ακιντζί. Την ημερομηνία επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στο twitter και ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ., Έσπεν Μπαρθ Άιντε, σημειώνοντας πως η συμφωνία επήλθε «μετά από διαβουλεύσεις με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί μετά το δείπνο της Κυριακής».
Η ανακοίνωση ήταν αποτέλεσμα εντατικών επαφών μεταξύ άλλων και του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος μετά τις επαφές του με τους πρέσβεις των ΗΠΑ και της Γερμανίας, χθες είδε την πρέσβειρα της Ολλανδίας ενώ είχε γεύμα και με τον Ρώσο πρέσβη. Παράλληλα δεν πρέπει να παραγνωρίζονται και η επικοινωνία που είχε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού με τον ΠτΔ και με τον Μουσταφά Ακιντζί. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως διπλωματικές πηγές που επικαλούνται τουρκικά ΜΜΕ, όπως μετέδωσε χθες η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ Άννα Αντρέου, κάνουν λόγο και για τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον κ. Άιντε αλλά και τον κ. Ακιντζί.
Θέμα... διασύνδεσης
Όπως πληροφορείται ο «Π», η ημερομηνία της 11ης Απριλίου ήταν αυτή στην οποία είχαν καταλήξει ως πιθανότερη και οι δύο ηγέτες κατά το δείπνο της Κυριακής, χωρίς να τη συμφωνήσουν. Ωστόσο η διαφωνία που υπήρχε αφορούσε το πότε θα ανακοινωνόταν, δηλαδή πριν ή μετά τη συζήτηση της πρότασης του ΔΗΣΥ στην ολομέλεια, αλλά και κατά πόσο ο κ. Ακιντζί θα επέμενε στη δημόσια διασύνδεση της επανέναρξης των συνομιλιών με τη διόρθωση του λάθους της Βουλής για αναφορά στην επέτειο του ενωτικού δημοψηφίσματος στην τάξη. Από την άλλη ο κ. Ακιντζί διαφωνούσε με την όποια διασύνδεση της επανέναρξης των συνομιλιών με το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, κάτι που φαίνεται πως προς το παρόν αποφεύγεται... τουλάχιστον ρητορικά.
Ενδεικτικό ήταν πως κατά τις δηλώσεις του το απόγευμα ο κ. Ακιντζί απέφυγε να αναφερθεί συγκεκριμένα στις συνθήκες που θα οδηγήσουν στο «νέο ξεκίνημα», όπως είπε, των διαπραγματεύσεων. Είναι κοινή αντίληψη πως «οι εξελίξεις κατά τις επόμενες ημέρες» θα καταστήσουν εφικτή την επιστροφή στο τραπέζι, ανέφερε, προσθέτοντας πως δεν θα ήθελε να επεκταθεί περαιτέρω.
Την κατάσταση πάντως περιπλέκει εκ νέου η παρέμβαση του προέδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, ο οποίος κατά τη συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας στις 22 Μαρτίου είχε εγείρει θέμα αντισυνταγματικότητας της πρότασης αρμοδιότητες της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης (που βάσει του Δικαίου της Ανάγκης έχουν μεταφερθεί στη Βουλή) να περάσουν στην εκτελεστική εξουσία. Το ερώτημα έχει προωθηθεί για εξέταση στον γενικό εισαγγελέα ο οποίος δεν είναι βέβαιο πότε θα αποφανθεί για το αν στην πρόταση υπάρχουν «τρύπες». Η πρόταση πάντως βρίσκεται στην ατζέντα για συζήτηση την Παρασκευή.
Σε ευρωπαϊκές προτάσεις προσβλέπει ο ΠτΔ
Λίγα είχε να πει χθες και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αντιδρώντας στην επικείμενη επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς ερωτηθείς αν ανέμενε αλλαγή στάσης από τον Τ/Κ ηγέτη, ανέφερε πως είχαν γίνει διαβουλεύσεις και πως «εν πάση περιπτώσει φαίνεται ότι έχει πειστεί μετά και τη συνάντηση με τον γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών». Ο Πρόεδρος μιλούσε σε δημοσιογράφους κατά την προσέλευσή του σε εκδήλωση στο Ολυμπιακό Μέγαρο.
