Η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε πάνω από 70 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Νέα μέτρα φέρνει η παραλλαγή Όμικρον που αποδεικνύεται πολύ πιο μεταδοτική από τα άλλα στελέχη του κοροναϊού ακόμα και από τη
μετάλλαξη Δέλτα. Ήδη, μια σειρά από χώρες, όπως και η Ελλάδα, έχουν αναγκαστεί να αυστηροποιήσουν τα μέτρα τους σε σχέση με τα ταξίδια, ενώ μόνο σήμερα Γαλλία και Σουηδία ανακοίνωσαν νέους περιορισμούς, φοβούμενες τη διασπορά λόγω της «Όμικρον».
Να σημειώσουμε ότι η νέα παραλλαγή έχει εντοπιστεί σε πάνω από 70 χώρες και περιοχές σε ολόκληρο τον πλανήτη. Δείτε τον σχετικό χάρτη που παρουσιάζουν οι New York Times, ο οποίος ανανεώνεται καθημερινά: Πρώτο θέμα η «Όμικρον» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν σήμερα να συντονίσουν περισσότερο τις ενέργειές τους μπροστά στην έξαρση της Covid-19 και τη γοργή εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κοροναϊού, το οποίο ώθησε πολλές χώρες του μπλοκ να θεσπίσουν αυστηρούς κανόνες για την είσοδο στο έδαφός τους.
Η «Όμικρον» ενδέχεται να κυριαρχήσει στην Ευρώπη ως τα μέσα Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Οι ηγέτες αναμένεται να υπογραμμίσουν τη σημασία να επεκταθεί ακόμη περισσότερο ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 και κυρίως η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων. Περίπου το 67% των Ευρωπαίων έχει ανοσοποιηθεί πλήρως, όμως το ποσοστό αυτό είναι χαμηλότερο από το 50% σε τρεις χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σλοβακία) και στην Κροατία λίγο πάνω από 50% (50,04%).
Το ζήτημα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τον οποίο ετοιμάζονται να επιβάλουν η Αυστρία και η Γερμανία, επίσης θα συζητηθεί, αν και την απόφαση τελικά λαμβάνει κάθε χώρα ξεχωριστά και όχι η ΕΕ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα πρέπει να αποτελέσει «τελευταία επιλογή».
Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του MEGA
Αν και ο εμβολιασμός παραμένει «κλειδί», «δεν αρκεί» από μόνος του για να εμποδίσει τη μετάδοση της Covid-19 και να μειώσει το βάρος στα συστήματα υγείας των χωρών, προειδοποίησε χθες, Τετάρτη, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), συνιστώντας την άμεση επαναφορά μέτρων όπως η τηλεργασία, η χρήση μάσκας, ο περιορισμός του συνωστισμού στα μέσα μεταφοράς και τους δημόσιους χώρους.
Σε ό, τι αφορά τα ταξίδια, πολλές χώρες ήδη απαιτούν από τους ταξιδιώτες να παρουσιάζουν αρνητικό μοριακό τεστ για να εισέλθουν στο έδαφός τους, ακόμη κι αν είναι πλήρως εμβολιασμένοι κατά της Covid-19.
«Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου της πανδημίας Covid-19, η χώρα μας θα δέχεται επισκέπτες από όλες τις χώρες με την επίδειξη αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) 48 ωρών. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παρέμειναν στις χώρες για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την Κυριακή 19/12 και ώρα 06:00», είναι η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας χθες το απόγευμα λόγω της ανησυχίας για την παραλλαγή Όμικρον.
Η οδηγία αφορά στους πάντες, όλες τις πύλες εισόδου (και τα χερσαία σύνορα), τόσο τους εμβολιασμένους όσο και τους ανεμβολίαστους. Η «Όμικρον» έχει κάνει ήδη την εμφάνισή της σε Αττική, Κρήτη και Λακωνία, με αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του, να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο και για περαιτέρω μέτρα.
«Στην Ελλάδα ανοίξαμε την 3η δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Νέα μέτρα σε Γαλλία και Σουηδία
Στη Γαλλία ανακοινώθηκε ότι θα ενισχυθούν οι έλεγχοι στους ταξιδιώτες που φθάνουν στη χώρα από τη Βρετανία, όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ατάλ έπειτα από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού που παρατηρήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Θυμίζουμε ότι χθες καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας στη Βρετανία. Μέσα σε μία ημέρα καταγράφηκαν 78.610 νέα κρούσματα, περίπου 10.000 περισσότερα από το προηγούμενο ρεκόρ, τον Ιανουάριο.
Η Σουηδία θα ζητήσει από τους επισκέπτες από άλλες σκανδιναβικές χώρες να φέρουν υγειονομικό πάσο για να διασχίσουν το σύνορό της καθώς αυξάνει σταδιακά τους περιορισμούς εν μέσω των αυξανόμενων κρουσμάτων της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας.
«Παρατηρούμε μια αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη, αλλά και στους γείτονές μας», δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μαγκνταλένα Άντερσον, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TT.
«Για τους επισκέπτες από οποιαδήποτε χώρα εκτός από τις σκανδιναβικές απαιτούμε ένα εμβολιαστικό πάσο. Σήμερα η κυβέρνηση θα αποφασίσει ότι τα ίδια θα ισχύουν και για τις σκανδιναβικές χώρες», πρόσθεσε η πρωθυπουργός. Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 21 Δεκεμβρίου, μετέδωσε το ΤΤ.
Αυστηροποίηση μέτρων και σε άλλες χώρες
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Νορβηγία αυστηροποίησε τους περιορισμούς για τον κοροναϊό σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον εν μέσω του επιπέδου ρεκόρ των μολύνσεων και νοσηλειών.
Η Δανία έχει επαναφέρει τους περιορισμούς μεταξύ των οποίων το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων και η μείωση του ωραρίου λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα μπαρ.
Επίσης, στην Ουκρανία η κυβέρνηση θα επεκτείνει από το τέλος Δεκεμβρίου τους περιορισμούς κατά του κοροναϊού για ένα ακόμη τρίμηνο, μέχρι τις 31 Μαρτίου, λόγω των χαμηλών επιπέδων εμβολιασμού, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, Ντενίς Σμιγκάλ.
Πλήγμα και στην οικονομία
Τα νέα περιοριστικά μέτρα αναμένεται να προκαλέσουν πλήγμα και στις οικονομίες των χωρών της Ευρώπης. Αυτά τα μέτρα έρχονται πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων ή θα επιβληθούν κατά τη διάρκειά τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν και οικονομική ζημιά.
Το Bloomberg σε ανάλυσή του επισημαίνει ότι η «Όμικρον» αποτελεί έναν από τους 10 βασικούς κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία. Η «Όμικρον» μπορεί να οδηγήσει «σε επιπλέον περιορισμούς στην οικονομική δραστηριότητα. Ακόμη και εάν αυτό συμβεί για διάστημα που δεν θα ξεπεράσει τους τρεις μήνες, η συνολική ανάπτυξη του 2022 θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Αυτό θα ενέτεινε και τα προβλήματα εφοδιαστικής αλυσίδας που ήδη είναι έντονα», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω, η «Όμικρον» δεν απειλεί μόνο την υγεία μας, που είναι το νούμερο ένα θέμα, αλλά και τον τρόπο που θα περάσουμε και αυτές τις γιορτές, στη «σκιά» της πανδημίας του κοροναϊού και των επικίνδυνων παραλλαγών του.
IN.GR
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.