Ο κ. Νεοκλής Συλικιώτης διέψευσε τις προχθεσινές αναφορές της Άννυς Σιακαλλή ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια.
Την έντονη αντίδραση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη προκάλεσαν οι προχθεσινές αναφορές της πρώην διευθύντριας του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης Άννυς Σιακαλλής ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια. Ο Νεοκλής Συλικιώτης διέψευσε τις καταγγελίες της κ. Σιακαλλή περί αφαίρεσης εξουσιών, τονίζοντας παράλληλα πως υποχρεώθηκε να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον της διότι καταχρηστικά και αδικαιολόγητα αρνείτο την παραχώρηση της κυπριακής υπηκοότητας -μέσω της κανονικής οδού- σε εκατοντάδες Ευρωπαίους πολίτες, και δη σε Έλληνες και Ελληνίδες που βρίσκονται στην Κύπρο για χρόνια και ήταν νυμφευμένοι με Κύπριους πολίτες.
Ειδικότερα, καταθέτοντας ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής για τα «χρυσά» διαβατήρια, η κ. Σιακαλλή κατήγγειλε ότι την καταδίωκε ο τότε πολιτικός της προϊστάμενος Νεοκλής Συλικιώτης. Με αποκορύφωμα, όπως είπε, την απόφασή του να της αφαιρέσει παράνομα την 1/11/2011 την εξουσία να εξετάζει τις αιτήσεις για τα «χρυσά» διαβατήρια. Ανάφερε, επίσης, ότι το 2007 ο κ. Συλικιώτης διέταξε πειθαρχική έρευνα εναντίον της για παρακοή οδηγιών του ιδίου, του Προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και για καθυστέρηση προσέλευσης στην εργασία της. Επί δύο χρόνια ήταν σε εξέλιξη η πειθαρχική έρευνα εναντίον μου για να μπορεί να με ελέγχει, ισχυρίστηκε η κ. Σιακαλλή. Υποδεικνύοντας ότι στο τέλος κρίθηκε ένοχη πειθαρχικά μόνο για καθυστέρηση προσέλευσης στην εργασία της. Όπως είπε, της επιβλήθηκε η ποινή της αυστηρής επίπληξης, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε μετά από προσφυγή της στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Δεν είχε εξουσίαΟ κ. Συλικιώτης σχολιάζοντας τις καταγγελίες της Άννυς Σιακαλλή δήλωσε στον «Π» τα εξής:
- Δεν της αφαίρεσε την εξουσία να εξετάζει τις αιτήσεις για τις κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις επενδυτών που αφορούσαν τα «χρυσά» διαβατήρια, διότι ουδέποτε είχε τέτοια εξουσία η κ. Σιακαλλή. Όπως διευκρίνισε ο κ. Συλικιώτης, η μόνη αρμοδιότητα που είχε το τμήμα της κ. Σιακαλλή για το συγκεκριμένο ζήτημα ήταν απλώς να ετοιμάζει τον φάκελο της κάθε αίτησης και να τον διαβιβάζει στο υπουργείο. Για σκοπούς καλύτερου συντονισμού και ελέγχου κρίθηκε σκόπιμο, όπως είπε, η όλη εργασία να γίνεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Με τον κ. Συλικιώτη να τονίζει ότι κατά την επίμαχη περίοδο οι αιτήσεις που κατατίθεντο για «χρυσά» διαβατήρια ήταν μία με δύο τον μήνα.
Η πειθαρχική έρευνα που διέταξε εναντίον της κ. Σιακαλλή το 2007 οφειλόταν στις παράνομες, όπως τις χαρακτήρισε ο κ. Συλικιώτης, αποφάσεις που λάμβανε απορρίπτοντας αιτήσεις για πολιτογραφήσεις που γίνονταν μέσω της κανονικής οδού. Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, η Άννυ Σιακαλλή απέρριψε εκατοντάδες αιτήσεις Ευρωπαίων πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αιτήσεων Ελλήνων και Ελληνίδων, για πολιτογράφηση παρόλο που βρίσκονταν στη Δημοκρατία για αρκετά χρόνια και ήταν νυμφευμένοι με Κύπριους πολίτες με το πρόσχημα ότι σε κάποια περίοδο που βρίσκονταν στη Δημοκρατία δεν ανανέωσαν την άδεια παραμονή τους. Η κ. Σιακαλλή τους θεωρούσε παράνομα διαμένοντες στη Δημοκρατία.
Για την περίπτωση της κατ' εξαίρεση πολιτογράφησης Σύρου επενδυτή που η κ. Άννυ Σιακαλλή εμφάνισε ως προβληματική περίπτωση, o Νεοκλής Συλικιώτης ανέφερε στον «Π» ότι πρόκειται για τη γνωστή περίπτωση του εξάδελφου του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ του οποίου, όπως εξήγησε, την κυπριακή υπηκοότητα ανακάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο όχι γιατί ήταν προβληματική περίπτωση ο ίδιος αλλά λόγω των κυρώσεων που επέβαλε η ΕΕ στον Άσαντ και επεκτάθηκαν και σε συγγενικά του πρόσωπα.
Ζήτησε απέλαση ΈλληναΗ Άννυ Σιακαλλή συγκρούστηκε αρκετές φορές με τον Νεοκλή Συλικιώτη αναφορικά με την εφαρμογή της μεταναστευτικής πολιτικής του κράτους. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η απόφαση της κ. Σιακαλλή να απελάσει Έλληνα υπήκοο, ο οποίος βρισκόταν για 20 χρόνια στην Κύπρο και απέκτησε οικογένεια με Κύπρια επειδή καταδικάστηκε για καλλιέργεια 10 φυτών κάνναβης. Η κ. Σιακαλλή αποφάνθηκε ότι αποτελούσε «ενεστώσα απειλή» για την ασφάλεια της Δημοκρατίας γι’ αυτό του απαγόρευσε την είσοδο στην Κύπρο για 10 χρόνια. Απόφαση που προκάλεσε τεράστιες αντιδράσεις και που ακυρώθηκε στη συνέχεια.
Μοναδική περίπτωσηΗ κ. Σιακαλλή απομακρύνθηκε από τη διεύθυνση του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης τον Ιούλιο του 2014 από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης του εκρηκτικού κλίματος που δημιουργήθηκε εξαιτίας πράξεων και ενεργειών της που την έφεραν σε μετωπική σύγκρουση με την επίτροπο Διοικήσεως καθώς και με μη κυβερνητικές οργανώσεις που την κατηγορούσαν για ρατσισμό. Με απόφαση του κ. Χάσικου, η Άννυ Σιακαλλή αποσπάστηκε στις 7/7/2014 και για περίοδο δύο ετών στη Διοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών όπου της ανατέθηκε η εκπροσώπηση της Κύπρου σε διεθνή φόρα για θέματα μετανάστευσης. Ωστόσο, στις 20/2/2015 η κ. Σιακαλλή αποσπάστηκε στην πρεσβεία μας στη Μαδρίτη όπου παρέμεινε μέχρι την αφυπηρέτησή της, τον Φεβρουάριο του 2019. Η περίπτωση της κ. Σιακκαλή είναι μοναδική στα χρονικά της δημόσιας υπηρεσίας καθώς ήταν διευθύντρια ενός κυβερνητικού τμήματος από το οποίο όμως είχε απομακρυνθεί κακήν κακώς και διοικείτο για πέντε χρόνια από αναπληρωτή διευθυντή καθώς η θέση δεν μπορούσε να πληρωθεί εφόσον την κατείχε κ. Σιακαλλή.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.