ΔΗΚΟ: Πρόσω ολοταχώς για στήριξη του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη - Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή

ΠΟΛΙΤΗΣ NEWS Δημοσιεύθηκε 26.6.2022
ΔΗΚΟ: Πρόσω ολοταχώς για στήριξη του ανεξάρτητου υποψηφίου Νίκου Χριστοδουλίδη - Σήμερα συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή
«Είναι ανεξάρτητος, τα βάζει με το κατεστημένο. Μπορεί και θέλει να υπερβεί τον διχασμό των κομματικών αντιπαραθέσεων. Είναι ευσεινήδητος, εργασιομανής, έχει εμπειρία διαχείρισης προβλημάτων», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Συνεδριάζει σήμερα η Κεντρική Επιτροπή του Δημοκρατικού Κόμματος, όπου αναμένεται να εγκριθεί η στήριξη στον ανεξάρτητο υποψήφιο και τέως ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη, ενόψει των προεδρικών Εκλογών του 2023.

Έπειτα από διαβουλεύσεις, σήμερα αναμένεται να επαληθευτεί -εκτός απροόπτου- το επικρατέστερο σενάριο, μετά και την πρόταση του Εκτελεστικού Γραφείου που λήφθηκε με μεγάλη πλειοψηφία, για στήριξη του Νίκου Χριστοδουλίδη.

Μετά από επίσημες αλλά και ανεπίσημες συναντήσεις του κ. Παπαδόπουλου με τον κ. Χριστοδουλίδη, προ ημερών (22 Ιουνίου) σε συνεδρίαση του, το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ αφού  αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και οι επαφές που είχε το κόμμα με πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητους υποψήφιους για την Προεδρία της Δημοκρατίας, έλαβε τελικά την -για πολλούς αναμενόμενη απόφαση -όπως προταθεί η ανεξάρτητη υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη στην Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ.Δείτε εδώ live την ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου:

«Ήρθε η ώρα να ακούσουμε την κοινωνία και να ανταποκριθούμε στα θέλω της. Οι πολίτες είναι πικραμένοι, απογοητευμένοι και θυμωμένοι, για λανθασμένες αποφάσεις και λανθασμένες πολιτικές. Η κοινωνία ζητά μια υποψηφιότητα που θα ενώνει και δεν θα διχάζει. Και στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη, η κοινωνία βρίσκει την» σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος .

«Είναι ανεξάρτητος, τα βάζει με το κατεστημένο. Μπορεί και θέλει να υπερβεί τον διχασμό των κομματικών αντιπαραθέσεων. Είναι ευσεινήδητος, εργασιομανής, έχει εμπειρία διαχείρισης προβλημάτων», είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.


Ολόκληρη η ομιλία του Νικόλα Παπαδόπουλου:


Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,


Ήρθε η ώρα των αποφάσεων.


Στη βάση του πολιτικού πλαισίου που έχει καθορίσει το τελευταίο μας Πολιτικό Συνέδριο, ως ηγεσία του κόμματος αναπτύξαμε αυτούς τους μήνες ένα διευρυμένο εσωκομματικό και διακομματικό διάλογο, για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές.


Ξεκινήσαμε αυτή τη προσπάθεια, δίδοντας προτεραιότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δυστυχώς, παρά τις δικές μας προσπάθειες δεν κατέστη δυνατό να πετύχουμε μια διευρυμένη συνεργασία μαζί με το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το ΑΚΕΛ.


Στη συνέχεια, μετά από σχετική απόφαση του εκτελεστικού γραφείου, συνεχίσαμε τις επαφές μας, με άλλα κόμματα του κεντρώου χώρου, με ανεξάρτητους υποψήφιους και με την ίδια την κοινωνία των πολιτών.


Στόχος μας πάντα η επίτευξη των ευρύτερων δυνατόν συνεργασιών.


Σε αυτό το πλαίσιο, η Γραμματεία του Κόμματος συναντήθηκε και είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους ανεξάρτητους υποψήφιους, κυρίους,Μάριο Ηλιάδη


Αχιλλέα Δημητριάδη


Και Νίκο Χριστοδουλίδη


Συνεχίστηκαν φυσικά και ανεπίσημες επαφές με άλλα κόμματα, οργανωμένα σύνολα και άλλους ανεξάρτητους υποψήφιους.


