Γνωμάτευση του τέως γενικού εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη αποκλείει το ενδεχόμενο ακύρωσης των συμβολαίων εκμίσθωσης τουρκοκυπριακών περιουσιών που έχουν στην κατοχή τους πρόσωπα που δεν είναι πρόσφυγες.
Ακόμη και εάν υπάρχει αδήριτη ανάγκη για παραχώρηση στέγης σε πρόσφυγες, το κράτος και δη ο αρμόδιος υπουργός Εσωτερικών, που είναι ο κηδεμόνας των τουρκοκυπριακών περιουσιών, δεν νομιμοποιούνται να ακυρώσουν τις συμβάσεις εκμίσθωσης που έχουν στα χέρια τους πρόσωπα που δεν είναι πρόσφυγες. Και είναι πάρα πολλοί. Ο λόγος; Το πολύ σοβαρό ενδεχόμενο η Δημοκρατία να καταδικαστεί στην καταβολή αποζημιώσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.
Με βάση γνωμάτευση του τέως γενικού εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη, που να σημειωθεί δεν αμφισβητήθηκε από τον διάδοχό του κ. Γιώργο Σαββίδη, ούτε από το Υπουργείο Εσωτερικών, δικαιούχοι τουρκοκυπριακών περιουσιών είναι μόνο οι πρόσφυγες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Καθιστώντας, παράλληλα, σαφές ο κ. Κληρίδης πως τουρκοκυπριακή περιουσία παραχωρείται σε πρόσωπο που δεν είναι πρόσφυγας μόνο στην περίπτωση που δεν επιδειχθεί ενδιαφέρον από πρόσφυγες. Στην εν λόγω γνωμάτευση, που διαβιβάστηκε στη Βουλή τον Φεβρουάριο του 2018, ο Κώστας Κληρίδης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υποδεικνύοντας στους βουλευτές ότι δεν πρέπει να τερματιστούν τα υφιστάμενα συμβόλαια εκμίσθωσης των προσώπων που δεν είναι πρόσφυγες, διότι, όπως εξηγεί, είναι πολύ σοβαρό το ενδεχόμενο η Δημοκρατία να κληθεί να καταβάλει χρηματικές αποζημιώσεις εφόσον θα τερματιστούν μονομερώς. Σύμφωνα με τον κ. Κληρίδη, αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μην ανανεωθούν με τη λήξη τους. Αυτό μπορεί να γίνει σε 30, 40 ή και 50 χρόνια, καθώς οι εν λόγω συμβάσεις είναι μακράς διάρκειας και προβλέπουν ιδιαίτερα χαμηλό ενοίκιο. Το πώς βρέθηκαν αυτές οι τουρκοκυπριακές εξοχικές κατοικίες πριν από αρκετά χρόνια στην κατοχή μη προσφύγων είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο έρευνας, καθώς αρκετοί από αυτούς τους κατόχους δεν είναι τυχαίοι. Δέον να σημειωθεί ότι πλείστοι από αυτούς τους μη πρόσφυγες, που κατέχουν τουρκοκυπριακές εξοχικές κατοικίες, δαπάνησαν χιλιάδες ευρώ προκειμένου να τις ανακαινίσουν και να τις διατηρούν σε άριστη κατάσταση. Συνεπώς, δεν είναι εύκολη υπόθεση η ακύρωση των επίμαχων συμβάσεων εκμίσθωσης, καθώς το ύψος των αποζημιώσεων που τυχόν επιδικαστούν θα είναι τεράστιο.
Το θέμα ηγέρθη από το ΑΚΕΛ, με τον βουλευτή του κόμματος κ. Γιώργο Κουκουμά να καταγγέλλει στον «Π» ότι, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες αδυνατούν οικονομικά να αποκτήσουν στέγη και είναι στο νοίκι, τουρκοκυπριακές κατοικίες χρησιμοποιούνται ως εξοχικές κατοικίες και μάλιστα, κατέχονται από μη πρόσφυγες.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν παλαιότερα στη Βουλή, υπάρχουν διαθέσιμες 6.080 τουρκοκυπριακές κατοικίες, εκ των οποίων οι 4.738 χρησιμοποιούνταν για ιδιοκατοίκηση και οι υπόλοιπες 1.342 ως εξοχικές κατοικίες. Όσον αφορά τους κατόχους των 4.738 τουρκοκυπριακών κατοικιών που χρησιμοποιούνταν για ιδιοκατοίκηση, μόνο οι 4.246 ήταν πρόσφυγες. Σε σχέση με τις τουρκοκυπριακές κατοικίες που χρησιμοποιούνταν ως εξοχικές κατοικίες, από τους συνολικά 1.342 ενοικιαστές, μόνο οι 759 ήταν πρόσφυγες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.