Ο ΠτΔ άφησε και αιχμές για τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη, εκφράζοντας την ευχή πως «θα επικεντρωθούμε σε προτάσεις που δεν θα απομακρύνονται από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και ιδιαίτερα θα επικεντρώνονται στο καλώς νοούμενο συμφέρον των δύο κοινοτήτων». Σε ερώτηση αν δεν υπάρχουν πλέον όροι ή προϋποθέσεις, όπως η έγκριση της πρότασης ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους, ο Πρόεδρος είπε ότι «δεν είναι θέμα της κυβέρνησης, αυτό είναι θέμα της Βουλής, επομένως δεν τίθεται θέμα όρων».
Οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων ε/κ κομμάτων σχολίασαν επίσης -και οι τρεις μέσω twitter- την ανακοίνωση Ακιντζί, με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον γ.γ. του ΑΚΕΛ να χαιρετίζουν και τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ να υποδεικνύει ότι η δήλωση του κ. Ακιντζί σε «εξελίξεις των ημερών» ήταν αναφορά στην πρόταση ΔΗΣΥ. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου εξέφρασε επίσης την ευχή οι συνομιλίες «να οδηγήσουν στο πολυπόθητο αποτέλεσμα της επανένωσης της Κύπρου», ενώ ο Άντρος Κυπριανού πρόσθεσε πως «προσβλέπουμε σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις». Ο Νικόλας Παπαδόπουλος μοιράστηκε σε ανάρτηση τίτλο ιστοσελίδας για τις δηλώσεις Ακιντζί και την έμμεση αναφορά στην ολομέλεια της Παρασκευής γράφοντας «Ξεκάθαρος ο εκβιασμός. Αν δεν ψηφιστεί ο νόμος Ακιντζί την Παρασκευή δεν ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις. Ο εξευτελισμός του λαού συνεχίζεται».
Κυπριακό και Brexit στην ατζέντα Κοτζιά - Μπόρις
Την Αθήνα θα επισκεφθεί αύριο Πέμπτη για συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, ο Βρετανός ομόλογός του Μπόρις Τζόνσον, σε ένα από τα πρώτα του ταξίδια εκτός Βρετανίας από την ημέρα που η Τερέζα Μέι υπέγραψε το αίτημα εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπως ανακοινώθηκε από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ο επικεφαλής του Φόρεϊν Όφις θα συναντηθεί το απόγευμα της Πέμπτης με τον κ. Κοτζιά και γύρω στις 18:30 θα προβούν σε κοινές δηλώσεις και, όπως συνηθίζεται, θα απαντήσουν σε μερικές ερωτήσεις προεπιλεγέντων δημοσιογράφων. Μετά από την ενημέρωση των ΜΜΕ, ο κ. Κοτζιάς θα παραθέσει δείπνο εργασίας στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.
Ο κ. Τζόνσον είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Αττάλεια, όπου και συναντήθηκε με τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Όπως αναφέρουν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές στην Ελλάδα, οι επαφές του σε Αθήνα και Αττάλεια εντάσσονται στο πλαίσιο των εξελίξεων στο Κυπριακό, αλλά και στις διμερείς σχέσεις της Βρετανίας στη μετά Brexit εποχή.
Οι επαφές εντάσσονται στην προσπάθεια που γίνεται μεταξύ άλλων και από τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντε, να υπάρξει μια παρασκηνιακή διαβούλευση των εγγυητριών δυνάμεων, και κυρίως της Ελλάδας και της Τουρκίας, έτσι ώστε να υπάρχει έστω ατύπως μια ένδειξη των κινήσεων που είναι διατεθειμένη να κάνει η Άγκυρα σε περίπτωση που οι συνομιλίες αποκτήσουν τη δυναμική που χάθηκε μετά τη χωρίς αποτελέσματα Διάσκεψη της Γενεύης τον Ιανουάριο και μετά τη διακοπή των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων τους τελευταίους δύο μήνες.
Η βρετανική πλευρά έχει κατ’ επανάληψη τονίσει πως δεν έχει προαποφασίσει τη στάση της σε σχέση με το μελλοντικό καθεστώς ασφάλειας μιας Ομοσπονδιακής Κυπριακής Δημοκρατίας, και πως θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσουν οι Κύπριοι. Παρόμοιες δηλώσεις κάνει δημόσια και η Τουρκία χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να αλλάζει στάση για τα επεμβατικά δικαιώματά της και για την παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στο νησί. Η Ελλάδα έχει εδώ και αρκετό καιρό ξεκαθαρίσει πως δεν επιθυμεί να παραμείνει εγγυήτρια.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.