Κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Παζάρια για τις προεδρίες

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ Δημοσιεύθηκε 2.6.2021
Κοινοβουλευτικές Επιτροπές: Παζάρια για τις προεδρίες
Τα μικρά κόμματα διεκδικούν με αξιώσεις κάποιες προεδρίες λόγω μείωσης των εδρών των μεγάλων και των συζητήσεων για την προεδρία της Βουλής.



Μπορεί στα γραφεία των πολιτικών κομμάτων να συνεχίζονται οι αποτιμήσεις των βουλευτικών εκλογών, ωστόσο οι διαφαινόμενες συνεργασίες που θα γίνουν την επόμενη μέρα θα εξαρτηθούν, μεταξύ άλλων, και από τις προεδρίες των διάφορων κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Οι εν εξελίξει ζυμώσεις για την προεδρία της Βουλής σχετίζονται άμεσα με την ανάληψη προεδριών των κοινοβουλευτικών επιτροπών. Η σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων, αμέσως μετά την εκλογή του νέου προέδρου της Βουλής, αναμένεται ότι θα αποφασίσει σε σχέση με τον καταρτισμό των κοινοβουλευτικών επιτροπών.

Άλλωστε, ο εκάστοτε πρόεδρος μίας κοινοβουλευτικής επιτροπής έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο σε ό,τι αφορά τον καθορισμό της ημερήσιας διάταξης, συντονίζει τις συνεδριάσεις και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην προώθηση ή στη μη προώθηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου ενώπιον της ολομέλειας για ψήφιση.

Με δεδομένο ότι τα δύο μεγάλα κοινοβουλευτικά κόμματα υπέστησαν μείωση των εδρών τους κατά μία, αυτό δίνει την ευκαιρία στα μικρότερα κομμάτα να διεκδικήσουν με αξιώσεις κάποιες προεδρίες σε κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Δεδομένη επίσης πρέπει να θεωρείται η γενικότερη ανανέωση προσώπων, αφού «χηρεύουν» 10 συνολικά προεδρίες από τις 16 τακτικές επιτροπές της Βουλής, είτε επειδή βουλευτές δεν διεκδίκησαν επανεκλογή , είτε επειδή δεν εξελέγησαν.

Στην Οικονομικών τα βλέμματα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η ανάληψη της προεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών, από την οποία περνούν δεκάδες σημαντικά νομοσχέδια που σχετίζονται με κρατικά κονδύλια. Την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, στην Επιτροπή προήδρευσαν εξ ημισείας ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ με βουλευτές του ΔΗΚΟ (Άγγελος Βότσης μέχρι την αποχώρησή του και στη συνέχεια η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου). Από πλευράς ΔΗΣΥ θα μπορούσαν να αναλάβουν, λόγω προηγούμενης πείρας, οι Ονούφριος Κουλά και Χάρης Γεωργιάδης. Ακαδημαϊκή κατάρτιση στον τομέα των οικονομικών κατέχει και ο εκ Πάφου ορμώμενος βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης. Τις πρώτες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής αναμένεται ότι θα απασχολήσουν έντονα νομοσχέδια που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που αποσκοπεί στην άντληση κονδυλίων από ευρωπαϊκά ταμεία. Σημαντικό επίσης είναι το τι μέλει γενέσθαι με το πλαίσιο των εκποιήσεων.

Πέντε αλλαγές για ΔΗΣΥ

Δεν διεκδίκησε επανεκλογή ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ τέως πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Γιώργος Γεωργίου. Εξελέγη ωστόσο με το κόμμα ο γιος του Νίκος Γεωργίου, ο οποίος είναι νομικός και θα μπορούσε να μπει από την αρχή στα βαθιά. Για την λόγω επιτροπή ενδιαφέρεται και ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρόεδρός της, βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου. Η Επιτροπή Νομικών θα κληθεί να οδηγήσει ενώπιον της ολομέλειας για ψήφιση τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και το νομοσχέδιο για την περιβόητη Αρχή κατά της Διαφθοράς.

Ο κ. Δημητρίου, λόγω προηγούμενης εμπειρίας του, θα μπορούσε να αναλάβει και την προεδρία της Επιτροπής Θεσμών της οποίας προήδρευε ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Ζαχαρίας Ζαχαρίου. Πρώτο μέλημα της επιτροπής θα είναι η βελτίωση του πλαισίου για το Πόθεν Έσχες πολιτικών προσώπων, για το οποίο είχαν γίνει σημαντικά βήματα προς την ολοκλήρωσή του.

Εκτός Βουλής έμεινε ο μέχρι πρότινος πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Ανδρέας Κυπριανού, με την επιλογή της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ Σάβιας Ορφανίδου, η οποία ήταν αναπληρώτρια πρόεδρος και επανεξελέγη, να μοιάζει η επικρατέστερη.

Δεν κατάφερε να επανεκλεγεί η τέως βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, η οποία κατείχε την προεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ενεργά σε όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής συμμετείχε, υπό την ιδιότητα της αναπληρώτριας προέδρου, η βουλεύτρια του κόμματος Αννίτα Δημητρίου.

