Άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Οι όροι της συμφωνίας

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 29.6.2022
Άρση του βέτο από την Τουρκία για την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - Οι όροι της συμφωνίας
Υπέγραψαν Μνημόνιο οι τρεις χώρες - Ποια «ανταλλάγματα» πήρε η Τουρκία, για να πει το «ναι» - Ελσίνκι και Στοκχόλμη δεσμεύθηκαν για τη μη υποστήριξη οργανώσεων, που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές.



Συμφωνία επιτεύχθηκε χθες το βράδυ, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για την ένταξη της Σουηδίας και Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Ουσιαστικά, η Τουρκία ήρε το βέτο για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, έπειτα από τετραμερή συνάντηση, στην οποία μετείχαν ο ΓΓ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο και η Σουηδή πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον.

Mετά την τετραμερή ΝΑΤΟ – Τουρκίας – Φινλανδίας – Σουηδίας οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

O πρόεδρος της Φινλανδίας Σάουλι Νιινίστο δήλωσε ότι το μνημόνιο που υπέγραψαν οι τρεις χώρες αφορά την δέσμευση τους για τη διασφάλιση της κοινής ασφάλειας.

Το τριμερές μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία, η Φινλανδία και η Σουηδία για να επιβεβαιώσουν την τουρκική υποστήριξη στην προσπάθεια των σκανδιναβικών χωρών να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ δεν απαριθμεί πρόσωπα που μπορούν να εκδοθούν, είπε ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο στους δημοσιογράφους.

Ο Νιινίστο είπε ακόμη ότι το μνημόνιο περιγράφει αρχές για την έκδοση προσώπων που έχουν σχέση με την τρομοκρατία και όχι μεμονωμένων πολιτών.

Δείτε το Μνημόνιο που υπέγραψαν Σουηδία, Φινλανδία και Τουρκία







Ο πρόεδρος της Φινλανδίας ανέφερε ότι η Τουρκία συμφώνησε να υποστηρίξει τις αιτήσεις Ελσίνκι και Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Όπως είπε στο μνημόνιο που υπεγράφη οι τρεις χώρες συμφώνησαν «να επεκτείνουν την πλήρη υποστήριξή τους ενάντια στις απειλές η μία για την ασφάλεια της άλλης».

Η υποστήριξη της Τουρκίας είναι ένα "σημαντικό βήμα", δηλώνει η  'Αντερσον

Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Μαγκνταλένα 'Αντερσον χαιρέτισε χθες ένα "σημαντικό βήμα" μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, εκτιμώντας ότι αυτό θα ενισχύσει τη συμμαχία.

"Η δέσμευση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι ασφαλώς σημαντική για τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΝΑΤΟ, καθώς οι δύο χώρες μας θα είναι πάροχοι ασφαλείας στους κόλπους του ΝΑΤΟ", δήλωσε η 'Αντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στόλτενμπεργκ: Βρήκαμε κοινή θέση

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Τουρκία ώστε να ενταχθούν η Σουηδία και η Φινλανδία στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Οι χώρες του ΝΑΤΟ ήταν ανέκαθεν σε θέση να βρίσκουν «κοινό έδαφος» και να επιλύουν τις διαφορές τους, τόνισε ο Στόλτενμπεργκ. Μετά τη συμφωνία αυτή, το ΝΑΤΟ «θα προσκαλέσει» τη Σουηδία και τη Φινλανδία να ενταχθούν, πρόσθεσε.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι έχουμε συμφωνία που ανοίγει τον δρόμο για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ η Φινλανδία και η Σουηδία», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα, η Άγκυρα, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη υπέγραψαν ένα μνημόνιο που καλύπτει τις ανησυχίες που εξέφραζε η Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών όπλων και του αγώνα κατά της τρομοκρατίας.



Τουρκική προεδρία: Θα συγκροτηθεί μηχανισμός ανταλλαγής πληροφοριών για την τρομοκρατία

Η τουρκική προεδρία στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι τρεις χώρες συμφώνησαν να εντείνουν τη συνεργασία τους στην αμυντική βιομηχανία και να άρουν τυχόν περιορισμούς. Θα συγκροτήσουν επίσης έναν μηχανισμό διαμοιρασμού πληροφοριών για να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία.

Η Τουρκία εξασφάλισε «την πλήρη συνεργασία» της Φινλανδίας και της Σουηδίας κατά του PKK και των συμμάχων του, καθώς και τη δέσμευση ότι θα ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση εκείνων που κατηγορούνται για τρομοκρατικές ενέργειες.

