POWERED BY

Φόρμα αναζήτησης

5G… ευλογία ή κατάρα; Τι αλλάζει στην ιατρική, εκπαίδευση, ασφάλεια, ψυχαγωγία 

 

Πολλά λέγονται και γράφονται για την τεχνολογία 5G. Κάποια αφορούν τις δυνατότητες και τις πολλαπλές εφαρμογές της σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας, ενώ άλλα αφορούν τις αρνητικές, όπως υποστηρίζουν, επιδράσεις του στην υγεία των πολιτών, συνυφασμένα ενίοτε και με θεωρίες συνωμοσίας. Τι πραγματικά ισχύει τελικά; Για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε τι ισχύει και τι όχι θα πρέπει πρώτα να κάνουμε μια αναφορά σε σχέση με τις εφαρμογές που μπορεί να έχει η τεχνολογία 5G στη ζωή μας και πώς αλλάζει την καθημερινότητά μας.

Ιατρική 

Στον τομέα της ιατρικής το 5G θα οδηγήσει σε καινοτόμες συσκευές και σε νέες μεθόδους χειρουργικών επεμβάσεων, αποκατάστασης. Μερικά παραδείγματα είναι το «έξυπνο ασθενοφόρο». Αυτό συνεπάγεται έξυπνη και άμεση επικοινωνία με τις Πρώτες Βοήθειες για γνώση της κατάστασης του ασθενούς. Παράλληλα, η τηλεϊατρική, και συγκεκριμένα ο κλάδος της χειρουργικής ιατρικής, είναι ένα άλλο παράδειγμα στο οποίο μπορεί να έχει εφαρμογή το 5G. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούν χειρουργοί από μια χώρα να κατευθύνουν συναδέλφους τους σε μια άλλη χώρα ακριβώς τη στιγμή που γίνεται η χειρουργική επέμβαση.

 Ασφάλεια 

Στην εθνική ασφάλεια και την ασφάλεια των πολιτών το 5G αποτελεί την τέλεια λύση και προστασία. Ήδη τα drones, τα οποία χρησιμοποιούν τεχνολογία 5G, μπορούν να στέλνουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο, να πετούν και να καταγράφουν τα πάντα με πολύ μεγαλύτερη αξιοπιστία και ευκρίνεια από άλλες συμβατικές συσκευές. Τα πιο πάνω συνεπάγονται και γρήγορη ενημέρωση και ανταλλαγή πληροφοριών με τις αρχές (στρατό, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.ά.) σώζοντας με αυτόν τον τρόπο ζωές. Όσον αφορά την εθνική ασφάλεια με την εφαρμογή της τεχνολογίας 5G σε drones θα είναι εφικτή η ακριβής επιτήρηση των συνόρων και της θαλάσσιας ακτογραμμής για πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση στα αρμόδια κέντρα επιχειρήσεων για τυχόν παραβιάσεις.

Εκπαίδευση 

 Με την πανδημική κρίση αντιλαμβανόμαστε όλοι τη σημαντικότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης και εκπαίδευσης. Το 5G έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω δημιουργίας εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας (virtual reality). Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επικοινωνία μεταξύ μαθητή και δασκάλου σε πραγματικό χρόνο. Επίσης, θα βοηθήσει στην εξατομικευμένη ανταλλαγή μαθησιακών πληροφοριών και θα είναι σε θέση να εισαγάγει την τηλερομποτική στην εκπαίδευση.

 

 

«Έξυπνοι δήμοι και κοινότητες» 

Η χρήση του 5G θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής των πολιτών, δημιουργώντας αυτό που αποκαλούμε «έξυπνες πόλεις». Η πληροφόρηση των πολιτών θα γίνεται ζωντανά για τις υπηρεσίες του κάθε δήμου και της κάθε κοινότητας. Μερικά παραδείγματα είναι η επισήμανση για το πού υπάρχουν τροχαία κίνηση, αυτοκινητικό δυστύχημα, πυκνή ομίχλη κ.ά. Αυτές και άλλες εφαρμογές συνεπάγεται πως θα αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής των ίδιων των πολιτών.

