Πρέσβης Κίνας στην Κύπρο: Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει πράγματι την τριπλή πίεση

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 30.6.2022
Πρέσβης Κίνας στην Κύπρο: Η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει πράγματι την τριπλή πίεση
Ο Κρις Μιχαήλ πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, LIU Yantao, και την παραχωρεί στον «Πολίτη».







Ο Κρις Μιχαήλ πήρε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη από τον πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, LIU Yantao, και την παραχωρεί στον «Πολίτη».

Επί του παρόντος, η διεθνής κοινότητα δίνει ιδιαίτερη προσοχή στην πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid» της Κίνας. Μπορείτε να μας δώσετε μερικές λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής;

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να επισημάνω ότι η πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid» είναι μια επιστημονική επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης, με βάση τις δικές της εθνικές συνθήκες. Αυτή η πολιτική δεν είναι μια απόλυτη επιδίωξη εκκαθάρισης του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά αντίθετα δίνει έμφαση στον ενεργό, ακριβές, γρήγορο και ευέλικτο έλεγχο της πανδημίας και εστιάζει στην πρόληψη. Κατά τη δυναμική και ισορροπημένη διαδικασία, η υγεία του λαού προστατεύεται, και οι επιπτώσεις στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη μειώνονται.

Σε γενικές γραμμές, η πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid» αντανακλά τη φιλοσοφία της κινεζικής κυβέρνησης με προσανατολισμό στον λαό, η οποία ενσωματώνεται στις ακόλουθες τρεις πτυχές:

Το πρώτο είναι να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την προστασία της υγείας και της ζωής του λαού. Στην καταπολέμηση ενάντια στον ιό, η ζωή είναι το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα. Η Κίνα είναι μια πολυπληθής χώρα με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια και αντιμετωπίζει πιο σοβαρές πιέσεις στην πρόληψη και τον έλεγχο της πανδημίας, σε σύγκριση με τις ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπτωση που η Κίνα χαλαρώσει τα μέτρα πρόληψη και ελέγχου χωρίς επιστημονική αξιολόγηση, θα ήταν πολύ πιθανό ο αριθμός των κρουσμάτων να αυξηθεί εκθετικά βραχυπρόθεσμα, και στη συνέχεια να γίνει το λεγόμενο φοβερό φαινόμενο «τσουνάμι θανάτου» που απειλεί τις ζωές του κινεζικού λαού. Σύμφωνα με έκθεση του Πανεπιστημίου Fudan που δημοσιεύτηκε στο βρετανικό περιοδικό Nature-Medicine, εάν η Κίνα εγκαταλείψει την πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid», θα μπορούσαν να προστεθούν 120 εκατομμύρια νέα κρούσματα τον Μάιο-Ιούλιο, με αποτέλεσμα περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο θανάτους. Ένα άρθρο στο The Lancet ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid, ο αριθμός των υπερβολικών θανάτων στον κόσμο υπολογίζεται σε 18,2 εκατομμύρια και το υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητας είναι 120 ανά 100.000 άτομα. Ωστόσο, αφού η Κίνα επέμενε στην πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid», το υπερβολικό ποσοστό θνησιμότητάς της είναι μόνο 0,6 ανά 100.000 άτομα. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΠΟΥ, το ποσοστό μόλυνσης στην Ευρώπη είναι 29%, και 24% στις Ηνωμένες Πολιτείες , ενώ στην Κίνα είναι μόνο 0,1%. Η πολιτική μπορεί να αποφύγει δυνητικά εκατοντάδες εκατομμύρια μολυσμένα κρούσματα και τις περαιτέρω παραλλαγές του ιού, το οποίο αποτελεί μια ένδειξη ευθύνης προς τη διεθνή κοινότητα.

