Οι καθ' ύλην αρμόδιοι έχουν άποψη για την οικονομική κατάσταση του ΓεΣΥ και αναλύουν στον «Π» τα επόμενα βήματα και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς ΟΑΥ.
Κρατώντας ως δεδομένο ότι η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν αλλάζει, παρά τις «βολές» που δέχεται από παντού το σύστημα, είναι γεγονός ότι χρειάζεται να ληφθούν μέτρα που να διασφαλίζουν την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας, αλλά και τη βιωσιμότητα του συστήματος. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έχουν άποψη για την οικονομική κατάσταση του ΓεΣΥ και αναλύουν στον «Π» τα επόμενα βήματα και τις δράσεις που πρέπει να γίνουν από πλευράς ΟΑΥ.
Χατζηπαντέλας: «Το ταμείο δεν κινδυνεύει»Με το ΓεΣΥ να έχει μόλις 2,5 χρόνια ζωής η προσοχή στρέφεται στα προβλήματα και στις βελτιωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, ανέφερε στον «Π» ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας. Ο ίδιος επανέλαβε ότι η υπάρχουσα νομοθεσία, όπως έχει ψηφιστεί, δίνει την ευχέρεια να γίνουν οι βελτιώσεις που χρειάζονται για να είναι πιο λειτουργικό το σύστημα και να διορθωθούν ταυτόχρονα σημεία και πρακτικές που εντόπισε το υπουργείο ότι ταλαιπωρούν τους πολίτες, χωρίς να επηρεάσουν ή να αλλάξουν την αρχιτεκτονική και τη φιλοσοφία του. Ο κ. Χατζηπαντέλας σημείωσε παράλληλα ότι με βάση τα σημερινά οικονομικά δεδομένα, παρά τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν, το ταμείο του ΓεΣΥ δεν κινδυνεύει σε καμία περίπτωση με κατάρρευση καθώς το ταμείο διαθέτει αποθέματα που θα κατανεμηθούν σε βάθος τριετίας, βάσει πλάνου που έχει ήδη καταρτιστεί για να καλυφθούν τα οποιαδήποτε κενά και να προστεθούν νέες υπηρεσίες.
Ιωάννου: «Αναμενόμενα τα προβλήματα»Για τα προβλήματα και τον τρόπο αντιμετώπισης του ΓεΣΥ από τους πολίτες μίλησε στον «Π» και ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, επισημαίνοντας ότι στη συντριπτική πλειοψηφία οι δικαιούχοι είναι ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες που λαμβάνουν και αυτό επιβεβαιώνεται και από την έρευνα που πραγματοποίησε ο ΟΑΥ την περασμένη άνοιξη όπου πέραν του 85% των ερωτηθέντων δήλωναν ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες ΓεΣΥ. Ο ίδιος τόνισε ότι τα προβλήματα που εντοπίζονται είναι κυρίως οι καταχρήσεις από κάποιους παρόχους, λίστες αναμονής για κάποιες ειδικότητες και έλεγχος της ποιότητας των υπηρεσιών μέσω ποιοτικών κριτηρίων και δεικτών απόδοσης, με κάποια από αυτά να είναι κατά τον ίδιο αναμενόμενα. Ο τέως υπουργός επεσήμανε ότι οι λίστες αναμονής είναι αναμενόμενες μετά την ενοποίηση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, αναμέναμε την προσωρινή στροφή ασθενών προς τον ιδιωτικό τομέα με την έλευση της πανδημίας. Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει ο ΟΑΥ για να μην καταρρεύσει το σύστημα, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ διασφαλίζεται από την ίδια τη φιλοσοφία του προϋπολογισμού του, ο οποίος είναι σφαιρικός, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει οικονομικός εκτροχιασμός και να καταρρεύσει οικονομικά το σύστημα. Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί το ότι ο ΟΑΥ πρέπει να αναλάβει δράση και να επιλύσει προβλήματα όπως είναι για παράδειγμα οι καταχρήσεις, οι οποίες κατά τον κ. Ιωάννου υπονομεύουν την ποιότητα του ΓεΣΥ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι υπάρχουν εργαλεία και ήδη γίνεται προσπάθεια για περιορισμό των καταχρήσεων αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν, όπως οι επιμέρους προϋπολογισμοί ανά ειδικότητα, να καθοριστούν δείκτες απόδοσης, να ενισχυθεί το τμήμα απαιτήσεων στον ΟΑΥ.
