Τεκμηριώνεται δεόντως ότι κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο επηρεαζόμενος βουλευτής επέδειξε αντιδεοντολογική συμπεριφορά και/ή συμπεριφορά κατά παράβαση συγκεκριμένου κανόνα του Κώδικα Δεοντολογίας.
Κατά πλειοψηφία λήφθηκε η απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής να επιβάλει στον βουλευτή, Ανδρέα Θεμιστοκλέους την ποινή της προφορικής επίπληξης για αντιδεοντολογική συμπεριφορά τον περασμένο Σεπτέμβριο, εναντίον της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας του Κινήματος Οικολόγων, Έφης Ξάνθου.
Η απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε, χθες, από τον προεδρεύοντα του σώματος, Ζαχαρία Κουλία, αναρτήθηκε ήδη στην ιστοσελίδα της Βουλής. Σύμφωνα με αυτήν οι ποινές που προνοούνται σε αυτά ή άλλα περιστατικά, ανάλογα του πορίσματος της εξέτασης τους, είναι: Προφορικής επίπληξης. 2. Γραπτής επίπληξης. 3. Μομφής για παρατηρηθείσα αντιδεοντολογική και/ή ανάρμοστη συμπεριφορά εν γένει και/ή σε συγκεκριμένη περίπτωση. 4. Κλήσης του βουλευτή προς δημόσια απολογία από του βήματος της ολομέλειας του σώματος. 5. Κλήσης του βουλευτή προς έγγραφη απολογία, η οποία αναγιγνώσκεται από του βήματος της Βουλής, και επανόρθωση έναντι του προσβληθέντος, κατά τον υποδειχθέντα, ανάλογα με την περίπτωση, τρόπο.
Όπως γίνεται γνωστό, μετά την καταγγελία της κας Ξάνθου, και την αποδοχή της, ο κ. Θεμιστοκλέους με επιστολή του προς τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής, ημερομηνίας 18 Σεπτεμβρίου 2021, προέβαλε συγκεκριμένα διαδικαστικά και άλλα ζητήματα. Περαιτέρω, με την ίδια επιστολή, ο επηρεαζόμενος ζήτησε να του διαβιβαστούν διευκρινίσεις σχετικά με την ακολουθητέα διαδικασία εξέτασης της υπό κρίση υπόθεσης, καθώς και συγκεκριμένα στοιχεία. Ειδικότερα, ο κ. Θεμιστοκλέους ζήτησε να του διαβιβασθούν, μεταξύ άλλων, τα πρακτικά και ο ονομαστικός κατάλογος του συνόλου των παρευρεθέντων στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της 8ης Σεπτεμβρίου 2021, από την έναρξη της συνεδρίας μέχρι το τέλος της, όλα τα υπόλοιπα στοιχεία τα οποία είχαν τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας και βάσει των οποίων, στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης εξέτασης, αυτή έκρινε ότι υφίσταται παραδεκτή υπόθεση. Ζητούσε, ακόμα, η διαδικασία η οποία αποφασίστηκε από την Επιτροπή Δεοντολογίας να ακολουθηθεί μέχρι τέλους, αναλυτικά.
Δεν κρίθηκε απαραίτητη η κλήτευση μαρτύρωνΌπως αναφέρεται στην απόφαση, όπως αυτή έχει δημοσιοποιηθεί, η Επιτροπή Δεοντολογίας, αφού άκουσε και συνεκτίμησε τις θέσεις του επηρεαζόμενου βουλευτή και αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιόν της, καθώς και το σύνολο του γραπτού μαρτυρικού υλικού, το οποίο ζήτησε και έλαβε από τους παρευρεθέντες στην συνεδρία βουλευτές, κοινοβουλευτικούς συνεργάτες και μέλη της γραμματείας της επιτροπής Παιδείας, κατέληξε πως δεν απαιτείται η κλήτευση οποιουδήποτε άλλου μάρτυρα ενώπιόν της, καθότι τα
κατατεθέντα στοιχεία και το σχετικό γραπτό μαρτυρικό υλικό είναι αρκούντως ικανοποιητικά για την τεκμηρίωση του κατά πόσο υπήρξε ή μη αντιδεοντολογική συμπεριφορά από τον κ. Θεμιστοκλέους στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2021.
Από την αξιολόγηση του συνόλου των γραπτών μαρτυριών και των κατατεθέντων από τον ίδιο τον κ. Θεμιστοκλέους, τόσο γραπτά με την επιστολή του, ημερομηνίας 5 Οκτωβρίου 2021 όσο και προφορικά ενώπιον της επιτροπής στη συνεδρία της ημερομηνίας 14 Οκτωβρίου 2021
, τεκμηριώνεται δεόντως ότι κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, ημερομηνίας 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο επηρεαζόμενος βουλευτής επέδειξε αντιδεοντολογική συμπεριφορά και/ή συμπεριφορά κατά παράβαση συγκεκριμένου κανόνα του Κώδικα Δεοντολογίας ήτοι παρέβη την προβλεπόμενη υποχρέωσή του, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής ασκεί τα καθήκοντά του με σεβασμό προς όλα τα μέλη της Βουλής και τους συνεργάτες τους και συνεργάζεται αρμονικά με το προσωπικό της Βουλής, δεικνύοντας τον δέοντα σεβασμό προς τα μέλη αυτού.
«Με βάση τις μαρτυρίες που τέθηκαν ενώπιον της επιτροπής, συνάγεται ότι το επίδικο περιστατικό έλαβε χώρα σε πολύ ψηλούς τόνους μεταξύ του βουλευτή κ. Α. Θεμιστοκλέους και της κοινοβουλευτικής συνεργάτιδας κ. Ε. Ξάνθου με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις, γεγονός το οποίο ούτε ο επηρεαζόμενος βουλευτής αρνείται, εκφράζοντας μάλιστα την απολογία του, όπως ακριβώς ο ίδιος προφορικά ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής Δεοντολογίας στις 14 Οκτωβρίου 2021 (μόνο) για τον τόνο της φωνής του έναντι της κ. Ξάνθου. Παρά ταύτα, από τις δοθείσες γραπτές μαρτυρίες των παρευρεθέντων στη
συνεδρία δεν τεκμηριώνεται ο ισχυρισμός της κ. Ξάνθου ότι ο κ. Θεμιστοκλέους κινήθηκε προς το μέρος της απειλητικά και κατάτρόπο που υπονοούσε πως θα δώσει ξύλο, όπως η ίδια στη γραπτή μαρτυρία της αναφέρει, καθότι σε καμία μαρτυρία δεν εντοπίζεται ανάλογη αναφορά, ενώ περαιτέρω ο βουλευτής κ. Μ. Μαυρίδης στη δική του γραπτή μαρτυρία αναφέρει ότι δεν άκουσε κάποιον να βρίζει ούτε να κινείται απειλητικά εναντίον του άλλου».
Να θυμίσουμε πως η σύνθεση της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι επταμελής και αποτελείται από τους:
Αννίτα Δημητρίου, πρόεδρος (ex oficcio) Νίκο Τορναρίτ, Ονούφριο Κουλλά, Γιώργο Λουκαΐδη, Άριστο Δαμιανού, Νικόλα Παπαδόπουλο, Πανίκο Λεωνίδου.Η απόφαση:
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.