Το δεύτερο είναι να αποφευχθεί η υπερβολική χρήση ιατρικών πόρων. Η έρευνα δείχνει ότι, εκτός από τα ποσοστά εμβολιασμού, και η κατανομή των ιατρικών πόρων καθορίζει το μέγεθος των θανάτων. Λαμβάνοντας υπόψη την τεράστια

πληθυσμιακή βάση και τη μεγάλη ομάδα γήρανσης της Κίνας, εάν πρέπει να γίνει χαλάρωση των μέτρων πρόληψης και ελέγχου, χρειάζονται περισσότερες κλινικές και κοινοτικοί υγειονομικοί σταθμοί για τη διαλογή ασθενών με ήπια συμπτώματα, και ταυτοχρόνως περισσότερες κλίνες ΜΕΘ για τη θεραπεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση, το οποίο βέβαια δημιουργεί τεράστιες προκλήσεις για το παρόν υγειονομικό σύστημα της Κίνας. Η βρετανική Daily Telegraph επεσήμανε ότι η αυστηρή πρόληψη και ο έλεγχος μπορούν να εξασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία του ιατρικού και υγειονομικού συστήματος πριν από τη δημιουργία του φραγμού ανοσίας της αγέλης. Η Ιταλία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμη και η Κύπρος έχουν περάσει τη σοβαρή περίπτωση που το υγειονομικό σύστημα βρισκόταν σε υψηλό φορτίο και αντιμετώπισαν σοβαρές ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού και προσωπικού, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η κινεζική πολιτική είναι μια επιστημονική επιλογή που βασίζεται όχι μόνο στη διεθνή εμπειρία πρόληψης και ελέγχου, αλλά και στη βασική κατάσταση του υγειονομικού συστήματος της ίδιας της Κίνας.

Το τρίτο είναι μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση της γενικής κατάστασης της κοινωνίας, της οικονομίας και της κοινής γνώμης. Η πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid» και μια σειρά αντιεπιδημικών μέτρων που υιοθέτησε η Κίνα, ισοδυναμούν με μια τεράστια «ασφάλιση» για τους 1,4 δισεκατομμύριο ανθρώπους της Κίνας για να αντιμετωπίσουν αβεβαιότητες που δημιουργούνται από την παραλλαγή και εξάπλωση του ιού. Δεν υπάρχει κανείς, που μπορεί να καθίσει να δει την πανδημία να εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα σε μεγάλη κλίμακα και να προκαλέσει διάφορα κοινωνικά και βιοποριστικά προβλήματα, χωρίς να πάρει μέτρα. Κάποιοι λεγόμενοι μελετητές προέτρεψαν την Κίνα να εγκαταλείψει την πολιτική «δυναμικής εκκαθάρισης της Covid». Εάν η κινεζική κυβέρνηση ακολουθήσει τις συμβουλές τους, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων και των θανάτων στην Κίνα αυξάνεται, η ίδια ομάδα ανθρώπων μπορεί να στραφεί στο να κατηγορήσει την κινεζική κυβέρνηση ότι είναι ανεύθυνη και αγνοεί τις ζωές του λαού. Αυτοί δεν νοιάζονται για τη ζωή και την υγεία του κινεζικού λαού, ούτε για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κίνας, ούτε για την ευημερία και την ελευθερία του κινεζικού λαού, αλλά θέλουν μόνο να δουν την άφιξη της «στιγμής του Τσερνομπίλ» της Κίνας.

Η πολιτική δεν είναι η απόλυτη επιδίωξη μηδενικών κρουσμάτων, αλλά ο στόχος της είναι να ελέγξουν την πανδημία το συντομότερο δυνατό, με το χαμηλότερο κοινωνικό κόστος, τη μεγιστοποίηση της προστασίας της ζωής και της υγείας του λαού και τη διαφύλαξη της κανονικής παραγωγής και διαβίωσης. Η πολιτική κερδίζει την κατανόηση και την υποστήριξη του κινεζικού λαού. Πολλοί άνθρωποι έχουν εμπιστοσύνη στα μέτρα πρόληψης της κυβέρνησης και παραμένουν αισιόδοξοι για τις προοπτικές καταπολέμησης της πανδημίας. Όταν εκδηλώθηκε η πανδημία στην Τιαντζίν φέτος τον Ιανουάριο, σε μόνο 4,5 ώρες λήφθηκαν δείγματα από περισσότερα από 10 εκατομμύρια άτομα, ενώ η περιοχή Lockdown ήταν ακριβής και συγκεκριμένη σε κάθε κτήριο. Η Κίνα έχει συσσωρεύσει ένα σύνολο αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και ελέγχου μέσω πλούσιων πρακτικών, τα οποία βελτιστοποιεί και αναβαθμίζει συνεχώς σύμφωνα με τη νέα κατάσταση της πανδημίας. Αυτό όχι μόνο επιτρέπει το ποσοστό μόλυνσης και το ποσοστό θνησιμότητας της χώρας να είναι στο χαμηλότερο επίπεδο στον κόσμο, αλλά και διασφαλίζει ότι σε περισσότερες περιοχές της Κίνας, η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων ζουν και εργάζονται κανονικά.