Παράλληλα, συνεχίστηκε και εντάθηκε ο εσωκομματικός διάλογος με την βάση και τα στελέχη του κόμματος μας σε τοπικό και επαρχιακό επίπεδο.


Προηγήθηκε αυτούς τους μήνες, μια διεξοδική συζήτηση με τη βάση του κόμματος, παρόμοιας της οποίας πιστεύω δεν έχει διεξαχθεί στο παρελθόν στο Δημοκρατικό Κόμμα σε περίοδο προεδρικών εκλογών.


Αυτός ο εσωκομματικός και διακομματικός διάλογος ήταν εποικοδομητικός και χρήσιμος και έχει πλέον ολοκληρωθεί.


Θεωρώ πως ως ηγεσία του Κόμματος έχουμε αποκομίσει μια ξεκάθαρη εικόνα, για το ποιες είναι οι προσδοκίες των μελών και υποστηρικτών μας, αλλά και της ίδιας της κοινωνίας.


Ακούσαμε με πολύ προσοχή τους προβληματισμούς και τις απαιτήσεις της βάσης μας.


Ακούσαμε τις ανησυχίες και τα θέλω της ίδιας της κοινωνίας.


Και όπως είπα, ήρθε η ώρα των αποφάσεων.


Ο στόχος μας παραμένει: να φέρουμε την αλλαγή το 2023.


Για αυτό το λόγο, μετά από όλη αυτή τη διαβούλευση, την ανταλλαγή απόψεων και τον έντονο προβληματισμό, το εκτελεστικό Γραφείο του Δημοκρατικού Κόμματος αποφάσισε να εισηγηθεί προς την Κεντρική Επιτροπή, την υποστήριξη για την Προεδρία της Δημοκρατίας του ανεξάρτητου υποψήφιου κ. Νίκου Χριστοδουλίδη.Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,


Ήρθε η ώρα να ακούσουμε την κοινωνία και να ανταποκριθούμε  στα ζητούμενα της.


Και αυτό κάνουμε στο Δημοκρατικό Κόμμα.


Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι, πικραμένοι, ακόμα και οργισμένοι για τις αρνητικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνιαΓια λανθασμένες αποφάσεις και λανθασμένες πολιτικές


Για την οικονομική πίεση που νιώθουν


Για την πόλωση και τον διχασμό που προκαλεί η στάση των μεγάλων παραδοσιακών κομμάτων


Για την αδιαφορία που νιώθουν ότι δείχνει η πολιτεία για τα προβλήματα τους
Η κοινωνία ζητά μια διαφορετική, ανεξάρτητη, υποψηφιότητα.


Που ενώνει και δεν διχάζει.


Που υπηρετεί τις δικές της προτεραιότητες και όχι τις κομματικές ατζέντες.Στο πρόσωπο του Νίκου Χριστοδουλίδη η κοινωνία των πολιτών βρίσκει αυτή την υποψηφιότητα.


Βρίσκει την ελπίδα.Γιατί είναι ανεξάρτητος.


Γιατί τα βάζει με το κατεστημένοΓιατί τα βάζει με τα πρόσωπα που ευθύνονται για αποφάσεις που έχουν βλάψει τη χώρα και έχουν πληγώσει τους πολίτες.Γιατί μπορεί και θέλει να υπερβεί το διχασμό των κομματικών αντιπαραθέσεων.Γιατί η υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη έχει Θετικά Ποιοτικά Χαρακτηριστικά.


Είναι ευσυνείδητος και εργασιομανής.


Έχει σημαντική εμπειρία στη διαχείριση δύσκολων ζητημάτων, λόγω της θητείας του στο Υπουργείο Εξωτερικών, τόσο ως διπλωμάτης, όσο και ως υπουργός.


Είναι χαμηλών τόνων.


Δεν εκφέρει διχαστικό λόγο.


Και ναι, θέλουμε πρόεδρο που ΝΑ ΜΗΝ έχει τη φήμη ότι, «όποια πέτρα κι αν σηκώσεις αυτός είναι από κάτω»…Θέλουμε πρόεδρο τίμιο για να καθαρίσει τον «Στάβλο του Αυγεία».


Για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς.Και ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι τίμιος και καθαρός.Φίλες και φίλοι,Εμείς έχουμε λάβει τα μηνύματα της κοινωνίας και έχουμε το θάρρος και την τόλμη να ενεργούμε ανταποκρινόμενοι σε αυτά τα μηνύματα.


