Η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η ΠΕΟ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις θέσεις της σε βασικά ζητήματα.
Για τις εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του κατώτατου μισθού, τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, το ΓεΣΥ, την ακρίβεια και τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος συζήτησαν σήμερα, σε συνάντηση η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΟ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ μετά τη συνάντηση η Υπουργός Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου είπε ότι «έχουμε αρχίσει τον κοινωνικό διάλογο, για την εφαρμογή κατώτατου μισθού, την εργοδότηση προσωπικού και άλλα θέματα». Ανέφερε ότι σημαντικό θέμα είναι και η μεταρρύθμιση του συστήματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σημείωσε ότι για τα περισσότερα θέματα έχει ξεκινήσει ήδη ο κοινωνικός διάλογος με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, «έτσι ώστε να βρεθούν οι καλύτερες λύσεις».
Σε δικές της δηλώσεις μετά την συνάντηση η Γενική Γραμματέας της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι η ΠΕΟ ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις θέσεις της σε βασικά ζητήματα, όπως τον κατώτατο μισθό, την εργοδότηση εργαζομένων από τρίτες χώρες, το ΓεΣΥ, τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και φορολογικού συστήματος και την ακρίβεια.
«Όπου υπάρχουν συμφωνημένοι κατώτατοι μισθοί στις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις, αυτοί θα είναι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί για εκείνα τα επαγγέλματα. Για όσα επαγγέλματα δεν καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις, πρέπει να καθοριστεί ένα πλαίσιο βασικών δικαιωμάτων μέσα από ένα μηχανισμό συλλογικής διαπραγμάτευσης», είπε αναφορικά με τις θέσεις της ΠΕΟ για το θέμα του κατώτατου μισθού. Συμπλήρωσε ότι το θέμα πρέπει να ρυθμιστεί, για να σταματήσει το σημερινό φαινόμενο να μην εφαρμόζονται οι συλλογικές συμβάσεις, και να υπάρχουν προσωπικά συμβόλαια με μισθούς χωρίς βασικά δικαιώματα, ιδιαίτερα σε νέους εργαζόμενους.
Για το ζήτημα των εργαζομένων από τρίτες χώρες, σημείωσε ότι εκεί και όπου διαπιστώνεται ότι υπάρχουν ανάγκες, με διαδικασία στην οποία θα συμμετέχει το συνδικαλιστικό κίνημα, όσοι παίρνουν άδεια, θα πρέπει να εφαρμόζουν τις συλλογικές συμβάσεις και τους συμφωνημένους όρους απασχόλησης για να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός με το ντόπιο προσωπικό.
Επιπρόσθετα, για το ζήτημα της ακρίβειας ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, αφού χτυπά τους χαμηλοσυνταξιούχους και τα φτωχά στρώματα.
Οδηγίες Προέδρου για επίλυση του θέματος με τις μικρές επιταγές χαμηλοσυνταξιούχων«Θέσαμε και στον Πρόεδρο το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τις μικρές επιταγές μιας μεγάλης ομάδας χαμηλοσυνταξιούχων. Ο Πρόεδρος μας ενημέρωσε ότι έχει δώσει οδηγίες για να λυθεί το πρόβλημα. Δεν μπορεί να παίρνει ένας συνταξιούχος μια αύξηση, και αντί το συνολικό του εισόδημα να βελτιώνεται, να το βλέπει να επιδεινώνεται», σημείωσε η ΓΓ της ΠΕΟ.
Αναφορικά με το ΓεΣΥ, είπε ότι χρειάζονται μέτρα βελτίωσης, ωστόσο πρέπει να διατηρηθεί η φιλοσοφία και αρχιτεκτονική του.
«Οι συνταξιούχοι να έχουν επαρκείς συντάξεις για να ζουν αξιοπρεπώς και να μη χρειάζονται άλλου τύπου πολιτικές και στηρίγματα», ανέφερε σχετικά με το ζήτημα της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού. Η κ. Χαραλάμπους είπε ότι η ΠΕΟ επανακατέθεσε τη θέση της ότι η μείωση 12% των συντάξεων για όσους επιλέγουν μετά από 33 χρόνια δουλειάς να παίρνουν σύνταξη στα 63 είναι ένα μέτρο άδικο, που πρέπει στη συζήτηση για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού να περιληφθεί και να επιλυθεί.
