Λιγότερο ελκυστικό το Δημόσιο, ακόμη και για υπουργούς

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 19.3.2017
Λιγότερο ελκυστικό το Δημόσιο, ακόμη και για υπουργούς
Ο «Π» συγκρίνει τις μειώσεις στις απολαβές δημοσίων υπαλλήλων διαφορετικών κλιμάκων, βουλευτών και υπουργών από το 2012 μέχρι σήμερα.

Δεν απαιτούνται ιδιαίτερες γνώσεις ή μαθηματικό μυαλό για να αντιληφθεί κανείς ότι οι διάφορες αποκοπές (εισφορές και μέτρα) στο κρατικό μισθολόγιο επηρέασαν, κλιμακωτά, περισσότερο τους υψηλόμισθους. Είναι επίσης κατανοητό πως η μείωση ύψους 11,64% στις απολαβές ενός δημόσιου υπάλληλου κλίμακας Α2-Α5 (ii), η οποία επήλθε λόγω των μέτρων από το 2012 μέχρι σήμερα και μεταφράζεται σε 147 ευρώ (από 1.259 ευρώ σε 1.112) φαίνεται περισσότερο στο πορτοφόλι του από ό,τι η μείωση 20,75%, π.χ., που έγινε στις απολαβές γενικών διευθυντών υπουργείων. Οι οποίοι λαμβάνουν (προ φόρου εισοδήματος και εισφορά στο ΤΚΑ) ακόμη και σήμερα πολύ περισσότερα από βουλευτές και υπουργούς (επίσης προ φόρου εισοδήματος).


Την ίδια ώρα που, για παράδειγμα, ένας υπάλληλος στην κλίμακα Α8-Α10-Α11, οποίος προσελήφθη μετά την 1/1/2012 με μειωμένη κλίμακα εισδοχής κατά 10%, από 2.041 ευρώ που θα έπαιρνε πριν από έξι χρόνια, σήμερα παίρνει 1.678 ήτοι 17,7% πιο κάτω (βλ. πίνακες).


Ο «Π» με στοιχεία που εξασφάλισε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού ως επίσης και από το Γενικό Λογιστήριο παρουσιάζει και συγκρίνει σε ίδια βάση τις μειώσεις στις απολαβές δημοσίων υπαλλήλων διαφορετικών κλιμάκων, βουλευτών και υπουργών από το 2012 μέχρι σήμερα.


Τι τους κόβεται



Τόσο οι δημόσιοι υπάλληλοι όσο και οι αξιωματούχοι είδαν τις απολαβές τους να συρρικνώνονται από το 2012 και εντεύθεν καθώς από τον μισθό τους αφαιρέθηκε η κλιμακωτή μείωση απολαβών, η εισφορά 1,5% γα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η συνεισφορά 3% για σύνταξη και 2% για τις περιοδικές εισφορές. Στα παραδείγματα που δίνει σήμερα ο «Πολίτης» θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν υπολογίζονται οι συνεισφορές στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ο φόρος εισοδήματος υπαλλήλου. Δεν υπολογίστηκε ούτε η έκτακτη εισφορά, η οποία έληξε στις 31/12/2016.


Έμεινε η μονιμότητα



Όπως προκύπτει, πέρα από τη μονιμότητα, που ήταν πάντοτε το... ατού της εργοδότησης στον δημόσιο τομέα, πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι, ειδικά των χαμηλότερων κλιμάκων, δεν έχουν να προτάξουν κάτι άλλο απέναντι στους βεβαίως πολύ περισσότερο αδικημένους, και πέραν της μισθοδοσίας (βλ. ωράριο), ιδιωτικούς υπάλληλους.


Κατ' αρχάς, να σημειωθεί πως οι μόνιμοι υπάλληλοι που προσλαμβάνονται μετά την 1/10/2011 δεν δικαιούνται επαγγελματική σύνταξη, την ώρα που παραμένει μετέωρο το ταμείο προνοίας που τους υποσχέθηκαν, το οποίο και βεβαίως θα είναι πολύ πιο φθηνό για τον εργοδότη τους, δηλαδή το κράτος. Επίσης, όπως προαναφέρθηκε, οι κλίμακες εισδοχής στο Δημόσιο από 1/1/2012 έχουν μειωθεί κατά 10%, ενώ εδώ και κάποια χρόνια δεν δίνονταν αυξήσεις, προσαυξήσεις (θα δοθούν φέτος) και τιμαριθμικό επίδομα. Μάλιστα παραμένει σε ισχύ το μορατόριουμ προσλήψεων, ενώ μόλις πρόσφατα αποφασίστηκε πως όσοι προήχθησαν τα περασμένα χρόνια θα λάβουν τον μισθό της θέσης στην οποία έχουν προαχθεί.



