30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.1.2017
30 νέα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κάθε χρόνο
Στην Κύπρο, εντοπίζονται ετησίως περίπου 30 νέα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ κατά μέσο όρο και σημειώνονται 11 θάνατοι

Στην Κύπρο, εντοπίζονται ετησίως περίπου 30 νέα περιστατικά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ενώ κατά μέσο όρο και σημειώνονται 11 θάνατοι, είπε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο ποσοστό εξ αυτών ανήκει στην αναπαραγωγική ηλικιακή ομάδα γυναικών, μεταξύ 35 με 50 ετών.


Ο αριθμός αυτός μπορεί και πρέπει σταδιακά να μειωθεί ή ακόμα να μηδενιστεί, τόνισε ο Υπουργός.

Και προς τούτο το στόχο, συνέχισε, προχωρήσαμε φέτος ένα ακόμη βήμα, εντάσσοντας στο πρόγραμμα εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας το εμβόλιο κατά του ιού HPV, ο οποίος ευθύνεται για όλα σχεδόν τα περιστατικά καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

“Ο εμβολιασμός ξεκίνησε με την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2016-2017. Το Σεπτέμβριο –Οκτώβριο του 2016 χορηγήθηκε, μέσω της σχολιατρικής υπηρεσίας, η 1η δόση του εμβολίου σε 5000 κορίτσια της Α’ και Β’ τάξης του Γυμνασίου, τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτικά σχολεία. Η δεύτερη και τελευταία δόση του εμβολίου θα χορηγηθεί τον Απρίλιο-Μάιο 2017. Πρόθεσή μας είναι όπως στο μέλλον οι εμβολιασμοί επεκταθούν και στα αγόρια”, πρόσθεσε.

Προσδοκία, σημείωσε, μετά τον καθολικό εμβολιασμό, αλλά και με την προληπτική εξέταση με τεστ Παπανικολάου, είναι ότι θα μπορέσουμε να μειώσουμε δραστικά τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε βάθος δεκαετίας.

Στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής διάσκεψης παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα κοινωνικής και δημογραφικής έρευνας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που διεξήχθη με πρωτοβουλία του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ), με την οικονομική στήριξη του Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα σχετικά με το επίπεδο γνώσης και πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες μεταξύ 20-64 ετών της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Ταμασού και Ορεινής.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εξακολουθεί να αποτελεί, παγκοσμίως, τον τέταρτο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες, με 500.000 νέα περιστατικά τον χρόνο, παγκοσμίως. Στην Ευρώπη, περίπου 60,000 αναπτύσσουν τον καρκίνο αυτό και δυστυχώς 30,000 πεθαίνουν κάθε χρόνο.

Κι όμως, σημείωσε, σχεδόν κάθε περιστατικό αυτού του είδους του καρκίνου μπορεί να προληφθεί, μπορεί να αντιμετωπιστεί, μπορεί να νικηθεί.

Αρκεί, σημείωσε, η κάθε γυναίκα να πει «ναι» στην πρόληψη, να πει «ναι» στο τεστ Παπανικολάου και να αφιερώσει μερικά λεπτά από το χρόνο της στον προληπτικό έλεγχο. Τόσο είναι που διαρκεί η εξέταση του τεστ Παπανικολάου, μόνο μερικά λεπτά και είναι τόσο όσο χρειάζεται η κάθε γυναίκα για να προστατεύσει τη ζωή της, για την ίδια, την οικογένειά της, τους ανθρώπους που αγαπά.

Η πρόληψη, είπε ο κ. Παμπορίδης, θα πρέπει να ξεκινά πολύ πιο πριν, αφού ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας χρειάζεται αρκετά χρόνια, περίπου 10, για να εξελιχθεί.Αποτελέσματα κοινωνικής και δημογραφικής έρευνας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
--------------------------
Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (ΚΟΓΕΕ) Μαίρη Παπαδοπούλου, αναφέρθηκε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, λέγοντας πως αυτή είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση για ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, αλλά και για εμπέδωση της αναγκαιότητας πρόληψης.

