«Πρέπει να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση με την αναγνώριση των δικαιωμάτων που δόθηκαν στους Τ/κ στο Σύνταγμα του 1960», ανέφερε.
Η Τουρκία δεν ξανασυζητά ομοσπονδία, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ενώ κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ότι υποχώρησε από τις συμφωνίες του με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και του διαμοιρασμού εξουσίας. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ απείλησε ακόμη πως αν η Ελλάδα δεν σταματήσει να παραβιάζει, κατά τον ίδιο, το καθεστώς των αποστρατικοποιημένων νησιών του Αιγαίου θα τεθεί θέμα κυριαρχίας τους.
Σε δηλώσεις του στο κρατικό κανάλι ΤΡΤ Haber, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «χθες το βράδυ σε ένα πρόγραμμα είδαμε ένα σχόλιο για την ΤΜΤ που μας στεναχώρησε. Θέλω να πιστεύω ότι έγινε ένα μεγάλο σφάλμα, πραγματικά. Επειδή η ΤΜΤ είναι είναι το σύμβολο της αντίστασης των Τ/Κ. Το να συνδέεται η ΤΜΤ με την μαφία, τις δολοφονίες μας στεναχωρεί όλους».
Η Κύπρος, ανέφερε, «είναι μια εθνική υπόθεση. Μπορεί να έχουμε διαφορές απόψεων σε άλλα θέματα. Η υπόθεση της Κύπρου είναι υπόθεση όλων μας, και των Τ/Κ και της Τουρκίας».
Γι αυτό, πρόσθεσε, «όταν χθες το βράδυ είδα αυτό το σχόλιο εγώ αρχικά δεν το πίστεψα. Ελπίζω να υπάρξει διόρθωση γιατί προκάλεσε αγανάκτηση τόσο στην Τουρκία όσο και στην τδβκ αυτό το σχόλιο. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».
Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η μία διάσταση του είναι ο διαμοιρασμός των εσόδων στο θέμα των υδρογονανθράκων. «Στο θέμα των υδρογονανθράκων οι Ε/Κ αν πουν ναι και αν είναι ειλικρινείς και αν η ΕΕ πιέσει λίγο τους Ε/κ, θα είναι πολύ εύκολο. Μπορεί να διευθετηθεί ο δίκαιος διαμοιρασμός εσόδων μεταξύ των δύο πλευρών, μεταξύ εταιρειών των δύο πλευρών, μέσω ΕΕ, μέσω ΟΗΕ», ανέφερε.
Μετά από αυτό, συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου, «δεν έχει σημασία ποιος έκανε γεώτρηση και ποιος όχι. Με αυτό τον τρόπο θα έχει λυθεί και το 51% των προβλημάτων έντασης στην Μεσόγειο». Αλλά, είπε, «δυστυχώς παρόλο που η Τ/κ πλευρά έχει επιδείξει εποικοδομητική στάση στο θέμα του διαμοιρασμού, η Ε/κ πλευρά το έχει απορρίψει αυτό. Και ο λόγος είναι καθαρός. Είναι μέλος της ΕΕ, έγινε μέλος αντίθετα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου με κάποιο τρόπο και γίνεται αποδεκτή μέσα στον οργανισμό με κακομαθημένη συμπεριφορά μέσα στο πνεύμα της αλληλεγγύης του οργανισμού».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «στην πραγματικότητα αν σκεφτούμε λογικά, και οι ίδιοι παραδέχονταν στο περιθώριο συναντήσεων για το Κυπριακό ότι ο αγωγός EastMed δεν ήταν εφικτός και ότι ήταν πολιτικό πρόγραμμα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα».
«Από εδώ μπορεί να πάει μέσω Τουρκίας και όλοι να κερδίσουν. Δηλαδή αναφερόμαστε σε έναν απλό διαμοιρασμό», είπε.
Όσο για την πολιτική λύση, ανέφερε, «εμείς διαπραγματευτήκαμε την ομοσπονδία αλλά δεν καταλήξαμε σε αποτέλεσμα εξαιτίας της Ε/κ στάσης».
Έθεσε το ερώτημα γιατί τήρησαν αυτή τη στάση, απαντώντας: «Επειδή εκείνοι που διέλυσαν και τις συμφωνίες του 1960. Η Ε/κ πλευρά ανέτρεψε όλες τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Απέρριψε το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα. Τώρα διαπραγματευόμαστε για 54 χρόνια και δεν υπάρχει τίποτα». «Η μια πλευρά επιβραβεύεται, η άλλη τιμωρείται», υποστήριξε.
Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι δεν ξανασυζητούν ομοσπονδία και κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι υποχώρησε και από τις συμφωνίες του με τον Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί όπως στο θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και του διαμοιρασμού εξουσίας. «Ακόμη και αν διαπραγματεύομαστε για άλλα 100 χρόνια δεν θα καταλήξουμε πουθενά», είπε ο κ. Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι πλέον η λύση πρέπει να αναζητηθεί στη βάση της ισότιμης κυριαρχίας.
«Πρέπει να μπούμε σε μια διαπραγμάτευση με την αναγνώριση των δικαιωμάτων που δόθηκαν στους Τ/κ στο Σύνταγμα του 1960», ανέφερε.
Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι Ελλάδα και Ε/κ, όπως αναφέρθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, προσπάθησαν 9 φορές να παραβιάσουν την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά δεν τους το επέτρεψαν. Όπως είπε κάποιες φορές τις απέτρεψαν με διπλωματικές μεθόδους, κάποιες με μέτρα που έλαβαν οι ναυτικές δυνάμεις του τουρκικού στρατού κάνοντας τις απαραίτητες προειδοποιήσεις.
«Δεν επιτρέψαμε την είσοδό τους και δεν θα την επιτρέψουμε ούτε και από δω και πέρα, η αποφασιστικότητά μας είναι ξεκάθαρη», ανέφερε. «Μόνο αν κάνετε συνεργασία με την Τουρκία μπορεί να γίνει. Επιστημονική έρευνα; Θα πάρετε άδεια από εμάς», ανέφερε.
Ο κ. Τσαβούσογλου αμφισβήτησε επίσης την κυριαρχία νησιών του Αιγαίου λέγοντας ότι «στείλαμε δύο επιστολές στον ΟΗΕ. Τις στείλαμε, γιατί η Ελλάδα παραβίασε το καθεστώς αυτών των αποστρατικοποιημένων νησιών. Τα νησιά αυτά δόθηκαν στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάνης και των Παρισίων υπό τον όρο του αφοπλισμού».
Στις επιστολές μας προς τον ΟΗΕ, είπε, αναφέραμε ότι «η Ελλάδα παραβιάζει τις εδώ συμφωνίες. Εάν η Ελλάδα δεν το σταματήσει αυτό, τότε τίθεται θέμα αμφισβήτησης της κυριαρχίας αυτών των νησιών. Επειδή παραβιάζετε τον όρο». Εάν χρειαστεί, πρόσθεσε, «θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις κι έπειτα θα ξεκινήσει η αμφισβήτηση».
Υποστήριξε ότι «η Ελλάδα ουσιαστικά το δέχεται. Τί λένε; Ότι αισθάνονται απειλή από την Τουρκία και άρα γι’ αυτό τον παραβιάζουν τον όρο. Θα αποτρέψετε την απειλή με λίγους στρατιώτες και λίγα όπλα που τοποθετείτε στο νησί; Δεν λένε την αλήθεια».
«Πάντα λένε ψέματα σε ανθρωπιστικά θέματα», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «αν υπάρχει απειλή είναι από εκείνους».
Είπε ότι «δεν πρόκειται αυτό να το αφήσουμε έτσι. Υπάρχουν πλευρές σε αυτές τις συμφωνίες, τη Συμφωνία της Λωζάνης, του Παρισιού. Φυσικά, θα ξεκινήσουμε συζήτηση σε διεθνές επίπεδο».
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τον Ισραήλ, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «ξεκίνησε ένας διάλογος με το Ισραήλ με τη νέα κυβέρνηση». Ο πρόεδρός μας, ανέφερε, «συνομίλησε με τον Χέρτζογκ, συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό, εγώ με τον Υπουργό Εξωτερικών».
Διευκρίνισε ότι «η εξομάλυνση των σχέσεών μας με το Ισραήλ δεν σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε τις βασικές μας θέσεις. Δεν θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις μας σε βάρος της παλαιστινιακής υπόθεσης».
«Το ξέρει και το Ισραήλ», είπε, προσθέτοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε ναι στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών εκεί; Η πολιτική μας σε αυτό είναι ξεκάθαρη». «Έτσι διατηρούμε τις σχέσεις μας και με τη Ρωσία», ανέφερε.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.