Τουρισμός και υπηρεσίες 

Η τεχνολογία 5G μπορεί να μας μεταφέρει σε «μονοπάτια» που δεν είχατε ξαναφανταστεί προηγουμένως. Παραδείγματος χάριν, ένας τουρίστας θα μπορεί να γνωρίσει τον προορισμό του και να περιηγηθεί στην περιοχή προτού κλείσει τα εισιτήρια για το ταξίδι του. Επίσης, θα μπορεί να επικοινωνήσει live με τους ντόπιους κάτοικους της περιοχής που ενδιαφέρεται να επισκεφτεί στη γλώσσα προορισμού του. Και στην πτυχή του gaming το 5G έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την εμπειρία του παιχνιδιού προς το καλύτερο καθώς είναι σε θέση να μετατρέπει την οθόνη του κινητού σε AR, εισάγοντάς σας στις πραγματικές συνθήκες του παιχνιδιού. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία 5G θα είναι σε θέση να μας φέρει σε απευθείας συνομιλία με τον προσωπικό μας virtual banker για τις συναλλαγές μας εύκολα, άμεσα και με ασφάλεια, παντού.

Αθλητισμός και ψυχαγωγία 

Οι εφαρμογές 5G δίδουν τη δυνατότητα σε αθλητές να καταγράφουν σημαντικά στοιχεία για τη φυσική τους κατάσταση τα οποία τους βοηθούν για τη συμμετοχή τους σε αγώνες. Ακόμα και οι απλοί θεατές θα είναι σε θέση να έχουν μια πλούσια οπτική εμπειρία. Μέσω ειδικών συσκευών οι θεατές θα βιώνουν σε πραγματικό χρόνο και σε υψηλή ευκρίνεια ό,τι ακριβώς βιώνουν οι ίδιοι οι αθλητές, π.χ. σε Ολυμπιακούς Αγώνες, Champions League, Premier League. Στην πτυχή της ψυχαγωγίας οι χρήστες του 5G θα έχουν τη δυνατότητα όπου και αν βρίσκονται με video υψηλής ταχύτητας και ευκρίνειας να παρακολουθούν «live events», π.χ. Oscars, Emmy Awards, Eurovision κ.λπ., χωρίς διακοπή μέσα από τις συσκευές τους (smartphones, tablets και άλλα).

Αυτόνομη οδήγηση 

Επανάσταση όμως θα φέρει και στην αυτόνομη οδήγηση. Η αυτοματοποίηση της οδήγησης άρχισε να εδραιώνεται στις ζωές μας. Όμως, η κάθοδος του 5G θα οδηγήσει σε εφαρμογές που δεν έχουμε πολλοί από εμάς φανταστεί. Κι αυτό έχει να κάνει με την 100% αυτόνομη οδήγηση. Μερικές από τις εφαρμογές της αυτόνομης οδήγησης έχουν να κάνουν με το «connected cloud». Σε αυτές τις περιπτώσεις το αυτοκίνητο θα ενημερώνεται με ζωντανή ανταλλαγή πληροφοριών για οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο γύρω του, εξασφαλίζοντας ένα απόλυτα ασφαλές οδικό δίκτυο. Λόγω της άμεσης γνώσης του οδικού περιβάλλοντος μειώνονται πλέον η κίνηση, ο χρόνος μεταφοράς από ένα σημείο σε άλλο, τα τρακαρίσματα και οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά και η ρύπανση. Πάνω απ’ όλα όμως με τη σωστή χρήση και λειτουργία του, θα μειωθούν τα δυστυχήματα και η απώλειες ζωών.

Βιομηχανία και επιχειρήσεις 

Μέσω της τεχνολογίας 5G είναι δυνατόν να πραγματοποιείται με ακριβή έλεγχο η καταμέτρηση των αποθεμάτων μιας επιχείρησης. Παράλληλα, θα είναι εφικτή η άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση σε όλους τους τομείς της επιχείρησης, ενώ με τη χρήση τεχνολογιών AI θα αναβαθμιστούν η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα της επιχείρησης, η λήψη πιο γρήγορων και καλύτερων αποφάσεων, η βέλτιστη κατανομή των πόρων και η μείωση του ρίσκου. Τέλος, θα γίνει εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας στο βιομηχανικό δίκτυο.

Διαφορές 5G με 4G 

Σε επικοινωνία του «Π» με τον δρα Σάββα Χατζηχριστοφή, αναπληρωτή καθηγητή Τεχνητής Νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και στο ερώτημα που του θέσαμε τι περισσότερο προσφέρει η τεχνολογία 5G από την υφιστάμενη τεχνολογία 4G, ο δρ Χατζηχριστοφή ήταν ξεκάθαρος. Όπως εξήγησε τεχνολογικά, η μετάβαση στην πέμπτη γενεά ασύρματων δικτύων μεταφράζεται σε αυξημένες ταχύτητες σύνδεσης απεριόριστου αριθμού συσκευών με εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση. «Επί της ουσίας όμως τα δίκτυα 5G αποτελούν εφαλτήριο νέων, καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που στόχο έχουν τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Οι πρώτες 4 γενεές ασύρματων δικτύων διασφάλιζαν την επικοινωνία των ανθρώπων. Η πέμπτη γενεά θα επιτρέψει την ασφαλή και αδιάκοπη επικοινωνία μεταξύ των συσκευών, μετουσιώνοντας το όραμα της τεχνολογικής επανάστασης του διαδικτύου των πάντων (internet of things) σε πράξη», υπέδειξε.

