Κόμματα σε κρίση μετά το... ενωτικό

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 16.2.2017
Κόμματα σε κρίση μετά το... ενωτικό
Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ δεν είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη για την τροπολογία του ΕΛΑΜ.

Στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη στρέφονται τα εσωκομματικά πυρά του ΔΗΣΥ για τον τρόπο που το κόμμα χειρίστηκε την τροπολογία του ΕΛΑΜ αναφορικά με το ενωτικό δημοψήφισμα, η οποία εγκρίθηκε την περασμένη Παρασκευή από τη Βουλή λόγω της αποχής που τήρησαν οι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.


Στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ αναμένεται να ζητηθούν εξηγήσεις από τον κ. Χατζηγιάννη για δύο θέματα που αφορούν τον τρόπο χειρισμού της τροπολογίας του ΕΛΑΜ. Πρώτο ανάμεσά τους, το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος δεν ενημερώθηκε από τον κ. Χατζηγιάννη ως βουλευτή του ΔΗΣΥ και πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας για την επίμαχη τροπολογία του ΕΛΑΜ. Η τροπολογία του ΕΛΑΜ συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας της 8ης Φεβρουαρίου, και με ψήφους του ΔΗΣΥ (3), του ΔΗΚΟ (1), της Συμμαχίας (1), και της Αλληλεγγύης (1) οδηγήθηκε στην ολομέλεια στις 10 Φεβρουαρίου, χωρίς να προηγηθεί συνεννόηση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ. Στη συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής ο ΔΗΣΥ αιφνιδιάστηκε, όπως προκύπτει από τη στάση τουλάχιστον ενός βουλευτή του ΔΗΣΥ που έσπευσε να υπερψηφίσει την τροπολογία ΕΛΑΜ, πριν τελικά να αποφασιστεί στο πόδι η στάση τήρησης αποχής (ώστε, όπως αναφέρουν πηγές στην Πινδάρου, το κόμμα να τηρούσε ενιαία στάση έναντι της τροπολογίας). Σημειώνεται ότι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ που ήταν έτοιμοι να υπερψηφίσουν την τροπολογία του ΕΛΑΜ ήταν περισσότεροι, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δύο βουλευτές του κόμματος, οι Κ. Χατζηγιάννης και Γ. Κάρουλλας, είχαν ήδη εγκρίνει την τροπολογία του ΕΛΑΜ από τις 8 Φεβρουαρίου. Η τρίτη βουλευτής του ΔΗΣΥ που καταγράφηκε ότι είχε εγκρίνει την τροπολογία ΕΛΑΜ στις 8 Φεβρουαρίου, Αννίτα Δημητρίου, δεν την είχε εγκρίνει στην πραγματικότητα, αφού απουσίαζε από την εν λόγω συνεδρίαση της Επιτροπής Παιδείας.


Έλειπε η Αννίτα


Το δεύτερο θέμα για το οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ αναμένεται να ζητήσει εξηγήσεις από τον πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκο Χατζηγιάννη είναι το γεγονός ότι η βουλευτής του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Παιδείας Αννίτα Δημητρίου εμφανίστηκε να είχε υπερψηφίσει στη συνεδρίαση της επιτροπής στις 8 Φεβρουαρίου την τροπολογία του ΕΛΑΜ, αν και η ίδια δεν συμμετείχε στη συνεδρίαση. Την ώρα της συνεδρίασης της Επιτροπής Παιδείας στις 8/2, η κ. Δημητρίου συμμετείχε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών, όπου παρουσίαζε πρόταση νόμου που η ίδια είχε καταθέσει. Όπως πληροφορείται ο «Π», τα πρακτικά της συνεδρίασης στις 8/2 της Επιτροπής Παιδείας έχουν ήδη διορθωθεί και πλέον καταγράφεται η απουσία της από τη συνεδρίαση και ότι δεν είχε εγκρίνει την επίμαχη τροπολογία. Υπενθυμίζεται ότι η τροπολογία του ΕΛΑΜ, όπως οδηγήθηκε στην ολομέλεια στις 10 Φεβρουαρίου, κατέγραφε ότι η κ. Δημητρίου την είχε εγκρίνει.


