Θεμιστοκλέους στον «Π»: Είμαστε στον λάκκο που προέβλεψε ο Κληρίδης

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 3.4.2017
Θεμιστοκλέους στον «Π»: Είμαστε στον λάκκο που προέβλεψε ο Κληρίδης
«Εάν η πενταετία Αναστασιάδη λήξει χωρίς λύση, θα καταγραφεί ως μια άγονη πενταετία. Δεν κάνει κάτι που να δείχνει αποφασιστικότητα, αξιοπιστία»

«Ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κατ’ εξοχήν εκφραστής της ρεαλιστικής σχολής σκέψης στο Κυπριακό, έλεγε ότι το τάιμινγκ έχει πολύ μεγάλη σημασία. Αρκετά χρόνια πριν, ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ζητούσε μόνον 16 μήνες για να ολοκληρώσει την προσπάθεια. Ουσιαστικά, έθετε τότε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα. Εμείς, αρκετά χρόνια μετά, εμμένουμε σε στερεότυπα του τύπου 'όχι χρονοδιαγράμματα'. Εάν δεν έχουμε καταλάβει ότι ο χρόνος εξαντλείται, τα τελεσμένα παγιώνονται, οι έποικοι αυξάνονται, οι δυσκολίες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος μεγαλώνουν και η διχοτόμηση οριστικοποιείται, σημαίνει, δυστυχώς, ότι δεν έχουμε καταλάβει πού οδηγούμαστε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο βετεράνος πολιτικός της Αριστεράς, Κώστας Θεμιστοκλέους, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος επί διακυβέρνησης Κληρίδη. Εάν οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, πρόσθεσε, στο αποψινό δείπνο αναλωθούν στις μεμψιμοιρίες και τις λεπτομέρειες και χάσουν τη μεγάλη εικόνα, τότε θα πεθάνει και η τελευταία ελπίδα που υπάρχει για να λυθεί το Κυπριακό. «Έχουν απομείνει μόνον 2-3 μήνες. Εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας δεν μπορείς να λύσεις το Κυπριακό και φαίνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι αμέτοχος του προεκλογικού κλίματος που έχει ήδη αρχίσει. Έτρεφα πολλές ελπίδες ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν θα άφηνε να φθάσουν τα πράγμα στο Κυπριακό εδώ που είναι σήμερα, λίγους μόνον μήνες πριν από το τέλος της θητείας του. Θεωρούσα ότι σε πολύ λιγότερο χρόνο θα μπορούσε το θέμα να είχε κλείσει», σημείωσε ο κ. Θεμιστοκλέους στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον «Πολίτη».


Επιρρίπτετε ευθύνες στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τη μη επίλυση του Κυπριακού;


