Επτά περιστατικά επιθέσεων εναντίον Τ/Κ μέσα σε 15 μήνες

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 11.2.2017
Επτά περιστατικά επιθέσεων εναντίον Τ/Κ μέσα σε 15 μήνες
Ποιος θα μαζέψει τους ανεγκέφαλους που προκαλούν με τις πράξεις τους; Η ατιμωρησία δεν εκθέτει μόνο την κοινωνία μας αλλά και το κράτος


Επτά περιστατικά επιθέσεων εναντίον Τουρκοκύπριων συμπατριωτών μας σημειώθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες – για πέντε περιστατικά δεν έχει καταστεί δυνατόν να εντοπιστούν οι δράστες, για ένα έχουν προσαχθεί ενώπιον του δικαστηρίου ύποπτοι, ενώ για δεύτερο έχει εντοπιστεί γενετικό υλικό, και αναμένεται η έκδοση εντάλματος σύλληψης συγκεκριμένου προσώπου. Το θέμα των επιθέσεων εναντίον Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές έχει έρθει ξανά στην επικαιρότητα με αφορμή πολύ πρόσφατο περιστατικό που σημειώθηκε στο Τρόοδος και το οποίο έθεσε ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, την περασμένη Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017. Ο κ. Ακιντζί ζήτησε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να τιμωρηθούν αυτοί που προκάλεσαν τις ζημιές σε αυτοκίνητα Τουρκοκυπρίων που είχαν μεταβεί στο Τρόοδος, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό για την τουρκοκυπριακή κοινότητα να μπορεί να δει ότι αυτοί που δημιουργούν τέτοιου είδους καταστάσεις δεν μένουν ατιμώρητοι. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό πόσο σημαντικό είναι αυτό. Μοιραστήκαμε μαζί τους στις ανησυχίες μας σε αυτό το θέμα. Έχουν την ίδια άποψη μαζί μας. Μας είπε, ωστόσο, ότι έγινε μέσα στη νύχτα και η αστυνομία συνεχίζει τις έρευνες» δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Αναστασιάδη. Τις προηγούμενες ημέρες, προκλήθηκε ζημιά με αιχμηρό αντικείμενο σε ελαστικά αυτοκινήτων που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους, οι οποίοι βρέθηκαν στην πλατεία Τροόδους, με τις οικογένειές τους για να απολαύσουν τα χιόνια. Για το θέμα ερωτήθηκε σχετικά, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του φιλοξενίας στην «Πρωινή Επιθεώρηση» του Πολίτη 107.6, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. «Η κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές, που –ανάμεσα σε πολλά άλλα αρνητικά– ενισχύουν την επιχειρηματολογία της τουρκοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για την ανάγκη ύπαρξης τουρκικών στρατιωτικών εγγυήσεων στην Κύπρο, στο πλαίσιο επίλυσης του Κυπριακού» ανέφερε, μεταξύ άλλων ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Παράλληλα, ο κ. Χριστοδουλίδης υποσχέθηκε λεπτομερή ενημέρωση, ως απάντηση σε οποιονδήποτε αμφιβάλλει για τις ειλικρινείς προσπάθειες της Κυπριακής Αστυνομίας να διερευνήσει μέχρι τέλους τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με στοιχεία του Αρχηγείου Αστυνομίας, τα οποία μας μεταβίβασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επτά είναι τα περιστατικά επίθεσης εναντίον Τ/Κ.


