POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αύριο ξεκινούν διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία – Αναζητώντας τη… χρυσή τομήΣτη Ρωσία μεταβαίνει, σήμερα, κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη, για προγραμματισμένες διαπραγματεύσεις τελικού σταδίου –αύριο και μεθαύριο– με τον Ρώσο ομόλογό του, αναφορικά με τη σύμβαση για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας. Το θέμα κατέστη επείγον όταν την περασμένη Δευτέρα το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, από την ίδια ημέρα, δηλαδή 3 Αυγούστου 2020, η Ρωσία ξεκινά τη διαδικασία καταγγελίας της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας με την Κύπρο. Στην εν λόγω ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Ρωσία προχωρεί στη μονομερή ακύρωση (νομικά έχουν το δικαίωμα να το κάνουν) της συγκεκριμένης σύμβασης, ώστε να υλοποιηθεί η «εντολή του Ρώσου Προέδρου για τη φορολόγηση εισοδημάτων υπό μορφή μερισμάτων και τόκων που καταβάλλονται από το έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κυπριακή Δημοκρατία με ποσοστό 15%».

Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται ότι το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών θεώρησε ανέφικτες τις προτάσεις της Κύπρου για τροποποιήσεις της φορολογικής νομοθεσίας και διευκρινίζεται ότι διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών της Κύπρου σχετικά με τροποποίηση της ρωσοκυπριακής συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας, σχετικά με την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου για μερίσματα και πληρωμές τόκων σε 15%. Η ρωσική πλευρά θέλει να αντλήσει κεφάλαια από το 15% –μια αλλαγή πολιτικής που θα αφορά όλες τις χώρες με τις οποίες έχει σχετική σύμβαση η Ρωσία, δηλαδή Μάλτα, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Κύπρο, ίσως και Ελβετία– λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια η χώρα, οι οποίες επιδεινώθηκαν και από διάφορες εξελίξεις που προέκυψαν από την πανδημία του κορωνοϊού. Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΟΙΚ σημειώνεται πως οι εκροές από Ρωσία προς Κύπρο το 2018 ήταν πάνω από1,4 τρισεκατομμύρια ρούβλια (περίπου 16 δισ. ευρώ) και το 2019 πέραν των 1,9 τρισεκατομμυρίων ρουβλιών (περίπου 21,5 δισ. ευρώ).

 

Παρασκήνιο

Σύμφωνα με πηγή που μίλησε στον «Π», την επομένη της τηλεφωνικής επικοινωνίας (30/7/2020) των Προέδρων Κύπρου – Ρωσίας, Νίκου Αναστασιάδη και Βλαντίμιρ Πούτιν αντίστοιχα, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της διπλής φορολογίας, ενημερώθηκε η κυπριακή κυβέρνηση ότι 5-6 Αυγούστου έρχεται στην Κύπρο για διαπραγματεύσεις, και με συμβιβαστική πρόταση, ρωσική ομάδα υψηλού επιπέδου (την απόφαση θα τη λάβει ο Βλ. Πούτιν, τις διαπραγματεύσεις σε τεχνοκρατικό επίπεδο τις διεξάγουν τα ΥΠΟΙΚ των δύο χωρών). Η κυπριακή πλευρά αντιπρότεινε το τριήμερο 23-25 Αυγούστου, λόγω θέματος υγείας ενός από τα σημαντικά μέλη της δικής μας διαπραγματευτικής ομάδας, κάτι που φαίνεται να παρεξηγήθηκε από ρωσικής πλευράς και γι’ αυτό προχώρησε στη δημοσιοποίηση της έναρξης της διαδικασίας για καταγγελία της σύμβασης. Αφού δόθηκαν οι εξηγήσεις και λύθηκε η παρεξήγηση έγινε κατορθωτό να διευθετηθούν διαπραγματεύσεις τελικού σταδίου με κατάληξη στις 10 και 11 Αυγούστου, στη Ρωσία. Ήδη έχει προηγηθεί μια σειρά προπαρασκευαστικών τηλεδιασκέψεων.

 