Έχασε πολύτιμο χρόνο ο κ. Αναστασιάδης. Ναι, παρέλαβε μια οικονομία στο χάλι που την άφησε ο κ. Χριστόφιας, αλλά στο Κυπριακό ξεκίνησε λανθασμένα. Σπατάλησε ένα χρόνο για ένα κοινό ανακοινωθέν το οποίο κανείς δεν θυμάται, προχώρησε στον διορισμό συνομιλητή για τον λόγο που τον διόρισε, δημιούργησε ένα σωρό ομάδες και επιτροπές του Κυπριακού, που σε κάποιες περιπτώσεις δημιουργούσαν προσκόμματα στη διαδικασία, αντί να την υποβοηθούν. Επιπλέον, έχασε πολύ χρόνο για την Αμμόχωστο, ενώ ήξερε από την αρχή ότι δεν υπήρχε θέμα ανοίγματος των Βαρωσίων. Επίσης, αυτοπαγιδεύθηκε στη ρητορική για ένα βελτιωμένο σχέδιο Ανάν, παραγνωρίζοντας τις πραγματικές δυνατότητες που είχαμε μπροστά μας. Δεν κερδίσαμε εμείς τον πόλεμο. Γιατί η άλλη πλευρά να μας προσφέρει όλα αυτά που απαιτούμε; Μπορεί πολλοί να μην το θυμούνται, αλλά ο Πρόεδρος Κληρίδης είχε πει παραμονές του δημοψηφίσματος του 2004, ότι το «όχι» θα μας έριχνε σε λάκκο απροσμέτρητου βάθους. Σε αυτή τη θέση είμαστε σήμερα, δυστυχώς. Η δε άλλη σχολή σκέψης στο Κυπριακό, μας έλεγε ότι αμέσως μετά την ένταξή μας στην ΕΕ, θα ερχόταν η ευρωπαϊκή λύση. Πού είναι η ευρωπαϊκή λύση; Υποστηρίζω, λοιπόν, ότι εάν θέλαμε πραγματικά να λύσουμε το Κυπριακό, θα έπρεπε να είχαμε μια ρεαλιστική προσέγγιση στα ζητήματα του προβλήματος. Ακόμα και ο ίδιος ο Τάσσος ο Παπαδόπουλος έδωσε μια σειρά τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν. Σας θυμίζω, ακόμα, ότι όλα αυτά που λέμε σήμερα για τις εγγυήσεις και την ασφάλεια, ούτε καν τα επροτείναμε το 2004. Όλα αυτά, για τα οποία σήμερα όλοι συστοιχίζονται πίσω από τον κ. Κοτζιά, κανένας δεν τα θυμήθηκε το 2004, όταν δίναμε διά του κ. Περτέβ στα Ηνωμένα Έθνη -που σήμερα ο κ. Κοτζιάς και όχι μόνον, τους επιτίθενται- τις αλλαγές που θέλαμε στο σχέδιο Ανάν για να το αποδεχθούμε.



Λογικό είναι να μετρά και την κοινή γνώμη ο Πρόεδρος. Υπάρχει λόγος να πάρει μια συμφωνία σε δημοψήφισμα, όταν εκ των προτέρων όλα δείχνουν ότι θα απορριφθεί;


Μα εάν δεν έχεις καλλιεργήσει, από τη στιγμή που εκλέγηκες, το κλίμα για την ώρα της λύσης, πώς περιμένεις ότι την τελευταία στιγμή θα πεισθεί η κοινή γνώμη. Όλα εδώ πληρώνονται. Εάν είσαι στην εξουσία και έχεις πλάνο για λύση του Κυπριακού, πρέπει να εργασθείς προς αυτή την κατεύθυνση και να μην περιμένεις να προετοιμάσεις τον κόσμο τους τελευταίους δυο μήνες πριν από τις κρίσιμες αποφάσεις. Τα πράγματα δεν είναι έτσι που γίνονται. Το κλίμα της λύσης πρέπει να προετοιμαστεί αρκετά πιο πριν και όχι στο παρά ένα.


Δραπετεύσαμε


Όλοι περιμένουν να διεξαχθεί το τουρκικό δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ελπίζοντας ότι, εάν κερδίσει το «ναι», ο κ. Ερντογάν θα λογικευθεί στο Κυπριακό.


Η Τουρκία έχει μπει στην προεκλογική εκστρατεία εδώ και ενάμιση μήνα. Σας θυμίζω ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι στην εξουσία τέσσερα χρόνια. Είχε επομένως αρκετό χρόνο για να χειριστεί το Κυπριακό με άνεση χρόνου. Εξάλλου, θέλω να σας πω ευθαρσώς ότι δεν είμαι απ’ εκείνους που συμμερίζονται την άποψη ότι το κλειδί του Κυπριακού είναι στην Άγκυρα. Το κλειδί του Κυπριακού βρίσκεται στη Λευκωσία. Δεν θέλω να υποτιμήσω σε καμία περίπτωση τον ρόλο της Άγκυρας στο Κυπριακό, αλλά θέλω παρενθετικά να πω ότι σε δύο περιπτώσεις που εμείς οι ίδιοι καταφέραμε να φέρουμε την Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών -όπως ήταν από την αρχή η επιδίωξη του Προέδρου Αναστασιάδη- τα κάναμε θάλασσα. Το επίτευγμα, όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, των χιαστί συναντήσεων -ο κ. Μαυρογιάννης στην Άγκυρα και ο κ. Όζερσαϊ στην Αθήνα- έμεινε ημιτελές, το καταργήσαμε. Γιατί; Όπως και πρόσφατα στη Γενεύη, φάνηκε ότι μόλις αντικρύσαμε την Τουρκία μπροστά μας, δραπετεύσαμε. Επομένως, λέμε ότι θέλουμε την Τουρκία συνομιλητή μας, αλλά σε δύο περιπτώσεις, που την είχαμε συνομιλητή μας, φροντίσαμε να μην υπάρξει συνέχιση της προσπάθειας. Αυτά, η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να τα δικαιολογήσει, ακόμα και εάν ο λόγος οφείλεται όχι σε μας, αλλά σε κάποιον άλλο που μας συμπαραστέκεται - δεν ξέρω πώς… Η ουσία είναι ότι την ώρα που έρχεται η Τουρκία απέναντί μας, δημιουργούνται, είτε από χειρισμούς δικούς μας είτε από χειρισμούς άλλων, λόγοι οι οποίοι οδηγούν την κατάσταση σε αδιέξοδο.


