Φόρμα αναζήτησης

Αποκαλύψεις «Π»: Επτά διαβατήρια με ξεχείλωμα κριτηρίων για δύο Ρώσους καταζητούμενουςΤα στοιχεία που προκύπτουν, από την έκθεση της τριμελούς επιτροπής η οποία εξέτασε συγκεκριμένες πολιτογραφήσεις, είναι ενδεικτικά της προχειρότητας, της διαπλοκής και του τρόπου με τον οποίο εισέρρευσαν πολλά εκατομμύρια στις τσέπες λίγων ανθρώπων, συγκεκριμένων επαγγελματικών ομάδων. Όσο για το όφελος στο σύνολο της κυπριακής οικονομίας, αποκαλύπτεται πως χρησιμοποιείται ως «επιχείρημα», μόνο για να δικαιολογηθεί το πάρτι που στήθηκε και οδήγησε στον διεθνή διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο «Π» σήμερα συνεχίζει την αποκάλυψη στοιχείων που περιλαμβάνονται στην έκθεση που συνέταξαν οι Καλογήρου, Ζαχαριάδης και Φλωρέντζου, υπό την προεδρία της προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Τα στοιχεία που συνθέτουν τις πολιτογραφήσεις Alexander Bondarenko, Vladimir Stolyarenko και Zhang Shumin είναι εξόχως ενδιαφέροντα καθώς πρόκειται για τρία άτομα τα οποία καταζητούνται (οι δύο πρώτοι) από τις ρωσικές αρχές και (ο τρίτος) από τις κινεζικές αρχές. Εναντίον τους έχουν εκδοθεί διεθνή εντάλματα σύλληψης. Και για τους τρεις, η τριμελής επιτροπή εισηγείται να εξεταστεί το ενδεχόμενο αποστέρησης της υπηκοότητας, αν και στον ουσιώδη χρόνο, όταν εξετάστηκαν οι αιτήσεις τους, φαίνεται να έκαναν τα στραβά μάτια, τόσο οι της κυβέρνησης Χριστόφια όσο και οι διάδοχοί τους στην κυβέρνηση Αναστασιάδη. Οι Bondarenko και Stolyarenko πολιτογραφήθηκαν το 2012 και ο Shumin το 2015. Επίσης πολιτογραφήθηκαν οι σύζυγοι και τα παιδιά τους, ενώ ο Shumin επιχείρησε να πολιτογραφήσει και τους δυο γονείς του.

 

Το όχι που έγινε ναι

Οι Alexander Bondarenko και Vladimir Stolyarenko είναι συνεργάτες και υπέβαλλαν ταυτόχρονα τις αιτήσεις για πολιτογράφηση. Και για τους δύο ο πάροχος ήταν ο ελεγκτικός οίκος PWC, που όπως προκύπτει από τα στοιχεία φαίνεται να εισέπραξε πέραν των δύο εκατομμυρίων ευρώ, από τους δύο πολιτογραφηθέντες.

Οι δύο Ρώσοι υπέβαλλαν τις αιτήσεις στους στις 18/2/2011. Ο Bondarenko ζητούσε επίσης πολιτογράφηση της συζύγου και των δύο ανήλικων γιων του, όπως και ο Stolyarenko που περιέλαβε στην αίτηση τη σύζυγο και την ενήλικη κόρη του. Οι αιτήσεις τους κρίθηκε πως δεν πληρούσαν τα οικονομικά κριτήρια που ίσχυαν εκείνη την περίοδο, και τον Απρίλιο του 2011 οι ενδιαφερόμενοι ενημερώθηκαν για την απορριπτική απόφαση. Θα ανέμενε κάποιος ότι θα φρόντιζαν να καλύψουν τους οικονομικούς όρους του προγράμματος και να υποβάλουν νέες αιτήσεις. Αντί να πάει όμως ο Μωάμεθ στο βουνό, πήγε το βουνό στον Μωάμεθ. Με απλά λόγια αντί να συμμορφωθούν αυτοί με το πρόγραμμα, προσαρμόστηκε το πρόγραμμα με αυτούς! Μετά από παρεμβάσεις του υπ. Οικονομικών, το Υπουργικό Συμβούλιο, σύσσωμο, άλλαξε τα κριτήρια του προγράμματος και στις 16/5/2012 εγκρίθηκαν οι πολιτογραφήσεις των Ρώσων. Ακολούθησαν οι πολιτογραφήσεις των συζύγων και των παιδιών τους. Και τα τρία παιδιά δεν πάτησαν ποτέ το πόδι τους στην Κύπρο αν και είχε δηλωθεί ψευδώς ότι έχουν μόνιμη κατοικία στη Λεμεσό. Επίσης τόσο οι δύο «επενδυτές» όσο και οι σύζυγοί τους ήρθαν στην Κύπρο για λίγες ημέρες μόνο, προφανώς για να κάνουν τις διαδικασίες και τις επαφές για την πολιτογράφηση. Δεν χρειάζεται να επισημάνει κάποιος ότι αυτά δεν συμβαίνουν ούτε καν σε χώρες του τρίτου κόσμου.

