Η Λαϊκή Γειτονιά, τόπος παράδοσης και δημιουργίας, που αγαπούν να επισκέπτονται οι τουρίστες και οι ντόπιοι, αλλάζει πρόσωπο και είναι έτοιμη να υποδεχθεί όποιον αγαπά τον πολιτισμό και την παράδοση.
Αφού παραδόθηκαν Πλατεία Ελευθερίας, εμπορικό τρίγωνο Στασικράτους και Λεωφόρος Μακαρίου, περί τα τέλη Μαρτίου, η Λευκωσία, αποκτά ένα νέο στολίδι που συνδυάζει το σύγχρονο με το παλιό. Η Λαϊκή Γειτονιά, τόπος παράδοσης και δημιουργίας, που αγαπούν να επισκέπτονται οι τουρίστες και οι ντόπιοι, αλλάζει πρόσωπο και είναι έτοιμη να υποδεχθεί όποιον αγαπά τον πολιτισμό και την παράδοση. Οι εργασίες άρχισαν τέλη Ιανουαρίου του 2021 και εκτιμάται πως θα ολοκληρωθούν τέλη Μαρτίου 2022 όπως προέβλεπε εξάλλου και ο αρχικός σχεδιασμός. Το έργο το οποίο εγκρίθηκε από το υπουργικό Συμβούλιο το 2018 αφορούσε τον εξωραϊσμό της Λαϊκής Γειτονιάς και στόχος ήταν να αναζωογονηθεί μια παραμελειμένη αλλά ιστορική περιοχή όχι μόνο της Λευκωσίας, αλλά και της Κύπρου. Η παραδοσιακή αυτή γειτονιά βρίσκεται στις οδούς Αριστοκύπρου και Πραξάνδρου, ενώ αργότερα επεκτάθηκε και στους γύρω δρόμους της εντός των τειχών πόλης.
Τι αλλάζειΒάσει σχεδιασμού, το έργο αφορά αρχικά στον εξωραϊσμό των όψεων, την αποκατάσταση εξωτερικής τοιχοποιίας, των χρωματισμών και κουφωμάτων καθώς και των στεγών. Επιπρόσθετα γίνεται πλήρης αντικατάσταση της υφιστάμενης ηλεκτρολογικής εγκατάστασης οδικού φωτισμού με εγκατάσταση φωτιστικών νέου τύπου, ενώ ενισχύονται και αναβαθμίζονται τα μπαλκόνια, κατασκευάστηκαν πέργολες και στέγαστρα σε χώρους υπαίθριων εστιάσεων και σε χώρους έκθεσης/ προβολής προϊόντων στις όψεις και στις εισόδους καταστημάτων.
Επιπρόσθετα ένας σημαντικός στόχος Κυβέρνησης και Δήμου Λευκωσίας, ήταν να προωθηθούν τα στοιχεία της παράδοσης, αλλά και στοιχεία έκθεσης προϊόντων, να αλλάξουν οι βιτρίνες, ενώ σημαντική αλλαγή είναι η τοποθέτηση νέων επιγραφών και πινακίδων. Μεγάλη σημασία δίνεται, όπως και στην Πλατεία Ελευθερίας σε ΑμεΑ, γι’ αυτό και τοποθετήθηκε στην περιοχή ανελκυστήρας για εύκολη πρόσβαση της συγκεκριμένης ομάδας συμπολιτών μας. Τέλος έγινε πλήρης αναβάθμισης και ανακαίνιση των υφιστάμενων Υπόγειων Αποχωρητηρίων της Λαϊκής Γειτονιάς.
[video width="576" height="320" mp4="[migrated]/Politis/wp-content/uploads/2022/02/video-1644575626.mp4"][/video]
Ιστορία και παράδοσηΗ Λαϊκή Γειτονιά δημιουργήθηκε με στόχο τη διατήρηση του παραδοσιακού χαρακτήρα της Παλιάς Λευκωσίας (περίοδος 1900) και την αξιοποίηση του χώρου με την προσθήκη νέων κατασκευών για τη δημιουργία ενός κέντρου για την προβολής της Λαϊκής Τέχνης και του Πολιτισμού καθώς και τη δημιουργία χώρων πώλησης τοπικών προϊόντων. Η παραδοσιακή αυτή γειτονία βρίσκεται στις οδούς Αριστοκύπρου και Πραξάνδρου, ενώ αργότερα επεκτάθηκε και στους γύρω δρόμους της εντός των τειχών πόλη.
Η λειτουργία της Λαϊκής Γειτονιάς έφερε ζωή και κίνηση στην περιοχή τόσο την ημέρα όσο κατά τις νυκτερινές ώρες. Στη Λαϊκή Γειτονιά υπάρχουν πολιτιστικοί χώροι, χώροι αναψυχής (ταβέρνα, καφενείο, εστιατόριο), καταστήματα και εργαστήρια.
Η πλατεία της Λαϊκής Γειτονιάς, μέρος της οποίας χρησιμοποιείται ως χώρος του καφενείου – ταβέρνας, είναι πλακόστρωτη, ενώ γύρω από την πλατεία υπάρχουν μαγαζιά. Μπροστά από τα καταστήματα και τις άλλες οικοδομές δημιουργήθηκαν λιθόστρωτες αυλές, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την έκθεση προϊόντων των εργαστηρίων και ταυτόχρονα ως χώρος κυκλοφορίας μεταξύ των καταστήματα και των οικοδομών
. Τα πλακόστρωτα δρομάκια που κατασκευάστηκαν για την κυκλοφορία του κοινού που συνδέονται μεταξύ τους με στοές δημιουργούν ενδιαφέροντες εξωτερικούς χώρους και τα παραδοσιακά κτήρια της περιοχής είναι χαρακτηριστικά της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Τα εγκαίνια της έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριακού επί Δημαρχίας Λέλλου Δημητριάδη στις 21 Δεκεμβρίου 1983.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.