Θετικά vs αρνητικά 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κωνσταντίνου, επίκουρος καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), τόνισε πως πρέπει να εμπιστευόμαστε τη γνώμη των ειδικών και το τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Υπάρχει μια μερίδα στην κοινωνία μας που δεν εμπιστεύεται κανέναν. Εγώ υιοθετώ πλήρως το τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος αναφέρει πως οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ίσως το πιο μελετημένο ζήτημα στην επιστημονική βιβλιογραφία σήμερα. Έχει μελετηθεί πάρα πολύ το ζήτημα σε σημείο που έχουν δημοσιευθεί γύρω στις 25.000 επιστημονικές μελέτες τα τελευταία 30 χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν υπάρχουν στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιούν αυτά τα δίκτυα είναι επιβλαβής», τόνισε ο δρ Κωνσταντίνου.

Όπως ανάφερε, αυτό συνεπάγεται δύο πράγματα: Πρώτον, ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του 5G δεν είναι επιβλαβής και, δεύτερον, ότι δεν έχουμε ανακαλύψει βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα μπορούσε να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα. «Αυτά αναφέρει και η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας», επανέλαβε. Εξήγησε πως υπάρχουν διάφορα είδη μαγνητικής ακτινοβολίας. Υπάρχει ακτινοβολία με μικρή ενέργεια όπως είναι τα ραδιοκύματα και η ακτινοβολία η οποία εκπέμπει ακτίνες μεγάλης ενέργειας όπως είναι οι ακτίνες X και οι ακτίνες γ. Η ακτινοβολία του 5G προφανώς εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία, σημείωσε.. «Ωστόσο,είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η υπερχρήση της τεχνολογίας του 5G επειδή έχει και θα έχει πολλές εφαρμογές δημιουργεί έμμεσες επιπτώσεις στους χρήστες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κοινωνικές δεξιότητες π.χ τα παιδιά τα οποία θα περνούν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές πιθανόν να έχουν μειωμένες κοινωνικές, επικοινωνιακές και ακαδημαϊκές επιδόσεις».

Τέλος, να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής η Κύπρος και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών προετοιμάζονται για την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πως η Cyta είναι ο μόνος οργανισμός τηλεπικοινωνιών που ξεκίνησε να τεστάρει με πιλοτικό δίκτυο 5G και να εκπαιδεύει παράλληλα τον κόσμο της ώστε να είναι έτοιμη να προσφέρει την επαναστατική αυτή υπηρεσία στους καταναλωτές πολύ σύντομα.

Εκπαίδευση

Με την πανδημική κρίση αντιλαμβανόμαστε όλοι την σημαντικότητα της εξ αποστάσεως φοίτησης και εκπαίδευσης. Το 5G έχει ακριβώς αυτό τον σκοπό. Την αναβάθμιση της εκπαίδευσης μέσω δημιουργίας εφαρμογών εικονικής πραγματικότητας (virtual reality). Αυτό θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την επικοινωνία μεταξύ μαθητή και δασκάλου σε πραγματικό χρόνο. Ακόμα, θα βοηθήσει στην εξατομικευμένη ανταλλαγή μαθησιακών πληροφοριών και θα είναι σε θέση να εισαγάγει την τηλερομποτική στην εκπαίδευση.

 «Έξυπνοι Δήμοι και κοινότητες»

Η χρήση του 5G θα αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ποιότητα της ζωής των πολιτών, δημιουργώντας αυτό που αποκαλούμε «έξυπνες πόλεις». Η πληροφόρηση των πολιτών θα γίνεται ζωντανά για τις υπηρεσίες του κάθε Δήμου και της κάθε κοινότητας. Μερικά παραδείγματα είναι η επισήμανση για το που υπάρχει τροχαία κίνηση, αυτοκινητιστικό δυστύχημα, ποιότητα του αέρα, πυκνή ομίχλη κ.α. Αυτές και άλλες εφαρμογές συνεπάγεται πως θα αλλάξουν ριζικά την ποιότητα ζωής των ίδιων των πολιτών.

