Μητσοτάκης: Μια διαφορετική συνέντευξη - Ο Αναστόπουλος, ο Σαραβάκος, ο Γκάλης, ο Αντετοκούνμπο και το Final Four

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 23.5.2024
Μητσοτάκης: Μια διαφορετική συνέντευξη - Ο Αναστόπουλος, ο Σαραβάκος, ο Γκάλης, ο Αντετοκούνμπο και το Final Four
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για την αθλητική βία, για την ελληνική διαιτησία, αλλά και για μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Νίκος Αναστόπουλος, ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Μια διαφορετική συνέντευξη παραχώρησε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο sport24.gr, μιλώντας αποκλειστικά για αθλητικά θέματα.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, στον τελικό του Ολυμπιακού στο Conference League και στο Final Four του Βερολίνου, όπου συμμετέχουν Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Μίλησε, όμως, και για την αθλητική βία, για την ελληνική διαιτησία, αλλά και για μεγάλες μορφές του ελληνικού αθλητισμού, όπως ο Νίκος Γκάλης, ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο Νίκος Αναστόπουλος, ο Δημήτρης Σαραβάκος.

Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε αρχικά ότι «είναι μια εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό αθλητισμό, ειδικά για τον επαγγελματικό ελληνικό αθλητισμό. Όχι πρώτη φορά δύο ομάδες στο Final Four, αλλά με την ελπίδα ότι πρώτη φορά θα έχουμε δύο ομάδες στον τελικό του Final Four. Και, βέβαια, πρώτη φορά μετά το 1971 ελληνική ομάδα σε τελικό κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. Αλλά και ένα εξαιρετικά ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, το οποίο κρίθηκε την τελευταία αγωνιστική. Ο πρωταθλητής άλλαξε τρεις φορές μέσα σε ένα ημίχρονο, ουσιαστικά. Και ένα πρωτάθλημα το οποίο χαίρομαι διότι ολοκληρώθηκε σε συνθήκες πολύ διαφορετικές από αυτές με τις οποίες ξεκίνησε».

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, «αναφέρομαι στα ζητήματα της εικόνας των γηπέδων, στις δύσκολες αποφάσεις που είχαμε πάρει, οι οποίες ήταν αντικείμενο εκτενούς σχολιασμού όταν πάρθηκαν στα μέσα της χρονιάς. Η εικόνα που αποκόμισα, όχι μόνο ως πρωθυπουργός αλλά ως φίλαθλος, από τα γήπεδα στα πλέι οφ, ήταν μια εικόνα που έμοιαζε περισσότερο με ευρωπαϊκά γήπεδα ή με ευρωπαϊκούς αγώνες και λιγότερο με αυτά τα οποία είχαμε συνηθίσει να συμβαίνουν στα ελληνικά γήπεδα στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Μητσοτάκης για οπαδική βία: «Δεν γίνεται να υπάρχουν συμμορίες στα γήπεδα»

«Δεν γίνεται να υπάρχουν συμμορίες στα γήπεδα. Εκεί η ΕΛ.ΑΣ. με απόλυτη διακριτικότητα στην έρευνα έχει δώσει υλικό στη Δικαιοσύνη. Τις εποχές που οι δήθεν φίλαθλοι προκαλούσαν πρόβλημα τις έχουμε αφήσει για να μπορέσουμε το 2024-2025 να γίνεται στο ποδόσφαιρο ό,τι και στο μπάσκετ, να πηγαίνεις στο γήπεδο με το παιδί σου χωρίς να φοβάσαι. Δεν θα κάνω πίσω, θα φτάσουμε όπου πρέπει να φτάσουμε. Αλλά νομίζω ότι η εποχή πια όπου εγκληματικές οργανώσεις, "φίλαθλοι", "οπαδοί", δημιουργούσαν τέτοιες καταστάσεις στα γήπεδα, πιστεύω ότι τις εποχές αυτές τις έχουμε αφήσει πίσω μας. Και πρέπει να οικοδομήσουμε -και απευθύνομαι και στις ομάδες και στην ΕΠΟ- πάνω στα θετικά κεκτημένα του τέλους του πρωταθλήματος του 2023-2024, για να μπορέσουμε το 2024-2025 να έχουμε ένα ακόμα καλύτερο, ακόμα ασφαλέστερο πρωτάθλημα και να γίνεται πια και στο ποδόσφαιρο αυτό που γίνεται στο μπάσκετ. Στο μπάσκετ γίνεται αυτό. Να πηγαίνεις, δηλαδή, στο γήπεδο με το παιδί σου και να μην αισθάνεσαι σε καμία περίπτωση ότι κινδυνεύεις και να είναι το γήπεδο μια γιορτή και όχι μια αρένα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

