Η COO της Medochemie, Δάφνη Πίττα Διογένους, στον «Π» για το επιχειρείν, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, το Κυπριακό, το Ριάλτο, τη Λεμεσό

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΗΛΙΑΔΗ Δημοσιεύθηκε 14.2.2022
Η COO της Medochemie, Δάφνη Πίττα Διογένους, στον «Π» για το επιχειρείν, την ανάπτυξη, την εκπαίδευση, το Κυπριακό, το Ριάλτο, τη Λεμεσό
Τα εμβόλια για την Covid19 είναι «δώρο για την ανθρωπότητα», σημειώνει η διευθύντρια επιχειρήσεων της Medochemie, Δάφνη Πίττα Διογένους.





Η Δάφνη Πίττα Διογένους είναι Chief Operations Officer (διευθύντρια Επιχειρήσεων) της Medochemie Ltd - ένα από τα τρία παιδιά του ιδρυτή της εν λόγω φαρμακοβιομηχανίας, Ανδρέα Πίττα. H Medochemie -μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές βιομηχανικές μονάδες του τόπου μας- δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης και παραγωγής ομοιοδραστικών (γενόσημων) φαρμάκων με 14 εργοστάσια σε Κύπρο, Ολλανδία και Βιετνάμ και περισσότερα από 1500 άτομα προσωπικό. Η Δάφνη Πίττα Διογένους είναι, επίσης, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού Θεάτρου/Οργανισμού της Λεμεσού, Ριάλτο, καθώς και ιδρυτικό μέλος -έχει διατελέσει πρόεδρος του ΔΣ, σήμερα είναι γραμματέας- του συνδέσμου κατοίκων και φίλων του ιστορικού κέντρου της Λεμεσού. Γεννήθηκε το 1972 στη Λεμεσό. Είναι απόφοιτος του Università degli studi di Pavia, Facolta di Farmacia (Laurea in Farmacia) και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια διοίκησης επιχειρήσεων στο CIIM. Από το 1995 μέχρι το 1997 εργάστηκε σε φαρμακευτική εταιρεία στην Ιταλία ως ειδικευμένη φαρμακοποιός. Το 1997 επέστρεψε στην Κύπρο και εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση Medochemie Ltd. Έχει κοινωνική δράση και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τέχνη και τον πολιτισμό. Έχει δύο παιδιά.

Έχετε ασχοληθεί ως φαρμακοβιομηχανία με το εμβόλιο ή/και το φάρμακο για την Covid19;

Όχι, δεν είναι από τα φάρμακα που εμείς έχουμε μέσα στις παραγωγικές μας μονάδες και τα εμβόλια δεν είναι μέσα στα σκευάσματα που παράγουμε. Όμως, είμαστε πολύ υπέρ των εμβολίων, τα θεωρώ δώρο για την ανθρωπότητα σε αυτή την πανδημία. Οι επιστήμονες δε που κατόρθωσαν να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα είναι αξιοθαύμαστοι.

Δεν πέρασε από το μυαλό σας ότι μπορεί να ενέχουν κινδύνους τα εμβόλια;

Ούτε και μία στιγμή, διότι γενικά τα εμβόλια σώζουν ζωές εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ανακαλύφθηκαν πολύ σύντομα τα εμβόλια για την Covid19, αλλά ο αριθμός των δοκιμών που έγιναν ξεπέρασε κάθε άλλο προηγούμενο. Η επιστήμη έσωσε την ανθρωπότητα.

Η αγορά φαρμάκων στην Κύπρο είναι υγιής ή έχει στρέβλωση;

Είναι υγιής, αλλά η αγορά φαρμάκων στην Κύπρο είναι πολύ μικρή, γι' αυτό βλέπουμε πολλές φορές υψηλές τιμές φαρμάκων. Μία ξένη εταιρεία που φέρνει κάποια φάρμακα στην Κύπρο, μερικά κουτιά, έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος και διαφορετικές οικονομίες κλίμακος από ότι να τα έστελνε στη Γερμανία για παράδειγμα. Θεωρώ, όμως, ότι τώρα με το ΓεΣΥ, έτσι όπως έχει στηθεί το σύστημα υγείας, έχει βοηθήσει στην εξυγίανση της αγοράς φαρμάκων στην Κύπρο.