Γ.δ. πάνω από υπουργούς



Τα στοιχεία αποκαλύπτουν πως «συμφέρει» καλύτερα να δοκιμάζει κανείς να εκλεγεί βουλευτής παρά να διοριστεί υπουργός, ενώ επιβεβαιώνουν γιατί γίνονται μάχες κάθε φορά που κενώνεται θέση γ.δ. υπουργείου ή τμήματος. Όπως προκύπτει, η υπουργοποίηση σήμερα με τις όσες τόσες ευθύνες μεταφράζεται σε μηνιαίες απολαβές ύψους 5.586 ευρώ χωρίς, υπογραμμίζεται ξανά, να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος (που ποικίλλει αναλόγως και άλλων εσόδων). Την ίδια ώρα ένας βουλευτής καθαρίζει προ φόρου εισοδήματος 5.421 ευρώ, σχεδόν όσα και ένας υπουργός. Ας σημειωθεί πως παρότι εδώ δεν υπολογίστηκε, οι βουλευτές δεν καταβάλλουν συνεισφορά στο ΤΚΑ καθώς θεωρούνται αυτοεργοδοτούμενοι για σκοπούς εισφορών, αφού αρκετοί ασκούν και άλλο επάγγελμα…


Παζλ οι απολαβές



Οι γενικοί διευθυντές υπουργείων από 9.541 ευρώ στο τέλος του 2011 παίρνουν τώρα προ φόρου εισοδήματος (35%) 7.561 ευρώ με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα. Στις μηνιαίες απολαβές γενικού διευθυντή το 2011 περιλαμβανόταν μισθός 8.040,95 ευρώ και αφορολόγητο συντάξιμο επίδομα παραστάσεως 1.500 ευρώ. Το 2017 το επίδομα παραστάσεως που ανέρχεται ετησίως σε 18.000 και πλέον φορολογείται μειώθηκε κατά 10% (1.350 ευρώ).



Όσον αφορά τις μηνιαίες απολαβές διευθυντή μεγάλου κυβερνητικού τμήματος το 2011 περιλαμβανόταν μισθός 7.430 ευρώ, αφορολόγητο επίδομα φιλοξενίας 500 ευρώ (6 χιλ. ευρώ ετησίως) και επίδομα οδοιπορικών 102,5 ευρώ. Το 2017 το επίδομα φιλοξενίας (το οποίο, δέον να σημειωθεί, ήταν αφορολόγητο μέχρι το 2013) μειώθηκε κατά 382,50 ευρώ και το επίδομα οδοιπορικών στα 87,16 ευρώ.



Αν οι πιο πάνω απολαβές ικανοποιούν, είναι λιγότερες ή περισσότερες από την ευθύνη των θέσεων στις οποίες αντιστοιχούν, ο καθένας μπορεί να κρίνει. Αυτό ωστόσο που πρέπει να εξορθολογιστεί είναι ο τρόπος με τον οποίο προκύπτει το σύνολο των απολαβών. Όπως και οι βουλευτές αλλά και άλλοι αξιωματούχοι θα ήταν ορθότερο να παίρνουν έναν μισθό αντάξιο της θέσης και όχι να προστίθενται στον βασικό τους άτακτα επιδόματα -που ήταν κάποτε η εύκολη λύση για αυξήσεις- τα οποία προκαλούν, αφού κάποια δεν φορολογούνται, άλλα δεν ελέγχονται ενώ σχεδόν όλα είναι και συντάξιμα!


Οι αξιωματούχοι


Την ίδια ώρα στις μηνιαίες απολαβές βουλευτή το 2011 περιλαμβανόταν αποζημίωση 3,637.31 ευρώ, αφορολόγητο συντάξιμο επίδομα παραστάσεως 1.945,75 ευρώ, αφορολόγητο συντάξιμο επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών 1.025,17 ευρώ και επίδομα οδοιπορικών 683,44 ευρώ. Το 2017, στις μηνιαίες απολαβές βουλευτή περιλαμβάνεται λόγω και των προαναφερθεισών αποκοπών αποζημίωση 3.607,08 ευρώ, επίδομα παραστάσεως (το οποίο φορολογείται από το 2013) 1.751,18, επίδομα γραμματειακών υπηρεσιών (το οποίο φορολογείται) 1.025,17 ευρώ και επίδομα οδοιπορικών 580,9 ευρώ (μειωμένο κατά 15%). Επί των συντάξιμων απολαβών αποκόπτεται πλέον ποσοστό 6,8% για σχέδιο σύνταξης και 3% για ταμείο χηρών, αντί 3% και 2%, που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους.



