Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής καταθέτουν ο δικηγόρος Δημήτρης Δημητριάδης από το γραφείο Ανδρέας Δημητριάδης ΣΙΑ και ο πρόεδρος του CIPA Μιχάλης Μιχαήλ.
Η Ερευνητική Επιτροπή για τα «χρυσά» διαβατήρια ολοκληρώνει σήμερα τις δημόσιες ακροάσεις της με την κατάθεση των δύο τελευταίων μαρτύρων. Το τελικό πόρισμά της αναμένεται να κατατεθεί στον γενικό εισαγγελέα μέχρι τις 7 Ιουνίου.
Ο πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει σήμερα είναι ο δικηγόρος Δημήτρης Δημητριάδης του δικηγορικού γραφείου Ανδρέας Δημητριάδης & ΣΙΑ με έδρα την Πάφο, το οποίο συγκαταλέγεται στην πρώτη πεντάδα των παρόχων του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος (ΚΕΠ) με τα περισσότερα «χρυσά» διαβατήρια. Το ενδιαφέρον αυτής της μαρτυρίας έγκειται στο γεγονός ότι το εν λόγω δικηγορικό γραφείο συνδέεται άμεσα με τον πρώην υπουργό Μεταφορών Μάριο Δημητριάδη καθώς πρόκειται για το δικηγορικό γραφείο της οικογένειάς του. Για την ακρίβεια, σήμερα θα καταθέσει ως μάρτυρας ο αδελφός του και δικηγόρος Δημήτρης Δημητριάδης. Ο μάρτυρας αναμένεται να ερωτηθεί από την Ερευνητική Επιτροπή κατά πόσο είχε οποιαδήποτε εμπλοκή και ενημέρωση ο αδελφός του και πρώην υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης, κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του οποίου εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο 137 «χρυσά» διαβατήρια με πάροχο το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο, με τον Μάριο Δημητριάδη να ψηφίζει υπέρ της έγκρισής τους. Η Ερευνητική Επιτροπή στο ενδιάμεσο πόρισμά της επιρρίπτει ευθύνες στον πρώην υπουργό Μάριο Δημητριάδη, επειδή δεν εξαιρείτο στο Υπουργικό Συμβούλιο από τη διαδικασία της έγκρισης των αιτήσεων για «χρυσά» διαβατήρια που κατέθετε το οικογενειακό δικηγορικό γραφείο. Ιδού τι αναφέρει στο ενδιάμεσο πόρισμά της η Ερευνητική Επιτροπή: «[…] Το Υπουργικό Συμβούλιο λειτουργούσε κατά παράβαση των αρχών της φυσικής δικαιοσύνης που περιλαμβάνουν το αξίωμα ότι ουδείς μπορεί να είναι κριτής της δικής του υπόθεσης. Παρά το γεγονός ότι υπήρχε από το 2013, δεν τηρείτο Κώδικας Δεοντολογίας και επομένως τόσο τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όσο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος προήδρευε χωρίς δικαίωμα ψήφου, δεν πληροφορούνταν την ταυτότητα των παρόχων υπηρεσιών προκειμένου να δηλώνουν οποιοδήποτε άμεσο ή έμμεσο συμφέρον τους στην υπόθεση και να αυτοεξαιρούνται ως όφειλαν. Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου από τις 14/3/2014 μέχρι τις 28/2/2018. Στις εν λόγω συνεδριάσεις εγκρίθηκαν περίπου 137 πολιτογραφήσεις επενδυτών οι οποίες προωθούνταν από συνδεδεμένο με αυτόν δικηγορικό γραφείο και είχε δικαίωμα ψήφου». Περαιτέρω, ο Μάριος Δημητριάδης συμμετείχε στις συζητήσεις που πραγματοποιούνταν με σκοπό την αλλαγή των κριτηρίων του ΚΕΠ. Σύμφωνα με την Ερευνητική Επιτροπή, ο Μάριος Δημητριάδης όφειλε όχι μόνο να ενεργεί με απόλυτη αμεροληψία αλλά και να φαίνεται ότι ενεργεί κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Ο CIPAΤελευταίος θα καταθέσει ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIPA) Μιχάλης Μιχαήλ. Ο CIPA είναι η αρμόδια αρχή για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων και επιχειρήσεων στην Κύπρο. Ο κ. Μιχαήλ θα κληθεί να απαντήσει για το πώς διαφημιζόταν το ΚΕΠ και γιατί χρειάστηκε να παρέλθουν 11 χρόνια για να ληφθούν μέτρα προκειμένου να σταματήσουν οι πάροχοι υπηρεσιών, δηλαδή τα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία και οι ντιβέλοπερ, να διαφημίζουν ανά τον κόσμο σε διάφορα διεθνή συνέδρια την πώληση «χρυσών» διαβατηρίων. Γεγονός που έπληξε ανεπανόρθωτα το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας μας και που έβαλε την Κυπριακή Δημοκρατία στο εδώλιο του κατηγορουμένου ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Συγκεκριμένα, στις 9/1/2018 το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή κώδικα συμπεριφοράς για τους παρόχους, ο οποίος εκπονήθηκε από τον CIPA του οποίου μέλη του διοικητικού συμβουλίου, που είναι δικηγόροι, ελεγκτές, επιχειρηματίες ανάπτυξης γης κ.ά., συμμετείχαν στα εν λόγω συνέδρια εφόσον οι ίδιοι ή και οι εταιρείες που τους ανήκουν ή και στις οποίες εργάζονται παρείχαν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε σχέση με το ΚΕΠ ή και πωλούσαν ακίνητα/κατοικίες ή και πρόσφεραν άλλες υπηρεσίες. Ο κώδικας συμπεριφοράς περιλάμβανε πρόνοιες σχετικές με τον τρόπο διαχείρισης πελατών και διαφήμισης του ΚΕΠ. Ωστόσο, για όσο διάστημα ήταν σε ισχύ το ΚΕΠ και συγκεκριμένα μέχρι τον 11/2020, δεν φαίνεται να εποπτευόταν η εφαρμογή των προνοιών του.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.