Έχει στηθεί καλά το ΓεΣΥ;

Σίγουρα μπορεί να βελτιωθεί, αλλά είμαστε από τους υποστηρικτές του ΓεΣΥ, παρ' όλο που στοιχίζει και στην εταιρεία πολύ περισσότερο απ' ότι πριν την εφαρμογή του συστήματος. Το ΓεΣΥ είναι απαραίτητο. Θεωρώ ότι το δικαίωμα στην υγεία επί ίσοις όροις είναι αδιαπραγμάτευτο σε μια προηγμένη κοινωνία.



Γυναίκα στο επιχειρείν

Πώς είναι μία γυναίκα στο επιχειρείν;

Δεν ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά στην εταιρεία μας, διότι έχουμε να κάνουμε με πάρα πολλές χώρες, η βιομηχανία μας είναι εξωστρεφής και έχει πολλές εξαγωγές ανά το παγκόσμιο, οπόταν η ισότητα ή η γυναικεία παρουσία στο επιχειρείν όχι μόνον δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά για πάρα πολλές χώρες θεωρείται δεδομένη. Τώρα, στην Κύπρο, μπορεί να είναι πιο δύσκολα τα πράγματα, κοινωνικά. Ακόμη υπάρχει η προκατάληψη ότι οι γυναίκες και οι άνδρες, για παράδειγμα, θα πρέπει να συζητούν για διαφορετικά θέματα. Δεν πρέπει να διαχωρίζονται τα θέματα μεταξύ αυτών που μπορούμε να συζητήσουμε με μία γυναίκα και των άλλων που μπορούμε να συζητήσουμε με έναν άνδρα και αυτό συμβαίνει και από τα δύο φύλα, τα στερεότυπα είναι ακόμα βαθιά ριζωμένα στην κοινωνία μας.

Ξένες επενδύσεις

Γιατί δυσκολευόμαστε να προσελκύσουμε μεγάλες ξένες επενδύσεις στην Κύπρο;

Η Κύπρος έχει προσελκύσει αρκετούς ξένους επενδυτές τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην αγορά ακινήτων. Το πρώτο θέμα που θεωρώ ότι προκαλεί ανασφάλεια σε ξένους επενδυτές είναι το Κυπριακό. Από τη στιγμή που παραμένει άλυτο το κυπριακό πρόβλημα και υπάρχει η διαχωριστική γραμμή, που δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσο είναι μεγάλη απειλή για αποσταθεροποίηση κ.λπ., οι ξένοι επενδυτές αντί να επενδύσουν στην Κύπρο επιλέγουν να επενδύσουν σε μια άλλη χώρα που δεν υπάρχει κανένα πολιτικό ζήτημα ανοικτό. Το δεύτερο είναι ότι είμαστε μικρή χώρα, ο κόσμος είναι λίγος και ενδεχομένως να δυσκολεύονται να βρουν κατάλληλα ειδικευμένους ανθρώπους -με τις δεξιότητες που χρειάζονται- για να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους. Επιπρόσθετα, λόγω της γραφειοκρατίας υπάρχει και μια δυσκολία/δυστοκία να φέρουν ξένους ανθρώπους να εργαστούν στην Κύπρο.

Είμαστε μια χώρα με τόσους πολλούς πτυχιούχους και υπάρχουν ξένοι επενδυτές που δεν μας επιλέγουν γιατί μπορεί να μην βρουν κατάλληλο προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους;

Πάρα πολλοί νέοι επιστήμονες επιλέγουν να μείνουν στο εξωτερικό, δεν επιστρέφουν στην Κύπρο, ενώ έχουμε και πολλούς που φεύγουν από το νησί μας. Ένας ξένος επενδυτής θα πρέπει να μπορεί να αποτείνεται και σε κρατικές υπηρεσίες οι οποίες θα του διασφαλίζουν ότι θα βρει το κατάλληλο προσωπικό για να στελεχώσει τις επιχειρήσεις του. Νομίζω ότι έχει ήδη ξεκινήσει να στήνεται μια τέτοια δομή.