Με σημαίες και ρόπαλα


Στις 16/11/2015, μεταξύ των ωρών 11:00-11:30 π.μ., τρία αυτοκίνητα με τουρκοκυπριακούς αριθμούς εγγραφής, ιδιοκτησίας Τουρκοκυπρίων, που κινούνταν στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή στη Λευκωσία, παρά τα φώτα Γαβριηλίδη, δέχθηκαν επίθεση με πέτρες από 50 περίπου νεαρά άτομα που κρατούσαν ελληνικές σημαίες και ρόπαλα, προκαλώντας τους ζημιές ύψους 5.092, 1.940 και 1.990 ευρώ. Τη διερεύνηση των τριών περιστατικών ανέλαβε το ΤΑΕ(Ε) Αρχηγείου Αστυνομίας. Από τις έρευνες διαπιστώθηκε η εμπλοκή 16 μαθητών Λυκείου από τη Λευκωσία και το κίνητρο πίσω από τη δράση τους ήταν η έχθρα σε βάρος των Τουρκοκυπρίων λόγω της εθνικής τους καταγωγής. Οι τρεις υποθέσεις, μετά τη συμπλήρωση των εξετάσεων στις 8/12/2015, τέθηκαν ενώπιον του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε τη συγκατάθεσή του για ποινική δίωξη των κατηγορουμένων με παράλληλες οδηγίες για καταχώριση τριών ξεχωριστών υποθέσεων ενώπιον δικαστηρίου. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις, στις 22/1/2016 απεστάλησαν από το ΤΑΕ(Ε) Αρχηγείου στον Κλάδο Εισαγγελίας Λευκωσίας, για να καταχωριστούν ενώπιον δικαστηρίου. Στις 8/7/2016, μετά την ετοιμασία των κατηγορητηρίων, οι υποθέσεις προωθήθηκαν στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας, όπου και καταχωρίστηκαν. Οι πρώτες δύο υποθέσεις ορίστηκαν για πρώτη εμφάνιση στις 14/9/2016, ενώ η τρίτη στις 15/9/2016. Μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν ενώπιον δικαστηρίου πέντε συνεδρίες για τις δυο πρώτες υποθέσεις, ενώ για την τρίτη, έξι συνεδρίες, χωρίς όμως να εξασφαλιστεί η απάντηση στις κατηγορίες από τους κατηγορούμενους, συνεπεία του γεγονότος ότι ηγέρθησαν σωρευτικά ή διαζευκτικά τα ακόλουθα θέματα:


(α) Αίτημα κάποιων από τους κατηγορούμενους για εξασφάλιση νομικής αρωγής, κάτι που συνεπάγεται ετοιμασία κοινωνικοοικονομικών εκθέσεων από το Γραφείο Ευημερίας
(β) Διευθετήσεις με την Εθνική Φρουρά και τα σχολεία, για την παρουσίαση των κατηγορουμένων στο δικαστήριο
(γ) Αίτημα των συνηγόρων για συνεκδίκαση των τριών υποθέσεων συνενώνοντάς τες σε μία υπόθεση.


Ανεξιχνίαστη 4η καταγγελία


Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την Εισαγγελία, η μελέτη και η λήψη απόφασης για τα αιτήματα που ηγέρθησαν, απαιτούν χρόνο. Οι υποθέσεις είναι ορισμένες εκ νέου για απάντηση στις κατηγορίες στις 28/2/2017. Στο μεταξύ, στις 16/11/2015 προκλήθηκε κακόβουλη ζημιά και σε τέταρτο αυτοκίνητο Τουρκοκυπρίων. Το περιστατικό καταγγέλθηκε κάποιες μέρες μετά. Διερευνήθηκε ποινική υπόθεση, η οποία παραμένει «ανεξιχνίαστη».


Φωτιά σε τζαμί


Την 21η Ιανουαρίου 2016, ελήφθη από πολίτη πληροφορία στον Σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς ότι υπάρχει φωτιά σε στέγη θρησκευτικού χώρου (τζαμί) στο χωριό Δένεια. Συγκεκριμένα, στην ξύλινη στέγη με κεραμίδια του κτηρίου. Το τζαμί είναι πέτρινο κτίσμα διαστάσεων 10Χ10, με εξωτερική πέτρινη σκάλα που οδηγεί στην κορυφή, και το οποίο ανακατασκευάστηκε το 2014. Από τη φωτιά καταστράφηκε ολοσχερώς η μισή στέγη. Το ύψος της ζημιάς ανέρχεται στις 2000 ευρώ περίπου. Η φωτιά τέθηκε κακόβουλα στη στέγη του κτηρίου, με τη χρήση εύφλεκτης ύλης από άγνωστο ή άγνωστα πρόσωπα.


