Φόρμα αναζήτησης

Απαράδεκτος ο κ. Τίλερσον…

Στη διαχείριση εθνικών ζητημάτων κυρίαρχο ρόλο διαδραματίζει η αξιοποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος. Η αναζήτηση, δηλαδή, συμμάχων που έχουν λόγο και συμφέρον να στηρίξουν τις δικές σου επιδιώξεις. Είναι αυτό που λίγο μετά το ’74 ονομάσαμε «διεθνοποίηση» και το οποίο όμως εξαντλήθηκε στη «διαφώτιση» των πολλών εκατομμυρίων που κατέληξαν σε κάποιες τσέπες. Με την πάροδο του χρόνου αντιληφθήκαμε πως δεν είναι αρκετό να μεταφέρουμε στις διάφορες πρωτεύουσες τις μαυροφορεμένες μάνες του πολέμου για να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη που χρειαζόμασταν. Κάπως έτσι ψάξαμε τα «εμπλεκόμενα συμφέροντα» και χαράξαμε την πολιτική της ένταξης στην ΕΕ που δημιουργούσε προϋποθέσεις διεκδίκησης σε ένα άλλο επίπεδο.

Μόνο που, πριν ακόμα κάνουμε τα πρώτα μας βήματα σε αυτό τον χώρο, καταφέραμε να ενοχοποιήσουμε τους πάντες και να τους εντάξουμε σε μια νέα συνωμοσία δήθεν πολιτικής μας υποβάθμισης και, στη συνέχεια, οικονομικής μας εξόντωσης. Ο «πατριωτικός χώρος», όπως αρέσκεται να τον ονομάζει η Ελένη Θεοχάρους, αμφισβήτησε όσο κανείς την Ευρώπη και δημιούργησε συνθήκες μόνιμης αμφισβήτησής της. Τα ίδια είχε κάνει προηγουμένως με τα Ηνωμένα Έθνη, τους Αμερικανούς, τους Εγγλέζους κτλ. Κι αν καμιά φορά τους ρωτούσες «πώς θα διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας όταν θεωρούμε τους πάντες εχθρούς», σου έκλειναν πονηρά το μάτι δείχνοντας προς τη Ρωσία, στην πρεσβεία της οποίας μπαινόβγαιναν δηλώνοντας την προσήλωσή τους στην πολιτική της «λευκής αρκούδας». Και πρόσφατα όλα αυτά, έτσι; Ξαφνικά όμως όλα χάθηκαν. Η Τουρκία βρίσκεται σε ανοικτό πόλεμο με όλη σχεδόν την Ευρώπη και βρίσκει καταφύγιο στα παλάτια της Μόσχας. Η κριτική δεν εστιάζεται στη ρωσική πολιτική. Ο καθένας βλέπει και εξυπηρετεί τα συμφέροντά του. Η κριτική εστιάζεται σε αυτό τον «πατριωτικό χώρο» που δεν έχει πια κανένα διεθνές έρεισμα για να πείσει πως μπορεί να διεκδικήσει καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Κανένα όμως!

Αυτό, φυσικά, δεν τους χαλά καθόλου. Η πολιτική τους άλλωστε έχει εσωτερικό και μόνο ακροατήριο και δεν ελέγχεται ως προς τα αποτελέσματά της. Όπως, καλή ώρα, ο άνθρωπος που ανέδειξαν σε ηγέτη του θεωρητικού τους αγώνα, ο οποίος πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είδε τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας και δεν ανέφερε λέξη για το Κυπριακό. «Ο κ. Τίλερσον δεν με ρώτησε για το θέμα και ούτε εγώ προχώρησα σε ανάλυσή του», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του. Λες και ο κ. Τίλερσον έχει το πρόβλημα, λες και αυτός είναι που ψάχνει υποστήριξη. Είπαμε, όμως, σημασία έχει τι λέμε στο εσωτερικό, όχι τι μπορούμε να κάνουμε έξω…