Εκπαίδευση - Εργοδότηση

Αυτό σημαίνει ότι τα πανεπιστήμιά μας στην Κύπρο δεν είναι καλά συνδεδεμένα με την επιχειρηματική κοινότητα, με την αγορά εργασίας;

Αυτό θα πρέπει να γίνεται οργανωμένα και σε βάθος χρόνου. Εμείς έχουμε υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας σχεδόν με όλα τα πανεπιστήμια στην Κύπρο, και μάλιστα έχουμε συνάψει συμφωνίες ώστε να βρίσκουμε επιστήμονες - και σας διαβεβαιώνω ότι είναι εξαιρετικού επιπέδου τα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας μας, δηλαδή βγάζουν επιστήμονες άριστα καταρτισμένους. Νομίζω ότι αυτοί που δεν είναι συνδεδεμένοι με τα σύγχρονα επαγγέλματα είναι οι σύμβουλοι σπουδών στα σχολεία, οι οποίοι φαίνεται να μην συμβουλεύουν τα παιδιά να ακολουθήσουν σύγχρονα επαγγέλματα, αλλά τα στρέφουν προς παραδοσιακά επαγγέλματα που σήμερα δεν έχουν διαθέσιμες θέσεις εργασίας, δεν είναι προσοδοφόρα κ.λπ. Επιπλέον, πρέπει να αναπτύξουμε την έρευνα και την καινοτομία – το ξέρω ότι είναι κάτι που το λέμε εδώ και χρόνια, αλλά κάποτε θα πρέπει να αρχίσει να υλοποιείται. Εμείς διαθέτουμε περίπου το 4% του κύκλου εργασιών μας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας. Ως φαρμακευτική εταιρεία πάντοτε αναπτύσσουμε νέα προϊόντα και έχουμε ένα μεγάλο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.



Έρευνα – Καινοτομία

Τι χάνει η Κύπρος από το ότι δεν έχουμε προχωρήσει ικανοποιητικά στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας;

Χάνει τους επιστήμονες της και ευκαιρίες προσέλκυσης νέων επιστημόνων, χάνει θέσεις εργασίας, πνευματικά δικαιώματα, τελικά προϊόντα και άλλα πολλά. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να υπήρχε ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Δεν μπορεί η κάθε εταιρεία από μόνη της να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις των καιρών, χρειάζεται να υπάρχει σχετική στήριξη. Πάντως, βλέπω με χαρά ότι έχουν αρχίσει να στήνονται μηχανισμοί από το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής, ώστε να μπορέσει η χώρα μας να απορροφήσει κονδύλια που θα διοχετευθούν στην έρευνα και την καινοτομία.



Κοινωνική ευθύνη

Εφαρμόζετε πράσινες πολιτικές και πολιτικές κοινωνικής ευθύνης στη φαρμακοβιομηχανία σας;

Βεβαίως, και το περιβάλλον μας ενδιαφέρει και προσωπικά και ως οικογένεια και ως εταιρεία, και πιστεύουμε ότι είναι υποχρέωσή μας να το προστατεύουμε. Έχουμε προγράμματα ανακύκλωσης σχεδόν όλων των υλικών στην εταιρεία. Παράγουμε πολλά απόβλητα -πλαστικά, χαρτί, αλουμίνιο κ.λπ.- τα οποία τα ανακυκλώνουμε όλα, όπως επίσης και το νερό. Χρησιμοποιούμε πολύ νερό ως βιομηχανία, το οποίο ανακυκλώνουμε και το επαναχρησιμοποιούμε για άρδευση. Έχουμε εγκαταστήσει σε όλο το παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού και σε άλλες πόλεις ‘«ανακυκλόψαρα’», τα οποία είναι για συλλογή πλαστικών. Έχουμε αναλάβει τη δημιουργία ενός πάρκου, εδώ κοντά μας, στη Βιομηχανική Περιοχή του Αγίου Αθανασίου, οι εργασίες του οποίου έχουν ξεκινήσει και θα ολοκληρωθούν του χρόνου. Κάνουμε πολλές δεντροφυτεύσεις, όπως πρόσφατα σε περιοχή της Λεμεσού που κάηκε πέρυσι το καλοκαίρι. Στο κομμάτι της κοινωνικής ευθύνης προσφέρουμε στον πολιτισμό υποστηρίζοντας την τέχνη, καλλιτεχνικές παραγωγές -θεατρικές και άλλες- εκθέσεις, βιβλία κ.λπ. Επίσης, μας ενδιαφέρει η ανθρώπινη πτυχή της βιομηχανίας μας, γι' αυτό και στηρίζουμε τους ανθρώπους που εργάζονται στην εταιρεία μας, φροντίζουμε ο κόσμος μας να είναι καλά, να είναι ευχαριστημένος.

