Ανοίγει η υπόθεση της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί

ΜΑΡΙΛΕΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ Δημοσιεύθηκε 30.5.2021
Ανοίγει η υπόθεση της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί
Ο Πεκέρ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος το 2007 για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα και καταζητείται ξανά από την τουρκική Αστυνομία, εξαπολύει απίστευτες κατηγορίες εναντίον της τουρκικής πολιτικής αφρόκρεμας, που περιλαμβάνουν βιασμό, διακίνηση ναρκωτικών και ύποπτους θανάτους.

Σεισμούς μεγατόνων στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα προκαλούν οι αποκαλύψεις του διαβόητου ηγέτη της μαφίας της Τουρκίας Σεντάτ Πεκέρ, ο οποίος κυκλοφόρησε μια σειρά από διαδικτυακά βίντεο εξομολογήσεων, αποκαλύψεων, αλλά και παραδοχών, βάζοντας στο κάδρο του οργανωμένου εγκλήματος αξιωματούχους του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας και στενούς συνεργάτες του Ταγίπ Ερντογάν.


Ο Πεκέρ, ο οποίος κρίθηκε ένοχος το 2007 για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα και καταζητείται ξανά από την τουρκική Αστυνομία, εξαπολύει απίστευτες κατηγορίες εναντίον της τουρκικής πολιτικής αφρόκρεμας, που περιλαμβάνουν βιασμό, διακίνηση ναρκωτικών και ύποπτους θανάτους.

Ανάμεσα στις αποκαλύψεις που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη, η οποία παρακολουθεί κυριολεκτικά άναυδη τα όσα τεκταίνονται, περιλαμβάνονται και στοιχεία σε σχέση με την ανεξιχνίαστη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου της «Γενί Ντουζέν» Κουτλού Ανταλί στα κατεχόμενα το 1996.



Ωμή παραδοχή

Ο Πεκέρ μιλά με σοκαριστική ωμότητα για το πώς αποδέχθηκε εντολή για τη δολοφονία του Ανταλί, την οποία είχε αναθέσει στον αδελφό του Ατίλα Πεκέρ, αλλά τελικά δεν την έκανε εκείνος, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει.

Το πλέον σοκαριστικό είναι ότι η εντολή δόθηκε από πρώην υπουργό και η δικαιολογία ήταν γιατί «ο Ανταλί ήθελε να πουλήσει την Κύπρο στους Ελληνοκύπριους». Αν και δεν τον κατονομάζει, φωτογραφίζει τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεχμέτ Αγάρ ως τον άνθρωπο που ήθελε τον Ανταλί νεκρό.

«Ήμασταν μικροί, πιτσιρίκια ακόμα. Μας φόρτωσαν (με εθνικισμό)», αναφέρει ο Πεκέρ, ο οποίος μάλιστα αντιπρότεινε όταν του παραχωρούσαν ειδικούς εκτελεστές να «κάνει τη δουλειά» ο αδελφός του, ο Ατίλα Πεκέρ, καθώς «είναι ο καλύτερος και είναι ειδικός. Στους δρόμους μεγάλωσε». «Μας πουλούσαν πατριωτισμό για να σκοτώνουμε αθώους», είπε μεταξύ άλλων ο φυγόδικος αρχιμαφιόζος, παραδεχόμενος ότι ο Ανταλί ήταν ένας τίμιος άνθρωπος που διαφωνούσε με το καθεστώς των κατεχομένων και την Τουρκία.



Τον σκότωσαν άλλοι

Ο Πεκέρ, αφού είπε και άλλα ονόματα και ενέπλεξε κι άλλους στη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου, μεταξύ των οποίων τον τότε αρχηγό του «τμήματος πολιτικής άμυνας» των κατεχομένων, στρατηγό Γκαλίπ Μεντί, και τον Κορκούτ Εκέν, αξιωματικό της ΜΙΤ, ο οποίος υπηρέτησε στις ειδικές δυνάμεις και συμμετείχε στην τουρκική εισβολή το 1974, υποστήριξε ότι τη σκανδάλη τελικά δεν την τράβηξε ο αδελφός του Ατίλα.

Ο Ατίλα Πεκέρ, ο οποίος συνελήφθη μετά τις αποκαλύψεις του αδελφού του, τοποθετεί στην κατάθεσή του τον Μεντί στη διαδικασία οργάνωσης της δολοφονίας. Είπε ότι τον συνάντησε με τον στρατιωτικό Κορκούτ Εκέν στα κατεχόμενα και τους παραχώρησε ένα άσπρο όχημα για να παρακολουθούν το σπίτι του Κουτλού Ανταλί. Αυτό που δεν γνώριζε τότε, υποστηρίζει ο Ατίλα, είναι ότι ο Εκέν κρατούσε μαζί του μια τσάντα στην οποία υπήρχε ένα ούζι, αφήνοντας αιχμές ότι σε αυτό είχε εμπλοκή ο Μεντί.