4857288492506818 image
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο Sport24 / Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού / Δημήτρης Παπαμήτσος

«Βούληση της κυβέρνησης ο τελικός του Κυπέλλου να γίνεται πάντα στο ΟΑΚΑ»

«Και για το Ολυμπιακό Στάδιο -το είπα και τις προάλλες, θα το ξαναπώ σε εσάς-, βούληση της κυβέρνησης είναι ο τελικός του Κυπέλλου να γίνεται πάντα στο Ολυμπιακό Στάδιο, να είναι καθορισμένο, όπως γίνεται στο Wembley, όπως γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, όπως γίνεται στο Stade de France στη Γαλλία. Εμείς εγγυόμαστε την ασφάλεια. Πρέπει τουλάχιστον ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ματς να γίνεται στο Ολυμπιακό Στάδιο. Από του χρόνου αυτή θα είναι η βούλησή μας και πιστεύω η ΕΠΟ να αντιληφθεί ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί. Δεν είναι εικόνα αυτή, του τελικού του Κυπέλλου χωρίς φιλάθλους. Είναι κρίμα, είναι μία εικόνα που έρχεται από μία άλλη εποχή. Θέλω να θυμίσω ότι στον τελικό του μπάσκετ είχαμε φιλάθλους και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού και ήταν μια γιορτή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός σχετικά με τη βούληση της κυβέρνησης να γίνεται ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο στο ΟΑΚΑ.

Μητσοτάκης: Γκολτζής ο Νίκος Αναστόπουλος, παιχταράς ο Σαραβάκος

Σχετικά με την αγάπη του για τον αθλητισμό, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά:

«Πάντα μου άρεσε ο αθλητισμός και έκανα και διάφορα σπορ, όπως και τώρα προσπαθώ να κάνω πολλά σπορ ταυτόχρονα. Μπορεί να μην είμαι ιδιαίτερα καλός κάπου, αλλά μου αρέσει να έχω ποικιλία στην αθλητική μου δράση. Και προφανώς ως παιδί, αγαπώντας πολύ τότε το ποδόσφαιρο και κάποια στιγμή αποκτήσαμε και μία επαφή με το NBA, δύσκολη τότε, με κάτι κασέτες βίντεο που έρχονταν και βλέπαμε τα πρώτα ματς τότε του NΒΑ και τις μεγάλες κόντρες Lakers-Celtics τις αρχές της δεκαετίας του '80. Το δωμάτιό μου ήταν ένα τυπικό εφηβικό δωμάτιο».

4857289129886328 image
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο Sport24 / Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος

Σχολιάζοντας φωτογραφίες παιδικών ηρώων από τον αθλητισμό, η πρώτη ήταν του Νίκου Αναστόπουλου.

«Ήταν ο ορισμός του γκολτζή, ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση» σημείωσε, ενώ, αναφερόμενος στην ομάδα που υποστηρίζει, είπε ότι «αυτά δεν κρύβονται». «Αυτό δεν σημαίνει ότι αν χάσει η ομάδα κάποιου δεν αναγνωρίζεις ότι η άλλη ήταν καλύτερη. Να ξέρεις να κερδίζεις και να ξέρεις να χάνεις. Και βέβαια να στηρίζεις πάντα ελληνικές ομάδες όταν αγωνίζονται εκτός Ελλάδος», ανέφερε.

Η επόμενη φωτογραφία ήταν του Δημήτρη Σαραβάκου. «Αυτός κι αν ήταν παικταράς. Εμείς μεγαλώσαμε με αυτούς τους παίκτες. Και ο Ζάετς που του έδινε τις πάσες ήταν πολύ μεγάλος παίκτης για την εποχή του», σχολίασε.

Μητσοτάκης: Σπουδαίος ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ήμουν στο έπος του '87

Μετά, η φωτογραφία ήταν από την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπάσκετ το 1987 από την Εθνική Ελλάδος. «Εκεί ήμουν μέσα και καθόμουν κοντά στο παρκέ, εκεί που βάρεσε ο Καμπούρης τις βολές. Αυτή για μένα παραμένει η κορυφαία στιγμή του συλλογικού ελληνικού αθλητισμού, γιατί μας άλλαξε πίστα. Ήταν ονειρεμένο καλοκαίρι. Τον ξέρω τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Τον βλέπω και στο Κολέγιο πού και πού. Είναι, κατ' αρχάς, ένας πολύ σπουδαίος άνθρωπος ο Παναγιώτης. Ένας άνθρωπος με συγκρότηση, με πειθαρχία. Και βέβαια και αυτός για την εποχή του άλλαξε τους κανόνες για το πώς έβλεπε κανείς και τη θέση στην οποία έπαιζε».

