POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

Αντι-COVID-19 διαβατήρια προστασίας 5 αστέρωνΟι σχετικά καλές επιδόσεις της Κύπρου σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν και απρόσμενα παράπλευρα πλεονεκτήματα σύμφωνα με διευθυντές εταιρειών που ειδικεύονται στη χορήγηση διαβατηρίων στους δισεκατομμυριούχους του πλανήτη. Σύμφωνα με έρευνα της γαλλικής εφημερίδας «Monde», «από την αρχή της εφαρμογής περιοριστικών μέτρων, εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι του κόσμου αγοράζουν πανάκριβα άδειες παραμονής και διαβατήρια ώστε να γλυτώσουν από την πανδημία ή τις ανεπαρκείς υποδομές υγείας της χώρας τους. Στις χώρες αυτές περιλαμβάνονται το Βανουάτου, η Αγία Λουκία, η Μάλτα και η Κύπρος. Μιλούμε πλέον για την ιδιαίτερα προσοδοφόρα αγορά διαβατηρίων αντι-COVID-19.

Οι πλέον περιζήτητες είναι οι άδειες παραμονής, ιδιαίτερα εκείνες που πωλούνται από την Κύπρο. Το νησί, όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ της Κίττυς Ξενάκη στα «Νέα» των Αθηνών, «δεν βρίσκεται μακριά από τη Μέση Ανατολή, όπου ζουν πολλοί δυνητικοί πελάτες, και σε έναν πληθυσμό 1,2 εκατομμυρίων, μόνο 1.200 άνθρωποι έχουν ασθενήσει από COVID-19. Τα νοσοκομεία ουδέποτε αντιμετώπισαν υπερβολική πίεση. Η άδεια παραμονής, που μπορεί να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό διαβατήριο μέσα σε μόλις μερικούς μήνες, δίνεται έναντι επένδυσης δύο εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά ακινήτων. ‘Στη διάρκεια του lockdown, οι σύμβουλοί μας στην Κύπρο ξεναγούσαν μέσω των smartphones τους τους πελάτες μας που είχαν αποκλειστεί στο εξωτερικό σε πολυτελείς βίλες’, λέει χαρακτηριστικά ο Κονσταντίν Καμίνσκι, διευθυντής της Astons, μιας λονδρέζικης εταιρείας που προσφέρει ‘λύσεις’ σε θέματα υπηκοότητας».

 

Λύσεις για πλουσίους

«Οι πολύ πλούσιοι στις φτωχές χώρες βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στην πατρίδα τους εν μέσω της πανδημίας, ενώ έχουν τη συνήθεια να αναζητούν υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό», λέει. Άλλοι ανησυχούσαν ή ήταν απογοητευμένοι από τους χειρισμούς των χωρών τους. «Αμερικανοί πελάτες μάς εξήγησαν πως δεν ήθελαν να βρίσκονται στις ΗΠΑ στην επόμενη επιδημία», δηλώνει ο Πάντι Μπλίουερ, εκπρόσωπος του δικηγορικού γραφείου Henley & Partners. Δεν είναι τόσο η αναστολή των επιβατηγών πτήσεων το πρόβλημα, όσο το κλείσιμο των συνόρων στους ξένους υπηκόους λόγω lockdown. Σε αυτές τις συνθήκες, ένα ιδιωτικό τζετ είναι παντελώς άχρηστο. Δικαίωμα παραμονής πρέπει να αγοράσει κάποιος. Ένα plan B μόνο για τους πιο πλούσιους. Στην Κύπρο βέβαια την περίοδο της COVID-19 το τζετ έδωσε λύσεις σε εκατοντάδες προνοητικούς Ρώσους με διπλό διαβατήριο, οι οποίοι αποτέλεσαν και την καλύτερη ‘διαφήμιση’ για τη χώρα μας. Αυτοί κατέφυγαν στην ασφάλεια των ελάχιστων κρουσμάτων, ενώ την ίδια στιγμή μπορούσαν να διεκπεραιώνουν με την ίδια ευκολία τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες, στέλνοντας το μήνυμα πόσο σημαντικό είναι κάποιος να διαθέτει διπλό διαβατήριο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση το κυπριακό διαβατήριο αποδείχθηκε χρήσιμο όχι μόνο για εξασφάλιση χαμηλής φορολογίας, ή για ξέπλυμα χρημάτων, αλλά παρείχε και αντι-COVID-19 προστασία 5 αστέρων.