Σιώπησε ο Καδής


Κληθείς από τον «Π» να τοποθετηθεί σε όσα του καταλογίζονται αναφορικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό εξαιτίας του άγαρμπου χειρισμού της τροπολογίας του ΕΛΑΜ στην Επιτροπή Παιδείας, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης δήλωσε στον «Π» ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την έκβαση της ψήφισης των κανονισμών για τη μεταρρύθμιση της παιδείας. «Καμία πρόθεση στήριξης εθνικιστικών στόχων δεν είχα», δήλωσε στον «Π» ο κ. Χατζηγιάννης, τονίζοντας ότι δεν είχε προσεγγίσει το θέμα εθνικιστικά και ότι είχε επανειλημμένα ζητήσει από τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Παιδείας να συνδεθεί η τροπολογία του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα με την τροπολογία για τα Οκτωβριανά. Περαιτέρω, ο κ. Χατζηγιάννης υπενθυμίζει ότι το καθήκον του ως προέδρου της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος ήταν να οδηγήσει τη συζήτηση της μεταρρύθμισης της παιδείας στην ολομέλεια, κάτι που πέτυχε. Όπως πληροφορείται ο «Π», η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΔΗΣΥ, δηλαδή των Κυριάκου Χατζηγιάννη και Γιώργου Κάρουλλα, επηρεάστηκε από τη στάση του υπουργού Παιδείας Κώστα Καδή, ο οποίος δεν κατέγραψε στη συνεδρίαση της 8ης Φεβρουαρίου οποιαδήποτε διαφωνία στην τροπολογία του ΕΛΑΜ.


Αποχωρεί ο Αρμεύτης από το ΔΗΚΟ


Αντιδράσεις υπήρξαν χθες και από το ΔΗΚΟ, με την ανακοίνωση του πρώην δημοτικού συμβούλου Λεμεσού Γιάννη Αρμεύτη σε ανάρτησή του στο facebook πως θέτει τον εαυτό του εκτός μέχρι να αλλάξει η ηγεσία του κόμματος «το οποίο έχει καταστεί κομπάρσος του εθνικισμού και των άκρων» κατά την έκφρασή του. Έντονος ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος Αγλαντζιάς Μαρίνος Κλεάνθους, ο οποίος εξέφρασε στον Πολίτη 107.6 την έντονη διαφωνία του με τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος και δηλώνοντας ότι θα ακολουθήσει.


Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, ο κ. Αρμεύτης ανακοίνωσε μέσω της ανάρτησής του: «Θέτω τον εαυτό μου εκτός Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι να αλλάξει η ηγεσία του. Από Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταστεί κομπάρσος του εθνικισμού και των άκρων», προσθέτοντας πως θα ακολουθήσει ανακοίνωση εντός των ημερών. «Θλίβομαι και κρίμα...» καταλήγει η ανάρτηση.


Την κίνηση του κ. Αρμεύτη χαιρέτισε σε σχόλιο κάτω από την ανάρτηση και ο κ. Κλεάνθους, ο οποίος μιλώντας χθες στον Πολίτη 107.6 ανέφερε πως δεν είναι συνηθισμένος «ως κεντρώος μετριοπαθής πολίτης» να βλέπει το κόμμα του να ταυτίζεται με την ακροδεξιά. Το ερώτημα, σημείωσε, δεν αφορά τη διδαχή της Ιστορίας, αλλά αν «εμείς τώρα ως Κέντρο, πραγματικά υπηρετούμε τον τόπο με το να θέλουμε να γίνονται αφιερώματα για την Ένωση». Διερωτήθηκε αν ως κόμμα το ΔΗΚΟ έχει φίλους Τ/Κ ή επικοινωνία με την τ/κ κοινότητα και αν γίνεται αντιληπτό κάθε ενέργεια τι αντίκτυπο θα έχει.