Κουλούμας: «Οι ανάγκες των ασθενών μένουν ανεκπλήρωτες»Από πλευράς δικαιούχων, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας ανέφερε στον «Π» ότι ακόμη δεν έχει προχωρήσει η πλήρης εφαρμογή του ΓεΣΥ βάσει του σχεδιασμού του και της σχετικής νομοθεσίας. Ο ίδιος τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι πρωτόγνωρες συνθήκες κάτω από τις οποίες εφαρμόζεται το ΓεΣΥ. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αύξηση της ανάγκης για υπηρεσίες υγείας και τις ανεκπλήρωτες ανάγκες των ασθενών για πολλά χρόνια λόγω της οικονομικής αδυναμίας τους ή και των μεγάλων ανισοτήτων και εμποδίων που υπήρχαν στο παλαιό σύστημα της δημόσιας παροχής υπηρεσιών υγείας. Ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε παράλληλα στην αναγκαία λήψη μέτρων για τη σωστή χρήση και κατανομή των πόρων του συστήματος, την ένταξη των υπηρεσιών που εκκρεμούν στο σύστημα, καθώς και μείωση των καταχρήσεων, την εισαγωγή δεικτών ποιότητας και τη διασταύρωση των κλειστών προϋπολογισμών όπου οι εξοικονομήσεις να επενδύονται σε προγράμματα πρόληψης, και την ένταξη νέων υπηρεσιών στο σύστημα. Τα κυριότερα προβλήματα στη λειτουργία του συστήματος τα οποία εντοπίζουν οι ασθενείς, ο κ. Κουλούμας αναφέρθηκε στα θέματα κουλτούρας, αντιλήψεων και εγκαθιδρυμένης νοοτροπίας τόσο των ασθενών όσο και των παρόχων και στην υπερχρήση του συστήματος από γιατρούς και ασθενείς που έχει ως αποτέλεσμα την αχρείαστη σπατάλη των πόρων του συστήματος και τη μείωση της αποτελεσματικότητας και της ποιότητας των υπηρεσιών. Οι χρόνιοι ασθενείς ζητούν κατά τον κ. Κουλούμα την άμεση εισαγωγή πρωτοκόλλων και κλινικών κατευθυντήριων οδηγιών καθώς και την ενίσχυση του τμήματος ελέγχου σε επιστημονικό δυναμικό και εργαλείων για την αποτελεσματική επόπτευση και επιτήρηση του συστήματος. Επίσης, προβλήματα εντοπίζονται στην πρόσβαση των ασθενών σε υπηρεσίες εντός του ΓεΣΥ και ιδιαίτερα σε υπηρεσίες από τους άλλους επαγγελματίες υγείας και σε προληπτικές εξετάσεις. Σοβαρά ζητήματα είναι για τους ασθενείς η ένταξη όλων των καινοτόμων φαρμάκων στο ΓεΣΥ ,καθώς και των αναλωσίμων και ο θεσμός του οικογενειακού ιατρού που κατά τον πρόεδρο της ΟΣΑΚ θα πρέπει να ενισχυθεί.
Πολυνείκης: «Υποβαθμίζεται ο ρόλος των προσωπικών ιατρών»Για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μίλησε στον «Π» ο πρόεδρος της Εταιρείας των Προσωπικών και Οικογενειακών Γιατρών δρ Ανδρέας Πολυνείκης. Τα παραπεμπτικά είναι η «αχίλλειος πτέρνα» όλου του συστήματος ανέφερε ο δρ Πολυνείκης επισημαίνοντας ότι με την ανεξέλεγκτη πρόσβαση των δικαιούχων προς τη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια ιατρική δημιουργείται ανεξέλεγκτη και μη αναγκαία παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς, η οποία πολλές φορές μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες. Κατά τον δρα Πολυνείκη, η ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ είναι αναμφισβήτητα ο θεσμός του προσωπικού ιατρού (ΠΙ) και του παραπεμπτικού, με τον πρώτο να υποτιμάται σε μεγάλο βαθμό. Τα παραπεμπτικά είναι άλλος ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τους ΠΙ και κατ’ επέκταση και όλου του συστήματος, με τον πρόεδρο των προσωπικών ιατρών να σημειώνει ότι ο έλεγχος των παραπομπών στο ποσοστό που είναι αναγκαίο, θα φέρει μεγάλες οικονομικές περισυλλογές, έτσι που να μπορέσουν οι πάντοτε σπάνιοι οικονομικοί πόροι να διατεθούν σε άλλες ανάγκες στον τομέα της υγείας. Ο ίδιος αναφέρθηκε παράλληλα και στον ρόλο που κατέχουν τα δημόσια νοσηλευτήρια εντός του ΓεΣΥ, τονίζοντας ότι ενόσω δεν κατανοούμε ότι τα κρατικά νοσηλευτήρια βρίσκονται σε ανταγωνισμό με τον ιδιωτικό τομέα και ο ανταγωνισμός αυτός είναι άνισος υπό τις περιστάσεις που βρίσκονται σήμερα, θα τα οδηγήσει σε συρρίκνωση αν όχι ιδιωτικοποίηση.
Πολιτική Δημοσίευσης Σχολίων
Οι ιδιοκτήτες της ιστοσελίδας www.politis.com.cy διατηρούν το δικαίωμα να αφαιρούν σχόλια αναγνωστών, δυσφημιστικού και/ή υβριστικού περιεχομένου, ή/και σχόλια που μπορούν να εκληφθεί ότι υποκινούν το μίσος/τον ρατσισμό ή που παραβιάζουν οποιαδήποτε άλλη νομοθεσία. Οι συντάκτες των σχολίων αυτών ευθύνονται προσωπικά για την δημοσίευση τους. Αν κάποιος αναγνώστης/συντάκτης σχολίου, το οποίο αφαιρείται, θεωρεί ότι έχει στοιχεία που αποδεικνύουν το αληθές του περιεχομένου του, μπορεί να τα αποστείλει στην διεύθυνση της ιστοσελίδας για να διερευνηθούν. Προτρέπουμε τους αναγνώστες μας να κάνουν report / flag σχόλια που πιστεύουν ότι παραβιάζουν τους πιο πάνω κανόνες. Σχόλια που περιέχουν URL / links σε οποιαδήποτε σελίδα, δεν δημοσιεύονται αυτόματα.