Στην αγορά της υπηκοότητας διαβατήρια υπάρχουν για όλα τα προφίλ πελατών. Πίνακες κατάταξης αξιολογούν την «ισχύ» τους, δηλαδή τον αριθμό των χωρών που επιτρέπουν να επισκεφθείς χωρίς βίζα. Στη διάρκεια της πανδημίας, η θέση των ΗΠΑ –οι υπήκοοι των οποίων δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν στην Ευρώπη– κατρακύλησε, ενώ εκείνη της Αυστραλίας, που περνάει σχετικά αλώβητη τον κορωνοϊό, ανέβηκε ψηλά.

 

Το Βανουάτου

Το διαβατήριο του Βανουάτου προσφέρει μία από τις καλύτερες σχέσεις ποιότητας – τιμής. Παραδίδεται μέσω ταχυδρομείου μέσα σε μόλις έναν μήνα έναντι 130.000 ευρώ, είναι λοιπόν ένα από τα πιο οικονομικά και τα πιο γρήγορα. Πλεονέκτημα: επιτρέπει στους Αμερικανούς επιχειρηματίες να ταξιδεύουν πιο εύκολα στην Κίνα, την ώρα που οι σινοαμερικανικές σχέσεις όλο και χειροτερεύουν, και εξασφαλίζει χρόνο στους πλούσιους πολίτες των φτωχών χωρών γλυτώνοντάς τους από τις χρονοβόρες διαδικασίες έκδοσης βίζας. Πρόβλημα: δεν επιτρέπει παραμονή μεγαλύτερη των έξι μηνών σε μία χώρα, ένα σημαντικό μειονέκτημα όταν προσπαθείς να γλυτώσεις από μια πανδημία κορωνοϊού.

Στη βιομηχανία της «υπηκοότητας μέσω επενδύσεων», κάθε νέα κρίση προσφέρει και μία εμπορική ευκαιρία. «Με την πανδημία της COVID-19, τον οικονομικό μαρασμό του Λιβάνου, αλλά και την πρόσφατη έκρηξη στη Βηρυτό η ζήτηση αυξήθηκε», αναγνωρίζει ο Ταρέκ Καουκτζί, πρόεδρος και ιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας Sununu Advisors. «Οικογένειες που σκέπτονταν καιρό να αποκτήσουν μία άλλη υπηκοότητα αποφάσισαν τελικά να το κάνουν».

Πελάτες που φροντίζουν να παραμένουν διακριτικοί, σε μια περίοδο που ο οικονομικός πατριωτισμός προωθείται σε πολλές χώρες εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Στην Ιορδανία, το Κουβέιτ και αλλού, η Sununu Advisors έρχεται σε επαφή με δυνητικούς πελάτες μέσω συνεργασιών με τράπεζες. Διοργανώνονται ολιγομελείς συναντήσεις, στη διάρκεια των οποίων διπλωμάτες έρχονται να παινέψουν τη χώρα τους. Η εταιρεία φέρνει στη συνέχεια σε επαφή τους πελάτες της με δικηγόρους κάθε χώρας υποδοχής, που είναι «συχνά πρώην διπλωμάτες ή δημόσιοι λειτουργοί».

Οι «πελάτες» αυτοί αγοράζουν νέες υπηκοότητες σαν μία ασφάλιση κινδύνου: καλύτερα να διαθέτουν μία αν παρουσιαστεί πρόβλημα. «Εκείνοι που αγοράζουν υπηκοότητες είναι συχνά επαγγελματίες του ρίσκου» λέει ο Πάντι Μπλιούερ, εκπρόσωπος του Henley & Partners. «Η πανδημία απλώς ενίσχυσε την αξία ενός δεύτερου διαβατηρίου». Συχνά, εκτιμούν οι επαγγελματίες του τομέα, οι πελάτες που αγοράζουν ένα διαβατήριο δεν πάνε να ζήσουν στην εν λόγω χώρα.

 

Η διαφήμιση

«Μία δεύτερη υπηκοότητα είναι κάτι περισσότερο από έναν τρόπο ζωής», μπορεί κανείς να διαβάσει στα διαφημιστικά φυλλάδια της Astons, καθώς «επιτρέπει στον κάτοχό της να μην εξαρτάται πλέον από τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες της χώρας διαμονής του». Ένα επιχείρημα που έχει κάνει δικό της και η Ολλανδία, προτείνοντας μία «χρυσή βίζα» έναντι επένδυσης ύψους 1,25 εκατομμυρίου ευρώ σε κάποια start-up, με δυνατότητα απόκτησης υπηκοότητας μετά την πάροδο μιας πενταετίας.