Πιο πολύ, πρόσθεσε, τον ενόχλησε η αντίδραση των μελών της ηγεσίας του κόμματος, «μας είπαν όλους εμάς, που προβάλαμε κάποιες ενστάσεις, ότι είμαστε περίπου γραφικοί. Δεν μπορώ εγώ να ταυτίζομαι με τους ακραίους και να μην ταυτίζομαι με τα θύματα του φασισμού», συνέχισε, αναφερόμενος και στο ιστορικό της οικογένειας Αρμεύτη. «Δυστυχώς, πιο πολύ εμφανιζόμαστε ως ένα κόμμα εξέλιξη των Νέων Οριζόντων, ως ένα κόμμα που μπορούμε εύκολα να συνεργαζόμαστε με τα άκρα», σημείωσε. Διερωτήθηκε ακόμα κατά πόσο ισχύουν τα όσα έγραψε ο Σενέρ Λεβέντ για τη συνομιλία του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο αναφορικά με τη στάση του ΔΗΚΟ στο Κυπριακό.


Αθλιότητα η σύμπλευση της ΕΔΕΚ με ΕΛΑΜ - Διαφωνία Ομήρου και άλλων στελεχών


H υιοθέτηση και υπερψήφιση από την ΕΔΕΚ της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις στο κόμμα, καθώς μετά την ΕΔΕΝ και τον ευρωβουλευτή Δ. Παπαδάκη, διαφοροποιήθηκαν ο τέως πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου και ο δήμαρχος Λευκάρων Σ. Σοφοκλέους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι και άλλα στελέχη του κόμματος έχουν εκφράσει την έντονη αντίθεσή τους με τη σύμπλευση της ΕΔΕΚ με το ΕΛΑΜ, υποστηρίζοντας πως παρουσιάζονται φαινόμενα διολίσθησης σε ακραίες πολιτικές επιλογές.


Γ. Ομήρου: Αθλιότητα


Ο τέως πρόεδρος της Βουλής Γ. Ομήρου, μιλώντας χθες στον Πολίτη 107.6, ανέφερε πως «είναι αδιανόητο να επιτρέπουμε σε θιασώτες εκείνου του άθλιου εσμού των δήθεν ενωτικών και υπερελλήνων, να μας καθοδηγούν και να εμφανίζονται μάλιστα πάνλευκοι εμβαπτιζόμενοι στη κολυμβήθρα του Σιλωάμ και να μπαίνουμε σε μια λογική φόβου, μήπως δεν μας θεωρούν αρκετά Έλληνες αν απορρίψουμε μια τροπολογία τους». Ο Γ. Ομήρου σημείωσε πως η ΕΔΕΚ έχει μια ιστορία για την οποία ο ίδιος είναι υπερήφανος και «δεν μπορεί να δεχθεί συμπόρευση με ακροδεξιά σχήματα τα οποία και σήμερα είναι απολογητές και υμνητές εκείνων των συμπεριφορών που μας οδήγησαν στην εθνική καταστροφή (...) και έχει αποκαλυφθεί ότι στελέχη του ΕΛΑΜ ήταν σωματοφύλακες του προέδρου της Χρυσής Αυγής, του Μιχαλολιάκου». Ο κ. Ομήρου κατέστησε σαφές πως δεν πρέπει να υπάρχει καμία συνεργασία με το ΕΛΑΜ το οποίο χαρακτήρισε μισαλλόδοξο μόρφωμα, ομογάλακτο της νεοφασιστικής - νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αναφορικά με το θέμα αυτής καθαυτής της τροπολογίας, ο τέως πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως δεν προσφέρει οτιδήποτε από τη στιγμή που τιμάται η 1η Απριλίου, με την έναρξη του αγώνα για την Ένωση και το δημοψήφισμα του 1950 αποτελεί ιστορικό γεγονός με μεγάλη σημασία το οποίο διδάσκεται στο μάθημα της Ιστορίας». Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκίας τις χαρακτήρισε «εξοργιστικά και προκλητικά απαράδεκτες».