Σε φαύλο κύκλο

Έχετε κάνει πιο πάνω μία αναφορά στο Κυπριακό... Παρακολουθείτε τις πολιτικές εξελίξεις;

Ναι, φυσικά τις παρακολουθώ και υποστηρίζω τη λύση του κυπριακού προβλήματος διότι βλέπω ότι μένει πίσω η πατρίδα μας από τις διεθνείς εξελίξεις. Το αίσθημα ανασφάλειας που προκαλεί το άλυτο Κυπριακό δεν κάνει καλό σε κανέναν. Επίσης, με ενδιαφέρει ότι η Κύπρος υπήρξε πάντα πολυπολιτισμικός τόπος και με το σημερινό status quo αυτόματα αυτός ο χαρακτήρας του νησιού καταργείται. Ακόμη, θεωρώ ότι εάν επιλυθεί το Κυπριακό τότε η χώρα μας θα πάρει μια άλλη ώθηση, θα υπάρξουν αυτόματα πολύ καλύτερες οικονομικές, αλλά και κοινωνικές προοπτικές. Για πολλούς λόγους θεωρώ ότι το Κυπριακό θα έπρεπε να είχε λυθεί. Δεν είμαστε πρόσφυγες ως οικογένεια, αλλά μας ενδιαφέρει και γνοιαζόμαστε για ολόκληρη την πατρίδα μας και θεωρώ πολύ τραγικό αυτό που συμβαίνει.

Τι σας θυμώνει, τι σας κάνει να νιώθετε άβολα, να ντρέπεστε για τον τόπο μας;

Η διαφθορά, το ρουσφέτι και η μη εφαρμογή των νόμων πραγματικά με εξοργίζουν. Τα βλέπω να συμβαίνουν καθημερινά σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Είμαστε σε έναν φαύλο κύκλο. Εάν δεν διασυνδεθούν ώστε να γίνουν συγκοινωνούντα, η πρόοδος, τα συμφέροντα όλου του κόσμου μαζί με τα συμφέροντα των πολιτικών, εάν δεν ταυτιστούν τα δύο, τότε δεν θα απαλλαγούμε ποτέ από αυτά τα φαινόμενα. Πρέπει όλοι μας να αγαπήσουμε περισσότερο τον τόπο μας και να εργαστούμε προς το κοινό καλό.

Η Λεμεσός του σαλονιού και του λιμανιού

Η νέα πρόεδρος του Ριάλτο, Δάφνη Πίττα Διογένους, θεωρεί ότι ο ιστορικός αυτός οργανισμός έχει προσφέρει πάρα πολλά στον πολιτισμό της πόλης και αυτό θα συνεχίσει να πράττει. «Η Λεμεσός είναι τυχερή που έχει το Ριάλτο», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας παράλληλα ότι «το Ριάλτο δίνει ωραίες παραγωγές, προωθεί προοδευτικές ιδέες, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια της πανδημίας ανέδειξε το πάρα πολύ ταλέντο που υπάρχει στην Κύπρο».

Τι αναζητεί ο θεατής του 21ου αιώνα;

Ο σύγχρονος θεατής αναζητεί εμπειρίες ή και άλλου είδους θεάματα, διαφορετικά, και το Ριάλτο είναι έτοιμο να προσφέρει διαφορετικές παραστάσεις και παραγωγές. Δεν είναι συντηρητικός οργανισμός, είναι ανοικτός σε καινοτόμες ιδέες και εναλλακτικές προτάσεις.

Σας αρέσει η Λεμεσός έτσι όπως είναι σήμερα; Κάτω από όλο αυτό το γκλίντερ, τι υπάρχει;

Σίγουρα η Λεμεσός εξελίσσεται, είναι ωραία πόλη, όμως κάτω από αυτό που βλέπουμε το φανταχτερό και το γυαλιστερό που είναι η επιφάνεια, υπάρχει μια πολύ διαφορετική Λεμεσός. Είναι η Λεμεσός του κόσμου που πάει στο Ριάλτο, η πολυπολιτισμική Λεμεσός με όλους τους ξένους κατοίκους που απέκτησε τα τελευταία χρόνια που ζουν εδώ, εργάζονται και παράγουν, είναι ο απλός κόσμος με τα καθημερινά του θέματα και είναι σίγουρα μία ενδιαφέρουσα μεσογειακή πόλη του λιμανιού και του σαλονιού, γεμάτη αντιθέσεις και ίσως λιγότερο φανταχτερή από ό,τι φαίνεται.

