Το γεγονός ότι από τις 233 νοσηλείες στις 7 Φεβρουαρίου, μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα πέσαμε κάτω από τους 200 νοσηλευόμενους, ανοίγει τον δρόμο για να βγουν από την καραντίνα οι ανεμβολίαστοι
Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που φτάνουν στα αυτιά των επιδημιολόγων την ώρα που οι νοσηλείες συνεχίζουν να καταγράφουν μείωση, το ίδιο και το ποσοστό θετικότητας. Το γεγονός ότι απο τις 233 νοσηλείες στις 7 Φεβρουαρίου, μέσα σε λιγότερο απο μία εβδομάδα πέσαμε κάτω απο τους 200 νοσηλευόμενους, ανοίγει τον δρόμο για να βγουν απο την καραντίνα οι ανεμβολίαστοι, με τις πρώτες εισηγήσεις να πέφτουν ήδη στο τραπέζι. Όπως όλα δείχνουν η Κύπρος οδεύει προς σημαντικές χαλαρώσεις από τις οποίες αυτή τη φορά θα επωφεληθούν και οι ανεμβολίαστοι πολίτες, ακολουθώντας την τάση που υπάρχει σε παγκόσμιο επίπεδό για τερματισμό του διαχωρισμού που υπάρχει ανάμεσα σε εμβολιασμένους και μη.
Η «χρυσή» συνταγήΜε ορόσημο την 1η Μαρτίου, ημέρα κατά την οποία αρχίζει η νέα τουριστική περίοδος και ανοίγουν οι αιθέρες για εμβολιασμένους, οι ειδικοί βάζουν στη ζυγαριά δεδομένα και αριθμούς ώστε να εξευρεθεί η «χρυσή» συνταγή που θα επιτρέψει την σταδιακή άρση των περιορισμών. Στην ατζέντα των ειδικών μπαίνουν και τα πρωτόκολλα που θα ισχύουν για τους τουρίστες ώστε να είναι στην ίδια γραμμή με τα πρωτόκολλα για τους ντόπιους. Απώτερος σκοπός της νέας αυτής στρατηγικής που αναμένεται να ακολουθήσει το Υπουργείο Υγείας είναι η απλοποίηση των μέτρων, τα οποία από ένα σημείο και έπειτα θα αφορούν όλους τους πολίτες χωρίς να υπάρχει διαχωρισμός σε εμβολιασμένους και μη. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν και αλλαγές όσον αφορά το πρωτόκολλο στενών επαφών, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μερίδα ειδικών συνιστά τη μείωση της καραντίνας για τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί από τις 10 στις 7 ημέρες. Πρόκειται για ένα από τα μέτρα που θα συζητηθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ενώ δεν αποκλείεται με την επέκταση του test to stay να επέλθει σταδιακά και το τέλος της καραντίνας για όσους είναι επαφές κρουσμάτων. Προς το παρόν δεν αναμένεται να ανακοινωθεί κάτι τέτοιο από το Υπουργικό της Τρίτης, από το οποίο, ωστόσο, ενδέχεται να προκύψει η οριζόντια εφαρμογή του test to stay στα σχολεία. Υπενθυμίζεται ότι στο παρόν στάδιο δικαιούχοι του συγκεκριμένου μέτρου είναι μόνο οι μαθητές που αποτελούν ενδοσχολικές επαφές κρουσμάτων, ενώ ήδη συζητιέται το ενδεχόμενο να επιτραπεί και η συμμετοχή μαθητών που είναι επαφές εκτός σχολείου. Εξελίξεις, ενδεχομένως, να υπάρξουν εντός της επόμενης εβδομάδας και όσον αφορά το test to stay στα νηπιαγωγεία, για το οποίο υπάρχουν ποικίλες αντιδράσεις, όχι μόνο σε σχέση με την εφαρμογή του, αλλά και όσον αφορά τον υποχρεωτικό εβδομαδιαίο έλεγχο των παιδιών με rapid test. Όπως πληροφορείται ο «Π», από πλευράς Υπουργείου Υγείας προωθείται ο εβδομαδιαίος έλεγχος των παιδιών με rapid test, με τον οποίο φαίνεται να συμφωνεί σημαντική μερίδα γονέων. Το μέτρο ενδέχεται να τεθεί στη δεύτερη φάση της άρσης των περιορισμών, η οποία τοποθετείται χρονικά στις αρχές Μαρτίου. Η πρώτη φάση θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα Φεβρουαρίου και αναμένεται να περιλαμβάνει την αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορεί να συναθροίζεται σε οικίες από 10 σε 15, την αύξηση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης από 8 σε 10, ενώ δεν αποκλείεται να αυξηθεί μερικώς και ο αριθμός των παρευρισκομένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, γάμους και βαπτίσεις. Προβληματισμό φαίνεται να προκαλεί στους ειδικούς το πότε θα επιτραπεί η είσοδος σε χώρους εστίασης στους ανεμβολίαστους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγω για άρση της απαγόρευσης στις αρχές Μαρτίου, ενώ δεν αποκλείεται την ίδια περίοδο να τους επιτραπεί η είσοδος και σε κέντρα αναψυχής.