Μητσοτάκης: Ο Νίκος Γκάλης ο καλύτερος όλων

Για τον «Γκάνγκστερ», ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Ο Νίκος Γκάλης ήταν το κάτι άλλο. Δηλαδή, για εμάς, εμείς μεγαλώσαμε με τον Γκάλη… Εγώ έχω κάνει κοπάνα από το σχολείο να πάω να δω ματς στη Θεσσαλονίκη, με τον Άρη τότε… Ήξερες λίγο-πολύ αυτό που θα έκανε και παρ' όλα αυτά δεν μπορούσες να τον σταματήσεις. Άλλαξε τη ροή του ελληνικού αθλητισμού».

4857291081268035 image
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο Sport24 / Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος

Μητσοτάκης: Οικογενειάρχης και βαθιά Έλληνας ο Αντετοκούνμπο

Ο πρωθυπουργός ανέφερε σχετικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Για τον Γιάννη, εγώ τον ξέρω. Δεν θα μιλήσω για τον Γιάννη ως αθλητή, έχει κάνει πράγματα εκπληκτικά. Όσο καλός αθλητής είναι τόσο μετρημένος είναι στην προσωπική του ζωή και βελτιώνεται συνεχώς. Οικογενειάρχης και Έλληνας που αγαπάει βαθιά την Ελλάδα. Δύο φορές MVP, πρωταθλητής στο NBA. Αν είσαι αθλητής ξέρεις τι σημαίνει πόνος και ο Γιάννης έβαλε το κορμί του πάνω από την ομάδα και δεν το κάνουν όλοι. Μακάρι να τον έχουμε μαζί μας στο προολυμπιακό τουρνουά».

Σχετικά με τον αείμνηστο Γιάννη Ιωαννίδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Ήμασταν μαζί στη Βουλή, ήταν και προπονητής στην ομάδα μπάσκετ εκεί. Και αυτός ως προπονητής ήξερε να προετοιμάζει τις ομάδες για τους μεγάλους αγώνες, ωραίος άνθρωπος».

4857290454505150 image
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη στο Sport24 / Φωτογραφία: Γρ. Τύπου Πρωθυπουργού /Δημήτρης Παπαμήτσος

Για τον Μάικλ Τζόρνταν: «Για μένα παραμένει ο καλύτερος. Φοβερά προσόντα. Είναι ο παίχτης που ως προς τα αθλητικά του προσόντα πήγε το ΝΒΑ εκεί που είναι σήμερα. Ο Τζόρνταν αν δεις τα καρφώματά του είναι αυτά που γίνονται σήμερα. Εγώ με αυτόν μεγάλωσα στις ΗΠΑ».

Για τον Λεμπρόν Τζέιμς: «Είναι σπουδαίος παίχτης, Ανταγωνίζεται με τον Τζόρνταν. Πολύ έξυπνος παίχτης. Και εμείς όταν γερνάμε βλέπουμε ότι το μυαλό και το να μην κάνουμε λάθος επιλογές είναι αυτό που μας οδηγεί».

Μητσοτάκης: «Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσυρθώ σύντομα»

Σε ερώτηση για το κλίμα στα υπουργικά συμβούλια είπε ότι υπάρχουν διαφωνίες, αλλά «ροντέο δεν το έχουμε κάνει ακόμα».

Ερωτηθείς αν ο πολιτικός φεύγει από την πολιτική όταν είναι στην κορυφή όπως επέλεξε να κάνει ο Τζόρνταν, απάντησε και ναι και όχι. «Υπάρχει μια διαφορά. Ο πολιτικός μπορεί να επιλέξει πότε θα φύγει, αλλά κατά κανόνα το επιλέγουν οι πολίτες. Επειδή ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει αυτός έχει και τον πρώτο λόγο τελικά. Υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα πολιτικών που παρέμειναν στην πολιτική περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Για μένα δεν έχω καμία πρόθεση να αποσυρθώ σύντομα, αλλά ξέρω ότι θα υπάρχει ζωή και μετά την πολιτική. Θα υπάρχουν ενδιαφέροντα πράγματα να κάνω και μετά την πολιτική. Καλό είναι να έχουμε πάντα μία αίσθηση ότι αυτά που ζούμε δεν είναι για πάντα», τόνισε.