Γιατί λέτε ότι δραπετεύσαμε στη Γενεύη; Αφού, την κρίσιμη στιγμή, είναι ο κ. Τσαβούσογλου που έβαλε παράλογες απαιτήσεις στο τραπέζι των συνομιλιών.


Να σας θυμίσω τι ακριβώς έγινε στη Γενεύη. Εγώ θυμάμαι τον κ. Κοτζιά να κάμνει δημοσιογραφική διάσκεψη, την ώρα που κανένας δεν περίμενε κάτι τέτοιο, να αναφέρεται σε τζετ λαγκ, να αναφέρεται σε συνέχιση της διαδικασίας χωρίς την παρουσία των Κυπρίων, να δημιουργείται ένα αλαλούμ και να αναβάλλεται η διάσκεψη της Γενεύης. Σας θυμίζω, επίσης, ότι ο κ. Κοτζιάς, με τα non paper που στη συνέχεια απέσυρε ή με ζητήματα που έβαζε πριν από τη διεθνή διάσκεψη, δηλαδή να αποφασιστούν θέματα πριν καν συγκληθεί η διεθνής διάσκεψη, στην ουσία δημιουργούσε ο ίδιος προβλήματα πριν καν η διεθνής διάσκεψη συνέλθει. Ως εκ τούτου, να βλέπουμε και τις δικές μας ευθύνες στο όλο θέμα. Μπορεί ο κ. Τσαβούσογλου ή η Τουρκία διά του κ. Τσαβούσογλου, να έθεσε κάποια ζητήματα, αλλά γι' αυτό ήμασταν εμείς εκεί, για να τα συζητήσουμε.


Μα είναι σήμερα ώριμες οι συνθήκες για επίλυση του Κυπριακού, με όλα αυτά που γίνονται στην Τουρκία και με τη γνωστή συμπεριφορά/δηλώσεις του κ. Ερντογάν;


Αυτά τα λέμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ότι, δηλαδή, πρέπει να ενεργήσουμε έγκαιρα. Τώρα είμαστε στο σημείο που η Τουρκία είναι σε κόντρα με την ΕΕ και υπάρχουν ελάχιστες προοπτικές αναφορικά με την ενταξιακή της πορεία. Προσδοκούσαμε πολλά από μια Τουρκία, η οποία θα είχε καλές σχέσεις με την ΕΕ, ίσως και προοπτική ένταξης. Θυμίζω ότι το 1999, η Τουρκία κρίθηκε εντάξιμη χώρα στην ΕΕ μαζί με την Κύπρο. Σήμερα, απέχουμε πολύ από τις κοινές αποφάσεις που αφορούσαν την Κύπρο και την Τουρκία, του 1999 και μεταγενέστερα. Γι' αυτό λέμε λύση χθες. Έπρεπε το Κυπριακό να είχε λυθεί εδώ και πολλά χρόνια, όταν τα πράγματα διεθνώς ήταν καλύτερα, όταν οι ευρωτουρκικές σχέσεις ήταν καλύτερες, και μπορούσε η ΕΕ να ασκήσει επιρροή πάνω στην Τουρκία. Έχει χαθεί χρόνος και αν χαθεί και άλλος, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι έχουμε μπροστά μας ελάχιστους μήνες για να φθάσουμε σε λύση του Κυπριακού. Και δεν μιλώ για πρόοδο, μιλώ για λύση. Εάν η πενταετία Αναστασιάδη λήξει χωρίς λύση, θα καταγραφεί ως μια άγονη πενταετία. Και η παρούσα διαδικασία επίλυσης τού Κυπριακού θα τερματιστεί, ενώ το πρόβλημα θα τελειώσει με τους στόχους έτσι όπως τους διεκδικούσαμε μέχρι σήμερα. Η επόμενη αναζήτηση της λύσης θα είναι τύπου «βελούδινου διαζυγίου», εάν θα υπάρχει τέτοια δυνατότητα. Τα βήματα του Αναστασιάδη μοιάζουν, σήμερα, με το μετέωρο βήμα του πελαργού. Δεν κάνει κάτι που να δείχνει αποφασιστικότητα, αξιοπιστία. Και για ποιο success story του Κυπριακού μιλάμε. Success; Sorry…