Στο Δημοκρατικό Κόμμα επιλέξαμε να ακούσουμε τους πολίτες.


Όπως ακούσαμε τα στελέχη και τα μέλη μας.


Και η απάντηση που πήραμε είναι η ίδια.


Η επιλογή των στελεχών μας ταυτίζεται με την επιλογή της κοινωνίας.Στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη.Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,


Είχαμε την ευκαιρία ως Γραμματεία, να συναντηθούμε, να ακούσουμε και να αξιολογήσουμε τους προβληματισμούς αλλά και τις προτάσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη όπως αυτές καταγράφονται στο Γενικό Πλαίσιο Αρχών που μας έχει κοινοποιήσει.


Είχαμε ακόμη την ευκαιρία να υποβάλουμε ερωτήσεις ως Γραμματεία και να ακούσουμε τις απαντήσεις και τις διευκρινίσεις επί των θέσεων του.


Οι απαντήσεις του ήταν ξεκάθαρες, διεξοδικές και κατατοπιστικές.


Έχουμε διαπιστώσει ότι έχουμε σημαντικές συγκλίσεις σε ότι αφορά τη καταγραφή των προβλημάτων που σήμερα ταλανίζουν τον λαό και την κοινωνία.


Για το ποια είναι η πραγματική κατάσταση της χώρας μας.Για τα οικονομικά προβλήματα που προκαλούν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός – τη σημαντική αύξηση του κόστους διαβίωσης

Για τις πιέσεις που νιώθουν η μεσαία τάξη και τα ευάλωτα στρώματα του πληθυσμού μας


Για το ότι το μεταναστευτικό έχει πλέον ξεφύγει εκτός ελέγχου


Για τη διάβρωση των θεσμών και τα απανωτά σκάνδαλα διαπλοκής και διαφθοράς που επιμαρτυρούμε πλέον καθημερινά


Για την γραφειοκρατία και την αδιαφορία της δημόσιας υπηρεσίας


Για το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα το κυπριακό  


Συμφωνούμε στο ότι πρέπει να αφουγκραστούμε καλύτερα και να ανταποκριθούμε καλύτερα στις προσδοκίες της κοινωνίας.


Ιδιαίτερα όμως, πιστεύουμε πως έχουμε ταύτιση απόψεων σε ότι αφορά το μέλλον, για το που θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα μας τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.


Η Γραμματεία του Δημοκρατικού Κόμματος ετοίμασε και παρουσίασε στον κ. Χριστοδουλίδη, ένα ολοκληρωμένο Περίγραμμα Θέσεων που αφορά όλα τα σημαντικά ζητήματα που θεωρούμε ότι απασχολούν την κυπριακή κοινωνία.


Τέτοια θέματα όπως είναι:


ΚΥΠΡΙΑΚΟ


ΑΜΥΝΑ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ


ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ


ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ


ΠΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ


ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΠΡΑΣΙΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ


ΥΓΕΙΑ


ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ


ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ


ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ


ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ


ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΙ


ΟΡΕΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ


ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ


ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΜέσα από τις επαφές μας, με ιδιαίτερη ικανοποίηση, διαπιστώσαμε μια πάρα πολύ θετική διάθεση συνεργασίας και δεκτική προσέγγιση από πλευράς του Νίκου Χριστοδουλίδη.


Πριν από λίγες μέρες λάβαμε την επιστολή του ημερ. 22/6/22 με την οποία αποδέχεται αυτές οι προτάσεις, να ενσωματωθούν στο πρόγραμμα διακυβέρνησης του.


Όπως ο ίδιος αναφέρει στην επιστολή του προς το Δημοκρατικό Κόμμα ημερ. 22.6.22:


«…Όπως προκύπτει από το Περίγραμμα Θέσεων σας και ειδικότερα τις προτάσεις και εισηγήσεις σας και μετά από σχετική μελέτη, υπάρχει κοινή ανάγνωση των προκλήσεων που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας καθώς και σύγκλιση απόψεων, ειδικότερα σε σχέση με τους επιδιωκόμενους στόχους που αφορούν το μέλλον της πατρίδας μας, όπως αυτοί καταγράφονται στις προτεραιότητες του υπό διαμόρφωση προγράμματος μας.


Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, διαφαίνεται ότι οι προτάσεις σας συνάδουν με τη φιλοσοφία, τους πυλώνες και τις προτεραιότητες μας και ως εκ τούτου μπορούν να ενσωματωθούν στο υπό διαμόρφωση πρόγραμμα μας…»


Με άλλα λόγια,  ο Νίκος Χριστοδουλίδης έχει αποδεχθεί σημαντικές θέσεις και πολιτικές προτάσεις του Δημοκρατικού Κόμματος τις οποίες έχουμε αναπτύξει κατά καιρούς.


Επομένως, ο στόχος που εμείς είχαμε θέσει,


Να πετύχουμε την αλλαγή που επιζητεί η κοινωνία,


επιτυγχάνεται μέσα από τις προγραμματικές μας θέσεις, οι οποίες, μαζί με τις θέσεις του Νίκου Χριστοδουλίδη, θα αποτελούν το προεκλογικό του πρόγραμμα.


ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ.


Κάποιες από αυτές τις συγκλίσεις τις οποίες έχουμε διαπιστώσει είναι:\Η ανάγκη αναθεώρησης της τακτικής και της στρατηγικής μας στο Κυπριακό ενόψει της τουρκικής αδιαλλαξίας (αλλά όχι αναθεώρηση της βάσης επίλυσης).


Η σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών για να φτάσουν στο 2% του ΑΕΠ και την αναβάθμιση της εθνικής φρουράς.


Η δημιουργία ενός Υφυπουργείου Μετανάστευσης για την άμεση αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού.


Η υιοθέτηση αυστηρών και αποτελεσματικών μέτρων πάταξης της διαπλοκής και διαφθοράς όπως είναι:Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου που αφορούν και ωφελούν μέλη του ΥΣ


Ο περιορισμός διορισμού πολιτικών προσώπων και πρώην υπουργών σε ανεξάρτητους θεσμούς


Η προώθηση πιο αυστηρών ποινών για τέτοια αδικήματα


Την ανάγκη προώθησης μέτρων στήριξης της μεσαίας τάξης και αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους διαβίωσης.Με μέτρα όπως είναι:


Η καθιέρωση ενός εθνικού κατώτατου μισθού


Η κατάργηση των διπλών φορολογιών στα καύσιμα και στο ρεύμα


Η φορολογική μεταρρύθμιση για τη μείωση του φορολογικού βάρους των εταιρειών,


Τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τα ΜΕΔ


Την προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης έτσι ώστε όλες οι κρατικές υπηρεσίες να βρίσκονται στη διάθεση του κάθε πολίτη από το σπίτι του και από το κινητό του


Την παροχή φορολογικών κινήτρων για να μετατραπεί η χώρα μας σε κέντρο καινοτομίας και εκκολαπτήριο νεοφυών επιχειρήσεων


Την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης και την επίτευξη των στόχων μας σε ότι αφορά την υιοθέτηση ΑΠΕ


Την δημιουργία «Ταμείου Κοινωνικής Δράσης» για τη στήριξη ΜΚΟ και φιλανθρωπικών ιδρυμάτων


Τη δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου παιδιών και εφήβων


Ενίσχυση της προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού


Και φυσικά,


Την επανεξέταση και επανασύσταση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος με στόχο την ουσιαστική αύξηση των συντάξεων μέσω τηςΤης θεσμοθετημένης αύξησης των χαμηλών συντάξεων και της


θεσμοθέτησης ταμείων προνοίας που θα συμπληρώνουν τις συντάξεις


Επιπρόσθετα το περίγραμμα θέσεων μας περιλαμβάνονται σημαντικές προτάσεις για,


Τους πρόσφυγες


τους αγρότες και


τον πολιτισμό.


Φυσικά το κόμμα μας διατηρεί τη δική του αυτονομία και ανεξαρτησία. Το δικαίωμα της διαφοροποίησης σε συγκεκριμένα ζητήματα.


Και προεκλογικά και μετεκλογικά.


Δεν πρέπει κανείς να αναμένει πως θα δει μια παραδοσιακή συμφωνία κομματικής συνεργασίας και νομής της εξουσίας όπως είχαμε ενδεχομένως και σε άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν


Εμείς αναγνωρίζουμε και θέλουμε να διαφυλάξουμε την πραγματική ανεξαρτησία του Νίκου Χριστοδουλίδη.


Όμως πιστεύουμε πως μέσα από αυτές τις προτάσεις, υπάρχει ένα διευρυμένο  κοινό πολιτικό πλαίσιο το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε μια παραγωγική συνεργασία μαζί του.