Μετά το σοκ της πανδημίας, τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα της Κίνας και οι πρόσφατες προσπάθειες για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας στη Σανγκάη και το Πεκίνο απέδειξαν την επιστημονική εγκυρότητα της «δυναμικής εκκαθάρισης».

Αντιμετωπίζοντας τη νέα κατάσταση της πανδημίας, τι πιστεύετε ότι θα είναι οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας;

Πρέπει να αναγνωριστεί ότι η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει πράγματι την τριπλή πίεση «συστολής της ζήτησης, σοκ προσφοράς και αποδυνάμωσης των προσδοκιών». Αλλά θα πρέπει επίσης να δούμε ότι η Κίνα είναι η μόνη κύρια οικονομία στον κόσμο που πέτυχε θετική ανάπτυξη το 2020 και το ΑΕΠ της το 2021 αυξήθηκε κατά 8,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης δύο ετών ήταν 5,1%. Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,8% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2022. Αυτή η κατάσταση απέδειξε ότι η «δυναμική εκκαθάριση της Covid», με ένα κατάλληλο τρόπο, εξισορροπεί τη σχέση μεταξύ πρόληψης και ελέγχου της πανδημίας και της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Αν και βραχυπρόθεσμα ο δείκτης παραγωγής του κλάδου των υπηρεσιών της Κίνας και οι συνολικές λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν σε κάποιο βαθμό τον Απρίλιο, η διαταραχή της πανδημίας δεν θα αλλάξει την τάση της σταθερής λειτουργίας της οικονομίας της Κίνας - με υποστήριξη διαφόρων πολιτικών, η εθνική οικονομία θα ανακάμψει με ταχύτερους ρυθμούς και θα επιτύχει σταθεροποίηση και καλύτερη ανάπτυξη. Τον Απρίλιο, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας (PPI) αυξήθηκε κατά 8%, υποδεικνύοντας ότι οι πιέσεις στις τιμές ανάντη μειώνονται σταδιακά, και ότι η διακοπή στην παραγωγή και τα logistics που προκαλείται από την πανδημία εξασθενεί.

Προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία της Κίνας, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ένα πακέτο πολιτικών, με στόχο τη σταθεροποίηση της προσφοράς, την επέκταση της ζήτησης και της εδραίωσης των προσδοκιών. Αυτό το πακέτο πολιτικών περιλαμβάνει συνολικά 33 μέτρα, τα οποία καλύπτουν έξι βασικούς τομείς, όπως τη χρηματοοικονομική, τη χρηματοδότηση, την κατανάλωση, την αλυσίδα εφοδιασμού, την ενέργεια και τη διαβίωση των ανθρώπων κ.λπ., προωθώντας τη σταθερότητα της οικονομίας της Κίνας στο μακροεπίπεδο και προστατεύοντας τις οντότητες της αγοράς, εργατικό δυναμικό (απασχόληση), συγκεκριμένη ευπαθής ομάδα στο μικροεπίπεδο. Οι πολιτικές είναι ισχυρές και στοχευμένες για να επιταχύνουν την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Γενικά, τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας της Κίνας παραμένουν σταθερά και υγιή μακροπρόθεσμα, οι παράγοντες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας δεν έχουν αλλάξει και τα χαρακτηριστικά της ανθεκτικότητας, των μεγάλων δυνατοτήτων και του μεγάλου χώρου δεν έχουν αλλάξει.

Τι πιστεύετε για τον αντίκτυπο της πανδημίας στην οικονομία της Κίνας;

Ενόψει των επιπτώσεων της πανδημίας, οποιαδήποτε μέτρα πρόληψης και ελέγχου θα έχουν αναπόφευκτα κάποιες επιπτώσεις στην οικονομία και την

κοινωνία, αλλά σε σύγκριση με ανεκτίμητες και μη αναστρέψιμες ζωές, το κόστος αυτό είναι αξιόλογο και προσωρινό. Η πανδημία και ο ιός είναι οι κύριοι ένοχοι που παρασύρουν την οικονομία. Μόνο με τον έλεγχο της εξάπλωσης της πανδημίας, μπορεί να διασφαλιστεί η βιώσιμη και υγιής ανάπτυξη της οικονομίας.

