Μπορεί οι επιδημιολόγοι να συμφωνούν στη χαλάρωση των μέτρων, ωστόσο, ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι μέλλει γενέσθαι με τους ανεμβολίαστους και πότε θα βγουν από την καραντίνα
Ασκήσεις επί χάρτου μέχρι και την τελευταία στιγμή κάνουν τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, τα οποία σήμερα καλούνται να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους ενώπιον του υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χατζηπαντέλα. Το μοναδικό «κόλλημα» των ειδικών αφορά τις χαλαρώσεις για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι οποίες προς το παρόν δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα εφαρμοστούν από τώρα ή σε δύο εβδομάδες. Οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, με τον υπουργό Υγείας, ωστόσο, να δίνει από χθες το στίγμα για άρση των περιορισμών σε δύο φάσεις. Μόνο την τελευταία εβδομάδα εντοπίστηκαν 15.858 κρούσματα με το ποσοστό θετικότητας να κυμαίνεται μεταξύ του 2,91% και του 2,55%, με τα νέα περιστατικά να μειώνονται αισθητά σε σχέση με τα 21 χιλιάδες της προηγούμενης εβδομάδας. Την ίδια ώρα, οι νοσηλείες μειώθηκαν αισθητά και κυμαίνονται γύρω στις 180, την ώρα, ωστόσο, που ο αριθμός των ασθενών που χάνουν τη μάχη καθημερινά προκαλεί προβληματισμό, καθώς μέσα σε μία εβδομάδα ανακοινώθηκαν 26 θάνατοι.
Oι εισηγήσεις Χθες, ο υπουργός Υγείας μετά την «έξοδό» του από την καραντίνα είχε την πρώτη του συνάντηση με ομάδα επιδημιολόγων, οι οποίοι έδωσαν το στίγμα των προτάσεων που θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση με τα υπόλοιπα μέλη πριν από την συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», οι εισηγήσεις που φαίνεται ότι κλείδωσαν και θα παρουσιαστούν ενώπιον του υπουργού Υγείας είναι:
- Τερματισμός του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.
- Αύξηση στον αριθμό των ατόμων που προσκαλούνται σε γάμους και βαπτίσεις από 200 άτομα σε 250.
- Αύξηση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι από 8 σε 12.
- Αύξηση του αριθμού των συναθροιζομένων σε οικίες από 10 άτομα σε 15.
- Να επιτρέπεται ο χορός σε εκδηλώσεις και κέντρα διασκέδασης.
- Να επιτρέπεται η είσοδος στους ανεμβολίαστους σε μουσικοχορευτικά κέντρα έχοντας μαζί τους αρνητικό τεστ.
- Επέκταση του test to stay στη δημόσια υπηρεσία. Οι λεπτομέριες της εφαρμογής του μέτρου θα κλειδώσουν ύστερα απο συνενόηση με τις συντεχνίες.
- Μείωση του ποσοστού τηλεργασίας από 50%, που βρίσκεται σήμερα, στο 25%, ενώ στις επιχειρήσεις-υπηρεσίες που θα λειτουργούν κατ' αυτόν τον τρόπο θα πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι ανεξαιρέτως εμβολιαστικού ιστορικού να ελέγχονται με rapid test ή PCR μία φορά την εβδομάδα.
- Τροποποίηση στις προϋποθέσεις του safepass για τις διαφορετικές κατηγορίες χώρων και δραστηριοτήτων στη βάση του κινδύνου επιμόλυνσης. Συγκεκριμένα, υπάρχει εισήγηση για υποχρεωτικό έλεγχο με rapid test 24 ωρών για όλους τους θαμώνες σε χώρους αναψυχής.
- Ενδελεχής ιχνηλάτηση, κυρίως στις ηλικιακές ομάδες που παρατηρείται μεγαλύτερη επίπτωση, καθώς και η αποστολή ερωτηματολογίου σε όσους εντοπίζονται θετικοί στον ιό ώστε να συλλέγονται τα απαραίτητα στοιχεία.
