Τρίτεκνη μητέρα δήλωσε στον «Π» ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, τα παιδιά της χρειάστηκε να μπουν συνολικά 9 φορές σε καραντίνα
Πολύς λόγος γίνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα όσον αφορά τα πρωτόκολλα διαχείρισης της πανδημίας που εφαρμόζονται στα σχολεία, την ώρα που το test to stay έρχεται να ενισχύσει την προσπάθεια να παραμείνουν ανοικτά. Ενώ συχνά γίνεται λόγος για τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας των πρωτοκόλλων σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια, σωρεία προβλημάτων φαίνεται να αντιμετωπίζουν και οι γονείς παιδιών που φοιτούν σε νηπιαγωγεία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στον «Π» τρίτεκνη μητέρα, τα τελευταία δύο χρόνια, τα παιδιά της χρειάστηκε να μπουν συνολικά 9 φορές σε καραντίνα, καθώς ήταν επαφές κρούσματος, χωρίς ωστόσο να έχουν νοσήσει.
Zητούν test to stayΌπως εξηγεί η ίδια, πρόκειται για μια αγχώδη κατάσταση, η οποία σε καμία περίπτωση δεν βοηθά την ψυχολογία του παιδιού, το οποίο εκεί που παίζει με τους φίλους του στο σχολείο, ξαφνικά βρίσκεται κλεισμένο για μέρες ολόκληρες στο σπίτι. Η ίδια, όπως και πολλοί άλλοι γονείς, ελπίζουν ότι με την εισαγωγή του μέτρου test to stay στα νηπιαγωγεία, η κατάσταση αυτή θα αλλάξει, καθώς θα δίνεται η ευκαιρία στα παιδιά, ακόμη και αν είναι επαφές κρούσματος, να συνεχίσουν να φοιτούν.
Μητέρα δύο παιδιών, που επίσης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα λόγω των πολλών φορών που χρειάστηκε να τεθούν σε περιορισμό το παιδιά της, υπογράμμισε, μιλώντας στον «Π», ότι θα πρέπει άμεσα να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις, ούτως ώστε να διαφοροποιηθούν τα αυστηρά πρωτόκολλα που ισχύουν αυτήν την περίοδο στα νηπιαγωγεία. Πολλές φορές, λόγω των πρωτοκόλλων, επαφές ενός κρούσματος σε νηπιαγωγείο μπορεί να θεωρηθούν τα παιδιά μιας ολόκληρης τάξης, καθώς στο νηπιαγωγείο δεν μπορεί να ισχύσει το σύστημα της χιαστής, με το οποίο δηλώνονται οι επαφές στα υπόλοιπα σχολεία. Επομένως, μια τάξη μπορεί να κλείσει ενώ έχουν εντοπιστεί, για παράδειγμα, ένα ή δύο κρούσματα, καθαρά για προληπτικούς λόγους, με τους γονείς να σημειώνουν ότι είναι αναγκαία η εφαρμογή του test to stay και σ ΄αυτές τις ηλικίες.
Πρόβλημα τα rapidΕνώ η πλειοψηφία των γονέων φαίνεται να τάσσεται υπέρ της εισαγωγής του εν λόγω μέτρου στα νηπιαγωγεία, μελανό σημείο αποτελούν τα rapid test. Από τη μια, υπάρχουν γονείς που τάσσονται υπέρ του υποχρεωτικού ελέγχου των παιδιών με rapid test, και από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που αντιδρούν και ζητούν self-test αντί για rapid. Όπως πληροφορείται ο «Π», με το ζήτημα της αλλαγής του υγειονομικού πρωτοκόλλου για τα νηπιαγωγεία καταπιάνεται επιστολή που στάλθηκε προς τους γονείς της προδημοτικής από την Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Λευκωσίας και Λεμεσού αντιστοίχως. Στην επιστολή, με θέμα «Αίτημα Συνομοσπονδίας για αλλαγή Υγειονομικού Πρωτοκόλλου για τα νηπιαγωγεία», γίνεται αναφορά στην πρόσφατη συνεδρία της, όπου η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Δημοσιών και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων Κύπρου αποφάσισε τη διενέργεια έρευνας σε κάθε επαρχία. Αντικείμενο της ερευνάς, στην οποία οι γονείς μπορούν να απαντήσουν μέχρι αύριο διαδικτυακά, είναι το κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με την πρόθεση που υπάρχει από πλευράς των Υπουργείων Παιδείας και Υγείας για να ενσωματώσουν, σε επόμενο διάταγμα, το υποχρεωτικό rapid test (είτε εβδομαδιαίο, 72 ώρες κλπ.) και στην προδημοτική εκπαίδευση. Παράλληλα, στην εν λόγω επιστολή αναφέρεται ότι, σε περίπτωση που αποφασίσει το κράτος την υποχρεωτική διενέργεια rapid test στα παιδιά της προδημοτικής, η Παγκύπρια Συνομοσπονδία αποφάσισε όπως εισηγηθεί τη δωρεάν παραχώρηση self test σε όλους τους γονείς, έτσι ώστε να ελέγχονται τα παιδιά στο σπίτι. Η Συνομοσπονδία, μάλιστα, προτείνει όπως το self test πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα πρωί και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο γονέας υπό δική του ευθύνη ειδοποιεί τόσο το σχολείο, όσο και το ΥΠΥΓ, για ενεργοποίηση των πρωτοκόλλων.
Κανένας έλεγχος Όπως πληροφορείται ο «Π», πολλοί γονείς διατύπωσαν ένσταση στον χειρισμό της Συνομοσπονδίας να συστήσει self test, επειδή δεν μπορεί να ελέγχει κανείς ότι όντως τα παιδιά θα ελέγχονται, επομένως τίθεται θέμα ασφάλειας για τα υπόλοιπα παιδιά, αλλά και για το προσωπικό. Οι γονείς φαίνεται μάλιστα να προτάσσουν ως επιχείρημα ότι ήδη πολλά νηπιαγωγεία έκλεισαν από κακούς χειρισμούς γονιών που ήταν θετικοί οι ίδιοι ή τα παιδιά τους και τα έστελναν στο σχολείο. Αναφέρουν ακόμη ότι και στο δημοτικό υπήρχαν αντιδράσεις στην αρχή, αλλά τα παιδιά συνήθισαν και τώρα γίνεται χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα ο έλεγχος με rapid test, ενώ προτείνουν ακόμη να ζητήσει η Συνομοσπονδία και άποψη από παιδοψυχολόγο προτού προχωρήσει σε ανάλογες εισηγήσεις.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.