Με το σταγονόμετρο θα γίνει στην Κύπρο η άρση των περιορισμών, εν αντιθέση με την πρακτική που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ψήφο εμπιστοσύνης στην κρίση των επιδημιολογών και όχι στις πρακτικές που ακολουθούν άλλες χώρες έδωσε η κυβέρνηση, με τις μικρές χαλαρώσεις που επέτρεψε το Υπουργικό Συμβούλιο για τα παιδιά 12-17 ετών να μπαίνουν από σήμερα σε εφαρμογή. Μπορεί άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες να προχωρούν σε άρση των περιορισμών, και μάλιστα σε οριζόντια βάση, ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη και ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι προσεκτικές, ούτως ώστε να μην καταρρεύσουν τα συστήματα υγείας τους. Παρά το γεγονός ότι από πλευράς επιδημιολόγων και Υπουργείου Υγείας υπάρχει η πρόθεση για να δοθούν περισσότερες χαλαρώσεις, ιδιαίτερα όσον αφορά τους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, οι άστατοι επιδημιολογικοί δείκτες δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια. Η αύξηση των νοσηλειών που την περασμένη Τρίτη σκαρφάλωσαν στις 230, καθώς και το γεγονός ότι τα νέα περιστατικά που εντοπίζονται καθημερινά έχουν σταθεροποιηθεί στις 3.000, ωθούν τους ειδικούς στο να ζητούν πίστωση χρόνου, προτού ληφθούν οι όποιες αποφάσεις για άρση των περιορισμών. Προς το παρόν, δεν υπάρχει εικόνα για τα αίτια που κρύβονται πίσω από την ανοδική πορεία που καταγράφουν οι δείκτες της πανδημίας. Η υλοποίηση του πλάνου χαλαρώσεων που έχουν καταρτήσει, επιδημιολόγοι και Υπουργείο Υγείας, θα εξαρτηθεί από τα δεδομένα των επόμενων δυο εβδομάδων, διάστημα κατά το οποίο αναμένεται να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τους λόγους που σπρώχνουν νέα κρούσματα και ρυθμό μετάδοσης προς τα άνω.
ΕπαναλοιμώξειςΌσον αφορά τις νοσηλείες, παρά τη μερική αύξηση των ημερήσιων κρουσμάτων και του δείκτη R, ο αριθμός νοσηλειών, μετά από ένα μεγάλο διάστημα σταθεροποίησης κοντά στις 270, φάνηκε να υποχωρεί σταδιακά. Ωστόσο, η αύξηση κατά 24 νοσηλείες σε διάστημα 24 ωρών που κατέγραψε το Υπουργείο Υγείας στην ανακοίνωση της Τρίτης, δεν πέρασε σε καμία περίπτωση απαρατήρητη, με τους ειδικούς να αξιολογούν τα δεδομένα που έχουν ενώπιόν τους. Ένας εκ των δεικτών ο οποίος κεντρίζει το ενδιαφέρον των επιδημιολόγων το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι οι επαναλοιμώξεις. Και εδώ, οι ειδικοί αναμένουν να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα το επόμενο διάστημα, για το μέγεθος αλλά και την ταυτότητα των περιστατικών που φαίνεται να έχουν μολυνθεί και πάλι. Οι ειδικοί αναμένεται να θέσουν στο μικροσκόπιο τα περιστατικά κρουσμάτων του περασμένου Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου, προκειμένου να εντοπίσουν το εύρος επαναμόλυνσης και αν οφείλεται στη μετάλλαξη Όμικρον ή στην Όμικρον 2. Σύμφωνα με τα στοιχεία από την ομάδα ιχνηλάτησης, από τα 85.074 νέα περιστατικά που εντοπίστηκαν καθόλη τη διάρκεια του Ιανουαρίου, περίπου τα 1.700 αφορούσαν πολίτες οι οποίοι νόσησαν ξανά. Πρόκειται για άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό πριν από περίπου 4-6 μήνες, με τους επιδημιολόγους να αναμένουν περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το εάν τα άτομα αυτά εμφάνισαν συμπτώματα ή εάν χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