Άλλωστε, οι αριθμοί, όπως τόνισε, είναι χαρακτηριστικοί, αφού μόνο στην Ευρώπη κάθε 18 λεπτά μια γυναίκα πεθαίνει από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ ημερησίως ο αριθμός αυτός αγγίζει τις ογδόντα. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ, τα στατιστικά αυτά μπορούν να αλλάξουν, εάν αυξηθεί ο αριθμός των γυναικών που ενημερώνονται, προκειμένου να κάνουν προληπτικές εξετάσεις.

Αναφερόμενη στην κοινωνική και δημογραφική έρευνα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, η οποία διεξήχθη με πρωτοβουλία της ΚΟΓΕΕ σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ταμασού και Ορεινής, από την Επιδημιολόγο Λία Δημητρίου, είπε πως σε αυτήν συμμετείχαν 1295 γυναίκες ηλικίας 20-64 ετών (9,7% του πληθυσμού) από την Μητροπολιτική περιφέρεια Ταμασού και Ορεινής.

Συμπερασματικά από την έρευνα επιβεβαιώθηκε η αίσθηση ότι οι γυναίκες από μη αστικές περιοχές και με χαμηλότερο μορφωτικό και οικονομικό επίπεδο, γνωρίζουν λιγότερα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και κάνουν πιο σπάνια το τεστ Παπανικολάου.

Από την άλλη, οι αριθμοί έδειξαν πως θα πρέπει να γίνουν εντονότερες προσπάθειες ενημέρωσης των γυναικών μέσω των γυναικολόγων, των Μ.Μ.Ε και των διαλέξεων και σεμιναρίων, αφού η πρόληψη και η προφύλαξη θα πρέπει να βρίσκονται στον πυρήνα της πολιτικής δημόσιας υγείας, με τη δημιουργία ειδικών προγραμμάτων ενημέρωσης, δωρεάν εξέτασης και εμβολιασμού.

Παρουσιάζοντας αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, η Πρόεδρος της ΚΟΓΕΕ σημείωσε πως σε επίπεδο γνώσης και ενημέρωσης, ένα ποσοστό της τάξης του 84% γνωρίζουν για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από μέτρια έως πολύ καλά, ενώ ένα 15,2% γνωρίζουν από λίγο έως καθόλου.

Αναφορικά με τις πηγές ενημέρωσης των γυναικών, ο γιατρός φαίνεται να είναι η βασική πηγή ενημέρωσης με 50,3%, ακολουθούν τα Μ.Μ.Ε. με 44%, ενώ ένα σημαντικό ποσοστό της τάξης του 24% έχει ενημερωθεί μέσα από τις διαλέξεις της ΚΟΓΕΕ.

Σε σχέση με το τεστ Παπανικολάου, η έρευνα κατέδειξε ότι ένα 57,6% κάνει το τεστ κάθε χρόνο ή κάθε 2 χρόνια, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο, συγκεκριμένα 28%, κάνει το τεστ σπάνια ή και ποτέ. Από την άλλη, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό της τάξης του 57,4% έκανε το τεστ μία φορά στα τελευταία τρία χρόνια. Θετικό ωστόσο αποτέλεσμα είναι ότι μόλις το 2,7% έχει να κάνει τεστ Παπανικολάου πάνω από μια δεκαετία.

Η έρευνα κάλυψε και το θέμα του εμβολιασμού για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 31,9% των γυναικών δεν γνωρίζουν τίποτα για το συγκεκριμένο εμβόλιο. Από την άλλη όμως ένα 11,4% από τις ερωτηθείσες γυναίκες απάντησαν πως έχουν κάνει το εμβόλιο.

