Κτίστηκε πριν από 81 χρόνια και αρχικά χρησιμοποιείτο ως οικογενειακό καμπαρέ με την επωνυμία «Λούνα Παρκ». Στη συνέχεια φιλοξένησε τα γραφεία του ΑΠΟΕΛ και έπειτα έγινε το κέντρο εξουσίας της πρωτεύουσας.
Στην αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης του παλαιού δημαρχείου Λευκωσίας βρίσκεται το δημοτικό συμβούλιο του δήμου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών ανέγερσης του νέου δημοτικού μεγάρου. Πρόκειται για το νεοκλασικό κτήριο πάνω στον προμαχώνα Νταβίλα που δεσπόζει πλέον της πλατείας Ελευθερίας, και το οποίο από το 1944 στέγαζε τα κεντρικά γραφεία της δημοτικής αρχής. Η προοπτική παραχώρησης του παλαιού δημαρχείου σε ιδιώτη επενδυτή, ιδέα η οποία είχε μπει στο τραπέζι των συζητήσεων πριν ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία μετεγκατάστασης του δήμου στο νέο κτήριο, προσέκρουσε στις έντονες αντιδράσεις του Συνδέσμου Πεζόδρομων Λευκωσίας. Ο Σύνδεσμος είχε αποστείλει και επιστολή για το θέμα αυτό προς την κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου ζητώντας την παρέμβαση της Βουλής. Παρ' όλο που η σκέψη για να παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή δεν έχει εγκαταλειφθεί εντελώς ακόμη, εντούτοις η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας στον χώρο που στεγαζόταν προηγουμένως το δημοτικό μέγαρο της πρωτεύουσας Δημοτικού Κέντρου Πολιτισμού. Να αξιοποιηθεί δηλαδή το νεοκλασικό κτήριο για εκδηλώσεις, εκθέσεις, αλλά και τη διεξαγωγή πολιτικών γάμων. Όπως πληροφορούμαστε, η τελική απόφαση για το μέλλον του κτηρίου θα ληφθεί εφόσον ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασής του που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα.
Οι εργασίεςΣύμφωνα με επίσημη ενημέρωση του Δήμου Λευκωσίας, οι εργασίες ανακατασκευής του κτηρίου γίνονται σε δύο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε τη στατική αναβάθμιση του κτηρίου, δηλαδή την υλοποίηση παρεμβάσεων για την αύξηση της αντισεισμικής ικανότητάς του. Οι εργασίες του έργου ξεκίνησαν τον Μάιο του 2021, με το συνολικό κόστος να ανέρχεται στις 290.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ. Η δεύτερη φάση που θα ακολουθήσει, αφορά εσωτερικές παρεμβάσεις και βελτιώσεις των υπαρχουσών υποδομών και εγκαταστάσεων. Εντός των επόμενων ημερών θα γίνει και η προκήρυξη του έργου, το οποίο, από την ημέρα εκκίνησης εκτιμάται να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα περίπου εννέα μηνών. Το κόστος δε της δεύτερης φάσης υπολογίζεται στις 850.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ.
«Λούνα Παρκ»Το κτήριο του δημαρχείου Λευκωσίας κτίστηκε αρχικά το 1930, με τρία μόνο δωμάτια για χρήση, ως οικογενειακό καμπαρέ με την επωνυμία «Λούνα Παρκ», το οποίο ωστόσο είχε διάρκεια ζωής μόνο πέντε χρόνια. Στη συνέχεια το κτήριο στέγασε τα γραφεία της ποδοσφαιρικής ομάδας της Λευκωσίας ΑΠΟΕΛ, μέχρι το 1944, όταν και έγινε το κέντρο εξουσίας της πρωτεύουσας. Το 1951 αποφασίστηκε η ανακαίνιση και επέκταση του κτηρίου, με δαπάνη ύψους £51.000 –ποσό πολύ υψηλό για την τότε εποχή– και ο δήμαρχος μετέφερε εκεί το γραφείο του το 1952. Κατά την ανακαίνιση άλλαξε και η αρχιτεκτονική του κτηρίου από αποικιακή σε νεοκλασική. Εδώ να αναφέρουμε ότι, μετά από σχετικό διαγωνισμό, η τότε πλατεία Μεταξά μετονομάστηκε σε πλατεία Ελευθερίας μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Το νεοκλασικό κτήριο του δημαρχείου στηρίζεται από καλλιμάρμαρες ιωνικές κολώνες. Στον ίδιο χώρο υπάρχουν κήποι, χώρος στάθμευσης και δυτικά βρίσκονται τα κτήρια του ταχυδρομείου, της Κυπριακής Βιβλιοθήκης και των δημοτικών τροχονόμων.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.