Από 1η ΜαρτίουΑνάμεσα στις εισηγήσεις των επιδημιολόγων είναι ο τερματισμός του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Υπουργός και επιδημιολόγοι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο τα άτομα χωρίς ιστορικό εμβολιασμού να μπορούν να εισέρχονται σε χώρους εστίασης, γήπεδα, θέατρα, γάμους και βαπτίσεις κατόπιν προσκόμισης αρνητικού τεστ. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί, αλλά ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε, εάν, δηλαδή, θα είναι μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου ή από 1
η Μαρτίου. Με βάση τα όσα ανέφερε χθες το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας δρ Πέτρος Καραγιάννης, η πτώση που καταγράφουν οι επιδημιολογικοί δείκτες ανοίγουν τον δρόμο για συζήτηση για πιο ριζικές χαλαρώσεις. Παρά την, ομολογουμένως, βελτιωμένη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι η πλειοψηφία των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής δεν θα ήθελε να προβεί σε βεβιασμένες κινήσεις και αυτό διότι, όπως έχει αποδειχτεί στο παρελθόν, ενδέχεται να επιφέρει πισωγύρισμα στην επιδημιολογική εικόνα με το δίδαγμα της πανδημίας να επιβεβαιώνει πως η κατάσταση παραμένει ρευστή. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα η πλειοψηφία των επιδημιολόγων προωθεί την άρση των απαγορεύσεων για τους ανεμβολίαστους από 1
η Μαρτίου. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, επομένως είναι καθαρά πολιτικές και ως εκ τούτου σε αυτές, πέραν φυσικά της δημόσιας υγείας, λαμβάνονται υπόψη και άλλοι παράγοντες με βασικότερο την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της οικονομίας. Εξάλλου, όπως έχει φανεί και στο παρελθόν, μέτρα τα οποία έχουν να κάνουν με τον διαχωρισμό πολιτών σε εμβολιασμένους και μη αποτελούν στις πλείστες των περιπτώσεων πολιτικές αποφάσεις. Αν λάβει κανείς υπόψη του το γεγονός ότι πλησιάζει η Τσικνοπέμπτη, δεν αποκλείεται η επιστροφή των ανεμβολίαστων σε εστίαση και κέντρα αναψυχής να επισπευσθεί.
Τέταρτη δόση;Εκτός από το θέμα των χαλαρώσεων για τους ανεμβολίαστους, ακόμη ένα ζήτημα που απασχολεί τους επιδημιολόγους είναι η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε ηλικιωμένους και ανοσοκατασταλμένους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν στη σημερινή συνάντηση του υπουργού με τους επιδημιολόγους, αλλά την τελική απόφαση θα τη λάβει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Παρά το γεγονός ότι ο ΕΜΑ δεν έχει ακόμη λάβει κάποια απόφαση προς αυτό το ζήτημα, υπάρχει αύξηση του ποσοστού των ηλικιωμένων που ενώ έλαβαν την τρίτη δόση χρειάστηκε να νοσηλευτούν λόγω νόσησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Ισραήλ έχουν τροχοδρομηθεί οι διαδικασίες για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης και σε κάποιες χώρες της Ευρώπης όπως η Ισπανία και η Ελλάδα.
Test to stayΆλλο ένα ζήτημα που απασχολεί τους ειδικούς είναι η αύξηση των κρουσμάτων στα νηπιαγωγεία, με κάποιους να θέτουν επι τάπητος το ζήτημα της αλλαγής των ισχυόντων πρωτοκόλλων. Όπως όλα δείχνουν, η σύσταση που υπάρχει για διενέργεια εβδομαδιαίου ελέγχου στα παιδιά των ηλικιών εκείνων δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει την μετάδοση του ιού, αλλά και το κλείσιμο σχολικών μονάδων. Όπως πληροφορείται ο «Π», κάποιοι εκ των επιδημιολόγων προτείνουν όπως σε πρώτη φάση γίνει υποχρεωτικός ο εβδομαδιαίος έλεγχος, ενώ υπάρχει εισήγηση για εφαρμογή του test to stay. Ανάμεσα σ' αυτούς που προτείνουν το υποχρεωτικό rapid test μία φορά την εβδομάδα είναι και ο δρ Καραγιάννης, ο οποίος ανέφερε χθες ότι θα θέσει και πάλι το θέμα των νηπιαγωγείων, καθώς έγινε μόνο εισήγηση για τεστ και πολλά είναι κλειστά. Όσον αφορά το test to stay, δεν αποκλείεται κατά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του στα νοσοκομεία.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.