Επίσης, συμφωνήθηκε η «επίδειξη αλληλεγγύης προς την Τουρκία στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της».

Ακόμη, σύμφωνα με την Άγκυρα, συμφωνήθηκαν τα εξής:

- Δέσμευση για τροποποίηση της εθνικής νομοθεσίας και πρακτικών της Σουηδίας και της Φινλανδίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αμυντική βιομηχανία.

- Λήψη συγκεκριμένων βημάτων για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών και σύναψη διμερών συμβατικών ρυθμίσεων.

- Απαγόρευση των δραστηριοτήτων συγκέντρωσης χρημάτων και στρατολόγησης του PKK και των παρακλαδιών του και των μπροστινών οργανώσεων και η έρευνά τους.

- Αποτροπή τρομοκρατικής προπαγάνδας κατά της Τουρκίας.

- Υποστήριξη εκ μέρους της Τουρκίας της ευρύτερης συμμετοχής της Φινλανδίας και της Σουηδίας στους μηχανισμούς ασφαλείας της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του PESKO (Διαδικασία Μόνιμης Δομημένης Συνεργασίας της ΕΕ).

- Δημιουργία μόνιμου κοινού μηχανισμού με τη συμμετοχή φορέων δικαιοσύνης, πληροφοριών και ασφάλειας για την επίβλεψη της υλοποίησης αυτών των βημάτων.

Αξιωματούχος Λευκού Οίκου: Η Τουρκία δεν ζήτησε "παραχωρήσεις" από τις ΗΠΑ για να άρει το βέτο της


Η Τουρκία δεν έκανε "κάποιο ιδιαίτερο αίτημα για παραχωρήσεις στους Αμερικανούς" προκειμένου να άρει την αντίθεσή της στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, διαβεβαίωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μαδρίτη μεταξύ της Τουρκίας, της Φινλανδίας και της Σουηδίας για τη διεύρυνση της στρατιωτικής συμμαχίας θα δώσει "ισχυρή ώθηση" στην ενότητα της Δύσης, δήλωσε ο ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Τζόνσον: Η Σουηδία και η Φινλανδία θα κάνουν το ΝΑΤΟ πιο ισχυρό και πιο ασφαλές


Η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία κατέστη δυνατή με την άρση του τουρκικού βέτο, θα κάνει τη Συμμαχία "πιο ισχυρή και πιο ασφαλή", δήλωσε απόψε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Είναι "μια φανταστική είδηση την ώρα που αρχίζουμε την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ", έγραψε ο Μπόρις Τζόνσον στο Twitter.

"Η συμμετοχή της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα κάνει τη λαμπρή συμμαχία μας πιο ισχυρή και πιο ασφαλή", δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ικανοποίηση στην Αθήνα για τη συμφωνία Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ


Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική Κυβέρνηση μετά τη συμφωνία, την Τρίτη, ανάμεσα σε Τουρκία και Σουηδία, Φινλανδία με την οποία αίρονται οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Δεν κράτησε μεγάλο χρονικό διάστημα η ιδιότυπη διαπραγμάτευση του κ. Ερντογάν για το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε δεν επηρεάζει την ελληνική πλευρά ούτε τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Επιπλέον η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ενισχύει τον ευρωπαϊκό χώρο της Συμμαχίας και ενισχύει τη θέση της Ελλάδας», σημειώνουν πηγές της ελληνικής Κυβέρνησης.


Τα καθοριστικά βήματα για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Η διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ δεν έχει επισημοποιηθεί και τα βήματα μπορεί να διαφέρουν. Πρώτα όμως, πρέπει να υποβληθεί αίτημα συμμετοχής στη Συμμαχία. Συνήθως έρχεται με τη μορφή επιστολής από έναν υπουργό ή έναν ηγέτη.

Το ΝΑΤΟ στη συνέχεια αξιολογεί το αίτημα, σε συνεδρίαση του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (NAC) των 30 χωρών – μελών, πιθανώς σε επίπεδο πρεσβευτών.

Το NAC αποφασίζει εάν θα δώσει πράσινο φως για να ξεκινήσει η ενταξιακή διαδικασία της υποψήφιας χώρας και ποια βήματα πρέπει να ληφθούν για να ολοκληρωθεί η ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Η απόφαση εξαρτάται από το πόσο ευθυγραμμισμένες είναι οι υποψήφιες χώρες με τα πολιτικά, στρατιωτικά και νομικά πρότυπα του ΝΑΤΟ και από το εάν συμβάλλουν στην ασφάλεια στην περιοχή του Βόρειου Ατλαντικού.