Έξω από το ΑΠΟΕΛ


Στις 23 Απριλίου 2016 το απόγευμα, ενώ 30χρονος Τουρκοκύπριος από την κατεχόμενη Λευκωσία, οδηγούσε το όχημά του στη λεωφόρο Λεμεσού, με κατεύθυνση από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού προς Λευκωσία, και ενώ σταμάτησε το όχημά του στα φώτα τροχαίας παρά τη σύνδεση τύπου «Τ» με την οδό Κένεντι, άγνωστος άνδρας, ο οποίος είχε καλυμμένο το κεφάλι και το πρόσωπό του με κασκόλ, και στεκόταν στο πεζοδρόμιο, πλησίασε το αυτοκίνητό του και άρχισε να το κτυπά προκαλώντας ζημιές ύψους 250-300 ευρώ. Σημειώνεται ότι κατά την ώρα του επεισοδίου, άγνωστοι νεαροί εξήλθαν από το παρακείμενο κτήριο όπου στεγάζεται ο ΑΠΟΕΛ, κάλεσαν τον ύποπτο να σταματήσει και τον απομάκρυναν οδηγώντας τον προς το εν λόγω σωματείο. Δεν εντοπίστηκε ο δράστης.


Δεν βρήκαν τους ΑΠΟΕΛίστες


Το απόγευμα της 16ης Μαΐου 2016, καταγγέλθηκε στον Σταθμό Λυκαβηττού από Τουρκοκύπριο από την Κερύνεια, ότι την προηγούμενη ημέρα το απόγευμα, ενώ οδηγούσε το όχημά του με τουρκοκυπριακούς αριθμούς εγγραφής στη λεωφόρο Μακαρίου στη Λευκωσία, στη φωτοελεγχόμενη συμβολή της προαναφερθείσας λεωφόρου με τη λεωφόρο Διγενή Ακρίτα στον Λυκαβηττό, άγνωστο ή άγνωστα πρόσωπα, τα οποία ήταν μέλη της πομπής του ΑΠΟΕΛ και οι οποίοι περνούσαν εκείνη την ώρα από τον ίδιο δρόμο, προκάλεσαν ζημιές στο όχημά του, κτυπώντας το με διάφορα αντικείμενα που κρατούσαν. Προκλήθηκαν ζημιές στο όχημά του Τουρκοκύπριου, οι οποίες, σύμφωνα με τον παραπονούμενο ανέρχονται στα 500 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της διερεύνησης έγιναν εξετάσεις μέσω ΥΣΕΑΠ, Γραφείο Χουλιγκανισμού, και ανακρίθηκαν διάφορα πρόσωπα οπαδοί του ΑΠΟΕΛ, χωρίς ωστόσο να διαπιστωθεί οτιδήποτε εναντίον οποιουδήποτε προσώπου.


Επίθεση με λοστούς


Στις 24/6/16 καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Αμμοχώστου από πέντε Τουρκοκύπριους ότι την ίδια ημέρα, άγνωστα πρόσωπα τα οποία επέβαιναν σε διπλοκάμπινο όχημα, τους καταδίωξαν με αποτέλεσμα να τους χτυπήσουν επανειλημμένα στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου που οδηγούσαν και να τους προκαλέσουν ζημιές ύψους 4.500 ευρώ περίπου. Ακολούθως, αφού το αυτοκίνητό τους ακινητοποιήθηκε, κατέβηκαν από το διπλοκάμπινο δύο άγνωστά τους πρόσωπα, τους επιτέθηκαν και τους χτύπησαν με λοστούς, τραυματίζοντάς τους ελαφρά. Σημειώνεται ότι το επεισόδιο ξεκίνησε στο χωριό Σωτήρα, αφού απ’ ό,τι φαίνεται, οι Τουρκοκύπριοι παρεμπόδισαν κατά λάθος την πορεία τού διπλοκάμπινου. Παρ’ όλες τις εξετάσεις που έγιναν, μέχρι στιγμής η υπόθεση δεν έχει εξιχνιαστεί.