Κατανόηση… εξαιρέσεις

Σημειώνεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί τους λόγους για τους οποίους η Ρωσία θέλει να αλλάξει τη σύμβαση, ωστόσο θα προσπαθήσει να επιτύχει τροποποίηση της συμφωνίας, ώστε κάποιες εξαιρέσεις να αφήνουν ικανοποιημένες και τις δυο πλευρές. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να τεθεί ένα όριο στο ποσό από το οποίο θα αρχίζει το 15%. Η κυπριακή πλευρά έχει ως διαπραγματευτικό χαρτί τη συμφωνία του 2013 περί ανταλλαγής πληροφοριών για φορολογικά θέματα που αφορούν ρωσικές εταιρείες και Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην Κύπρο (στο πλαίσιο και των διεθνών υποχρεώσεων που έχει μια χώρα, ώστε να μην είναι στιγματισμένη ως φορολογικός παράδεισος). Ενδεχομένως, σημειώνει η ίδια πηγή, «να υπάρχει πίσω από όλα αυτά και μια πτυχή του ζητήματος που να αφορά την πολιτική και την πολιτική οικονομία, όπως είναι η προσέγγιση Κύπρου – ΗΠΑ, η συνεχής βελτίωση των ρωσοτουρκικών σχέσεων, η μη ικανοποίηση αιτήματος παραχώρησης κυπριακής υπηκοότητας σε κάποιους Ρώσους ολιγάρχες, τα αυστηρά κριτήρια στον τραπεζικό τομέα για ρωσικές εταιρείες και Ρώσους πελάτες κ.λπ.». Πηγή από τον ιδιωτικό τομέα, που γνωρίζει πάρα πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις, μιλώντας στον «Π», επεσήμανε ότι «πάντα υπάρχουν παραθυράκια για να μην δίνονται όλες οι πληροφορίες». Συγκεκριμένα, σημείωσε, «οι ρωσικές αρχές επιμένουν σε ενημέρωση που αφορά το ποιοι πραγματικά κρύβονται πίσω από διάφορες εταιρείες –trustees, nominees– και θεωρούν ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει ικανοποιητική πληροφόρηση/ανταπόκριση από την Κύπρο».

 

Offshore Centers από Πούτιν

Η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, διότι, μεταξύ άλλων, έχουν κατρακυλήσει οι τιμές των δύο κύριων εξαγωγικών προϊόντων της Ρωσίας (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) και δεν φαίνεται να υπάρχουν προοπτικές να αυξηθούν οι τιμές σύντομα. Όπως είχε γίνει γνωστό στο πρόσφατο παρελθόν, ο Ρώσος Πρόεδρος κατέβαλε προσπάθεια να δημιουργήσει δύο… Offshore Centers με ειδικό φορολογικό καθεστώς, ώστε να μπορέσει να επαναπατρίσει ρωσικές εταιρείες [Russia’s Vedomosti newspaper has reported that the Russian government is planning the creation of two offshore financial centers (OFCs) with special legal systems in the Kaliningrad Region and the Vladivostok in Russia’s Far Eastern Primorsky Krai territory to support business and trade (Russia Briefng, 11/4/2018)]. Ρωσική πηγή που ζει και εργάζεται στην Κύπρο ανέφερε στον «Π» ότι «είναι η πολιτική κατάσταση στη Ρωσία, η έλλειψη δημοκρατίας στη χώρα (οι πολιτικοί αντίπαλοι του Βλ. Πούτιν βρίσκονται υπό διωγμό εντός και εκτός Ρωσίας), που ευθύνεται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη μετανάστευση των… ρωσικών κεφαλαίων/επενδύσεων, όπως και το ότι η Κύπρος –εκτός από πολύ καλό φορολογικό καθεστώς και του ότι είναι κράτος μέλος της ΕΕ– παρέχει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία (αγγλικό δίκαιο κ.λπ.), ενώ είναι πολύ πιο εύκολο να ‘‘ξεπεράσει’’ κανείς μια δυσκολία σε μια μικρή χώρα όπως η Κύπρος – με ό,τι αυτό το τελευταίο μπορεί να σημαίνει».

 

Διαχειρίσιμη η κατάσταση

Πάντως, κυβερνητική πηγή είναι καθησυχαστική σε σχέση με το θέμα. Θεωρεί ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με τη Ρωσία, ενώ είναι διαχειρίσιμη και η όλη κατάσταση. «Ακόμα και με αλλαγή της σύμβασης με τη Ρωσία, υπάρχει τρόπος να συνεχίσουν να λειτουργούν ρωσικές εταιρείες στον τόπο μας. Έτσι κι αλλιώς, όμως, διεθνώς τούτα τα μοντέλα οικονομικής ανάπτυξης οδεύουν προς το τέλος τους. Είναι θέμα ακόμα 2-3 χρόνων πριν τελειώσουν και στον τόπο μας. Και σύντομα ίσως να ανοίξει η κυβέρνηση θέμα φορολογικού συντελεστή –αύξηση του συντελεστή– ώστε να σταματήσει να υπάρχει για την Κύπρο η τάτσα του προορισμού χαμηλής φορολογίας. Και υπάρχει τρόπος να γίνει αυτό, χωρίς να πληγούν οι επιχειρήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ρώσοι επενδυτές στο Τρίκωμο

Σημειώνεται, τέλος, ότι σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα κυβερνητικού τμήματος, Ρώσοι ολιγάρχες επενδύουν (και) στα κατεχόμενα με τη βοήθεια γνωστού Ελληνοκύπριου (ο «Π» κατέχει το ονοματεπώνυμο και περισσότερες πληροφορίες), ο οποίος κινείται με ‘‘ευκολία’’ μέσα σε ρωσικούς κύκλους που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο σε διάφορα επίπεδα. Ρώσοι πολυεκατομμυριούχοι έχουν ήδη επενδύσει σε περιοχή του κατεχόμενου Τρικώμου και συγκεκριμένα έχουν αγοράσει μεγάλο αριθμό διαμερισμάτων.

 

 

kateliadi@politis-news.com

 

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.