Σχεδόν απαγορευτικές είναι πλέον οι χρεώσεις ενοικίασης σκιπ για τη μεταφορά άχρηστων υλικών από οικίες και άλλα υποστατικά στη Λεμεσό. Οι ιδιοκτήτες σκιπ αποδίδουν την αύξηση των χρεώσεων στις υψηλές τιμές που καθόρισαν οι μονάδες διαλογής οικιακών αποβλήτων στην επαρχία Λεμεσού. Σύμφωνα με το Τμήμα Περιβάλλοντος, οι τιμές στις μόλις δύο ιδιωτικές μονάδες που βρίσκονται σε λειτουργία στην επαρχία Λεμεσού είναι υψηλότερες συγκριτικά με τις αντίστοιχες που λειτουργούν στις υπόλοιπες επαρχίες της Κύπρου. Συγκεκριμένα, για την ενοικίαση ενός σκιπ για τη μεταφορά άχρηστων υλικών, ο πολίτης θα πρέπει να καταβάλει 180 ευρώ, έναντι μόλις 70 ευρώ που κατέβαλε μέχρι πριν από μερικές ημέρες, όταν τα απόβλητα μεταφέρονταν στο Βατί, το οποίο ως γνωστόν, έχει πλέον κλείσει.
Η απουσία ανταγωνισμού λόγω του μικρού αριθμού των μονάδων διαχείρισης οικιακών αποβλήτων, αλλά και η απόσταση που πρέπει να διανύουν οι επαγγελματίες μεταφορείς για να μεταβούν σε αυτές διατηρούν τις χρεώσεις για τους πολίτες στα ύψη. Όπως δήλωσε στον «Π» αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος, σήμερα λειτουργούν στην επαρχία Λεμεσού μόλις δύο μονάδες διαλογής οικιακών αποβλήτων, σε Ασγάτα και Μοναγρούλι, ενώ σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ακόμη μία στη Φασούλα. Επίσης, ο ΟΕΔΑ Πεντακώμου παραλαμβάνει ογκώδη αντικείμενα, όχι όμως κλαδέματα.
Αναφορικά με το ύψος των χρεώσεων, ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος ανέλαβε πρωτοβουλία προκειμένου να ασκήσει πιέσεις προς τους ιδιοκτήτες των μονάδων για συγκράτηση των τιμών. Οι χρεώσεις προς τους επαγγελματίες μεταφορείς σκιπ, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου τους Σπύρος Κατσαράς, κυμαίνονται από 25 μέχρι 80 ευρώ για μικρά σκιπ, ενώ προηγουμένως η είσοδος στο Βατί ήταν μόλις 7 ευρώ. Οι νέες ρυθμίσεις για τη διάθεση των αποβλήτων προκαλούν επιπλέον πονοκέφαλο στο Τμήμα Περιβάλλοντος, καθώς αυξήθηκαν δραματικά τα φαινόμενα ρύπανσης της υπαίθρου με τόνους σκουπίδια από ασυνείδητους.