Μίλησε το DNA


Την 21η Νοεμβρίου 2016, δύο άγνωστα νεαρά πρόσωπα ηλικίας 25 ετών περίπου, μέτριου αναστήματος, ενώ επέβαιναν σε μικρού κυβισμού μοτοσικλέτα, χρώματος μαύρου, εξεστόμισαν ύβρη εναντίον 37χρονου Τουρκοκύπριου, ο οποίος είναι οδηγός ταξί και ζει στα κατεχόμενα. Ο Τουρκοκύπριος σταμάτησε το όχημά του και προσπάθησε να κατεβεί από αυτό για να ζητήσει τον λόγο. Τότε οι δράστες πήραν τα κλειδιά του ταξί και του επιτέθηκαν. Στη συνέχεια, αυτός αντέδρασε κτυπώντας τους δύο δράστες, οι οποίοι τράπηκαν σε φυγή αμέσως. Ο Τουρκοκύπριος μεταφέρθηκε από μέλη της Αστυνομίας στο ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας για ιατρική περίθαλψη. Εντοπίστηκε γενετικό υλικό, με το οποίο συνδέεται συγκριμένο πρόσωπο, και αναμένεται η έκδοση εντάλματος σύλληψης.


Στο Τρόοδος


Τέλος, το βράδυ της 6ης προς την 7η Φεβρουαρίου 2017, στην πλατεία Τροόδους, άγνωστος ή άγνωστοι προκάλεσαν κακόβουλη ζημιά, δηλαδή έσκισαν ελαστικά με αιχμηρό αντικείμενο, σε πέντε αυτοκίνητα που ανήκουν σε Τουρκοκύπριους. Τη σκηνή επισκέφθηκαν μέλη του Αστυνομικού Σταθμού Τροόδους και του ΤΑΕ Λεμεσού, όπου διενήργησαν εξετάσεις. Στη σκηνή, η οποία φωτογραφήθηκε, διενεργήθηκε δακτυλοσκοπικός έλεγχος με αρνητικό αποτέλεσμα και δεν προσφερόταν για περαιτέρω επιστημονικές εξετάσεις. Το ύψος της ζημιάς δεν έχει ακόμα υπολογιστεί. Μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατός ο εντοπισμός των δραστών.
Σημειώνεται ότι σε όλες τις περιπτώσεις η διερεύνηση ανατίθεται στο ΤΑΕ(Ε) Αρχηγείου Αστυνομίας ή στα επαρχιακά ΤΑΕ, για σκοπούς διεξαγωγής καλύτερης δυνατής έρευνας.


kateliadi@politis-news.comΠολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη
ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη

Βίντεο: Η πρώτη εμφάνιση Τραμπ μετά την απόπειρα δολοφονίας - Διεθνής καταδίκη

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Ψυχοθεραπεία ΔΗΣΥ με… ποίηση: Οι πικραμένοι απαγγέλλουν και η πρόεδρος τα ψάλλει

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη

Εγκλωβισμένοι στη Νεκρή Ζώνη: 37 αιτούντες άσυλο στο έλεος του Νίκου Χριστοδουλίδη

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;

Ποιος θα πληρώσει το προεδρικό αφήγημα στο Κυπριακό;

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Αναζητείται χρυσή τομή
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Αναζητείται χρυσή τομή

Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ: Αναζητείται χρυσή τομή