Φόρμα αναζήτησης

Αναστρέφεται το θετικό κλίμα της οικονομίας λόγω της πανδημίας

Στην δημοσιότητα δόθηκε επίδοση του Σύνθετου Προπορευόμενου Οικονομικού Δείκτη της Κύπρου για τον Φεβρουάριο του 2020 και προκαταρτικά Flash Estimate για τον Μάρτιο.

Ο Δείκτης καταγράφει τις τάσεις της οικονομίας σε μηνιαία βάση και έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Σύμφωνα με τον δείκτη, το θετικό κλίμα αναστρέφεται λόγω της πανδημίας.

Συγκεκριμένα:

Ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, ο οποίος δημιουργήθηκε με βάση το μοντέλο των Aruoba, Diebold και Scotti (ADS) (2009), παρουσίασε ετήσια (ΕαΕ) μείωση 0.2% το Φεβρουάριο του 2020 φτάνοντας σε επίπεδο 113.1, μετά από μειώσεις 1.1% τον Ιανουάριο, και 2.3% το Δεκέμβριο (με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα).

Η βελτιωμένη πορεία του δείκτη ΣΠΟΔ που παρατηρήθηκε κατά τους τελευταίους τρείς μήνες, διακρίνεται να εξασθενεί έως και να αναστρέφεται εν όψει της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, ο ΣΠΟΔ του Φεβρουαρίου κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας στοιχεία τα οποία συλλέχθηκαν πριν από το ουσιαστικό ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού στην κυπριακή οικονομία. Eκτιμώντας προκαταρκτικά το ΣΠΟΔ (flash estimate) για το μήνα Μάρτιο του 2020^1, αυτός φαίνεται, όπως παρουσιάζεται και στο διάγραμμα με την πράσινη γραμμή, να καταγράφει σημαντική μείωση, αντικατοπτρίζοντας την αναμενόμενη ύφεση στην οικονομία. Η αναστροφή και καθοδική πορεία του δείκτη προδιαγράφει την επικείμενη σημαντική μείωση στο ΑΕΠ λόγω των πολύ σημαντικών συνεπειών της πανδημίας στους πλείστους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

Επιγραμματικά, η βελτιωμένη ετήσια πορεία του δείκτη όχι μόνο τερματίζεται αλλά αναστρέφεται το Μάρτιο του 2020 (γράφημα) προδιαγράφοντας τις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομική δραστηριότητα.

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία για τη δημιουργία του Δείκτη ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/erc/el/.

Σημείωση:
Ο προκαταρκτικός δείκτης (flash estimate) του Μαρτίου κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας του δείκτη οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ και της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) για το μήνα Μάρτιο, ενώ οι υπόλοιπες συνιστώσες του εκτιμήθηκαν από το ΚΟΕ στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών.

Τί είναι ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ)?
Ο δείκτης που έχει σχεδιαστεί ώστε να παρέχει έγκαιρα προειδοποιητικά σήματα για τα σημεία καμπής των οικονομικών κύκλων δηλαδή τα σημεία μεταστροφής της οικονομικής δραστηριότητας. Ο δείκτης αυτός αποτελείται από περισσότερες από μια μεταβλητές των οποίων οι αλλαγές τείνουν να προηγούνται των μεταβολών στη συνολική οικονομική δραστηριότητα και οι οποίες αξιολογούνται σε τακτική βάση.

Από τί μεταβλητές αποτελείται ο ΣΠΟΔ?
Οι μεταβλητές με χαρακτηριστικά προήγησης, επιλέχθηκαν από μια μεγάλη κατηγορία εγχώριων και διεθνών προπορευόμενων δεικτών, και είναι: η τιμή του πετρελαίου (Brent Crude), ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ζώνης του ευρώ, οι αφίξεις τουριστών, η αξία των συναλλαγών με πιστωτικές κάρτες, ο δείκτης όγκου λιανικών πωλήσεων, ο δείκτης όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και ο αριθμός εγκεκριμένων αδειών οικοδομής.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.