Αναγνωρίζουμε επίσης, πως στο παρελθόν, είχαμε επιμέρους διαφωνίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.


Διαφωνήσαμε μαζί του σε σημαντικά ζητήματα, τόσο όταν ήταν κυβερνητικός εκπρόσωπος, όσο και όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη.


Είμαστε ειλικρινείς ενώπιον της κοινωνίας και ενώπιον των πολιτών.


Το Δημοκρατικό Κόμμα θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση για να υποστηρίξει τον Νίκο Χριστοδουλίδη.


Γιατί είμαστε έτοιμοι να παραμερίσουμε διαφωνίες του παρελθόντος και να επικεντρωθούμε στο μέλλον.


Να επικεντρωθούμε σε αυτά που μας ενώνουν και όχι σε αυτά που μας χωρίζουν.


Στις προτάσεις και στις λύσεις και όχι στις διαφωνίες και στη διχόνοια.


Για να φέρουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο, για την χώρα, για τα παιδιά μας.


Φυσικά, τούτων λεγχθέντων, οφείλουμε να σημειώσουμε το εξής.


Όπως είχαμε επιμέρους διαφωνίες με τον Νίκο Χριστοδουλίδη στο παρελθόν, σε ανύποπτο χρόνο είχαμε και συμφωνίες και συγκλίσεις μαζί του σε πάρα πολύ σημαντικά θέματα.


Υπήρχαν στιγμές όπου το Δημοκρατικό Κόμμα υπερασπίστηκε τον Νίκο Χριστοδουλίδη, απέναντι σε επιθέσεις που δεχόταν, ακόμη και από το ίδιο του το κόμμα και ιδιαίτερα από τον Αβέρωφ Νεοφύτου.


Να δώσω μόνο μερικά παραδείγματα:


Σε ότι αφορά την προώθηση της πολιτικής των κυρώσεων κατά της Τουρκίας στην ΕΕ.


Σε ότι αφορά την κατοχύρωση των συντεταγμένων της ΑΟΖ μας στον ΟΗΕ


Την απόρριψη της αφελούς πρότασης για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, πριν από τη λύση του ΚυπριακούΚαι να μου επιτρέψετε όμως να σας εκμυστηρευτώ, έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους που σε προσωπικό επίπεδο θέλω να υποστηρίξω τον Νίκο Χριστοδουλίδη.


Γιατί κάποια πράγματα τα έζησα στο Κρανς-Μοντανά, στη Γενεύη αλλά και μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.


Γιατί όταν στο Κρανς-Μοντανά κάποιοι πίεζαν τον Νίκο Αναστασιάδη να δεχτεί και άλλες απαράδεκτες υποχωρήσεις.


Όταν κάποιοι έκαναν τους «Πόντιους Πιλάτους» ενώ άλλοι προσπαθούσαν μετά μανίας να τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια του ΠτΔ.


Μόνο δυο πολιτικοί της διαπραγματευτικής ομάδας της ελληνικής πλευράς, παρέμειναν στο πλευρό του και στήριξαν έμπρακτα τον πρόεδρο Αναστασιάδη.Δυο πολιτικοί επέμεναν, μέχρι τέλους, να ΜΗΝ αποδεχτεί οτιδήποτε άλλο παρά «μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις».


Ο ένας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς.


Ο άλλος ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης.


Φίλες και φίλοι,


Στρατηγικός σκοπός και λόγος ύπαρξης του Δημοκρατικού Κόμματος, από την ίδρυσή του, παραμένειΗ απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική στρατιωτική κατοχή και ο τερματισμός της  διχοτόμησης∙


η επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, σε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο και εδαφικά ακέραιο κράτος, με μια και μοναδική διεθνή προσωπικότητα, ενιαία κυριαρχία και ιθαγένεια.Οφείλουμε όμως να αναγνωρίσουμε ότι, υπό τις νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στο Κυπριακό, ως αποτέλεσμα της αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας  και της έξαρσης της επιθετικότητάς της,


επιβάλλεται μια εις βάθος αξιολόγηση της στρατηγικής και τακτικής στο Κυπριακό και της εξωτερικής πολιτικής μας, καθώς και της πολιτικής της Κύπρου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η, από δεκαετιών, πεπατημένη οδός προς μια συμφωνημένη διευθέτηση του Κυπριακού, δυστυχώς, δεν απέδωσε τα επιθυμητά αποτελέσματα, λόγω του μαξιμαλισμού, της αδιαλλαξίας και της κακοπιστίας της τουρκικής πλευράς


Η παράταση της σημερινής κατάστασης, με ή χωρίς διαπραγματευτική διαδικασία, οδηγεί, όχι μόνο στην εδραίωση των κατοχικών και διχοτομικών δεδομένων αλλά και στην διακινδύνευση της ελευθερίας και της ασφάλειας των ελευθέρων περιοχών.Γι΄ αυτό, με προσήλωση στον στρατηγικό στόχο αλλά και στις θεμελιώδεις αρχές οι οποίες πρέπει να διέπουν την λύση του κυπριακού, επιβάλλεται να γίνει επειγόντως μια εις βάθος αξιολόγηση με στόχο την αναθεώρηση της στρατηγικής και της τακτικής μας η οποία να έχει τη δυνατότητα να δώσει προοπτική για λύση του Κυπριακού.


Ως ΔΗΚΟ επιδιώκουμε μια συνολική λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων και συμφωνίας η οποία:


Θα αποκαθιστά την ενότητα και ακεραιότητα του εδάφους της Κύπρου και του λαού της σε ένα σύγχρονο, ομοσπονδιακό, δημοκρατικό, δικοινοτικό και διζωνικό κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα είναι συνέχεια και προϊόν μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Θα προνοεί και θα διασφαλίζει την πλήρη αποχώρηση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο πριν από την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας, και την κατάργηση κάθε είδους εγγυήσεων και επεμβατικών δικαιωμάτων οποιουδήποτε άλλου κράτους.


Θα βασίζεται στις αρχές και αξίες και στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς παρεκκλίσεις, καθώς και στο διεθνές δίκαιο και στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.


Θα αποκαθιστά, θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα και ελευθερίες όλων των προσώπων υπό τη δικαιοδοσία του κράτους χωρίς διακρίσεις, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Για αυτό στηρίζουμε τον Νίκο Χριστοδουλίδη.


Για την επαναφορά του Κυπριακού στις ορθές του παραμέτρους.


Για να επανέλθει στα πλαίσια των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.


Για να συνεχίσουμε τη διεκδίκηση.


Για να υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία.


Για να προστατεύσουμε τον κυπριακό ελληνισμό.Γιατί όσο ανεμίζουν τα λάβαρα του Δημοκρατικού Κόμματος, εμείς δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτούμε τη διχοτόμηση της πατρίδας μας.


Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, όπως επιβάλλουν οι αρχές και αξίες αυτού του τιμημένου κόμματος.


Φίλες και φίλοι


Είμαστε βέβαιοι πως θα δεχτούμε κριτική και επιθέσεις για τη σημερινή απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής.


Το τελευταίο πράγμα που θέλει το κατεστημένο είναι να εκλεγεί ο Νίκος Χριστοδουλίδης στην Προεδρία της Δημοκρατίας.


Αυτό θα τους χαλάσει τα σχέδια.  Και για αυτό,  θα δεχτούμε λάσπη, επιθέσεις και χλευασμό.


Ήδη όπως είδατε, αυτή η επίθεση έχει ξεκινήσει.


Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.


Να ΜΗΝ πέσουμε στο δικό τους επίπεδο.


Να μην πέσουμε στο βούρκο των κομματικών αντιπαραθέσεων.


Διότι, δεν είναι αυτό που θέλει να ακούσει ο κόσμος.


Δεν είναι βουλευτικές εκλογές που έχουμε, αλλά εκλογή προσώπου.


Δεν επιλέγουμε κόμμα, αλλά ποιο πρόσωπο θέλουμε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα επόμενα πέντε χρόνια.


Γνωρίζουμε πως η πόλωση και ο διχαστικός πολιτικός λόγος είναι το μόνο πράγμα που τους έχει απομείνει.


Πρέπει να διχάσουν για να κερδίσουν.


Πρέπει να καταστρέψουν για να υπερισχύσουν.


Εμείς αντίθετα, δεν πιστεύουμε πως οι συναγερμικοί είναι «μιάσματα» για τους οποίους πρέπει να νιώθουμε αποστροφή, όπως φαίνεται να νιώθει προεκλογικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου για τον κόσμο του Δημοκρατικού Κόμματος.