Σε επίπεδο συσχετισμών, από την έρευνα φάνηκε πως όσο πιο μικρή είναι η απόσταση της περιοχής από το κέντρο της Λευκωσίας, τόσο καλύτερα είναι ενημερωμένες οι γυναίκες, ενώ όσο πιο μικρή είναι η απόσταση της περιοχής από το κέντρο της Λευκωσίας, τόσο πιο συχνά κάνουν το τεστ Παπανικολάου.

Ενδεικτικά, εξάλλου, είναι τα αποτελέσματα της έρευνας αναφορικά με το πώς σχετίζεται το επίπεδο μόρφωσης των γυναικών, με τη γνώση τους για την ασθένεια και την πρόληψή της, αφού όπως φάνηκε από τις απαντήσεις όσων έλαβαν μέρος σε αυτήν, εκείνες που απάντησαν ότι γνωρίζουν Λίγο/Καθόλου για την ασθένεια, το 81,9% έχουν τελειώσει πρωτοβάθμια ή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ από όσες απάντησαν ότι γνωρίζουν Μέτρια, το 57,8% έχουν και πάλι τελειώσει πρωτοβάθμια ή και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τέλος από όσες απάντησαν ότι γνωρίζουν Πολύ Καλά, το 50% είχε ανώτερη μόρφωση.

Από την άλλη και το οικονομικό επίπεδο είναι άμεσα συσχετιζόμενο με το πόσο συχνά κάνουν οι γυναίκες το τεστ Παπανικολάου. Συγκεκριμένα, όπως κατέδειξε η έρευνα, από γυναίκες που απάντησαν ότι δεν έχουν κάνει ποτέ το τεστ, το 34,3% ανήκουν στην κατηγορία λιγότερο ή καθόλου εύπορη, ενώ στον αντίποδα, από όσες απάντησαν ότι κάνουν το τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο μόνο το 11,2% ανήκουν στην κατηγορία λιγότερο ή καθόλου εύπορη.

Στο πλαίσιο της σημερινής δημοσιογραφικής διάσκεψης, χαιρετισμό απηύθυνε και ο Μητροπολίτης Ταμασσού και Ορεινής, που ανέγνωσε ο Αρχιμανδρίτης Διονύσιος Κοπτίδης, συγχαίροντας την πρωτοβουλία του Οργανισμού Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών Λευκωσίας για την έρευνα.

Ο ιατρός Ντίνος Μαυρομουστάκης εκ μέρους της Γυναικολογικής Εταιρείας, υπενθύμισε, τέλος, ότι όσες γυναίκες επιθυμούν μπορούν να παίρνουν παραπεμπτικό από τα δημόσια νοσηλευτήρια για να κάνουν το τεστ Παπανικολάου δωρεάν σε ιδιώτες ιατρούς που επιθυμούν.

(ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΒΑ)

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση στη Ράφα
ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση στη Ράφα

Εντολή από το Διεθνές Δικαστήριο να σταματήσει το Ισραήλ την επίθεση στη Ράφα

Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, αν εκλεγεί
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, αν εκλεγεί

Βρετανία: Ο ηγέτης των Εργατικών θα αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, αν εκλεγεί

Reuters: Έτοιμος για εκεχειρία στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα «σημερινά σύνορα»
ΚΟΣΜΟΣ

Reuters: Έτοιμος για εκεχειρία στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα «σημερινά σύνορα»

Reuters: Έτοιμος για εκεχειρία στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τα «σημερινά σύνορα»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την Κρακοβία: Θέλουμε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την Κρακοβία: Θέλουμε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης από την Κρακοβία: Θέλουμε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη

Ανώτατο Δικαστήριο: Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία
ΚΥΠΡΟΣ

Ανώτατο Δικαστήριο: Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία

Ανώτατο Δικαστήριο: Νόμιμος ο διορισμός της Λουκίας Χριστοδούλου στη θέση της προέδρου της ΕΠΑ για 2η θητεία