Μητσοτάκης: Θα ήταν καταπληκτικό να είχαμε ελληνικό τελικό

Για τις προβλέψεις του για το final 4 και τον τελικό του UEFA Conference League είπε ότι αρχικά είναι τεράστια επιτυχία που δύο ελληνικές ομάδες είναι στο final 4. «Να σταθώ σε κάτι που είπε ο κόουτς Μπαρτζώκας. Αυτά τα ματς είναι και πολύ θέμα τύχης. Ο Ολυμπιακός έχασε μία ευρωλίγκα σε ένα σουτ. Ανταγωνιστικά θα είναι τα ματς. Υπάρχει εμπειρία και ψυχολογία και στις δύο ομάδες. Θα ήταν καταπληκτικό να έχουμε ελληνικό τελικό. Είμαι σίγουρος ότι οι ομάδες είναι καλά προετοιμασμένες και θα τα δώσουν όλα. Αν είναι οι δύο ελληνικές ομάδες στον τελικό έχω πει ότι θα προσπαθήσω να πάω. Όχι ως φίλαθλος της μιας ομάδας, αλλά ως Έλληνας φίλαθλος», σημείωσε.

«Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός θυμίζει κάτι από Εθνική Ελλάδος 2004»

Για τον τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη Φιορεντίνα ανέφερε:

«Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ μαζί του. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για αυτό. Και επειδή το έχουμε δει το μομέντουμ, κάτι θυμίζει από 2004 αυτή η ιστορία, κερδίζεις, κερδίζεις, κερδίζεις και κάποια στιγμή μπαίνεις και λες ρε παιδί μου είναι γραφτό. Αλλά επειδή τίποτα δεν είναι γραφτό θα ιδρώσουν στο γήπεδο, θα έχει μια πολύ καλή ατμόσφαιρα. Είναι σημαντικό που γίνεται στην Ελλάδα. Έχουμε κάνει πολύ καλή προετοιμασία να εξασφαλίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά. μην περάσουν σκέψεις σε κάποιους να κάνουν οτιδήποτε, δεν θα τους βγει. Επίσης να μην πέφτουν οι φίλαθλοι θύματα εξαπάτησης με τα εισιτήρια. Από εκεί και πέρα με φίλους σε μια μεγάλη τηλεόραση θα δούμε το ματς και θα ελπίζουμε για το καλύτερο. Πάντως, η πορεία του Ολυμπιακού ήταν εντυπωσιακή και έχει αποδείξει ότι έχει ομάδα που διαχειρίζεται και τη δυσκολία μέσα στο ματς με έναν εξαιρετικό προπονητή, έναν συγκροτημένο άνθρωπο, έχει πάρει τα καλύτερα από τους παίκτες του. Ετοιμαζόμαστε και για ένα καλό καλοκαίρι επίσης με EURO, Προολυμπιακό, Ολυμπιακούς».

Τι ανέφερε για τις ευρωεκλογές 2024

Για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως ο πήχης είναι στο ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών και τόνισε ότι είναι σημαντικές γιατί η Ευρώπη παίζει σημαντικό ρόλο στις ζωές μας και η ΝΔ πρέπει να είναι δυνατή γιατί μπορεί να φέρει πολλά πράγματα για την πατρίδα.

Δείτε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πηγή: iefimerida.gr

Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Η διάσωση υπό όρους της Αννίτας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα - Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η διάσωση υπό όρους της Αννίτας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα - Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

Η διάσωση υπό όρους της Αννίτας και τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα - Η επόμενη μέρα στον ΔΗΣΥ

Είναι το ΑΚΕΛ ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών;
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Είναι το ΑΚΕΛ ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών;

Είναι το ΑΚΕΛ ο μεγάλος ηττημένος των ευρωεκλογών;

Στο μεταίχμιο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Ο προνομιακός συνομιλητής του Νίκου Χριστοδουλίδη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο μεταίχμιο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Ο προνομιακός συνομιλητής του Νίκου Χριστοδουλίδη

Στο μεταίχμιο ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Ο προνομιακός συνομιλητής του Νίκου Χριστοδουλίδη

Φαρμακάς: Από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η πυρκαγιά - Υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση
ΚΥΠΡΟΣ

Φαρμακάς: Από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η πυρκαγιά - Υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση

Φαρμακάς: Από βραχυκύκλωμα σε μετασχηματιστή της ΑΗΚ η πυρκαγιά - Υπό πλήρη έλεγχο η κατάσταση

Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο - Νοσηλεύονται 3 πρόσωπα σε σοβαρή κατάσταση
ΚΥΠΡΟΣ

Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο - Νοσηλεύονται 3 πρόσωπα σε σοβαρή κατάσταση

Δεύτερος θάνατος από θερμοπληξία στην Κύπρο - Νοσηλεύονται 3 πρόσωπα σε σοβαρή κατάσταση