Η άτυπη διάσκεψη στη Γενεύη ήταν σημείο καμπής για το Κυπριακό, υποστήριξε ο «υπουργός εξωτερικών» Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, γράφει σήμερα η εφημερίδα Güneş στο πρωτοσέλιδό της. Ανέφερε εξάλλου ότι το έγγραφο 6 σημείων που κατατέθηκε από τον Ερσίν Τατάρ δεν αποτελεί πακέτο προτάσεων.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε συνέντευξή του ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η πολιτική της τουρκικής πλευράς αντικατοπτρίστηκε με ένα ξεκάθαρο τρόπο στην ατζέντα της διεθνής κοινότητας στη Γενεύη μετά από 60 χρόνια, προσθέτοντας ότι ήταν η αρχή της διαδικασίας που τέθηκε στην ατζέντα με έναν αναμφίβολο τρόπο.
Επικρίνοντας την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις με τον ισχυρισμό ότι δεν είχαν ενημερωθεί τα πολιτικά κόμματα για την πρόταση του Τατάρ πριν την υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι δεν συμμερίζεται τις δηλώσεις της «αντιπολίτευσης», λέγοντας ότι δεν είναι σωστό να εμπλακεί σε διάλογο για το θέμα αυτό και «να σέβονται τις αρχές».
Εξηγώντας ότι η πρόταση των έξι σημείων που κατέθεσε ο Τατάρ στη Γενεύη δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως έγγραφο έξι σημείων, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε ότι η πρόταση των έξι σημείων ήταν θέματα τα οποία είχε φέρει στην ημερήσια διάταξη η τουρκική πλευρά με τις δηλώσεις της καθώς πήγαινε στη Γενεύη και ότι αυτή [η πρόταση] δεν αποτελεί πακέτο προτάσεων.
Επισημαίνοντας ότι οι κόκκινες γραμμές τους στην αναζήτησή τους για κοινό έδαφος είναι η κυριαρχική ισότητα και το ίσο διεθνές καθεστώς, που θα κατέθεταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, ο Ερτουγρούλογλου είπε ότι όλοι το γνώριζαν αυτό.
Λέγοντας ότι δεν υπήρξε άλλη πρόταση στο τραπέζι στη Γενεύη εκτός από αυτά που είχαν δηλώσει, ο Ερτουγρούλογλου ανέφερε ότι η πολιτική που ακολούθησαν στην άτυπη διάσκεψη 5+ΗΕ δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως μια αιφνιδιαστική ή άγνωστη πολιτική και όσοι προσπαθούν να την προβάλλουν με αυτόν τον τρόπο ασκούν άδικη κριτική.
«Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία μας, το ίσο καθεστώς του κράτους μας. Το έχουμε τονίσει δεκάδες φορές ότι το κυπριακό πρόβλημα είναι πρόβλημα καθεστώτος», ισχυρίστηκε ο Ερτουγρούλογλου, υποστηρίζοντας ότι αυτό το πρόβλημα καθεστώτος υποδαυλίζεται όσο μεταχειρίζονται την ελληνοκυπριακή πλευράς ως κράτος και την τουρκοκυπριακή πλευρά ως κοινότητας και δεν είναι εφικτό να επιτευχθεί συμφωνία σε οποιαδήποτε συνομιλία όσο συνεχίζεται αυτό.
Υποστηρίζοντας ότι η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη στην Γενεύη δεν ήταν η κατάλληλη θέση και νοοτροπία που θα διασφάλιζε την επίτευξη συμφωνίας, ο Ερτουγρούλογλου σημείωσε ότι η στάση του Προέδρου Αναστασιάδη εκεί ήταν η στάση όλης της ελληνοκυπριακής ηγεσίας.
«Συνεπώς, ας μην το ανάγουμε σε ένα μόνο άτομο, ήταν ένδειξη της φανατικής άποψης όλης της ελληνοκυπριακής [ηγεσίας], ένδειξη της λανθασμένης τους ιστορικής αντίληψης. Κατ’ ακολουθίαν, δεν χρωστάμε συγγνώμη σε κανέναν, για την πολιτική μας που ακολουθήσαμε στη Γενεύη και ούτε σκεφτόμαστε να υποχωρήσουμε από τη θέση μας που καταθέσαμε στη Γενεύη στα μετέπειτα στάδια του Κυπριακού θέματος. Αυτό είναι εκτός συζήτηση. Τα θέματα στα οποία ποτέ δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις είναι η ύπαρξη του κράτους μας, το ίσο διεθνές καθεστώς και το κυριαρχικό δικαίωμα του τουρκοκυπριακού λαού. Αυτά είναι και σε όποιον αρέσει», υποστήριξε ο Ερτουγρούλογλου.
Υπογραμμίζοντας ότι σε περίπτωση νέας σύγκλησης από το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, η τουρκική πλευρά θα είναι εκεί και ότι δεν αποφεύγουν το διάλογο, ο Ερτουγρούλογλου υποστήριξε πως «το ερώτημα είναι εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά θα συμμετάσχει. Εάν η δεύτερη συνάντηση πραγματοποιηθεί στη Γενεύη ή σε μια άλλη πόλη, μπορούμε να πούμε από τώρα ότι δεν θα έχουμε άλλη αποστολή εκτός από το να ανανεώσουμε κατά γράμμα τη θέση που παρουσιάσαμε στη Γενεύη ως τουρκική πλευρά».
Σημειώνοντας ότι μετά από αυτό κανείς δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει αυτή τη θέση, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι όποια πολιτική άποψη και αν έχουν, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποχωρήσει από το «κράτος», από την κυριαρχία τους. «Πάντα τονίζω ότι η επίτευξη συμφωνίας στην Κύπρο περνά από την αποδοχή της τδβκ. Εάν θα υπάρξει λύση, τότε η υπογραφή αυτής της συμφωνία θα είναι εκ μέρους της τδβκ και όχι της τουρκοκυπριακής κοινότητας», ισχυρίστηκε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.
«Εμείς δεν είμαστε κοινότητα του ελληνοκυπριακού κράτους, που ονομάζεται Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι κράτος, τότε και ο τουρκοκυπριακός λαός είναι κράτος», υποστήριξε ο κ. Ερτουγρούλογλου, διατυπώνοντας εκ νέου τον ισχυρισμό ότι σε περίπτωση που υπάρξει νέα διαδικασία για συνομιλίες θα είναι ανάμεσα σε δύο κράτη.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.