Εθνικός εμπειρογνώμονςα εκ μέρους της Κύπρου ο Ομότιμος Καθηγητής, Ανδρέας Καπαρδής.
Σε ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για παιδιά θύματα βίας συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Κύπρου με εθνικό εμπειρογνώμονα εκ μέρους της Κύπρου τον Ομότιμο Καθηγητή, Ανδρέα Καπαρδή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κύπρος, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία και Εσθονία συμμετέχουν στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα για παιδιά θύματα βίας με τίτλο «I.N.T.I.T.: Integrated Trauma Informed Therapy for Child Victims of Violence» και με ακρωνύμιο I.N.T.I.T. Ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ανδρέας Καπαρδής συμμετέχει ως εθνικός εμπειρογνώμονας (national expert) εκ μέρους της Κύπρου.
Η έρευνα εξετάζει τον τρόπο διασφάλισης της παροχής τεκμηριωμένων υπηρεσιών τραυμάτων και θεραπείας για παιδιά θύματα διαπροσωπικής βίας και κακοποίησης. Επίσης, μέσω του προγράμματος, «θα διερευνηθεί πώς να διασφαλιστεί η συμπερίληψη της θεραπείας με βάση το τραύμα στα κράτη- μέλη σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα περίθαλψης».
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, το έργο προβλέπει την συλλογή στοιχείων από τις διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες και Μη Κυβερνητικούς Οργανισμούς στην κάθε χώρα για την συγγραφή εθνικής έκθεσης καθώς και την εκπαίδευση εκπαιδευτών από τις διάφορες υπηρεσίες για την συγκεκριμένη μέθοδο θεραπείας.
Προσθέτει ότι «η μέθοδος INTIT στοχεύει σε συντονισμένες συστημικές αλλαγές, την ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών και την εμπέδωση αποδεδειγμένης στην πράξη φροντίδας του παιδιού που εκπορεύεται από το ίδιο το ψυχολογικό του τραύμα (Trauma Informed Care (TIC)), βασισμένη στο μοντέλο Barnahus».
Όπως δήλωσε ο κ. Καπαρδής, «η κακοποίηση των παιδιών είναι ένα φαινόμενο που απαιτεί μία εθνική στρατηγική που να συντονίζει όλες τις συναφείς υπηρεσίες για την επίτευξη του στόχου της αποτελεσματικής πρόληψης, αξιοποιώντας αποδεδειγμένες στην πράξη διεθνείς προσεγγίσεις και εμπειρογνωμοσύνη».
Σημείωσε ότι «στην Κύπρο έχουν γίνει πάρα πολλά θετικά βήματα στο πλαίσιο αυτό και η χώρα μας βρίσκεται πολύ μπροστά σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ακόμη ενδοϋπηρεσιακές ελλείψεις και αδυναμίες στην συνεργασία μεταξύ των εμπλεκομένων υπηρεσιών».
Περισσότερες πληροφορίες διαθέσιμες στο σύνδεσμο: https://www.intitproject.eu/about-intit/ &
https://www.intitproject.eu/wp-content/uploads/2021/09/INTIT-Brochure-GR.pdfΠηγή: ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.