SOS για το κέντρο

Κινδυνεύει το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού να χάσει την ταυτότητά του;

Ναι, κινδυνεύει. Κινδυνεύει από τη μονόπλευρη χρήση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, που είναι τα κέντρα αναψυχής. Πολλοί νομίζουν ότι είναι οι φοιτητές που έφεραν τους χώρους αναψυχής στο κέντρο της Λεμεσού ή ότι είναι οι φοιτητές που τα συντηρούν. Δεν ισχύει αυτό. Το ΤΕΠΑΚ βοήθησε θετικά στην ανάπτυξη του ιστορικού κέντρου και αξιοποίησε κτήρια που είχαν χάσει τις χρήσεις τους με τα χρόνια. Το κέντρο της Λεμεσού θα μπορούσε, όμως, να έχει πιο ισορροπημένη ανάπτυξη, δηλαδή εκτός από το ΤΕΠΑΚ να έχει περισσότερες κατοικίες, περισσότερα γραφεία/επιχειρήσεις/καταστήματα, περισσότερους χώρους πολιτισμού και να έχει φυσικά και εστιατόρια και καφετερίες κ.λπ. Αλλά θα έπρεπε να υπάρχει ένας καλύτερος στρατηγικός σχεδιασμός για το κέντρο της πόλης. Λείπει το όραμα. Σήμερα δεν είναι κατοικήσιμο το ιστορικό κέντρο της Λεμεσού, παρ5' όλο που υπάρχουν πάρα πολλές κατοικίες, υπάρχουν και πολλά άδεια ή/και εγκαταλελειμμένα κτήρια. Αλλά, με τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί δεν είναι ελκυστικός τόπος για μια νέα οικογένεια, για έναν νέο άνθρωπο να κατοικήσει στο κέντρο της πόλης, δυστυχώς.





kateliadi@politis-news.com









Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη - Δέσμευση ΗΠΑ για ασφάλεια του Ιράκ
ΚΟΣΜΟΣ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη - Δέσμευση ΗΠΑ για ασφάλεια του Ιράκ

Αιφνιδιαστική επίσκεψη Μπλίνκεν στη Βαγδάτη - Δέσμευση ΗΠΑ για ασφάλεια του Ιράκ

Τις επόμενες ώρες φεύγει ο «Προμηθέας» από τη Σαγκάη είπε ο Υπουργός Ενέργειας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τις επόμενες ώρες φεύγει ο «Προμηθέας» από τη Σαγκάη είπε ο Υπουργός Ενέργειας

Τις επόμενες ώρες φεύγει ο «Προμηθέας» από τη Σαγκάη είπε ο Υπουργός Ενέργειας

Αναβολή κινητοποίησης στο Λιμάνι Λάρνακας και συνάντηση με ΠτΔ, ανακοίνωσε ο Α. Βύρας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναβολή κινητοποίησης στο Λιμάνι Λάρνακας και συνάντηση με ΠτΔ, ανακοίνωσε ο Α. Βύρας

Αναβολή κινητοποίησης στο Λιμάνι Λάρνακας και συνάντηση με ΠτΔ, ανακοίνωσε ο Α. Βύρας

Η Αστυνομια έκλεισε το οίκημα της Ομόνοιας 29ης Μαΐου στην Λεμεσό - Η οπαδική βία ανησυχεί τους αρμόδιους
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Αστυνομια έκλεισε το οίκημα της Ομόνοιας 29ης Μαΐου στην Λεμεσό - Η οπαδική βία ανησυχεί τους αρμόδιους

Η Αστυνομια έκλεισε το οίκημα της Ομόνοιας 29ης Μαΐου στην Λεμεσό - Η οπαδική βία ανησυχεί τους αρμόδιους

Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία - Φυγάδευσε πρώτα τη σύζυγό του, το έκρυψε και από τον αδελφό του
ΚΟΣΜΟΣ

Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία - Φυγάδευσε πρώτα τη σύζυγό του, το έκρυψε και από τον αδελφό του

Οι τελευταίες ώρες του Άσαντ στη Συρία - Φυγάδευσε πρώτα τη σύζυγό του, το έκρυψε και από τον αδελφό του