Εκτιμάται ότι τα κριτήρια αυτά δεν θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Πώς γίνονται οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Εάν το NAC δώσει πράσινο φως, διεξάγονται ενταξιακές συνομιλίες που είναι πιθανό να ολοκληρωθούν σε μία μόνο ημέρα. Τα βήματα είναι αρκετά απλά.

Η υποψήφια χώρα καλείται να δεσμευτεί να τηρήσει το Άρθρο 5 – τη ρήτρα συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ που εγγυάται ότι μια επίθεση σε οποιονδήποτε σύμμαχο θα αντιμετωπιζόταν με κοινή απάντηση από όλους. Θα πρέπει να δεσμευτεί για τις υποχρεώσεις δαπανών που αφορούν στον εσωτερικό προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η υποψήφια χώρα ενημερώνεται για το ρόλο της στον αμυντικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ και για οποιεσδήποτε άλλες νομικές υποχρεώσεις ή υποχρεώσεις ασφαλείας που μπορεί να έχει, όπως ο χειρισμός διαβαθμισμένων πληροφοριών.

Στη συνέχεια, το προσωπικό του ΝΑΤΟ συντάσσει μια έκθεση που ενημερώνει τους συμμάχους για το αποτέλεσμα των συνομιλιών. Η έκθεση αναφέρει ποια θέματα τέθηκαν με τον εταίρο και ποιες δεσμεύσεις ανέλαβε. Ταυτόχρονα, η υποψήφια χώρα στέλνει επιστολή, συνήθως από υπουργό Εξωτερικών, με την οποία επιβεβαιώνει ότι αποδέχεται όλες αυτές τις δεσμεύσεις.

Πώς ξέρει μια υποψήφια χώρα αν γίνεται δεκτή στους κόλπους του ΝΑΤΟ;

Η έκθεση προσχώρησης και η επιστολή του υποψηφίου υποβάλλονται για άλλη μια φορά στο NAC για τελική απόφαση.

Το συμβούλιο – το οποίο μπορεί να συνεδριάζει σε επίπεδο πρεσβευτών, υπουργών ή ηγετών – εξετάζει την αίτηση και αποφασίζει εάν θα υπογράψει το πρωτόκολλο προσχώρησης με την υποψήφια χώρα.

Εάν ληφθεί θετική απόφαση, πραγματοποιείται μια μικρή τελετή δίνοντας μια συμβολική και νομική μορφή σε αυτό το μέρος της διαδικασίας ένταξης.

Το πρωτόκολλο αποστέλλεται στα κράτη – μέλη για επικύρωση, βάσει των εθνικών διαδικασιών των χωρών, ορισμένες από τις οποίες απαιτούν κοινοβουλευτική έγκριση.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, η υποψήφια χώρα επικυρώνει το πρωτόκολλο και το καταθέτει στην Ουάσιγκτον. Στη συνέχεια, γίνεται επίσημα μέλος του ΝΑΤΟ και η εθνική σημαία της υψώνεται έξω από το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.



Πηγή: protothema.gr / ΑΠΕ-ΜΠΕ / ertnews.gr







Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν τη βόρεια Γάζα – Για αδιάκοπο σφυροκόπημα σε όλο τον θύλακα μιλούν οι κάτοικοι

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή
ΚΥΠΡΟΣ

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή

Για προσπάθεια φίμωσης από τον Αρχηγό κάνει λόγο ο Λοϊζίδης («ΙΣΟΤΗΤΑ») - Δείτε την επιστολή

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)
ΕΛΛΑΔΑ

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)

Ελλάδα - Ηλεία: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στους Σχίνους Ζαχάρως - Πνέουν ισχυροί άνεμοι στο σημείο (βίντεο & εικόνες)

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)
ΚΥΠΡΟΣ

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη μέρα μεσημέρι, το θύμα μόλις είχε φύγει από τον αστυνομικό σταθμό - Σε κρίσιμη κατάσταση (φώτος)

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους
ΚΥΠΡΟΣ

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους

Ο Δρ Παρασκευά για ένταξη Κοσόβου στο ΣτΕ: Ουσιώδεις διαφορές με την περίπτωση του ψευδοκράτους