 Τουρισμός και υπηρεσίες

Η τεχνολογία 5G μπορεί να μας μεταφέρει σε «μονοπάτια» που δεν είχατε ξαναφανταστεί προηγουμένως. Παραδείγματος χάρην ένας τουρίστας θα μπορεί να γνωρίσει τον προορισμό του και να περιηγηθεί στην περιοχή πριν καν κλείσει τα εισιτήρια για το ταξίδι του. Επίσης θα μπορεί να επικοινωνεί live με τους ντόπιους κάτοικους της περιοχής που ενδιαφέρεται να επισκεφτεί στη γλώσσα προορισμού του. Και στην πτυχή του gaming το 5G έχει την δυνατότητα να αλλάζει την εμπειρία του παιχνιδιού προς το καλύτερο καθώς είναι σε θέση να μετατρέπει την οθόνη του κινητού σας σε AR, εισάγοντας σας στις πραγματικές συνθήκες του παιγνιδιού. Επιπρόσθετα, η τεχνολογία 5G θα είναι σε θέση να μας φέρει σε απευθείας συνομιλία με τον προσωπικό μας virtual banker, για τις συναλλαγές μας εύκολα, άμεσα και με ασφάλεια παντού.

Αθλητισμός και Ψυχαγωγία

Οι εφαρμογές του 5G δίδουν την δυνατότητα σε αθλητές να καταγράφουν σημαντικά στοιχεία για τη φυσική τους κατάσταση τα οποία τους βοηθούν για την συμμετοχή τους σε αγώνες. Ακόμα και οι απλοί θεατές θα είναι σε θέση να έχουν μια πλούσια οπτική εμπειρία. Μέσω ειδικών συσκευών οι θεατές θα βιώνουν σε πραγματικό χρόνο και υψηλή ευκρίνεια ότι ακριβώς βιώνουν οι ίδιοι οι αθλητές π.χ. στους Ολυμπιακούς αγώνες,Champions League, Premier League. Στην πτυχή της ψυχαγωγίας οι χρήστες του 5G θα έχουν την δυνατότητα όπου και αν βρίσκονται, με video υψηλής ταχύτητας να παρακολουθούν «live events» π.χ Oscars, Emmy awards, Eurovision κτλ., χωρίς διακοπή με υψηλή ευκρίνεια και ταχύτητες μέσω των συσκευών τους (smart phones, tablets και άλλα πολλά)

 Αυτόνομη οδήγηση

Επανάσταση όμως θα φέρει και στην αυτόνομη οδήγηση. Η αυτοματοποίηση της οδήγησης άρχισε να εδραιώνεται στις ζωές μας. Όμως, η κάθοδος του 5G θα οδηγήσει σε εφαρμογές που δεν έχουμε πολλοί από εμάς φανταστεί. Και αυτό έχει να κάνει με την 100% αυτόνομη οδήγηση. Μερικές από τις εφαρμογές της αυτόνομης οδήγησης έχουν να κάνουν με το ‘connected cloud’. Σε αυτές τις περιπτώσεις το αυτοκίνητο θα ενημερώνεται με ζωντανή ανταλλαγή πληροφοριών για οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο γύρω του, εξασφαλίζοντας ένα απόλυτα ασφαλές οδικό δίκτυο. Λόγω της άμεσης γνώσης του οδικού περιβάλλοντος, μειώνεται πλέον η κίνηση, ο χρόνος μεταφοράς από ένα σημείο σε άλλο, τα τρακαρίσματα και οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων, με αποτέλεσμα να μειώνεται αισθητά και η  ρύπανση. Πάνω απ’ όλα όμως με την σωστή χρήση και λειτουργία του, θα μειωθούν τα δυστυχήματα & η απώλεια ζωής.

Βιομηχανία και Επιχειρήσεις

Μέσω της τεχνολογίας 5G είναι δυνατόν να πραγματοποιείται με ακριβή έλεγχο η καταμέτρηση των αποθεμάτων μιας επιχείρησης. Παράλληλα, θα είναι εφικτή η άμεση και γρήγορη εξυπηρέτηση σε όλους τους τομείς της επιχείρησης ενώ με τη χρήση τεχνολογιών AI θα αναβαθμιστεί η παραγωγικότητα και η αποδοτικότητα της επιχείρησης, η λήψη πιο γρήγορων και καλύτερων αποφάσεων, η βέλτιστη κατανομή των πόρων και η μείωση του ρίσκου. Τέλος, θα γίνει εφικτή η εξοικονόμηση ενέργειας στο βιομηχανικό δίκτυο.

