Τα δεδομένα τα οποία φτάνουν από χώρες του εξωτερικού και, κυρίως, από την Νότια Αφρική, προκαλούν ένα κλίμα αισιοδοξίας, ωστόσο στην Κύπρο αναμένουμε επαρκή στοιχεία από την Ευρώπη.
Τα πρώτα στοιχεία τα οποία δημοσιεύονται από χώρες του εξωτερικού, όπως είναι κυρίως η Νότια Αφρική, σε σχέση με την συμπτωματολογία της παραλλαγής Όμικρον και την νοσηρότητα που προκαλεί, είναι ενθαρρυντικά. Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δύο μελέτες που έγιναν στη Βρετανία και δημοσιεύτηκαν χθες, Τετάρτη, καθώς και δεδομένα που δόθηκαν στη δημοσιότητα επίσης χθες από τη Νότια Αφρική συμφωνούν ότι η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται λιγότερο πιθανό να οδηγήσει σε νοσηλείες, σε σύγκριση με την παραλλαγή Δέλτα. Οι ειδικοί στην Κύπρο εμφανίζονται συγκρατημένα αισιόδοξοι, ωστόσο αναμένουν τα στοιχεία από περισσότερες μελέτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προτού εξαγάγουν ασφαλέστερα συμπεράσματα.
Δύο βρετανικές μελέτεςΣύμφωνα με την πρώτη μελέτη, η οποία έγινε στην Σκωτία – αν και τα δεδομένα αφορούν πρώιμες παρατηρήσεις – είναι λιγότερες οι πιθανότητες νοσηλείας ενός ασθενούς με την παραλλαγή Όμικρον. Σύμφωνα με τα ευρήματα, όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η Όμικρον συνδέεται με μείωση κατά δύο τρίτα του κινδύνου νοσηλείας για Covid-19, σε σχέση με τη Δέλτα». Η μελέτη έδειξε επίσης πως μια αναμνηστική δόση εμβολίου προσφέρει επιπλέον προστασία κατά της μόλυνσης με συμπτώματα. Διευκρινίζεται, ωστόσο, ότι πρόκειται για μια μικρή μελέτη, στο πλαίσιο της οποίας δεν εξετάσθηκε κανένας νοσηλευόμενος και ηλικίας κάτω των 60 ετών, αλλά οι συντάκτες της είπαν ότι προσάρμοσαν αυτά τα όρια χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους.
Η δεύτερη μελέτη αφορά την Αγγλία και διαπιστώθηκε μείωση κατά 20% έως 25% σε όλους τους τύπους νοσηλειών για την Όμικρον σε σύγκριση με τη Δέλτα και μείωση κατά 40% ως 45% στις νοσηλείες για μία νύχτα ή περισσότερο, δηλαδή τις «εισαγωγές». Οι ειδικοί, τονίζουν, παράλληλα, ότι, παρά τα ενθαρρυντικά πρώτα στοιχεία αναφορικά με τις εισαγωγές σε νοσοκομεία, η Όμικρον είναι εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού.
Επιφύλαξη στην ΚύπροΤο μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Ζωή Δωροθέα Πανά, μιλώντας στο politis.com.cy, είπε ότι διανύουμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους στο πλαίσιο της πανδημίας. Η παραλλαγή Όμικρον αυξάνει τον κίνδυνο επαναλοίμωξης από δύο έως οκτώ φορές και, εξαιτίας της αυξημένης μεταδοτικότητάς της, αναμένεται ότι θα έχουμε σημαντικότατη αύξηση των ατόμων τα οποία θα προσβάλλονται από το νέο αυτό στέλεχος.
Όσον αφορά στο κομμάτι της νοσηρότητας, η δρ Πανά εξήγησε ότι χρειαζόμαστε περισσότερα άμεσα δεδομένα από την Ευρώπη, αφού τα δεδομένα από την Νότια Αφρική δεν μπορούν αξιολογηθούν ορθά, λόγω διαφορών που υπάρχουν ως προς την εμβολιαστική κάλυψη και του τρόπου ζωής. Τα καλά νέα, υπογράμμισε, είναι ότι το αμερικανικό CDC και το ECDC αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός με την ενισχυτική/τρίτη δόση του εμβολίου για την COVID-19, συνδυαστικά με την λήψη μέτρων ατομικής προστασίας, μπορούν να συμβάλουν θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
Αντιμετώπιση στο σπίτιΤα λίγα περιστατικά COVID-19 που αφορούν στην παραλλαγή Όμικρον και έχουν εντοπιστεί στην Κύπρο το τελευταίο διάστημα, δεν χρειάστηκαν νοσηλεία. Η διαχείρισή τους έγινε στον χώρο όπου έχουν απομονωθεί ή στο σπίτι τους, δήλωσε το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, δρ Πέτρος Καραγιάννης, στο politis.com.cy. Σε ευρύτερο πλαίσιο, είπε, η συμπτωματολογία της Όμικρον είναι ήπια, εξηγώντας ότι οι αναφορές και από τη Νότια Αφρική αφορούν ένα «γδάρσιμο» στον λαιμό και απώλεια όσφρησης και γεύσης.
Ες αύριον τα σπουδαίαΤην Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου αναμένεται ότι θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα από την αλληλούχιση θετικών δειγμάτων στην Κύπρο. Από τα αποτελέσματα αυτά, αναμένεται να έχουμε καλύτερη εικόνα ως προς τον βαθμό της διασποράς στην κοινότητα του στελέχους Όμικρον, είπε ο δρ Καραγιάννης.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.