Πιστεύω ότι ο παρόν κίνδυνος της πανδημίας στην Κίνα είναι υπό έλεγχο και η κινεζική οικονομία θα απαλλαγεί σταδιακά από τις επιπτώσεις της πανδημίας. Αρκετά δυτικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής Daily Telegraph, προβλέπουν ότι μέχρι το φθινόπωρο του 2022, η Κίνα αναμένεται να αποτινάξει πλήρως τον αντίκτυπο της πανδημίας και η οικονομία να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και να επιτύχει ταχεία ανάπτυξη. Το τρέχον κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας έχει ξεπεράσει τα 10.000 δολάρια ΗΠΑ και έχει ένα υπερμεγάλο πλεονέκτημα αγοράς από τον τεράστιο πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων. Για αυτό, ο προσωρινός αντίκτυπος της πανδημίας δεν θα αλλάξει τη μακροπρόθεσμη θετική τάση της οικονομικής ανάπτυξης. Η πολιτική «δυναμική εκκαθάριση της Covid» της Κίνας προστατεύει την ασφάλεια της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού και της βιομηχανικής αλυσίδας. Η μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας θα οδηγήσει επίσης στην περαιτέρω ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και βέβαια η διεθνής κοινότητα μπορεί να επωφεληθεί από την οικονομία της Κίνας. Ενώ η πολιτική της «δυναμικής εκκαθάρισης του Covid» της Κίνας δημιουργεί ένα πιο ασφαλές και σταθερό περιβάλλον για τον εαυτό της, ενισχύει επίσης ουσιαστικά την εμπιστοσύνη των μακροπρόθεσμων επενδυτών και φέρνει μεγαλύτερη βεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Πώς αξιολογείτε τις τελευταίες ενέργειες της Τουρκίας στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων;

Η Κίνα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στα Βαρώσια και υποστηρίζει ότι τα πρόσφατα μέτρα περαιτέρω ανοίγματος που ελήφθησαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη παραβιάζει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και αυξάνει τις εντάσεις. Τόσο η προεδρική δήλωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια όσο και το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ καλούν ρητά τον Τούρκο και Τουρκοκύπριο ηγέτη να ανακαλέσουν αμέσως όλες τις μονομερείς ενέργειες που έγιναν από τον Οκτώβριο του 2020, προσθέτει. Αυτή είναι η συνεπής θέση της Κίνας καθώς και η προσδοκία της διεθνούς κοινότητας ευρύτερα. Ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη δικαιοδοσία των Ηνωμένων Εθνών και υποστηρίζει ότι τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό πρέπει να τηρούνται και να εφαρμόζονται πλήρως.

Η Κίνα υποστηρίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου, να προσπαθεί να ενθαρρύνει τα εμπλεκόμενα μέρη να σμικρύνουν τις διαφορές μέσω διαλόγου, διαβούλευσης και Των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία και να συνεχίσει να δημιουργεί τις συνθήκες και να οικοδομεί τις προϋποθέσεις για την

επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βορρά και Νότου. Προκειμένου να διατηρηθεί μια διαρκής ειρήνη και σταθερότητα στην Κύπρο και σε ολόκληρη την περιοχή, τα ενδιαφερόμενα μέρη πρέπει να σέβονται πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποφεύγουν οποιεσδήποτε μονομερείς ενέργειες που ενδέχεται να αυξήσουν την ένταση και την αντιπαράθεση , η οποία μπορεί να υπονομεύσει τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.



*Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στον «Πολίτη» την Κυριακή 26 Ιουνίου 2022











Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου
ΚΥΠΡΟΣ

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Καθαιρεθείς ιερέας-ναρκέμπορος ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες
ΚΥΠΡΟΣ

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Σταγόνα στον ωκεανοί οι 208 κλίνες στις φοιτητικές εστίες: Ακόμη δεν φτάνουν και αποτείνονται σε ιδιώτες

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

Τερματικό/Βασιλικό: Θα μας πάρουν πίσω και τη χορηγία

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

ΑΠΕ, μπαταρίες, άνοιγμα αγοράς: Όσα δήλωσε η η υφυπουργός παρά τω Προέδρω στην εκπομπή «Show me the money» του Πολίτη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη
ΚΟΣΜΟΣ

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη

Live streaming: Και τώρα η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 - Το Παρίσι υπόσχεται να μας μείνει αξέχαστη