Διαφορές 5G με 4G

Σε επικοινωνία του «Π» με τον Δρ. Σάββας Χατζηχριστοφής, αναπληρωτή καθηγητή τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και στο ερώτημα που του θέσαμε τι περισσότερο προσφέρει η τεχνολογία 5G από την υφιστάμενη τεχνολογία 4G που χρησιμοποιούμε σήμερα ο Δρ. Χατζηχριστοφή ήταν ξεκάθαρος. Όπως εξήγησε τεχνολογικά, η μετάβαση στην πέμπτη γενεά ασύρματων δικτύων, μεταφράζεται σε αυξημένες ταχύτητες σύνδεσης απεριόριστου αριθμού συσκευών με εξαιρετικά χαμηλή καθυστέρηση. «Επί της ουσίας όμως, τα δίκτυα 5G αποτελούν εφαλτήριο νέων καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών που στόχο έχουν την βελτίωση της ζωής των πολιτών. Οι πρώτες 4 γενεές ασύρματων δικτύων διασφάλισαν την επικοινωνία των ανθρώπων. Η πέμπτη γενεά θα επιτρέψει την ασφαλή και αδιάκοπή επικοινωνία μεταξύ των συσκευών, μετουσιώνοντας το όραμα της τεχνολογικής επανάστασης του διαδικτύου των πάντων (internet of things) σε πράξη», υπέδειξε.

Θετικά Vs αρνητικά

Από την πλευρά του ο Νίκος Κωνσταντίνου, επίκουρος καθηγητής Γνωστικής Νευροεπιστήμης στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), τόνισε πως πρέπει να εμπιστευόμαστε τη γνώμη των ειδικών και το τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. «Υπάρχει μια μερίδα στην κοινωνία μας που δεν εμπιστεύεται κανένα. Εγώ υιοθετώ πλήρως το τι λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ο οποίος αναφέρει πως οι ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες είναι ίσως το πιο μελετημένο ζήτημα στην επιστημονική βιβλιογραφία σήμερα. Έχει μελετηθεί πάρα πολύ το ζήτημα σε σημείο που έχουν δημοσιευθεί γύρω στις 25.000 επιστημονικές μελέτες τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι πως δεν υπάρχουν στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που χρησιμοποιούν αυτά τα δίκτυα, είναι επιβλαβής», τόνισε ο Δρ. Κωνσταντίνου.

Όπως ανάφερε αυτό συνεπάγεται δυο πράγματα: Πρώτον, ότι η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία του 5G δεν είναι επιβλαβής και δεύτερον δεν έχουμε ανακαλύψει βιολογικό μηχανισμό μέσω του οποίου θα μπορούσε να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα. «Αυτά αναφέρει και η ανασκόπηση της βιβλιογραφίας», επανάλαβε. Εξήγησε πως υπάρχουν διάφορα είδη μαγνητικής ακτινογραφίας. Υπάρχει ακτινοβολία με μικρή ενέργεια όπως είναι τα ραδιοκύματα και η ακτινοβολία η οποία εκπέμπει ακτίνες μεγάλης ενέργειας όπως είναι οι ακτίνες X και οι ακτίνες γ. Η ακτινοβολία του 5G προφανώς εμπίπτει στην πρώτη κατηγορία, σημείωσε. «Ωστόσο,είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η υπερχρήση της τεχνολογίας του 5G επειδή έχει και θα έχει πολλές εφαρμογές δημιουργεί έμμεσες επιπτώσεις στους χρήστες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις κοινωνικές δεξιότητες π.χ τα παιδιά τα οποία θα περνούν πολλές ώρες στις ηλεκτρονικές συσκευές πιθανόν να έχουν μειωμένες κοινωνικές, επικοινωνιακές και ακαδημαϊκές επιδόσεις».

Τέλος, να σημειώσουμε πως μέχρι στιγμής η Κύπρος και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών προετοιμάζονται για την εισαγωγή της τεχνολογίας 5G στην καθημερινότητα των πολιτών. Ωστόσο, θα πρέπει να τονίσουμε πως η Cyta είναι ο μόνος Οργανισμός τηλεπικοινωνιών που ξεκίνησε να τεστάρει με πιλοτικό δίκτυο 5G και να εκπαιδεύει παράλληλα τον κόσμο της ώστε να είναι έτοιμη να προσφέρει την επαναστατική αυτή υπηρεσία στους καταναλωτές πολύ σύντομα.

 

Πολιτογραφήσεις/Χρυσά διαβατήρια: Ο ιθύνων νους και η Μαρία Αδαμίδου

 

Η Άντρη Ελευθερίου στον «Π»: «Δεν ήταν σεξουαλική παρενόχληση, ήταν κακοποίηση»

 

Μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ Ναβάλνι σε 90 πόλεις της Ρωσίας – Μπαράζ συλλήψεων (βίντεο)

 

Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν.