Έκπληξη αποτέλεσε το μαύρο φλαμίνγκο που βλέπουμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και ίσως να είναι το μοναδικό σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Στην Κύπρο επέστρεψαν τα φλαμίνγκο με τις εικόνες που φτάνουν από την Αλυκή Λάρνακας να είναι μαγευτικές. Τα φλαμίνγκο εκτός της Αλυκής της Λάρνακας, επιλέγουν επίσης την Λίμνη στην Ορόκλινη.
Φωτογραφίες του φωτογράφου Χρήστου Θεοδωρίδη στο politis.com.cy δείχνουν τους χειμερινούς επισκέπτες στο νησί μας στην επαρχία Λάρνακας.
Δείτε φωτογραφίες:
Τα πανέμορφα φλαμίνγκο της Κύπρου
Σε ολόκληρο τον πλανήτη υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο τα οποία ανήκουν όλα στο γένος Φοινικόπτερος (Phoenicopterus) και στην οικογένεια Φοινικοπτερίδες (Phoenicopteridae). Τα φλαμίνγκο τρέφονται κυρίως με μικρά θαλάσσια ασπόνδυλα όπως γαρίδες, άλγες, μαλάκια και υδρόβια φυτά. Το κοκκινωπό χρώμα που έχουν τα φτερά τους οφείλεται στις χρωστικές των τροφών που καταναλώνουν, οι οποίες περιέχουν καροτενοειδείς χρωστικές ουσίες. Στην Κύπρο συναντάμε το είδος, μεγάλο φλαμίνγκο, (Φοινικόπτερος ο ρόδινος) Greater Flamingo (Phoenicopterus roseus) που αποτελεί και το μεγαλύτερο από όλα τα είδη φλαμίνγκο τα οποία υπάρχουν στον πλανήτη. Το συναντάμε επίσης σε υγρότοπους των παράκτιων χωρών της Μεσογείου, στην Αφρική, στην ινδική υποήπειρο και τη Μέση Ανατολή. Γίνεται σεξουαλικά ώριμο σε ηλικία 2-3 ετών. Είναι μονογαμικό είδος που φωλιάζει σε αποικίες. Το θηλυκό γεννά 1-2 αβγά τα οποία επωάζει για 28-29 ημέρες. Τα μικρά φεύγουν από τη φωλιά 70-75 ημέρες μετά από την εκκόλαψή τους. Δεν αναπαράγονται στον τόπο μας αν και πριν μερικά χρόνια προσπάθησαν να φωλιάσουν στην αλυκή Ακρωτηρίου, χωρίς όμως επιτυχία. Το μεγάλο φλαμίνγκο μπορεί να ζήσει έως και 33 χρόνια στη φύση, ενώ 40 σε αιχμαλωσία.
Το μαύρο φλαμίνγκο
Έκπληξη αποτέλεσε το μαύρο φλαμίνγκο που βλέπουμε στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια και ίσως να είναι το μοναδικό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όπως εκτιμάται, το χρώμα του οφείλεται σε μια σπάνια περίπτωση μελανισμού, μια πάθηση που οδηγεί σε υπερβολική παραγωγή της χρωστικής μελανίνης.
Έκπληξη επίσης αποτέλεσε και το Lesser flamingo που βρέθηκε για πρώτη φορά, από παρατηρητές πτηνών στις 20 Μαΐου του 2015, στο φράγμα Κουκλιών Αμμοχώστου στα κατεχόμενα μαζί με ένα κοπάδι συνηθισμένων φλαμίνγκο και αποτελεί την πρώτη αναφορά για την Κύπρο. Πρόκειται για το μικρότερο από όλα τα είδη φλαμίνγκο που υπάρχουν της οικογένειας Phoenicopteridae και το συναντάμε σε δύο πληθυσμούς, ένα στην Αφρική και ένα στην Ινδία. Δεν πρόκειται για μεταναστευτικό είδος και προφανώς ακολούθησε τα άλλα φλαμίνγκο και έφτασε μέχρι εδώ. Τρέφεται με σπιρουλίνα που είναι ένα μικροφύκι του γλυκού νερού και μικροσκοπικές γαρίδες. Δυστυχώς για τους φωτογράφους το πουλί ήταν συνεχώς στο κέντρο του φράγματος και καθώς το φράγμα είναι πολύ μεγάλο καθιστούσε τη φωτογράφισή του πολύ δύσκολη. Έμεινε εκεί περίπου για μία βδομάδα και έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή
υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που
παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους.
Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του
περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες
μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε
οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.