Κλειδί για επιστροφή στην κανονικότητα αποτελούν οι νοσηλείες και οι εμβολιασμοί, με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να ανεβάζει στροφές.
Tην ώρα που οι αρμόδιοι προσπαθούν να κτίσουν ένα «τείχος» προστασίας μέσω των εμβολιασμών η επιδημιολογική εικόνα της Κύπρου παραμένει σε βαθύ κόκκινο, με τους επιδημιολόγους όμως να εκτιμούν ότι το τρίτο πανδημικό κύμα βρίσκεται στην κορύφωσή του και έπεται μια κάποια πτώση τις επόμενες μέρες. Αυτός εξάλλου είναι και ο στόχος ώστε να μπορούν να αρχίσουν οι πρώτες συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 10 Μαρτίου. Το «κλειδί» βρίσκεται στις νοσηλείες και στις εισαγωγές στις μονάδες εντατικής, όπου παρατηρείται μια κάποια σταθεροποίηση, με τον μέσο όρο ηλικίας των νοσηλευόμενων να φτάνει σήμερα τα 58 έτη από 70 που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο. Παρά το ότι ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου κατά την ανακοίνωση του lockdown αναφέρθηκε στα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά τις 10 Μαΐου, τίποτα δεν έχει κλειδώσει, με τις πρώτες επίσημες συζητήσεις να γίνονται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Μέχρι τότε επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αναμένουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ημερών και ποντάρουν κυρίως στην αύξηση των εμβολιασμένων.
Αυξάνεται το ενδιαφέρον Ο Απρίλιος, πέραν του ότι είναι ανάμεσα στους τρεις χειρότερους μήνες από άποψη επιδημιολογικών δεδομένων, με 52 θανάτους και πάνω από 19.000 νέα περιστατικά, είναι και ο μήνας κατά τον οποίο πήρε ουσιαστικά μπρος το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ECDC το ποσοστό των πολιτών που έλαβαν την πρώτη δόση εμβολίου μέχρι την 1η Απριλίου μόλις που ακουμπούσε το 13%, ενώ στις 28 Απριλίου το αντίστοιχο ποσοστό ξεπέρασε το 27%. Στο θέμα των εμβολιασμών η Κύπρος βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι ο μέσος όρος εμβολιασμένων με την πρώτη δόση στην Ευρώπη βρίσκεται στο 23%. Ωστόσο υπάρχουν και χώρες, όπως για παράδειγμα η Μάλτα και η Ουγγαρία, που μας βάζουν τα γυαλιά. Αν δούμε την περίπτωση της Μάλτας, η οποία μέχρι τις 26 Απριλίου είχε εμβολιάσει με την πρώτη δόση το 49% του πληθυσμού της, αρχίζοντας μάλιστα τους εμβολιασμούς σχεδόν έναν μήνα μετά την Κύπρο, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι πέτυχε το 28% μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες. Το θετικό όμως με την περίπτωση της Κύπρου, όπως προκύπτει από τα δεδομένα των ραντεβού που διευθετήθηκαν τις τελευταίες μέρες, είναι ότι όσο μειώνεται η ηλικία τόσο αυξάνεται το ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό. Κατά μέσο όρο αυτή την εβδομάδα διευθετήθηκε το 70% των ραντεβού που διέθετε καθημερινά το Υπουργείο Υγείας. Μάλιστα προς έκπληξη του υπουργείου τα 13 χιλιάδες ραντεβού για εμβολιασμό ατόμων 39-40 ετών έκαναν φτερά μέσα σε λιγότερο από μία ώρα, αναγκάζοντας για πρώτη φορά το υπουργείο να προσθέσει και άλλα ραντεβού. Το ερώτημα είναι κατά πόσο οι ρυθμοί που άρχισε να ανεβάζει το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα τις τελευταίες εβδομάδες αρκούν για να αναστρέψουν άμεσα την κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας.
Στο «κόκκινο» οι δείκτεςΑπό την 1η μέχρι και τις 29 Απριλίου καταγράφηκαν 19.213 νέα περιστατικά, γεγονός που σημαίνει ότι περίπου το 2% του πληθυσμού της Κύπρου νόσησε τις τελευταίες 4 εβδομάδες. Από τα 19.213 κρούσματα τα 7.627 προέκυψαν από PCR tests και τα υπόλοιπα 11.586 από rapid tests. Την ίδια στιγμή ανέβηκε δραματικά και ο αριθμός των νοσηλευόμενων φτάνοντας στις 25 Απριλίου τους 301, από 190 που ήταν την 1η Απριλίου. Τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μικρή μείωση στους νοσηλευόμενους, η οποία όμως δεν αφορά όσους νοσηλεύονται σε ΜΑΦ και ΜΕΘ, οι οποίοι σκαρφάλωσαν στους 75. Όπως προκύπτει και από την εθνική αναφορά με τα στοιχεία των τελευταίων δύο εβδομάδων, ο αριθμός ενεργών περιστατικών κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Η αθροιστική επίπτωση των τελευταίων 14 ημερών σε παγκύπρια βάση σημείωσε την υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας με 1145,6 λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους. Η αύξηση αφορά όλες τις επαρχίες, με τη Λάρνακα να ξεπερνά για πρώτη φορά τη Λευκωσία και τη Λεμεσό. Συγκεκριμένα η αθροιστική επίπτωση στη Λάρνακα ήταν 1.201,3/100.000, στη Λευκωσία 1.187,6/100.000, στη Λεμεσό 1.127,3/100.000, στην Αμμόχωστο 871,2/100.000 και στην Πάφο 772,5/100.000. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-29 και 30-39, με 1.919 και 1.894 περιστατικά αντίστοιχα, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 40-49 με 1.641. Πρόκειται για τις ηλικίες που εμβολιάζονται αυτή την περίοδο ή έχουν τη δυνατότητα προγραμματισμού ραντεβού για εμβολιασμό αυτή την περίοδο, γεγονός που επιβεβαιώνει τις μελέτες και τα δεδομένα από άλλες χώρες ότι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων προστατεύουν από τη νόσηση και μειώνουν το ρίσκο σοβαρής νόσησης και νοσηλείας. Στα θετικά, η σταθερή γενικά αθροιστική επίπτωση στις ηλικίες άνω των 70 ετών, 396,1/100.000 από 307,2/100.000 την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τη μεγάλη εξάπλωση του ιού στην κοινότητα, προφανώς απότοκο της υψηλότερης εμβολιαστικής κάλυψης σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Από το πρόγραμμα των rapid tests που πραγματοποιείται από το Υπουργείο Υγείας παρατηρήθηκε αύξηση στα εβδομαδιαία ποσοστά θετικότητας στις επαρχίες Λάρνακας, Αμμοχώστου και Πάφου, αλλά και παγκύπρια, μικρή μείωση στη Λεμεσό, ενώ στη Λευκωσία παρέμεινε σταθερό στο 1,3%.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.