Όσον αφορά το θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι πρέπει πρώτα να γίνει κοινωνικός διάλογος και να ληφθεί υπόψη ότι ιδιαίτερα οι πράσινες φορολογίες, που πρέπει να εισαχθούν για εναρμόνιση με την ΕΕ, δεν πρέπει να οδηγούν στο να επιβαρυνθούν οι χαμηλόμισθοι και τα ευάλωτα νοικοκυριά.
Στηρίχθηκαν πέραν των 210.000 εργαζόμενοι από ειδικά σχέδια για πανδημία, αναφέρει ο Κυβερνητικός ΕκπρόσωποςΣύμφωνα με γραπτή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μάριου Πελεκάνου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Ειδικά Σχέδια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, από τα οποία έχουν στηριχθεί πέραν των 210 χιλιάδων εργαζομένων, ανέργων και εργοδοτών, με δαπάνη πέραν των 2 δις ευρώ, που συνέβαλαν μαζί με άλλες πολιτικές στη μείωση της ανεργίας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ ειδική αναφορά έγινε και στις ουσιαστικές πολιτικές που έχουν υλοποιηθεί για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε ο κ. Πελεκάνος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, την Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΕΟ για τις εξελίξεις σε σχέση με την εφαρμογή του κατώτατου μισθού, τη στρατηγική απασχόλησης εργαζομένων από τρίτες χώρες, το ΓεΣΥ και τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Το υπόμνημα της ΠΕΟΣτο υπόμνημα που κατέθεσε η ΠΕΟ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα, αναφέρεται η πρόταση για παρέμβαση της πολιτείας με σκοπό να καταγραφεί «το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας και παράλληλα να καλυφτούν με επαρκείς και αξιοπρεπείς μισθούς όλοι οι εργαζόμενοι».
Επίσης, σημειώνεται ότι χρειάζονται μέτρα για τον περιορισμό της πρόσληψης εργαζομένων με αγορά υπηρεσιών, για κάλυψη μόνιμων αναγκών, κάτι στο οποίο πρωτοστατεί ο δημόσιος και ημιδημόσιος τομέας και η τοπική αυτοδιοίκηση.
Επιπρόσθετα, γίνεται αναφορά στην επαναφορά της ΑΤΑ. «Το 2021 έληξε η μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ. Αναμένουμε άμεσα να ξεκινήσει ο διάλογος με στόχο την επαναφορά της πλήρους απόδοσης του τιμαριθμικού επιδόματος έχοντας ως πυξίδα το ρόλο της ΑΤΑ ως μηχανισμού αποκατάστασης της διάβρωσης που δέχονται οι μισθοί από τον πληθωρισμό», σημειώνεται.
Σημειώνουμε ταυτόχρονα, προστίθεται, «ότι η ΑΤΑ πρέπει να είναι ένα από τα βασικά κριτήρια διαμόρφωσης και αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού όταν αυτός εισαχθεί».
Όσον αφορά την αντιμετώπιση της ακρίβειας, η ΠΕΟ κάνει αναφορά στο υπόμνημά της σε μέτρα, όπως μείωση του ΦΠΑ και άλλων τελών στο ηλεκτρικό ρεύμα για όσο καιρό συνεχίζεται το κύμα των αυξήσεων, μείωση ΦΠΑ σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης, άμεση αύξηση στα κοινωνικά επιδόματα για να καλυφτεί η απώλεια που έχουν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά από τις συνεχόμενες αυξήσεις.
Σε σχέση με τις βελτιώσεις που προτείνονται για το ΓεΣΥ, η ΠΕΟ προτείνει την αντιμετώπιση των προβλημάτων της μη κάλυψης των μη συνταγογραφημένων φαρμάκων για χρόνια πάσχοντες και συνταξιούχους και αναφέρει ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής θα μπορούσε να συνδράμει για κάλυψη αυτού του κενού. Προστίθεται επίσης, η ανησυχία της Συντεχνίας για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και τα προβλήματα που έχουν προκύψει σε ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και άλλα εργασιακά προβλήματα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
ΚΥΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.