Χωρίς πρόεδρο παραμένει και η Επιτροπή Υγείας, καθώς δεν διεκδίκησε επανεκλογή ο τέως βουλευτής του ΔΗΣΥ Κωστάκης Κωνσταντίνου. Ενεργό ρόλο στις συνεδριάσεις είχε ο βουλευτής του κόμματος Ευθύμιος Δίπλαρος. Δεν αποκλείεται ωστόσο την προεδρία της επιτροπής να επιδιώξει να καταλάβει ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου, ο οποίος ήταν αναπληρωτής πρόεδρος.  Στην Επιτροπή Παιδείας, τη θέση του προέδρου κατείχε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης, ο οποίος επανεκλέγηκε.

Ερωτηματικά και βεβαιότητες

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πρόθεση της ΕΔΕΚ να διατηρήσει την προεδρία της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής, θέση την οποία κατείχε ο πρόεδρος του κόμματος Μαρίνος Σιζόπουλος. Η προεδρία της Επιτροπής Άμυνας θα εξαρτηθεί και από τις ζυμώσεις για την προεδρία της Βουλής. Ερωτηματικό αποτελεί η επιλογή που θα γίνει για τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, θέση την οποία κατείχε ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Ενδεχομένως η προεδρία θα μπορούσε να καταληφθεί από βουλευτή ή τον πρόεδρο της ΔΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Μεταφορών αναζητείται επίσης νέος πρόεδρος, καθώς δεν επανεξελέγη ο τέως βουλευτής του ΔΗΚΟ Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης. Επικρατέστερη επιλογή είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και μέχρι πρότινος αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής Χρίστος Ορφανίδης, ο οποίος θα διανύσει τη δεύτερή του θητεία.

Η αξίωση της Ειρήνης

Το ΑΚΕΛ θα κληθεί, όπως φαίνεται, να διαχειριστεί ζήτημα που προκύπτει με την Επιτροπή Ελέγχου, στη οποία έγιναν αρκετές συνεδριάσεις με έντονο αντιπολιτευτικό χαρακτήρα για σειρά θεμάτων, όπως τα «χρυσά» διαβατήρια και η κατάρρευση του Συνεργατισμού. Την προεδρία της επιτροπής κατείχε ο επανεκλεγείς βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ωστόσο έντονο ενδιαφέρον επιδεικνύει η αναπληρώτρια πρόεδρος Ειρήνη Χαραλαμπίδου. Μιλώντας χτες στην εκπομπή «Alpha ενημέρωση», η κ. Χαραλαμπίδου επιβεβαίωσε ότι ενδιαφέρεται για την προεδρία της Επιτροπής, τονίζοντας ότι το ΑΚΕΛ, ως το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, δικαιούται την προεδρία. Σημείωσε ακόμα ότι έχει διοριστεί εκπρόσωπος κατά της διαφθοράς της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, ενώ επικαλέστηκε το έργο της τα τελευταία δέκα χρόνια κατά της διαφθοράς, σημειώνοντας ότι είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ψηφίστηκε από χιλιάδες πολίτες. Υπενθυμίζεται ότι την προεδρία της Επιτροπής Ελέγχου ζήτησε η βουλεύτρια του ΑΚΕΛ και το 2016, κάτι που δεν κατέστη τελικά εφικτό.

Γρίφοι για ΑΚΕΛ

Το ΑΚΕΛ, λόγω αποχωρήσεων, θα κληθεί να βρει τους βουλευτές-κλειδιά που θα αναλάβουν διάφορες επιτροπές. Στην Επιτροπή Εσωτερικών αναζητείται πρόεδρος, αφού δεν έχει επανεκλεγεί η Ελένη Μαύρου. Όποιος βουλευτής του ΑΚΕΛ αναλάβει, θα έχει φόρτο εργασίας τα τρία ογκωδέστατα νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης, τα οποία έφτασαν μέχρι το τέλος, αλλά δεν ψηφίστηκαν λόγω διαφωνιών μεταξύ της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην Επιτροπή Εργασίας δεν διεκδίκησε επανεκλογή ο τέως πρόεδρός της και βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Φακοντής. Στην επιτροπή εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα που εξετάστηκαν σε βάθος στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο και σχετίζονται με την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό. Δεν διεκδίκησε επανεκλογή η μέχρι τέως πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων κ. Σκεύη Κουκουμά. Σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Γεωργίας, επανεξελέγη ο μέχρι πρότινος πρόεδρός της Αντρέας Καυκαλιάς. Την προεδρία της Επιτροπής Περιβάλλοντος κατείχε επίσης το ΑΚΕΛ, αρχικά με τον Αδάμο Αδάμου και αργότερα με τον Γιώργο Λουκαΐδη. Δεν αποκλείεται ωστόσο να διεκδικήσουν τη θέση οι Οικολόγοι. Υπενθυμίζεται ότι αναπληρωτής πρόεδρος της επιτροπής ήταν ο πρόεδρος του Κινήματος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.









Tags

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου
ΚΟΣΜΟΣ

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Ολυμπιακοί: Πρώτος στη μάχη από τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής ομάδας ο Μάριος Γεωργίου

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες
ΚΥΠΡΟΣ

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Διαβάστε τα ονόματα της Κοινωνικής Συμμαχίας - Συγκροτήθηκαν οι Συντονιστικές Ομάδες

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Αρχίζει νέες έρευνες φυσικού αερίου στη Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας

Ο Κυριάκος Κόκκινος διορίστηκε στο ΔΣ του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας & Τεχνολογίας