Όσον αφορά τις μηνιαίες απολαβές υπουργού, το 2011 περιλαμβανόταν αποζημίωση 6.299,26 ευρώ και αφορολόγητο συντάξιμο επίδομα παραστάσεως 1.992,08 ευρώ. Το 2017, το επίδομα παραστάσεως (το οποίο φορολογείται από το 2013) μειώθηκε κατά 10% (1.792,85 ευρώ). Επί των συντάξιμων απολαβών αποκόπτεται ποσοστό 6,8% για σχέδιο σύνταξης και 3% για ταμείο χηρών, αντί 3% και 2% που ισχύει για τους δημόσιους υπαλλήλους. Αποκόπτεται, επίσης, εθελοντική εισφορά 5,6% (456,30 ευρώ), η οποία, μαζί με τη μείωση απολαβών, αντιστοιχεί στο 20% των συντάξιμων απολαβών υπουργού. Όσο δηλαδή είχε εξαγγελθεί από την παρούσα κυβέρνηση ότι θα ήταν η εθελοντική αποκοπή από τους μισθούς των υπουργών η οποία κατέληξε εθελοντική μόνο στο 1/4. Εν κατακλείδι θα πρέπει να τονιστεί ότι πέρα από μνημονιακές αποκοπές που ίσχυαν τότε, εθελοντική αποκοπή ύψους 10% εφαρμοζόταν και στο Υπουργικό Συμβούλιο του Δημήτρη Χριστόφια.


Κατ’ όνομα υπερωρίες



Πέραν του μισθού, πολύ περισσότερο αυτό που κόστισε στους δημόσιους υπαλλήλους, ειδικά τους ένστολους, τα τελευταία χρόνια ήταν η υπερωριακή τους αποζημίωση, η οποία το 2011 για τις καθημερινές υπολογιζόταν 1:1,5. Από 1/1/2014 έως 28/02/2017 ήταν 1:1 ενώ από αυτόν τον μήνα εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε 1:1,2. Από τα στοιχεία που μας δόθηκαν από το ΤΔΔΠ και με την υπόθεση ότι ένας υπάλληλος εργάζεται τις καθημερινές 20 ώρες υπερωριακά τον μήνα προκύπτει πως η υπερωρία δεν αξίζει τα λεφτά της. Ένας υπάλληλος κλίμακας Α2-Α5-Α7(ii) με τα δεδομένα του 2011 θα λάμβανε μηνιαίως 1.517 ευρώ (από 1.259 χωρίς υπερωρία), ενώ σήμερα με τον υπολογισμό του 1:1,2 και την κλιμακωτή εισφορά που εφαρμόζεται και στις υπερωρίες είναι ως να δουλεύει για να καλύπτει τα... καύσιμά του. Συγκεκριμένα, με υπολογισμό 20 ωρών υπερωριακής εργασίας, μετά τις αποκοπές λαμβάνει σύνολο για έναν μήνα 1.298 ευρώ, 219 λιγότερα από ό,τι το 2011. Μεταξύ 2014 και Φεβρουαρίου 2017 ο μηνιαίος μισθός με την υπερωρία ήταν ακόμη πιο αποκαρδιωτικός, μόλις 1.267 ευρώ, όσα δηλαδή λάμβανε ένας υπάλληλος της ίδιας κλίμακας το 2011 χωρίς ούτε μία επιπλέον ώρα υπερωρίας.


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

Συμπληρώνονται σήμερα 50 χρόνια από το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974

Μπάιντεν: «Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ»
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: «Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ»

Μπάιντεν: «Δοκιμασία για τις ΗΠΑ οι εκλογές μετά την απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ»

Νέα στοιχεία από FBI για τον δράστη της απόπειρας κατά Τραμπ: «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα στοιχεία από FBI για τον δράστη της απόπειρας κατά Τραμπ: «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Νέα στοιχεία από FBI για τον δράστη της απόπειρας κατά Τραμπ: «Έδρασε μόνος, δεν είχε πρόβλημα ψυχικής υγείας»

Νέα δεδομένα με τις υποθέσεις σφετερισμού - Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για ακίνητα στα κατεχόμενα
ΚΥΠΡΟΣ

Νέα δεδομένα με τις υποθέσεις σφετερισμού - Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για ακίνητα στα κατεχόμενα

Νέα δεδομένα με τις υποθέσεις σφετερισμού - Κατακόρυφη μείωση της ζήτησης για ακίνητα στα κατεχόμενα

Η ψυχολογική διάσταση του Κυπριακού - Ειδικοί αναλύουν στον «Π» το τραύμα των Κυπρίων συνεπεία του πολέμου
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η ψυχολογική διάσταση του Κυπριακού - Ειδικοί αναλύουν στον «Π» το τραύμα των Κυπρίων συνεπεία του πολέμου

Η ψυχολογική διάσταση του Κυπριακού - Ειδικοί αναλύουν στον «Π» το τραύμα των Κυπρίων συνεπεία του πολέμου