Ο τερματισμός του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη ενδέχεται να επέλθει στις αρχές Μαρτίου
Θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά την άρση των περιορισμών που επέβαλε η κυβέρνηση με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας. Πέντε ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και όλα είναι ακόμη ρευστά, με τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα να πετά το μπαλάκι στους επιδημιολόγους. Οι πιθανές χαλαρώσεις θα εξαρτηθούν από τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή, δήλωσε χθες ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι η κατάσταση με τον αριθμό των κρουσμάτων και τη μείωση στις νοσηλείες αυτή τη στιγμή σταθεροποιείται, ενώ οι επόμενες ημέρες αναμένεται ότι θα φέρουν καλύτερα αποτελέσματα. Αν και ακόμη τα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας δεν έχουν στείλει τις εισηγήσεις τους, οι οποίες αναμένεται να βρεθούν στα χέρια του υπουργού Υγείας το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα το πρωί, οι συζητήσεις για το πλάνο των χαλαρώσεων έχουν αρχίσει, με την ομάδα ιχνηλάτησης να προβαίνει ήδη σε ένα προκαταρτικό σχεδιασμό άρσης των μέτρων ο οποίος ενδεχομένως να εφαρμοστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Κλειδί για τη λήψη των οποιονδήποτε αποφάσεων αποτελούν για άλλη μία φορά οι νοσηλείες και κυρίως οι εισαγωγές στις ΜΕΘ. Χθες, για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι νοσηλείες έμειναν κάτω απο τις 200, με τους ειδικούς να κάνουν σκέψεις για άρση των αυστηρών περιορισμών μέχρι τον Μάρτιο.
Σε πρώτη φάση Σύμφωνα με πληροφορίες, το πλάνο χαλαρώσεων περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και κατηγοριοποίηση χώρων και δραστηριοτήτων ανάλογα με το επίπεδο επικινδυνότητάς τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει σκέψη για αντικατάσταση περιορισμών με μέτρα τα οποία, ναι μεν να δίνουν στους πολίτες το αίσθημα της χαλάρωσης, αλλά να μην λειτουργούν επιβαρυντικά όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Σ’ αυτή τη λογική προωθείται όπως οι χαλαρώσεις να αφορούν τους χώρους εστίασης, αλλά και τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Η σκέψη είναι όπως αρθεί η απαγόρευση εισόδου στους ανεμβολίαστους, οι οποίοι θα μπορούν να εισέλθουν στους εν λόγω χώρους με την προσκόμιση αρνητικής βεβαίωσης rapid test 24 ωρών. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο είχε τεθεί και στο παρελθόν και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά να περάσει από την επιδημιολογική ομάδα, ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τον πρώτο λόγο τον έχει το Υπουργικό Συμβούλιο και δεν αποκλείεται να υπάρξει διαφοροποίηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο τερματισμός του διαχωρισμού των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη ενδέχεται να επέλθει στις αρχές Μαρτίου, δεδομένου ότι θα συνεχιστεί η καθοδική πορεία των νοσηλειών και των κρουσμάτων. Σε πρώτη φάση ενδεχεται να αποφασιστούν μέτρα όπως η αύξηση του μέγιστου αριθμού ατόμων που μπορεί να συναθροίζεται σε οικίες από 10 σε 15 και η αύξηση του αριθμού ατόμων ανά τραπέζι σε χώρους εστίασης από 8 σε 10. Διαφοροποιήσεις αναμένεται να υπάρξουν και όσον αφορά τον μέγιστο αριθμό παρευρισκομένων σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Επιδημιολόγοι και υπουργός Υγείας θα αναλύσουν τον οδικό χάρτη χαλαρώσεων την Τρίτη το πρωί, ενώ, αν τελικά καταλήξουν στην τελική του μορφή, ο χάρτης θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση την ίδια ημέρα. Αρμόδια πηγή ανέφερε στον «Π» ότι στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι το πλάνο που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι είτε μηνιαίας είτε δίμηνης διάρκειας, με απώτερο σκοπό τον καλύτερο προγραμματισμό των πολιτών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις κοινωνικών εκδηλώσεων όπως γάμους και βαπτίσεις. Παράλληλα, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η επέκταση του προγράμματος test to stay και σε άλλους τομείς, και σε πρώτη φάση σε άλλα τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα το πρόγραμμα θα αρχίσει να εφαρμόζεται στην Εθνική Φρουρά σε εθελοντική βάση.
27 θάνατοιΌσον αφορά την κατάσταση στα νοσοκομεία, φαίνεται ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα αυξήθηκε ελαφρά το ποσοστό των πολιτών που έλαβαν την αναμνηστική δόση και χρειάστηκε να νοσηλευτούν, χωρίς, ωστόσο, να διευκρινίζονται οι λεπτομέρειες της νοσηλείας τους, όπως για παράδειγμα το εάν χρειάστηκε να εισαχθούν σε ΜΑΦ ή ΜΕΘ ή πληροφορίες για το χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από την ημέρα εμβολιασμού τους. Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Υγείας, 23% των νοσηλευόμενων αφορά άτομα που έλαβαν και την ενισχυτική δόση, ενώ το 55% πρόκειται για πολίτες που δεν έλαβαν καμία δόση εμβολίου. Μερικώς εμβολιασμένοι είναι το 19% των νοσηλευόμενων, ενώ μόλις το 3% αφορά σε πλήρως εμβολιασμένα άτομα. Η προσοχή των επιδημιολόγων στρέφεται κυρίως προς τους νοσηλευόμενους που δεν έχουν ιστορικό εμβολιασμού, καθώς αποτελούν το 90% των εισαγωγών στις ΜΕΘ, αλλά και το 70-80% των πολιτών που έχουν αποβιώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Μέρα με την ημέρα μεγαλώνει η λίστα των θανάτων εξαιτίας του κορωνοϊού, με τους αριθμούς να προκαλούν προβληματισμό. Κατά τις πρώτες 10 ημέρες του Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί 27 θάνατοι, ανάμεσά τους και νέοι άνθρωποι από 40-58 ετών.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.