Βλέπουμε ότι υπάρχει για πρώτη φορά σοβαρή αναβάθμιση όσον αφορά το οπλοστάσιο της Χαμάς, δήλωσε ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου.
Η κλιμάκωση της βίας στη Μέση Ανατολή συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική αστάθεια στην περιοχή, εκτιμά ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου.
Κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση όπως εξελίσσεται σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως "υπάρχει κλιμάκωση σε πολύ πρώιμο στάδιο, δηλαδή είναι κάτι το πρωτόγνωρο σε σχέση με την τελευταία σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς με φόντο τη Γάζα το 2014 και ο αριθμός των κτυπημάτων και από την πλευρά της Χαμάς και από την αντίδραση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων είναι πάρα πολύ μεγάλος".
"Βλέπουμε ότι υπάρχει για πρώτη φορά σοβαρή αναβάθμιση όσον αφορά το οπλοστάσιο της Χαμάς. Δηλαδή δεν πλήττουν μόνο πόλεις του νότιου Ισραήλ, όπως η πόλη Ασκελόν, αλλά επλήγησαν και η Ιερουσαλήμ και το Τελ Αβίβ", πρόσθεσε.
Εξέφρασε τη θέση πως "όλο αυτό συνδέεται με τη γενικότερη πολιτική αστάθεια που υπάρχει τόσο στο Ισραήλ όσον αφορά τον σχηματισμό Κυβέρνησης όσο και εντός της Χαμάς και της παλαιστινιακής αρχής. Και ο Αμπάς εξαιτίας όλων αυτών των διαδηλώσεων στην Ιερουσαλήμ και στο Σέιχ Τζάρα ακύρωσε τις εκλογές για την ανάδειξη της νέας παλαιστινιακής αρχής".
Σημείωσε πως "η κατάσταση θα διατηρηθεί σε ένα συγκεκριμένο σημείο όσον αφορά την ένταση. Βλέπουμε ότι η Χαμάς πλήττει τυφλά το Ισραήλ που προσπαθεί να αντιδράσει με πιο στοχευμένα κτυπήματα, να εξουδετερώσει πολύ συγκεκριμένα άτομα της Χαμάς", ανέφερε.
Εξέφρασε την εκτίμηση πως "όλο αυτό θα μας πάει μέχρι τη διαδικασία στα τέλη του Ραμαζανιού που ουσιαστικά θα δούμε πώς μπορεί να προκύψει μια νέα κατάσταση πραγμάτων."
Είπε πως "στο Ισραήλ αυτή τη στιγμή εξαιτίας και με αφορμή και όλες αυτές τις διαδηλώσεις για το Σέιχ Τζάρα υπάρχει ένα ζήτημα ανάμεσα σε αυτούς που προσπαθούν να σχηματίσουν Κυβέρνηση που είναι και λίγο έρμαιο των θρησκευτικών ομάδων".
Σημείωσε πως "αυτό σε πολιτικό επίπεδο θα ευνοήσει τον Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος είναι ο εν δυνάμει πρώτος Πρωθυπουργός θρησκευόμενος που μπορεί να προκύψει. Άρα βλέπουμε ότι όλο αυτό συνδέεται και με την πολιτική κληρονομιά του Νετανιάχου, όλο αυτό που βλέπουμε είναι ο επιθανάτιος ρόγχος του Βενιαμίν Νετανιάχου", πρόσθεσε.
Επεσήμανε πως "τα τελευταία δυο χρόνια έγιναν στη χώρα τέσσερις εκλογικές διαδικασίες. Ακόμα ψάχνουν με τους όρους εντολής να σχηματίσουν Κυβέρνηση και μπορεί να δούμε και νέες εκλογές τον Σεπτέμβριο".
Ερωτηθείς σε σχέση με την επίδραση της κατάστασης αυτής στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου ανέφερε πως "πρέπει να δούμε για λόγους ασφάλειας πώς όλο αυτό επηρεάζει την Κύπρο γιατί βλέπουμε μαζική εκτόξευση ρουκετών και έχουμε και το κακό προηγούμενο με πύραυλο της συριακής αεράμυνας που κατέληξε στην Κύπρο".
"Και υπάρχει και σοβαρός κίνδυνος για τις πολιτικές πτήσεις στην περιοχή και επί τούτου η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί να προσφέρει στο Ισραήλ όσον αφορά την κατεύθυνσή του προς τη Λάρνακα", πρόσθεσε.
Σε πολιτικό επίπεδο, όπως σημείωσε, "αν προκύψει μια νέα Κυβέρνηση στο Ισραήλ δεν νομίζω ότι μπορεί να αλλάξει κάτι ουσιαστικά. Τα αποτελέσματα των διπλωματικών σχημάτων που η Κύπρος έχει με το Ισραήλ και το επίπεδο των διμερών σχέσεων των δυο χωρών στέκονται πέραν των προσώπων μετά από τόσα χρόνια", είπε.
Πηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.