Κοτζιάς όπως Δούντας


Ο Κώστας Θεμιστοκλέους ασκεί σκληρή κριτική στον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά, στον οποίο χρεώνει πολιτικούς χειρισμούς που έχουν πολύ αρνητικά αποτελέσματα στο Κυπριακό. «Με τους χειρισμούς που κάνει, δεν βλέπω ότι αυτή τη στιγμή συμβάλλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Εκτός των όσων έχω ήδη αναφέρει, προχθές κατήγγειλε τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Όλα αυτά, δεν θεωρώ ότι είναι συμβολή στην επίλυση του προβλήματος, αλλά συμβολή στην προσπάθεια για διαιώνιση του Κυπριακού. Θυμίζουν εποχές Δούντα, που η προσέγγιση ήταν ότι οι συνθήκες δεν είναι ώριμες για τη λύση του Κυπριακού και να το αφήσουμε να λυθεί όταν θα είναι ώριμες. Όλα αυτά δεν παραπέμπουν σε ρεαλιστική προσέγγιση, για να πάμε σε ένα συμβιβασμό, σε μια λύση του Κυπριακού. Οπότε, αντί να ψάχνουμε κάποιον να τραβήσει από το αφτί την Τουρκία -γιατί μια ζωή αυτό κάνουμε, ψάχνουμε κάποιον να δείρει την Τουρκία, να την κάτσει στο σκαμνί- πρέπει να βρούμε τρόπο να γεφυρώσουμε τις διαφορές μας με τη χώρα αυτή», σημειώνει. Ακόμα, προσθέτει, και μεγάλες χώρες όπως είναι η Ρωσία, το Ισραήλ, βλέπετε ότι τα βρίσκουν με την Τουρκία. «Εμείς γιατί να μην τα βρούμε; Αυτή νομίζω ότι είναι η σωστή πολιτική. Πρέπει να συμβιβάσουμε την ιστορία με τη γεωγραφία», κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.



kateliadi@politis-news.com


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Έντονες διεργασίες και θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Πιέζουν κόμματα για αναβολή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Έντονες διεργασίες και θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Πιέζουν κόμματα για αναβολή

Φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών: Έντονες διεργασίες και θρίλερ στη Βουλή, μέχρι τελευταία στιγμή - Πιέζουν κόμματα για αναβολή

Στο νήμα θα κριθεί η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών
ΚΥΠΡΟΣ

Στο νήμα θα κριθεί η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών

Στο νήμα θα κριθεί η πρόταση ΑΚΕΛ για φορολόγηση των τραπεζών

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ
ΚΥΠΡΟΣ

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ

Στην ολομέλεια της Βουλής οι ανακλήσεις οχημάτων λόγων αερόσακων takata, παραμένει το αλαλούμ

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης
ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης

Φόβοι για νέο αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησης στη Συρία - Απουσιάζουν οι άλλες συνιστώσες της αντιπολίτευσης

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα
ΚΥΠΡΟΣ

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα

Πιέσεις παραγόντων του ποδοσφαίρου προς βουλευτές και κόμματα για να ψηφιστεί σήμερα το νομοσχέδιο για το στοίχημα