 

Τα καλύτερα παιδιά

Από την ενημέρωση που διαβίβασε η Αστυνομία, ο Bondarenko είναι καταζητούμενος καθώς απασχόλησε τις ρωσικές αρχές για υποθέσεις ναρκωτικών. Επίσης τόσο ο Bondarenko όσο και ο Stolyarenko καταζητούνται για μεγάλη απάτη με εταιρείες η οποία αγγίζει τα 7 εκατ. ευρώ. Τα αδικήματα φαίνεται να είχαν διαπραχθεί πριν από την πολιτογράφησή τους. Και οι δύο φαίνεται πως χρησιμοποίησαν την κυπριακή υπηκοότητα ως ασπίδα για να μην εκδοθούν στη Ρωσία. Όπως αναφέρεται σε σημείωμα της ΜΟΚΑΣ, ημερομηνίας 30/10/2019 προς το Υπουργείο Εσωτερικών, «οι κυπριακές αρχές, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την Αστυνομία, δεν προχώρησαν στην έκδοση των εν λόγω προσώπων στη Ρωσία, γιατί όπως εξήγησαν η Ρωσία δεν εκδίδει δικούς της υπηκόους σε άλλη χώρα, έτσι δεν το πράττει ούτε η Κύπρος για δικούς της υπηκόους».

 

Πρόταση για αποστέρηση

Στις 6 Νοεμβρίου 2019, ο υπουργός Εσωτερικών υπέβαλε σημείωμα στο Υπουργικό Συμβούλιο ζητώντας την αποστέρηση της υπηκοότητας του Alexander Bondarenko και του Vladimir Stolyarenko, όπως επίσης των συζύγων και των παιδιών τους. Όπως αναφέρεται στο σημείωμα, οι ενέργειές τους τους εμπλέκουν «σε σοβαρά αδικήματα οικονομικής φύσεως, τα οποία αφορούν την εξαπάτηση συνεταίρων και την απόκτηση περιουσίας με αθέμιτα μέσα και οποία έλαβαν χώρα κατά την περίοδο προ της υποβολής αίτησης για υπηκοότητα θέτοντας εν αμφιβολία τη νομιμότητα των κεφαλαίων που χρησιμοποιήθηκαν για τις επενδύσεις στην Κύπρο, στρέφονται ενάντια στις αρχές που διέπουν το πολιτειακό σύστημα και τον επιχειρηματικό τομέα της χώρας καθώς και τις ηθικές αξίες της κοινωνίας μας εν γένει».

Πάντως η διαδικασία αποστέρησης της υπηκοότητας δεν είναι απλή και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι θα καταλήξει σε αποτέλεσμα.

 

Υπέγραφαν υπάλληλοι της PWC επί μακρόν «φίλες» των συζύγων

Στις αιτήσεις για πολιτογράφηση, που υπέβαλαν οι σύζυγοι των δύο Ρώσων, θα έπρεπε να υπάρχουν υπογραφές τριών Κυπρίων υπηκόων, οι οποίοι δηλώνουν ότι τις γνωρίζουν καλά. Η κύρια υπογραφή έπρεπε να μπει από άτομο που τις γνωρίζει προσωπικώς για περίοδο άνω των 5 ετών και οι άλλες δύο από άτομα που τις γνωρίζουν τουλάχιστον 2 χρόνια. Από την έρευνα της τριμελούς επιτροπής διαπιστώθηκε ότι και στις δύο περιπτώσεις υπέγραψαν τα ίδια πρόσωπα. Πρόκειται για μία υπάλληλο της PWC (πάροχος και στις δύο πολιτογραφήσεις) και για άλλες δύο γυναίκες που δεν κατέστη δυνατόν να γίνει γνωστό πού εργάζονται. Ιδιαιτέρως στην περίπτωση της συζύγου του Bondarenko, η υπάλληλος της PWC υπέγραψε σε χρόνο που η αιτήτρια δεν είχε επισκεφθεί ούτε μία φορά την Κύπρο!

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.