Η ΔΗΠΑ, ανέφερε, προτείνει την αύξηση της γονικής άδειας από 4 μήνες σε 6 μήνες για τις μητέρες και ανάλογη αύξηση για τον πατέρα, την ενίσχυση του ΓΕΣΥ, υποστήριξη των επαγγελματικών υγείας και γενικότερα του τομέα της υγείας.
Την περαιτέρω ενίσχυση του Κράτους Πρόνοιας ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μάριος Καρογιάν λέγοντας ότι το κόμμα μιλά σήμερα «για αυτούς που η φωνή τους δεν ακούγεται όσο πρέπει, ίσως και καθόλου. Τους φτωχούς, τους κοινωνικά αποκλεισμένους, τους μακροχρόνια άνεργους, τις ξεχασμένες κοινωνικές κατηγορίες, τα συμφέροντα των οποίων δεν αναδεικνύονται στο βαθμό που θα έπρεπε στον δημόσιο διάλογο».
Σε διάσκεψη Τύπου στα γραφεία της ΔΗΠΑ ο κ. Καρογιάν είπε ότι το κράτος δικαίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω της βελτίωσης και ενδυνάμωσης των δομών των κρατικών υπηρεσιών, της εκπαίδευσης και εξειδίκευσης των εργαζομένων για τον τρόπο διαχείρισης περιπτώσεων με ιδιαιτερότητες, της αύξησης των κοινωνικών παροχών, στη βάση στοχευμένων στόχων και κριτηρίων.
Βασική στόχευση της πολιτικής αυτής είπε, είναι η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, η αποϊδρυματοποίηση ατόμων με αναπηρία και η ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας και στην κοινωνία, η στήριξη της τρίτης ηλικίας, η ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας και της προστασίας των παιδιών, η στήριξη των πολύτεκνων και των μονογονεϊκών οικογενειών, η βελτίωση της ποιότητας ζωής και των συνθηκών διαβίωσης και γενικά η μείωση του ποσοστού του πληθυσμού που βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αρμόδιων υπηρεσιών κοινωνικής πολιτικής.
Αποτελεί ισχυρή μας πεποίθηση πως κανένα αναπτυξιακό μοντέλο δεν μπορεί να τελεσφορήσει χωρίς την ενεργή συμμετοχή και συνοχή της κοινωνίας των πολιτών, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ προτείνοντας μέτρα για την ενίσχυση των ομάδων του πληθυσμού που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς αλλά και στις κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται την πραγματική στήριξη του κράτους. Ειδικότερα, εξήγησε, τα νεαρά ζευγάρια, τις μονογονεϊκές οικογένειες, τις εργαζόμενες μητέρες, τους συνταξιούχους, τις ευάλωτες ομάδες, τους πολύτεκνους, τα ορφανά παιδιά και τα Άτομα με Ειδικές Ικανότητες.
Η ΔΗΠΑ, ανέφερε, προτείνει την αύξηση της γονικής άδειας από 4 μήνες σε 6 μήνες για τις μητέρες και ανάλογη αύξηση για τον πατέρα, την ενίσχυση του ΓΕΣΥ, υποστήριξη των επαγγελματικών υγείας και γενικότερα του τομέα της υγείας, διασφαλίζοντας το δικαίωμα όλων των πολιτών στην πρόσβαση και τη λήψη ισότιμα ψηλής ποιότητας υγείας, την μείωση του φορολογικού βάρους. Δεδομένων των σοβαρών επιπτώσεων από την πανδημία στις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, εισηγούμαστε την αναστολή των εισφορών για το ΓΕΣΥ και τα Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ειδικά για τους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλομισθωτούς.
Προτείνει επίσης την διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος, ώστε να καταστεί πιο δίκαια, την διευκόλυνση της ένταξης γυναικών στην αγορά εργασίας και αυστηροποίηση των νόμων κατά των διακρίσεων μεταξύ των φύλων, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των Γυναικών με στόχο την ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό και οικονομικό γίγνεσθαι, την αύξηση του αριθμού αλλά και της ποιότητας των κρατικών παιδοκομικών και βρεφονηπιακών σταθμών, ώστε να διευκολυνθούν οι εργαζόμενες μητέρες και τα νέα ζευγάρια.