Από πανδημία σε ενδημίαΤο ενδεχόμενο χορήγησης μιας 4ης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19 θα επανεξεταστεί προς τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες καθηγητής Μικροβιολογίας/Μοριακής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, δρ Πέτρος Καραγιάννης. Ο ίδιος δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο μέχρι τον Μάιο να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μετατροπή του ιού σε ενδημική ασθένεια, επισημαίνοντας ωστόσο ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει μια αβεβαιότητα όσον αφορά την έκβαση της παραλλαγής Όμικρον. Κληθείς να σχολιάσει την κίνηση πολλών χωρών, οι οποίες χαλαρώνουν τους περιορισμούς των πολιτών, εν μέσω ελπίδων ότι το κύμα της Όμικρον έχει περάσει το απόγειό του, και αν η Κύπρος είναι σε θέση να συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτές τις χώρες, ο δρ Καραγιάννης είπε πως είναι επίφοβο αυτήν τη στιγμή να προχωρήσουμε στην Κύπρο σε γενναία μέτρα, όπως έκαναν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες. Ερωτηθείς αν αυτήν τη στιγμή η Κύπρος έχει πετύχει την ανοσία μέσω της υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, αλλά και του μεγάλου αριθμού νοσησάντων, ο δρ Καραγιάννης είπε ότι αυτό εξαρτάται από το πότε εμβολιάστηκε κάποιος και πόσος καιρός πέρασε. Ο ίδιος μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο με τη μετατροπή της πανδημίας σε ενδημία να γίνει ετήσιος ο εμβολιασμός, σημειώνοντας πως οι συζητήσεις εκτιμάται πως θα ξεκινήσουν σύντομα. Ανέφερε ακόμα ότι περίπου μέχρι τον Μάιο θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για μετατροπή του ιού σε ενδημικό ιό, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θα προκύψει στις χώρες που η εμβολιαστική κάλυψη δεν είναι ψηλή, αλλά και από τις χώρες που χαλάρωσαν τα μέτρα αυτήν τη στιγμή. Παράλληλα, τόνισε ότι ναι μεν η εμβολιαστική κάλυψη στην Κύπρο μπορεί να είναι υψηλή, αλλά υψηλή είναι και η μετάδοση του ιού, και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο ιός μπορεί να βρει τρόπους να μεταλλαχθεί.
Test to... stay;Σημαντικό ρόλο στο να ανοίξει η συζήτηση για μετατροπή του ιού σε ενδημική ασθένεια αναμένεται να παίξει η εφαρμογή του μέτρου test to stay. Ωστόσο, προτού γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξευρεθούν λύσεις σε θέματα που εντοπίζονται σε σχέση με την εφαρμογή του μέτρου στα σχολεία. Για παράδειγμα, σε test to stay δικαιούνται να υποβάλλονται μόνο οι μαθητές που θεωρούνται ως στενές επαφές κρουσμάτων εντός του σχολικού χώρου. Αυτό συνεπάγεται ότι εάν ένας μαθητής είναι επαφή από θετικό περιστατικό εντός της οικογένειας ή των εξωσχολικών του δραστηριοτήτων, τότε πρέπει υποχρεωτικά να τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό. Εκτός αυτού, το test to stay ισχύει μόνο για το σχολείο, με αποτέλεσμα μαθητές που είναι αρνητικοί να μην μπορούν να συμμετέχουν σε άλλου είδους εξωσχολικές δραστηριότητες.
Eκτός μάχηςΕντός των επόμενων ημερών αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο του test to stay στην Εθνική Φρουρά, ενώ ακόμη βρίσκεται υπό συζήτηση το πώς θα υλοποιηθεί σε Αστυνομία, Πυροσβεστική και Νοσοκομεία. Σε διαβούλευση, πρώτα με τα νοσηλευτήρια και στη συνέχεια με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική, μπαίνει άμεσα το Υπουργείο Υγείας, ενώ δεν αποκλείεται εντός των επόμενων εβδομάδων το μέτρο να εφαρμοστεί σε όλη τη δημόσια υπηρεσία. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού Χαράλαμπος Χαριλάου, περίπου 200 άτομα από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό όλων των Νοσοκομείων του ΟΚΥπΥ, ανά το παγκύπριο, βρίσκονται εκτός μάχης λόγω κορωνοϊού. Όπως και στην υπόλοιπη κοινότητα, έτσι και στο προσωπικό, παρουσιάζονται κρούσματα, ανέφερε ο κ. Χαριάλου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για φυσικό επακόλουθο των χιλιάδων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά. Κάποια προβλήματα που παρουσιάζονται, όπως εξηγεί ο κ. Χαριλάου, αξιολογούνται από τον ΟΚΥπΥ καθημερινά, που παρακολουθεί και προχωρεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.