«Ένας πόλεμος που ετοιμάζεται να ξεσπάσει; Μια ασταθής πολιτική κατάσταση; Μια ριζοσπαστική οικονομική μεταρρύθμιση; Χάρη στην άδεια παραμονής, μπορείτε να πάτε στο αεροδρόμιο με την οικογένειά σας και να ζήσετε απολύτως ήρεμοι στο δεύτερο σπίτι σας» καυχιέται η Orange Visas, η εταιρεία που συνεργάζεται με την ολλανδική υπηρεσία μετανάστευσης. Και μικρή σημασία έχει αν κάποιες χώρες, όπως η Ινδία και η Ρωσία, απαγορεύουν στους πολίτες τους να έχουν δεύτερη υπηκοότητα: «Αφήνουν συνήθως το διαβατήριό τους σε μια τρίτη χώρα, στον δικηγόρο τους στο Ντουμπάι, για παράδειγμα, και περνούν να το πάρουν ή τους το στέλνουν καθ’ οδόν», λέει στη «Monde» ένας γνώστης του θέματος.

Σύμφωνα με δικηγορικό γραφείο στην Κύπρο που ειδικεύεται στα διαβατήρια, «Η Κύπρος με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που διαθέτει θα μπορούσε να αποτελεί τη νούμερο ένα επιλογή παγκοσμίως για δεύτερο ασφαλές διαβατήριο. Το μόνο της μειονέκτημα είναι η εκκρεμότητα στο Κυπριακό, η οποία στη διαβάθμιση επενδυτικού ρίσκου κατατάσσεται πολύ ψηλά. Υπό την έννοια ότι κάποιος θα ζητήσει μια δεύτερη υπηκοότητα σε μια χώρα όπου θα μπορούσε να έχει σταδιακά και τη δυνατότητα να επενδύσει. Αυτό λόγω της ανασφάλειας που προκαλούν η κρίση στο Κυπριακό και οι συνεχείς αντεγκλήσεις με την Τουρκία δεν είναι δυνατόν με αποτέλεσμα η Κύπρος να προσελκύει κυρίως καιροσκόπους».

 

Πέφτουν οι τιμές

Τα νησιά της Καραϊβικής, που καλούνται να αντιμετωπίσουν λόγω της πανδημίας μια βουτιά των εσόδων τους από τον τουρισμό, έχουν ρίξει τις τιμές των διαβατηρίων τους και προσπαθούν να προσελκύσουν «επενδυτές της υπηκοότητας» με άλλα μέσα. Βυθισμένο στα χρέη, το νησί της Αγίας Λουκίας εξέδωσε πρόσφατα ομόλογα με μηδενικό επιτόκιο, αλλά με προσφορά ένα διαβατήριο. Αν μάλιστα ο ενδιαφερόμενος δεσμευτεί να επενδύσει 250.000 δολάρια (213.300 ευρώ) για μία περίοδο τουλάχιστον έξι ετών, η Αγία Λουκία τού προσφέρει και δεύτερο διαβατήριο, για κάποιο άτομο της επιλογής του. Εγκαταλελειμμένο από τους τουρίστες, το Μπαρμπάντος προσπαθεί από την πλευρά του να προσελκύσει μισθωτούς σε τηλεργασία, αποκλεισμένους στην πατρίδα τους. Προσφέρει βίζα ενός έτους σε όσους κερδίζουν περισσότερα από 50.000 δολάρια τον χρόνο.

Αρχές του 2018, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) είχε σημάνει συναγερμό για το σύστημα των «χρυσών» διαβατηρίων και βίζας. Εξέφρασε την ανησυχία του για μια πρακτική που επιτρέπει σε κάποιους να παρακάμπτουν τους ελέγχους της αυτόματης ανταλλαγής δεδομένων, ενός μηχανισμού που θεσπίστηκε από τα κράτη για την καταπολέμηση της απάτης. Με ένα δεύτερο διαβατήριο, μπορεί κάποιος στην πραγματικότητα να γλυτώσει τους ελέγχους για τα ποσά που φέρουν αλλοδαποί. Η Κύπρος βεβαίως κατάφερε με τη στάση της να προσελκύσει το ενδιαφέρον της Κομισιόν, με το θέμα των «χρυσών» διαβατηρίων να είναι εγγεγραμμένο στην ημερήσια διάταξή της. Υπό αυτές τις συνθήκες η χώρα μας αναγκαστικά και για να πάρει το ενάμισι δις χορηγίες που αποφασίστηκαν πρόσφατα στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να περνά συνεχώς εξετάσεις διαφάνειας ως προς τη χορήγησή τους.

 

Πηγές: 1. Τα Νέα των Αθηνών.

  1. Le Monde.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.