Οι προτάσεις αφορούν ακόμα την δημιουργία Κέντρων Δραστηριότητας, Θεραπείας και Διαμονής για ΑμεΑ, με αυτισμό και για άτομα με άλλες ειδικές ανάγκες με εξειδικευμένους επιστήμονες, την ριζική αναδόμηση και εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Τμήματος Κοινωνικής Ευημερίας με στόχο τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια όποιων ατόμων κτυπήθηκαν από την μοίρα και δεν απολαμβάνουν τα στοιχειώδη αγαθά πρώτης ανάγκης, την ριζική αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης ανέργων.
Επίσης, την αναθεώρηση του ανεργιακού επιδόματος και παροχή κινήτρων για αύξηση της απασχόλησης, τα προγράμματα κατάρτισης νόμιμων μεταναστών και καλύτερης ενσωμάτωσής τους στην αγορά εργασίας και γενικά στην κοινωνία, την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Το κριτήριο των 15.500 ευρώ για ζευγάρια και 10.500 ευρώ για μονήρη άτομα, θα μπορούσε να αυξάνεται με βάση το ετήσιο ποσοστό του τιμαρίθμου.
Βασικός πυλώνας της Κοινωνικής Αλλαγής που προτείνουμε, είπε, είναι η αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας. Ένα θέμα ζωτικής και εθνικής, όπως ανέφερε, σημασίας για το οποίο απαιτείται η λήψη μέτρων που θα ενθαρρύνουν και θα διευκολύνουν στην πράξη νεαρά ζευγάρια στην απόκτηση περισσότερων παιδιών. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, θεωρούμε πως ωρίμασαν οι συνθήκες για αναγνώριση της τρίτεκνης οικογένειας ως πολύτεκνη.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θεωρούν αναγκαία την προκήρυξη Αρχιτεκτονικών Διαγωνισμών Ιδεών για όλα τα δημόσια κτίρια, με σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση του δομημένου περιβάλλοντος. Τάχθηκε υπέρ της άμεσης υλοποίησης του Σχεδίου «Νήσος», που καθορίζει την γενική χωροταξική πολιτική της χώρας. Μίλησε για ειδική μέριμνα που χρειάζεται να προβλεφθεί για τα νέα ζευγάρια των προσφύγων. Όχι μόνο για τη στέγασή τους, που εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο πρόβλημα, αλλά και για την ανακατανομή των βαρών με οικονομικές ενισχύσεις, των οποίων τα κριτήρια πρέπει να αναθεωρηθούν και να αναπροσαρμοστούν.
Γενικότερα, συνέχισε, πρέπει, επιτέλους, να τακτοποιηθούν πολλαπλά και διαχρονικά προβλήματα όλων των παθόντων και πληγέντων από την τουρκική εισβολή, είτε αυτοί είναι πρόσφυγες, είτε είναι εγκλωβισμένοι, είτε οικογένειες των αγνοουμένων. Προς τούτο, πρόσθεσε, εισηγούμαστε τη σύσταση σχεδίων αντιστάθμισης της απώλειας χρήσης των περιουσιών στα κατεχόμενα, καθώς και το δικαίωμα αγοράς τους από το κράτος, ως αντικίνητρο ώστε ελληνοκυπριακές περιουσίες να μην καταλήγουν σε τούρκικα χέρια.
«Μπορούμε καλύτερα. Όλοι αυτοί που σήμερα δοκιμάζονται και εξακολουθούν να ακούν όλες τις πολιτικές δυνάμεις με καχυποψία, σίγουρα αξίζουν καλύτερα. Πρέπει να τους δώσουμε δύναμη και πρέπει να είμαστε και εμείς δυνατοί για να το κάνουμε». Λέμε όχι στο φόβο και στη φτώχεια, γιατί θέλουμε να μπορούν να πάρουν όλοι τη ζωή στα χέρια τους και να είναι σωστοί και παραγωγικοί πολίτες, κατέληξε ο Πρόεδρος της ΔΗΠΑ.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.