Σοφοκλέους: Καμία συμμαχία


Ο δήμαρχος Λευκάρων και πρώην υπουργός και ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους εξέφρασε επίσης τη διαφωνία του για τη συμπόρευση του κόμματός του με το ΕΛΑΜ, λέγοντας πως, ακόμα και αν κάποιος ερωτοτροπεί με την ιδέα να στηρίξει μία θέση με την οποία ίσως συμφωνεί, όταν αυτή προέρχεται από το ΕΛΑΜ, πρέπει να απομακρυνθεί. Ο κ. Σοφοκλέους σημείωσε ότι ακόμα και οι συμβολισμοί έχουν τη σημασία τους και δεν έπρεπε να δοθεί η εντύπωση ότι η ΕΔΕΚ συμμαχεί με ακροδεξιά κόμματα. Σημείωσε ακόμα ότι δεν είναι δυνατόν ένα σοσιαλιστικό κόμμα να συμμαχεί με ένα κόμμα, που λέει πως είναι αδελφό με τη Χρυσή Αυγή που είναι είναι μια φασιστική οργάνωση η οποία δικάζεται ακόμα και για δολοφονίες. Ο Σ. Σοφοκλέους κατέστησε σαφές πως ακόμα και η σιωπή είναι ευθύνη. Διαφώνησε επίσης και με την ουσία της τροπολογίας.


Η πρόεδρος της νεολαίας της ΕΔΕΚ Στέφανη Ανδρέου, μιλώντας επίσης στον Πολίτη 107.6, σημείωσε πως η διαφωνία είχε να κάνει κυρίως με την ουσία γιατί η τροπολογία δεν είχε να προσφέρει απολύτως τίποτα. Παράλληλα ξεκαθάρισε πως η ΕΔΕΚ δεν έχει καμία σχέση με το ΕΛΑΜ, αλλά ο λόγος της διαφωνίας της νεολαίας δεν ήταν το γεγονός ότι η πρόταση προερχόταν από το ΕΛΑΜ.


ΓΡΑΦΟΥΝ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ / ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ


Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πρ. Χριστοδουλίδης: Σύντομα εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρ. Χριστοδουλίδης: Σύντομα εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Πρ. Χριστοδουλίδης: Σύντομα εξελίξεις σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων

Μπλίνκεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
ΚΟΣΜΟΣ

Μπλίνκεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Μπλίνκεν: Είμαστε κοντά σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Ψηφιακό μπλακ άουτ: Το viral timelapse βίντεο που δείχνει πώς άδειασε σταδιακά ο ουρανός των ΗΠΑ
ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφιακό μπλακ άουτ: Το viral timelapse βίντεο που δείχνει πώς άδειασε σταδιακά ο ουρανός των ΗΠΑ

Ψηφιακό μπλακ άουτ: Το viral timelapse βίντεο που δείχνει πώς άδειασε σταδιακά ο ουρανός των ΗΠΑ

Από κίτρινη σε πορτοκαλί προειδοποίηση για αύριο – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία
ΚΥΠΡΟΣ

Από κίτρινη σε πορτοκαλί προειδοποίηση για αύριο – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία

Από κίτρινη σε πορτοκαλί προειδοποίηση για αύριο – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία

Αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής και ΠΟΠ για χαλλούμι ξεχωρίζει ως επιτεύγματα 5ετίας η ΕΕ
ΚΥΠΡΟΣ

Αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής και ΠΟΠ για χαλλούμι ξεχωρίζει ως επιτεύγματα 5ετίας η ΕΕ

Αύξηση εμπορίου μέσω Πράσινης Γραμμής και ΠΟΠ για χαλλούμι ξεχωρίζει ως επιτεύγματα 5ετίας η ΕΕ