Διαψεύδει ο Μεντί

Ο τότε αρχηγός της πολιτικής άμυνας των κατεχομένων Γκαλίπ Μεντί μίλησε στον δημοσιογράφο του odatv Τζαν Οζτσελίκ, αναφέροντας ότι «ως ένα άτομο που έχω προσφέρει 50 χρόνια σε αυτή τη χώρα λυπήθηκα ακούγοντας τα όσα λέχθηκαν». Στήριξε επίσης και τον Εκέν. Είναι, όπως είπε, ένα άτομο που έτρεφε σεβασμό, ένας ήρωας αξιωματικός. «Ήρθε, με επισκέφθηκε και δίπλα του βρισκόταν κάποιος που λεγόταν Ατίλα Πεκέρ. Εκείνη την ημέρα δεν ήξερα το όνομά του. Μετά έμαθα ότι ήταν ο αδερφός του Σεντάτ Πεκέρ».

Στα χέρια του Εκέν, συνέχισε, υπήρχε μια τσάντα αλλά δεν ήξερε ότι σε αυτήν υπήρχε όπλο. Ο Μεντί υποστήριξε ότι αυτό που του είχε πει ο Εκέν είναι πως είχε πληροφορία ότι στην Κύπρο είχαν σταλεί κάποιοι του ΡΚΚ. Ανέφερε δε ότι ο Εκέν είχε δει τότε, εκτός από τον ίδιο, και τον τότε αρχηγό των «ειρηνευτικών δυνάμεων» Χασάν Κουντακσί. «Δεν μου είπε τίποτε εμένα για τον Κουτλού Ανταλί. Μίλησε για πληροφορίες για το ΡΚΚ. Να ερευνήσουν για κάτι κρυμμένα όπλα. Κι εμείς του δώσαμε ένα άσπρο αυτοκίνητο Renault. Τύπου Toros. Άλλωστε εμείς ήμασταν στη Λεύκα. Ο Ανταλί ήταν στη Λευκωσία».



Ποιος σκότωσε τον Ανταλί;

Από την πρώτη στιγμή της δολοφονίας του Κουτλού Ανταλί τον Ιούλιο του 1996 ήταν ξεκάθαρο ότι επρόκειτο για φόνο με πολιτικά κίνητρα και η εξέλιξη, δηλαδή το κουκούλωμα, ήταν για τους περισσότερους αναμενόμενη. Ακόμη όμως και τώρα, μετά τις αποκαλύψεις, δεν είναι ξεκάθαρο ποιος αφαίρεσε τη ζωή του δημοσιογράφου, ενώ στα κατεχόμενα επικρατούν καχυποψία και αβεβαιότητα και για το κατά πόσον και αυτοί οι οποίοι εμπλέκονται σύμφωνα με τις μαρτυρίες του αρχιμαφιόζου θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, ή και αν οδηγηθούν κατά πόσον θα είναι μια διαδικασία που στόχο θα έχει να φανερώσει την αλήθεια γύρω από το έγκλημα.

Η Εισαγγελία του Φετιγιέ στη Μούγλα της νοτιοδυτικής Τουρκίας άνοιξε στις 25 Μαΐου ξανά την υπόθεση.

Ο μαφιόζος στα πρώτα του βίντεο είχε υποστηρίξει ότι βρίσκεται στο Ντουμπάι, αλλά στην τελευταία του εμφάνιση είπε ότι αναγκάστηκε να αλλάξει τόπο διαμονής γιατί είχε αρχίσει επιχείρηση εντοπισμού του.



Ποιος είναι ο Κουτλού Ανταλί

Ο Κουτλού Ανταλί ήταν δημοσιογράφος, ερευνητής και ποιητής. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του αρθρογραφούσε στην αριστερή και αντιπολιτευόμενη τότε εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» σχεδόν καθημερινά για την ανάγκη ειρηνικής συμβίωσης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού. Απόψεις εκ διαμέτρου αντίθετες με εκείνες του καθεστώτος Ντενκτάς και της Τουρκίας, σε μια εποχή που η διαφορετική άποψη δεν ήταν εύκολο να εκφραστεί, πόσω δε μάλλον να δημοσιεύεται και μάλιστα καθημερινά.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1935 και δολοφονήθηκε στις 6 Ιουλίου 1996. Ο Κουτλού Ανταλί μεγάλωσε στην Αττάλεια της Τουρκίας, όπου είχε μεταναστεύσει με την οικογένειά του όταν ήταν τριών χρονών. Στην Κύπρο επέστρεψε το 1954. Εξέδωσε διάφορα περιοδικά, ενώ το 1963 εξέδωσε το βιβλίο «Dagarcik» («Η Βούρκα»), που αφορούσε τον λαϊκό πολιτισμό και τις συνήθειες των Τουρκοκυπρίων. Ταυτόχρονα δημοσιογραφούσε στις εφημερίδες «Soz», «Ortam» «Kipris Postasi» και «Yeni Duzen». Ασχολήθηκε επίσης με την ποίηση. Στη «Γενί Ντουζέν» είχε καθημερινή στήλη με τίτλο «Από τη γαλάζια Κύπρο».

