Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, ιδιαίτερα εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία
Η Αρμενία είναι «έτοιμη για μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς εκ των προτέρων όρους», δήλωσε σήμερα μέσω του Facebook ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών Βαχάν Χουνανιάν, ανακοινώνοντας πως η χώρα του θα διορίσει «έναν ειδικό αντιπρόσωπο για το διάλογο» με την Άγκυρα.
Η Αρμενία ανακοίνωσε σήμερα πως θα διορίσει έναν απεσταλμένο για την εξομάλυνση των σχέσεών της με την Τουρκία, ιστορικό αντίπαλό της, την επομένη μιας παρόμοιας ανακοίνωσης που έγινε από την
Άγκυρα. Η Αρμενία είναι «έτοιμη για μια διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με την Τουρκία χωρίς εκ των προτέρων όρους», δήλωσε σήμερα μέσω του Facebook ο εκπρόσωπος του αρμενικού υπουργείου Εξωτερικών Βαχάν Χουνανιάν, ανακοινώνοντας πως η χώρα του θα διορίσει «έναν ειδικό αντιπρόσωπο για το διάλογο» με την Άγκυρα.
Χθες, Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως η Άγκυρα θα διορίσει έναν τέτοιο απεσταλμένο ενώ προσεχώς θα αρχίσουν πτήσεις τσάρτερ που θα συνδέουν το Γερεβάν, πρωτεύουσα της Αρμενίας, με την Κωνσταντινούπολη.
Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι τεταμένες, ιδιαίτερα εξαιτίας της άρνησης της Άγκυρας να αναγνωρίσει ως γενοκτονία τις σφαγές Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία στη διάρκεια του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Η Άγκυρα και το Ερεβάν δεν αποκατέστησαν ποτέ διπλωματικές σχέσεις και τα μεταξύ τους σύνορα είναι κλειστά από τα χρόνια του 1990.
Το 2009, η Αρμενία και η Τουρκία είχαν ήδη υπογράψει μια συμφωνία με στόχο την εξομάλυνση των σχέσεών τους. Το έγγραφο αυτό, που επρόκειτο να οδηγήσει στο άνοιγμα των κοινών συνόρων, ουδέποτε επικυρώθηκε από το Ερεβάν, το οποίο το 2018 εγκατέλειψε τη διαδικασία.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εντάθηκαν ακόμη περισσότερο εξαιτίας της στρατιωτικής σύγκρουσης που έφερε πέρυσι αντιμέτωπους την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στη διάρκεια της οποίας η Άγκυρα υποστήριξε το Μπακού εφοδιάζοντάς το με μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Στο τέλος αυτής της σύγκρουσης, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περίπου 6.500 ανθρώπους, η Αρμενία αναγκάσθηκε να παραχωρήσει στο Αζερμπαϊτζάν εδάφη τα οποία ήλεγχε από δεκαετίες, στο πλαίσιο μιας κατάπαυσης του πυρός που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Μόσχας.
Στο τέλος Νοεμβρίου, ο Αρμένιος πρωθυπουργός Νικόλ Πασινιάν και ο Αζέρος πρόεδρος Ιλχάμ Αλίεφ συμφώνησαν να κατευνάσουν τις μεταξύ τους εντάσεις, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Ρωσία υπό την αιγίδα του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σήμερα οι δύο ηγέτες πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες για συνομιλίες τις οποίες θα φιλοξενήσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.