Φόρμα αναζήτησης

ΑΗΚ: Δύο γραμμές οι συντεχνίες

Οι συντεχνίες της ΑΗΚ απέρριψαν χθες τη σύσταση του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων για υποβολή αιτήματος μεσολάβησής του για επίλυση των εργατικών διαφορών στην Αρχή Ηλεκτρισμού και όλα δείχνουν ότι αν δεν υπάρξει κάποια κίνηση προσέγγισης των δύο πλευρών τις επόμενες μέρες δεν θα αποφευχθεί η δίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη και αυξάνονται πλέον οι πιθανότητες κλιμάκωσης των απεργιακών μέτρων. Παράλληλα, φαίνεται να υπάρχει κάποια διαφορά μεταξύ των θέσεων των συντεχνιών της ΑΗΚ και των μητρικών συντεχνιών ΠΕΟ και ΣΕΚ, καθώς για την ώρα τουλάχιστον οι συντεχνίες της ΑΗΚ δεν συζητούν οτιδήποτε λιγότερο από τη συνέχιση της καταβολής από την ΑΗΚ ποσοστού 5,9% επί των απολαβών τους προς το ταμείο υγείας των εργαζομένων, ακόμα και μετά τη λειτουργία της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ, ενώ ΠΕΟ και ΣΕΚ εμφανίζονται να αποδέχονται το σενάριο αφαίρεσης από το πιο πάνω ποσοστό των χρημάτων που θα καταβάλλει και για τις δύο φάσεις του ΓεΣΥ η ΑΗΚ για κάθε εργαζόμενο. Εν ολίγοις, οι μεν συντεχνίες της ΑΗΚ επιμένουν ότι η Αρχή θα πρέπει να καταβάλλει τόσο την εκ του νόμου εισφορά της στο ΓεΣΥ για κάθε έναν υπάλληλο (αφού και οι ίδιοι καταβάλλουν την εισφορά) όσο και το 5,9% που προβλέπεται εδώ και χρόνια από συλλογικές συμβάσεις για το Ταμείο Υγείας, οι δε μητρικές συντεχνίες αποδέχονται όπως η ΑΗΚ καταβάλλει την εισφορά στο ΓεΣΥ και από εκεί και πέρα να καταβάλλει τη διαφορά μεταξύ του 5,9% και της εισφοράς στο ΓεΣΥ στο ταμείο υγείας των εργαζομένων (περίπου 3%), ώστε το ταμείο να χρηματοδοτεί ιατρικές ή άλλες υπηρεσίες που δεν προσφέρει το γενικό σύστημα υγείας. Η διαφορά αυτή μεταξύ των συντεχνιών καθίσταται σαφής τόσο μέσω επιστολής που είχαν αποστείλει ΠΕΟ και ΣΕΚ στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου τον περασμένο Ιούλιο, όσο και από χθεσινές δηλώσεις του γενικού γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα στο Πρωινό Δρομολόγιο του Τρίτου. Ο κ. Μάτσας είπε μάλιστα ότι η διευθέτηση που ευνοούν οι δύο μεγάλες συντεχνίες αποτελεί προϊόν συμφωνίας τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν είναι σαφές σε αυτό το στάδιο κατά πόσο θα μπορούσε με την πιο πάνω διευθέτηση να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ της ΑΗΚ και των συντεχνιών των εργαζομένων της, καθώς το Υπουργείο Οικονομικών με εγκύκλιό του ζήτησε όπως σταματήσουν πλήρως οι εισφορές ημικρατικών οργανισμών στα ταμεία υγείας από 1/6/2020, που αρχίζει η δεύτερη φάση του ΓεΣΥ. Η εγκύκλιος αυτή στην ουσία μεγεθύνει το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών, αν και οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί διατηρούν σιωπηρά την ευχέρεια να κινηθούν ευέλικτα και να περιορίσουν την οικονομική τους συνδρομή στα ταμεία υγείας (αφαιρώντας από αυτήν το ποσοστό που θα καταβάλλουν στο ΓεΣΥ) και να αποτρέψουν απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Ουδεμίαν εξουσία έχετε»

Όσο αυστηρή ήταν η προχθεσινή σύσταση της διευθύντριας του Τμήματος Εργασιακών Σχέσεων προς τις συντεχνίες της ΑΗΚ να προσέλθουν για μεσολάβηση στο Υπουργείο Εργασίας, άλλο τόσο αυστηρή ήταν η χθεσινή απάντηση των συντεχνιών. Συγκεκριμένα, ΕΠΟΠΑΗ, ΣΗΔΗΚΕΚ, ΣΕΠΑΗΚ και ΣΥΒΑΗΚ με απαντητική επιστολή τους προς τη διευθύντρια του τμήματος Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη αναφέρουν ότι «ουδεμίαν εξουσία έχετε να δηλώνετε προς εμάς ότι παραβιάζουμε τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων». Εξηγούν στην επιστολή ότι όταν πρόσφατα παραπέμφθηκε (από τις συντεχνίες) για μεσολάβηση στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων «η εξόφθαλμη παραβίαση της συλλογικής σύμβασης» (σ.σ. η πρόθεση μείωσης της συνεισφοράς της ΑΗΚ στο ταμείο υγείας) η υπουργός Εργασίας και το ίδιο το τμήμα είπαν ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα λυθεί συνολικά από το Υπουργείο Οικονομικών και ως εκ τούτου δεν είναι θέμα που θα λυθεί στη βάση του Κώδικα Βιομηχανικών σχέσεων.

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.