Η δολοφονία του έγινε έξω από το σπίτι του. Οι σφαίρες που τον σκότωσαν προήλθαν από πυροβόλο όπλο που χρησιμοποιούν οι τουρκικές ειδικές δυνάμεις. Ο Ανταλί δολοφονήθηκε έξι μέρες μετά που έγινε γνωστό ότι επρόκειτο να καταθέσει ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της τέταρτης διακρατικής προσφυγής της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

Βιβλίο για τη ζωή του με τίτλο «Ο Αληθινός Κύπριος» έγραψε η γνωστή Τ/Κ δημοσιογράφος Σεβγκιούλ Ουλουντάγ.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε απόφασή του ανέφερε ότι οι τουρκικές αρχές δεν ερεύνησαν αποτελεσματικά τη δολοφονία του Τουρκοκύπριου δημοσιογράφου και διέταξε την τουρκική κυβέρνηση να πληρώσει αποζημίωση 20.000 ευρώ στη σύζυγό του.

Οι αποκαλύψεις σε σχέση με τη δολοφονία του σόκαραν μεν την τουρκοκυπριακή κοινότητα, ωστόσο δεν έπεσαν ως κεραυνός εν αιθρία, αφού τα όσα λέχθηκαν κυκλοφορούσαν όλα αυτά τα χρόνια ως φήμες ή, σύμφωνα με συνάδελφους του Κουτλού Ανταλί, «ήταν καλά γνωστά, αλλά και καλά κρυμμένα».



Ξέπλυμα και ναρκωτικά

Για άλλο ένα κοινό μυστικό στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, ότι δηλαδή στα κατεχόμενα γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, κάνει λόγο ο Πεκέρ, ο οποίος το συνέδεσε με εμπόριο ναρκωτικών, τοποθετώντας στο κάδρο των αποκαλύψεών του για ναρκολαθρεμπόριο με τον γιο του συνεταίρου του Ταγίπ Ερντογάν στην τουρκική κυβέρνηση Μπιναλί Γιλντιρίμ, Ερκάν Γιλντιρίμ, και τον Τουρκοκύπριο «επιχειρηματία» Χαλίλ Φαλιαλί.

Ο Φαλιαλί είναι καλά γνωστός στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. Εμφανίζεται ως επιχειρηματίας και ιδιοκτήτης ξενοδοχείων και καζίνων, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι απέκτησε απότομα τεράστιο πλούτο με παράνομα μέσα, κυρίως από δραστηριότητες στοιχηματισμού.

Ο Πεκέρ σε ένα από τα βίντεό του αφήνει αιχμές ότι ο λόγος που δεν προχωρούν οι δικαστικές υποθέσεις εναντίον του Φαλιαλί είναι οι σχέσεις που έχει με τον γιο του Γιλντιρίμ.

Ο Ερκάν Γιλντιρίμ μένει στα ξενοδοχεία του Φαλιαλί στα κατεχόμενα όταν ταξιδεύει για τις «σκοτεινές» του επιχειρήσεις στο νησί, αναφέρει ο Πεκέρ.

Πράγματι, ο Φαλιαλί εμφανίζεται να εμπλέκεται σε διάφορες υποθέσεις παράνομων στοιχημάτων, ξεπλύματος βρόμικου χρήματος και διακίνησης ναρκωτικών και ενώ σε βάρος του εκκρεμούν δέκα υποθέσεις στην Τουρκία, δεν έχει ληφθεί δράση εναντίον του.

Στα κατεχόμενα, στη διάρκεια της πανδημικής κρίσης οι «τουριστικές» επιχειρήσεις (ξενοδοχεία και καζίνα) του Φαλιαλί όχι μόνο δεν επηρεάστηκαν, αλλά ο ίδιος φέρεται να προσέφερε οικονομική βοήθεια στο ψευδοκράτος.











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες
ΚΥΠΡΟΣ

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

«The Land of Dreams»: Ελέγχονται για διαφθορά πρώην υπουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι από 16 υπηρεσίες

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σοβαρά επεισόδια από νεαρούς σε 3 επαρχίες – 23 συλλήψεις, ανάμεσα τους και 12χρονοι

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)
ΚΥΠΡΟΣ

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Σάλπαρε από τη Σαγκάη ο «Προμηθέας» (βίντεο)

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος

Νέα αναβάθμιση από Standard & Poor’s: «Αναμένουμε από τις τράπεζες να ανταποκριθούν στις θυσίες του λαού», δηλώνει ο Πρόεδρος

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία

Πολιτικές προεκτάσεις πίσω από τη μεγάλη σύγκρουση με αφορμή την οικονομία