Ούτε φυσικά πιστεύουμε πως οι αριστεροί συμπολίτες μας είναι «μιάσματα» τους οποίους πρέπει να αποφύγουμε.


Τους θεωρούμε και τους δυο, όπως και όλους τους ανένταχτους πολίτες, δυνητικούς συνεργάτες στην προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα της χώρας μας.


Εμείς δεν πρόκειται να ισοπεδώσουμε την προσφορά κανενός κόμματος.


Όταν θα μας βρίζουν εμείς θα απαντάμε με προτάσεις.


Γιατί αυτές οι πολιτικές προτάσεις, οι λύσεις που δίνουμε, είναι η δύναμη μας.


Γιατί ο κόσμος γνωρίζει πως όταν βρεθήκαμε στα δύσκολα, είναι το Δημοκρατικό Κόμμα που με υπευθυνότητα και σοβαρότητα, έβγαλε τη χώρα από μνημόνια και από αδιέξοδα.


Αυτό καλούμαστε να κάνουμε και σήμερα.


Να δείξουμε σοβαρότητα και υπευθυνότητα.


Να κάνουμε την υπέρβαση.


Να βάλουμε την πατρίδα πάνω από το κόμμα.Συναγωνίστριες και συναγωνιστές,


Ενόψει της αποδοχής των πολιτικών μας προτάσεων, ανοίγει ο δρόμος για μία έντιμη και παραγωγική συνεργασία με τον Νίκο Χριστοδουλίδη.


Η αποδοχή των προτάσεων μας ως επίσης τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, μας επιτρέπουν να δώσουμε αυτή την εκλογική μάχη με όλη μας τη δύναμη.


Είμαι αισιόδοξος πως η δική μας στήριξη προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, θα δώσει μια νέα δυναμική στην υποψηφιότητα του.


Εκτιμώ πως η δική μας στήριξη θα γείρει την πλάστιγγα και θα ακολουθήσουν και άλλοι.


Το Δημοκρατικό Κόμμα μπορεί να είναι ρυθμιστής.


Μπορούμε να είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή τη προσπάθεια.


Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες, βλέπουμε παράλληλα και τη μεγάλη προοπτική.Για να υπάρξει ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.


Για να μπορέσουμε μέσα από αυτή την ανατροπή να ενισχύσουμε τους θεσμούς τους κράτους μας.


Για να δώσουμε φωνή στους απογοητευμένους και ανένταχτους πολίτες


Για να συμβάλει το ΔΗΚΟ στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού κυβερνητικού προγράμματος που θα πάρει τη χώρα μπροστά.Φίλες και φίλοι,


Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ζητά τη βοήθεια μας για να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις που ορθώνονται σήμερα μπροστά μας.


Για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκαλούν η ακρίβεια και ο πληθωρισμός.


Για να πατάξουμε τη μάστιγα της διαπλοκής και της διαφθοράς.


Για να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το μεταναστευτικό.


Για να προωθήσουμε την πράσινη ανάπτυξη.


Για να ενισχύσουμε το κοινωνικό κράτος.


Για να βγάλουμε τη χώρα μας από το αδιέξοδο της διχοτόμησης και να επαναφέρουμε την ελπίδα για την απελευθέρωση της πατρίδας μας.


Σε αυτό το κάλεσμα δηλώνουμε παρόντες.


Πάμε για την αλλαγή !


Πάμε για την ανατροπή !


Πάμε για τη νίκη !Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»
ΚΟΣΜΟΣ

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Πυρ ομαδόν κατά Ισραήλ για τη σφαγή στη Ράφα - «Κατάφωρη περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»
ΚΥΠΡΟΣ

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

Kition: «Παράνομη η απόφαση της κυβέρνησης για τερματισμό της σύμβασης - Εξετάζουμε τις νομικές μας επιλογές»

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης
ΚΟΣΜΟΣ

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

Qatar Airways: «Χάσαμε απότομα ύψος, χτυπήσαμε στην οροφή» - Πως περιγράφουν τον τρόμο επιβάτες της πτήσης

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία
ΚΥΠΡΟΣ

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Καζίνο στην Τύμπου και ξενοδοχείο στη Λάπηθο σχεδιάζει εταιρεία

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας
ΚΥΠΡΟΣ

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας

Ο ΔΗΣΥ επιρρίπτει ευθύνες σε κυβέρνηση και Δήμο Λάρνακας για μαρίνα και λιμάνι Λάρνακας