Αυξάνονται οι long-covidΟι όποιες αποφάσεις παρθούν για χαλαρώσεις που θα εφαρμοστούν το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξαρτηθούν από τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους μέχρι και την Κυριακή το βράδυ οι επιδημιολόγοι, οι οποίοι στρέφουν την προσοχή τους προς τον δείκτη νοσηλειών. Η σταθεροποίηση του αριθμού των ημερήσιων κρουσμάτων άρχισε να αντανακλάται και στο κρατικό σύστημα υγείας, όπου μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο αριθμός των νοσηλευομένων κορωνοϊού έπεσε κάτω από τους 200. Εκτός από το θέμα των νοσηλειών και της άρσης των περιορισμών, ένα άλλο θέμα που φαίνεται να απασχολεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας είναι οι long-covid ασθενείς. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΥΠΥ, παρατηρείται μία αυξητική τάση στα άτομα που αντιμετωπίζουν επιπλοκές λόγω κορωνοϊού. Από τον Οκτώβριο μέχρι και σήμερα, 150 ασθενείς έχουν επισκεφθεί τα long-covid ιατρεία του οργανισμού και εξακολουθούν ακόμη να παρακολουθούνται. Την ίδια ώρα, 26 post-covid ασθενείς που έπαψαν να είναι μολυσματικοί συνεχίζουν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με βάση τα δεδομένα που έχουν στη διάθεσ;h τους οι επιστήμονες, τα υπολείμματα του ιού επηρεάζουν αρκετά συστήματα του οργανισμού. Ανάμεσα στα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο επίμονος βήχας, η κόπωση, η μυαλγία, οι ψυχολογικές διαταραχές, η κεφαλαλγία, η δύσπνοια, η αϋπνία, ακόμα και η ταχυκαρδία, ενώ ο ιός αφήνει το αποτύπωμά του και στα παιδιά, με το σύνδρομο MIS-C που παρουσιάζεται 2 με 6 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη.
Τέταρτη δόσηΤο μονοπάτι που χάραξε το Ισραήλ για χορήγηση της τέταρτης δόσης εμβολίου ετοιμάζεται να ακολουθήσει και η Κύπρος. Τα δεδομένα που καθημερινά καταγράφονται στα δημόσια νοσηλευτήρια οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση τέταρτης δόσης εμβολίου σε συγκεκριμένες μόνο ομάδες του πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι, υπερήλικες και ανοσοκατασταλμένοι, πρέπει σιγά σιγά να εντάσσεται στον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας, το 55% των νοσηλευομένων ήταν χωρίς ιστορικό εμβολιασμού. Το 3% των νοσηλευόμενων ήταν εμβολιασμένοι με δύο δόσεις, ενώ το 19% ήταν μερικώς εμβολιασμένοι (μία δόση). Το έναυσμα για επίσημη έναρξη της συζήτησης για χορήγηση 4ης δόσης σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού έδωσε, βεβαίως, το γεγονός ότι το 23% των νοσηλευόμενων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και με ενισχυτική δόση. Τα δεδομένα αυτά, σε συνάρτηση με τη σημαντική αύξηση που καταγράφεται στον αριθμό των ηλικιωμένων και υπερηλίκων ασθενών με κορωνοϊό, αναμένεται ότι θα τεθούν σύντομα, τόσο ενώπιον της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής όσο και ενώπιον της αρμόδιας Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, προκειμένου να αποφασιστεί εάν και η Κύπρος θα ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών και θα προχωρήσει σε χορήγηση 4ης δόσης ή εάν θα περιμένει πρώτα τη σχετική σύσταση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η οποία είναι άγνωστο το πότε θα εκδοθεί. Ήδη, σε προφορικό τουλάχιστον επίπεδο, έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις ανάμεσα στα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας, ενώ το αρμόδιο υπουργείο παρουσιάζεται έτοιμο να ζητήσει τη γνώμη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, καταρτίζοντας το πλάνο που θα αφορά ηλικιωμένους και ανοσοκατεσταλμένους.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.